is toegevoegd aan uw favorieten.

Zwolle als industriestad in 1914

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Naamlooze Vennootschap G. J. Krol & Co's Kunstmesthandel, Zwolle

De Naamlooze Vennootschap G. J. Krol & Co's Kunstmesthandel is in 1904 opgericht, tot voortzetting van de zaken tot dat jaar onder de fitma G. J. Krol & Co. door de heeren J. M. Aberson en H. Löhnis als firmanten gedreven.

De firma G. J. Krol & Co. werd in 1856 gesticht en had als eenigen firmant den heer Gerrit Jan Krol. Het bedrijf was toenmaals een beenzwartfabriek, »het bottenfabriek«, zooals de Zwollenaars het noemden. Beenzwart, in retorten verkoolde beenderen, dient hoofdzakelijk tot het ontkleuren van suikersappen, bij het raffineeren van suiker.

Na het overlijden van den heer Krol werd de zaak overgenomen en voortgezet door den heer Dr. J. Roeters van Lennep, onder wiens beheer groote wijzigingen gebracht werden in de wijze van fabriceeren van beenzwart, waardoor, ter verkrijging van een betere qualiteit van het hoofdproduct, als bijproduct uit de beenderen beendermeel verkregen werd, en door gewijzigde inrichting der retorten, tevens ook zwavelzure ammoniak. Buitendien is afgewerkt beenzwart, dat voor ontkleuring van suikersappen niet werkzaam genoeg meer is, een zeer geschikte grondstof voor de fabricage van superphosphaat.

Om een debiet voor deze bijproducten te vinden, zag de heer Van Lennep al spoedig in, dat het op zijn weg zou liggen, om ook te trachten in het binnenland het gebruik van kunstmeststoffen aan