is toegevoegd aan uw favorieten.

Gids voor de bondsdagen te Amsterdam ter gelegenheid van de 60ste Algemeene Jaarvergadering op 29, 30 April en 1 Mei 1913

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

BEURS VOOR DEN DIAMANTHANDEL.

Andere hoofdwegen en bijzonderheden.

Het is natuurlijk onmogelijk om in dit kort bestek alles op te sommen, wat men te Amsterdam kan gaan zien. De een houdt van dit; de ander van dat.

We zullen maar een paar grepen doen. Is men dan toevallig in de nabijheid van het uitgangspunt, dat we steeds eerst zullen aanduiden, dan kan men, naar keuze, die route kiezen.

Zoo bijv. is achter de Kalverstraat met al haar druk-gedoe een merkwaardig stil en vroom plekje te ontdekken, dat hoogst bijzonder is en waarover ieder gerust mag wandelen. Ge gaat daarvoor naar het Spui (waar die Haarlemsche tramwagens stonden) en vindt dan op het breede gedeelte van die straat aan uw rechterhand een klein ornamenteel poortje. Dat geeft toegang tot dat bekoorlijke plekje, genaamd het Begijnenhof. Wandel daar eens wat rond en verbaas u over zoon stil dorpspleintje in druk Amsterdam!

Of ge zijt in de Sarphatistraat, bij het Weesperpoortstation. Welnu vraag dan den weg naar de Nieuwe Achtergracht. Ge ziet eerst een gebouw met een fraai torentje van buiten en een groote hoeveelheid drukdoende menschen van binnen, en dat is de nieuwe Diamantbeurs, waar de zaken worden gedaan voor den wereldberoemden Amsterdamschen Diamanthandel. Maar op die N. Achtergracht moet ge eigenlijk wezen, want daar is de hoofdkazerne der Amsterdamsche brandweer. In de gracht ligt, steeds onder stoom, een der drijvende stoombrandspuiten. Die brand