is toegevoegd aan uw favorieten.

De wonderen van den sterrenhemel

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

bridge", omdat zij onder dit nummer opgegeven werd in een sterrenlijst van een astronoom van dien naam. Deze ster vliegt inderdaad, hoewel zij voor het oog volkomen onbeweeglijk is, met een duizelingwekkende vaart door de ruimte, want zij legt minstens 200.000 meters per sekonde of 720.000 K.M. per uur af. Feitelijk beweegt zij zich wellicht nog sneller, want het is mogelijk, dat wij haar baan eenigszins verkort zien.

Een nog snellere eigen beweging — en wel de snelste, die men kent — is die van een ster der 8e grootte in het sterrenbeeld Pictor, van het zuidelijk halfrond van den hemel. Deze ster werd in het jaar 1897 door onzen landgenoot, prof. K a p t e ij n te Groningen, ontdekt, bij het bestudeeren der fotogrammen van sterren, welke door den direkteur der sterrenwacht aan de Kaap, Sir David Gill, genomen waren, welke beide geleerden voor dit onderzoek stelselmatig samenwerken. Niets is inderdaad beter in staat, om een denkbeeld te geven van dezen geweldigen afstand der sterren van onze aarde, dan het merkwaardige feit, dat zelfs zulke ontzettend snelle bewegingen dier sterren niet in staat zijn, om, in den loop van eeuwen, het uiterlijk van den hemel voor ons oog ook maar eenige wijziging te doen ondergaan.

Waarnemingen omtrent de eigen bewegingen hebben ons tot de meening geleid, dat elk van de vaste sterren zich in de ruimte volgens haar eigen bijzondere richting beweegt. Om slechts een paar van de meest bekende te nemen: W e g a nadert ons zonnestelsel met een snelheid van ongeveer 20 K.M. in de sekonde, Sirius verwijdert zich van de zon met een snelheid van 1072 millioen K.M. per jaar of ongeveer 34 K.M. in de sekonde, Arcturus beweegt zich in 800 jaren zooveel, als de schijnbare middellijn van de maan bedraagt, terwijl Capella zich in elke sekonde ongeveer 24 K.M, verder van