Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

normeren en om het echte perspectieven te geven, is het nodig verdiepte en in laatste instantie, religieuze criteria aan te leggen, en de blik in historische en in geografische zin te verruimen.

Ik ben mij bewust, dat aldus de problemen der industrialisatie heel wat moeilijker worden. En vooral zal voor de oplossing ervan meer moed en meer offerbereidheid nodig zijn. Maar nochtans zijn onze problemen alleen in die weg werkelijk op te lossen.

Anderzijds geloof ik, dat het zo in een bepaald opzicht ook gemakkelijker wordt. Want dan zullen wij ons minder afhankelijk weten van wat mensen kunnen uitrekenen en organiseren, en zal ons vertrouwen meer gebaseerd zijn op de gelovige aanvaarding van Gods leiding in de samenleving, en op de overweging, dat God ons wil zegenen, als wij al onze arbeid, plannen en overwegingen betreffende onze problemen in het licht stellen van wat de zin van het leven werkelijk is: Godsdienst. Het wonderlijke daarvan zal zijn, dat bij een dergelijke gezindheid en een aldus opgevatte arbeid ware oplossingen ook voor de industrialisatie aan de gezichtseinder zullen opkomen, alsof ze ons geschonken worden.

Noch onze zekerheden, noch de zegen op onze arbeid zijn van deze aarde.

Sluiten