is toegevoegd aan uw favorieten.

Geschiedenis der Vereenigde Nederlanden, nevens de voornaamste gebeurtenissen in Europa.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

iio GESCHIEDENIS oer NEDERLANDEN.

Eenheid nas buiten en binnen gedt «reteerd.

Commisfi van zeven.

Verdeeldi begrippen ii de Vergade ring.

üetontwerp van Conftitutie in ge. Kedheid.

„ fchulden, als zij zal vermeenen te behooren,"

• en na hevige debatten werd de Eenheid naar

• buiten en naar binnen, als de grondflag der Conditutie aangenomen. Na dit beilootene werd

: er een Commisfie van zeven Leden voor het beraai men van een Plan omtrent de in eenfmelting der oude fchulden, benevens nog een Commisfie' : van zeven Leden ter herziening en voorlichting !van het ontwerp van Conditutie aan de Vergadering benoemd, en naar welke ingekomen' Rapporten het Ontwerp van Conditutie ordelijk van tijtel tot tijtel in overweging kwam en de Vergadering haar befluit uitbragt.

Uit de discusfien over dit onderwerp ontdekte men klaar, dat de Vergadering was verdeeld in heethoofdige Patriotten; en deeze alle waren ook voorflanders der Een- en Ondeelbaarheid; en in een zogenaamde moderate partij. Een partij onder welke zich hadden gemengd de Foederalisten, en dus waren de moderate wederom in twee aanhangen verdeeld. Alle omwentelingen, welke er vervolgens in onze Republiek zijn voorgevallen, hebben haarengrond in de eerfte verdeeldheden der Nationaale Vergadering, en waarvan ieder partij op zijn tijd kort of lang meester van het beftuur is geworden.

Op den 30 Maij 1797 was het Plan van Conditutie met de daarin gemaakte verandering in gereedheid, om het volk ter goed-of afkeuring

aan-