is toegevoegd aan uw favorieten.

Verhandelingen, uitgegeeven door Teyler's Tweede genootschap.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

38 over den hollandsen smaak

bastiaan in de Lieve-vrouwe-kerk te Antwerpen, waar twee vrouwenhoofden wierden uitgerooft, en door hem weer twee anderen ingeplaatst.

deodaat delmont, cornelis schutt,

en abraham diepenbeek van 's Hartogenbosch waren difcipelen van Rubens,en volgden zyne fchilderwyze, gelyk ook Jan van Hoek en anderen.

jacob jordaans van Antwerpen, had zonder Rome of Italië gezien te hebben, zig naar de werken van Basfan en Paul Veronefe geoefend, en ook naar Rubens zynen fmaak gevormt. Hy was tot groote werken zeer gefchikt, kragtig en ftout is zyne uitdrukking en koloriet.

Geen zyner minfte werken is 't groote ftuk op de Oranje-Zaal, in 't Huis van 't Haagfche Bofch, de Triumph, of vergoding van Fredrik Hendrik, Prince van Oranje, op een zegen-kar, door vier Paarden getrokken, en door veele beelden begeleid, verbeeldende. Ook zyn er van zyne hiftorifche werken op verfcheide plaatfen in Braband, als ook op 't Stadhuis te Amfterdam; en te Dusfeldorf is een groot ftuk, vertoonende een gezelfchap van veele perfoonen, die zig met eeten, drinken en zingen bezig houden; 't welk ongemeen kragtig, en zeer gloeiend gefchilderd is.

erasmus quellinus was ook een beroemd kunftenaar in het voortbrengen van groote en uitgebreide hiftorifche onderwerpen, waar van er veelen in Braband en elders te zien zyn. Hy was ook een difcipel van Rubens, maar niet zo ftout en kragtig

in