Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Peterhof. Oranje-loom. enz. 139

geplysterd; de apartementen zyn van binnen ryk in verguld fny - werk en meubelen.

In de heremitage is een geheime tafel geplaatsd. De zaal, waarin dezelve ftaat, is door geen trap toeganglyk; men wordt in dezelve opgevyzeld op een kanapé. Alle de borden , fchotels enz. ftaan op ene tafel, zodanig uitgehouwen, dat het ftuk, welk men wil, na beneden gaat, door kokers, en door dezelve ryzen kan; de bedienden letten onder op 't geluid van fchelletjes, aan ieder koker hangende, veranderen de fpyzen en borden, en lezen op een lei, wat de gast benodigd heeft.

De menigte van hoge en zware fonteinet:, kaskaden enz. maken , dat Peterhof te recht voor het Verfailles van 't noorden mag gehouden worden.

Indien iemand de lust bevangen mogt hierheen te reizen, zoude ik hem raden, het zo aanteleg. gen, dat hy aldaar in augustus was. Alsdan wordt het naamfeest des groot • vorsts, alhier gevierd. De keizerin geeft alsdan ten masquerade, waarop zich misfehien niet veel weinfger dan 10, 000 perzonen laten vinden, 11 eest in rozen-rode zyde domino's, venetianers, kapucyners, en ook in enige masquees de taraüere gekleed zyn, waarvan

zom-

Sluiten