is toegevoegd aan uw favorieten.

Finsen's lichtgeneesmethode

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

omgekeerde geval zijn de lijnen hel. Heel aardig zien we dit ook weder bij de volgende proef. Natriummetaaldamp geeft de reeds veel genoemde helle .O-lijn. Nemen we nu echter een stuk metallisch natrium en verbranden dit, dan zien we een continuspectrum van het gloeiende metaal maar nu afgebroken dpor de zwarte O-lijn omdat nu de koudere damp er omheen meer absorbeert dan uitzendt.

Om dezelfde reden geeft het electrische booglicht zoo gemakkelijk donkere lijnen. De kool bevat namelijk als verontreiniging bijna alle elementen maar speciaal ijzer, calcium, magnesium, aluminium,mangaan,silicium en arseen. De temperatuur is nu zoo hoog — een paar duizend graden — dat de metalen gemakkelijk verdampen. Deze metaaldamp vloeit naar alle jijden en koelt af zoodat de heete kern der lichtboog door een tamelijk dikke laag van koelere metaaldampen omgeven is waardoor sterke absorptie plaats heeft.

Wij hebben dus nu leeren kennen de specifieke lijnen voor elementen, de omkeering dezer lijnpn en de oorzaak daarvan, het voorkomen der omgekeerde lijnen in het zonnespectrum en de daaruit voortvloeiende voorstelling omtrent den toestand der zon.

De toestellen die Bunsen en Kirchhoff, en daarvoor