is toegevoegd aan uw favorieten.

Commentatio medica de rachitide, qua respondetur ad quæstionem, a Societate artium et scientiarum, quæ Trajecti ad Rhenum est.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

C 122 )

aarde, en Iaat de Kalk niet los, hoe zeer men ook het zelve met water aanlengt.

Daar en tegen vind men ook in alle Rijken der Natuur veele Zuuren, die wel met de Kalkaarde zich vereenigen, maar eene, in water onoplosbare , Selenites Calcarea zamenftellen. Hiertoe behoren het Vitriool-Zuur, de Fluor Mineralis, het Zuiker- en Phosphorisch Zuur.

Daar nu het Phosphorisch Zuur, voornamelijk en bijna uileeg, in het lighaam van een gezond Mensch en andere Dieren gevonden word, en het zelve met Aarde vereenigd, de fïoffe der Beenderen; maar met het Loogzout van Planten, een Sal Microcosmicum (Menfchelijk Zout) uitmaakt,; zo blijkt het, dat dit Zuur alleen in het Dierlijk Lighaam bereid word. — Dit gcfchied echter niet in Kinderen, die met het Zuur gekweld zijn; de Zuuren der Planten en het Zuur, dat uit 't Zog ontwikkeld word, blijven raauw; worden met de Chijl in het bloed gevoerd en komen alzo in de Celletjes zelve.

Dus al wat van deeze Aard-deelen in de Chijl of het Bloed bevat word, word door deeze rauwe Zuuren, die uit de Darmen onveranderd aangevoerd zijn, entbonden en maaken een Midden-Zout uit, dat, als het door veel Weij word ontbonden, ongefchikt word om aan de beenige Celletjes vast te kleeven, ofte tot het zamenftel der overige Werktuiglijke

dee-