Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in haar wezen aangevallen Kerk zelf, de zogenaamde Belijdeniskerk, zo genoemd, omdat zich hierin diegenen binnen de Kerk verzamelden en aan elkaar sloten, die op dat aanbod niet ingingen, die er zich tegen wilden verzetten, die ook verder wilden opkomen, ja op weer geheel nieuwe wijze wilden opkomen voor het nu eenmaal nooit te veranderen Geloof van de Kerk, voor de belijdenis van Gods Woord in Jezus Christus.

De Belijdeniskerk heeft deze haar wil op een reeks vrije synodes uitgesproken, waarop ze het oude Christelijke Geloof opnieuw geformuleerd en tegenover de nieuwe staatsgodsdienst heeft afgebakend, en waarop ze tegenover de Duits-christelijke kerkregeringen, die de kerkelijke belijdenis en het kerkelijke recht vernielden, eigen organen van wettelijk kerkbestuur, de zogenaamde broederraden gesteld hebben. Tussen deze beide tegenstanders, de Duitse Christenen en de Belijdeniskerk, was er en is er nog een numeriek veel groter groep van neutralen. Zij houden de struisvogelpolitiek voor de juiste, onderscheiden zich hierdoor van de Duitse Christenen, dat ze 't zelfde als deze met iets zwakkere stem zeggen, van de Belijdeniskerk echter hierin, dat hun het in stand houden van de staatsl kerk als zodanig boven alles gaat en ze willen overigens afwachten, hoe de dingen zullen aflopen, om dan ter rechter tijd zich bij de sterkste bataljons aan te sluiten!

De tegenstelling tussen deze twee tot drie „groepen" was van 't eerste begin af scherp en is mettertijd nog scherper geworden. De oude tegenstellingen, maar ook de dingen,

8

Sluiten