Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

BANTAM, en BENGALEN,

Eiland Bona Vista, het welk bijna een derde grooter is dan Sal en nog wel zoo laag: het heeft twee middelmaatige hooge heuvels, die boven het andere land uitfteeken; van den noord- en zuidkant fchieten twee reeven, oostwaards, in zee, die beide zeer gevaarlijk zijn, op een van welke het uitgaande Oost-Indisch fchip Leimuiden in den Jaare 1769 verongelukt is: beide deze Eilanden fcheenen ons toe zeer dor te zijn, en het laatfte zandig en hier en daar met kleine duinen bezet.

Wij bevonden ons bij deze Eilanden i2| mijl westlijker, dan wij gegist hadden, federt de laatfte peiling van het Eiland Madera. De fchraale winden, en de hooge dijning der zee belettede ons, beoosten het Eiland Bona Vista om teloopen, en wij waren genoodzaakt, wilden wij ons aan geen gevaar blootftellen, van op de reever» fchade te lijden, tusfchen hetzelve enSWdoorteloopen,nadat wij vier en twintig uuren te vergcefsch verfpild hadden, en verlooren den 28. des avonds deze Eilanden uit het gezicht, onze koers naar de Linie richtende.

Twee dagen daar na verliet ons de noordoost pasfaatwind, en liep naar het z. en z.z.w., het welk de ftreekwas daar wij heenen ftevenden. Wij waren toen op de Noorderbreedte van dertien en eene halve graad. Deze veranderlijke winden waren dikwijls vergezeld van zwaare onweders enftortregens, waar van wij gebruik maakten om onze

lee-

Sluiten