is toegevoegd aan uw favorieten.

Brieven van eenen staatsminister, over de gesteldheid der kabinetten van Europa. I. Berlijn.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

( 86)

het masker van eerlijkheid dat Monfr. V.... deeze zelfde Fabriek overgaf aan een Man» wiens handwerk eigenlijk boekenbinden was, en niet het beftuuren van een Papiermaake-, rij. 't Was ook onder dat zelfde masker, dat hij Frederik misleide; hem wijsmaakcnde , dat de Boekbinder geasfociëerd was met een rijken Hollander , en veertig Hollandfche Werklieden in zijn Winkel te werk ftelde.

Deeze zoogenaamde Hollander was ge, booren in Westphalen , en het onvermijdlijk verval deezer onderneeming niet kunnende voorkomen, vertrok hij.

Onder het dekkleed van eerlijkheid eind-, lijk, ftopte men den Koning de verfchriklijke leugen in de hand, dat deeze Fabriek, in den Koophandel, het uitmuntend papier opleverde, dat men deed doorgaan voor dat van Stettin. Een onbefchaamd verzinzel , dat met Frederik in 't graf ging , dewijl er zo veelen gevonden werden , die het alomme verfpreideden.

Deeze onderneeming , daargeftejd, om, allen vreemden invoer te beletten, ontiiarte vervolgens in eene gedwongen, ledigheid.

Yoj,