Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en verdwijnt weer snel als het slachtoffer met alle tekenen van schrik en afkeer is weg gevlucht. Ook hier speelt de reactie van de omgeving een grote rol, evenals we dit zagen bij de homosexualiteit. Iemand vertelde eens dat een exhibitionist die in Nederland al herhaalde malen bestraft was, toen hij in Rusland ook exhibitioneerde door een weinig preutse Russin werd uitgelachen. Van deze reactie raakte de dader geheel van streek en gedurende zijn verblijf in Rusland wachtte hij zich wel voor een herhaling. Meestal komen ook deze psychopathische karakters herhaaldelijk met de strafrechter in aanraking. De lichte vormen van exhibitionisme aan strand en zee zijn echter daar, om aan te tonen dat ook deze neigingen weinig mensen vreemd zijn. Op geestelijk gebied is het pronken met zijn gaven en intellect vaak kenmerkend voor bepaalde personen. Ook hier berust de neiging op een innerlijk gevoel van minderwaardigheid en onvermogen tot een meer reële houding.

Fetichisme

In het normale liefdeleven speelt de voorkeur voor bepaalde typen en figuren een rol. De fetichist heeft zijn voorkeur echter gericht op bijzondere voorwerpen, die hij als deel van de geliefde persoon beschouwt. C a r p wijst erop, dat lichte vormen van fetichisme normaal zijn. De ernstige vormen leiden echter tot zeer ongewone reacties. Een lijder er aan zal bv. herhaald betrapt worden op diefstal van bepaalde schoenen of kousen, die bij hem lustgevoelens opwekken.

3. Pseudologia fantastica

Onder de psychopathen die een sterke behoefte hebben om zich te laten gelden, nemen de pseudologen een aparte plaats in. De wens meer te schijnen dan men is, kan op verschillende manieren bevredigd worden. Schneider noemt als zodanig de excentriciteit, het zonderling gedrag, waardoor men opvalt, of in elk geval de aandacht op zich wil vestigen. Vooral bij wat schuchtere,

Sluiten