is toegevoegd aan uw favorieten.

Korte reize in de West-Indien. Bevattende [...] eenige aanmerkingen over de slavernij.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

WEST-INDIEN. isj

kan door konst veele vruchten dezer gewesten voortkweeken, daarentegen is flechts een appel, die niet veel beter dan een hout - appel is, alles wat men hier op deezen grond voortbrengen kan.

Eén zeker heer beroemde zich zes perfikken op zijne bergen geteeld, en veele andere vruchten uit Europa gekweekt te hebben. Wellicht is verzuim de oorzaak, dat de koude bergen van dit land, niet meerdere en betere vruchten voortbrengen.

Ondertusfchen kan 'er voor dit klimaat geene betere en gefchikter vrucht zijn, dan de watermeloenen. Zij zijn vol lap, dat zoo dun is als water, en bijna zoo helder; alleen onderfcheid het zich van water, door de zoetigheid.

Wanneer men eene dezer meloenen, in koud water, of in een koele kelder ligt, zoo ver» frischt een ftuk daar van, uitneemend.

De granadella of granaat - appel is eene voortreffelijke vrucht, en ééne van de fraaifte dezes lands. Zij is langwerpig rond, en hol, en wordt driemaal grooter dan een appel. Zij wordt geplukt eer zij rijp is, en heeft als dan een helder groene kleur. Inwendig bevat de vrucht een lap, en eene menigte van kleine pitten,

die