Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Aardappelmeel-, Stroop- en Dextrinefabriek „De Baanbreker"

LUTTEN AAN DE DEDEMSVAART

De Vennootschap werd opgericht in 1900 en bezit een aardappelmeelfabriek, een dextrinefabriek en een stroopfabriek.

De aardappelmeelfabriek heeft een verwerkingscapaciteit van ruim 8000 hectoliter aardappels per etmaal. De voor dit bedrijf benoodigde aardappels worden voor het grootste gedeelte in de provincie Overijssel verbouwd. Het geproduceerde aardappelmeel wordt hoofdzakelijk gebruikt in de textielindustrie.

Een gedeelte van het aardappelmeel wordt in de dextrinefabriek verwerkt tot dextrine, gommeline en leiogomme. Evenals van aardappelmeel zijn ook van dextrine de textielfabrieken de hoofdafnemers. Een vrij groot deel dezer producten wordt geëxporteerd.

In de stroopfabriek wordt zetmeel verwerkt tot glucose. Gefabriceerd worden blanke stroop, confiseursstroop, likeurstroop en druivensuiker. Behalve op blanke stroop voor de bakkerij legt de fabriek zich vooral toe op de fabricatie van confiseursstropen voor de suikerbakkers, likeurstropen voor likeurstokerijen enz. en druivensuiker voor de koekfabricatie.

De oppervlakte van het fabrieksterrein bedraagt 5 hectare. De fabriek bezit bovendien een boerderij van ruim 100 hectare, deze gronden worden gedeeltelijk bemest met het afvalwater der aardappelmeelfabriek.

Sluiten