Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

GASTHUIS. nf

dig alleen te feggen > dat de droefheid en 'c berouw ffaag volgen op die veelvoudige herhaalde vernoegens, welke wy met Vrouwen genomen hebben; en dat wy door geweldig te beminnen nu niet meer te beminnen geleert hebben; waar van daan hetkomt, dat het Graf van Vernis noch tegenwoordig bedekt is met verkouwende Kruiden , die fich ftellen tegen de Vruchtbaarheid der Mannen.

Indien het noch niet , dan een voor-by-gaande droefheid s en gering berouw was , die de werkingen van een ongeregelde Liefde mogten wefen , miflèhien fou men derfelver aanvallen konnen veragten; maar behalven d' onvruchtbaarheid, de droogte der nieren , den buik-loop , d'onmacht in ft piifen , en het uitvallen van den aars-darm , fo word men noch wel deerlyk geplaagt en mishandelt door een eerlofe ziekte , die dikwils niet eindigt , noch door het quylen , npch door het zweeten. Zy is fodanig ingewortelt in het merch der gebeenderen, van de fchandelyke Vuilwichten j dat > om hen daaruit te trekken , de liefde , die hen veroorfaakt 3 in, der daad wel een God behoorde te wefen, en wonderdaden te konnen bewyfen.

De Maag kan hare werking niet wel verrichten g hare warmte is verdwenen door het verlies van geeflen , en door de bovenmatige wulpsheeden, Zy maakt niet, dan raauwigheden » in plaats van goede geil. Hier van komen lp veele zinkingen , ftortingen , Jichten , en Nacht-pynen a welke de gene gevoelen , die hun geheele Leven lank met te grote welgevalligheid d' ingevingen van Ve*. nus, gevplgt hebben. Men bemerkt zwakheden in alle voegingen van hunne lichamen ; en in plaats van een foete en gilbrige vochtigheid , die gemeeni

Of ' \yk

Sluiten