is toegevoegd aan uw favorieten.

Reize rondom de waereld.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE WAERELD. [>///1769] 355

draagen. Die gebruikt worden om te zeilen, zijn gemeenlijk dubbel en die van middelbaare grootte worden voor de beste zee-booten gehouden. Zij zijn fomtijds eene maand agter een uit, vaarende van eiland tot eiland, en fomtijds zijn zij gelijk wij geloofwaerdig onderrigt wierden, veertien of twintig dagen op zee en zouden nog langer zee kunnen bouwen, als zij flegts ruimte genoeg hadden om voorraad te bergen en behoorlijk vatwerk om zoet water te bewaaren.

Als deeze booten een enkel zeil voeren, maaken zij gebruik van een ftuk hout, dat aan het eind van twee houtenis vastgemaakt, diedwarsch over het vaartuig liggen en van zes tot tien voeten, volgens de grootte van hetzelve, naar buiten uitfteeken, omtrent zoo als aan de vliegende Proa van de Dieven-eilanden gebruikt wordt en die in de Reis van Lord ans on een Uitlegger genoemd word. Aan deezen uitlegger zijn de hoofdtouwen vast en het is wezenlijk noodzaakl ijk om het vaartuig te ftijven, als het wat fterk waait.

Sommige hebben een, en andere tweemasten; deeze beitaan uit een enkel ftuk en, als de lengte van de kano dertig voeten is, is die der masten wat minder dan vijf en twintig; de mast is vastgemaakt aan een raam, dat boven op de kano is en voert een zeil van matwerk, omtrent een derde langer Z £ dan