is toegevoegd aan uw favorieten.

Chirurgia practica, of Oefenende heelkunde, waarin onderweezen worden de kentekenen, en de geneezing der meeste heelkundige ziektens.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

of OEFENENDE HEELKUNDE. 219

§ 434, Eindelijk, de zwaarfte heelkundige oefening is het redden der beknelde breuken; De beknelling moet gered worden, dan door genees- en heelmiddelen, dan door de welbedreevehand des Heelarts, en dikwils door het mes, naar den aart der bijzondere beknelling. In een ijdere beknelling, namentlijk van de darmbuis , heeft het verplaatlte darmgedeelte, of door opvulling met winden of vuiligheid, of door toedrukking, afhangelijk van een bijgelege, en ook verplaatst ingewand, namentlijk van het darmnet, of door vernauwing van de breukopening , of eindelijk door toegroeijing van de holligheid des uitgeweeken darms zeiven, als 't waare de gemeenfchap met het overige vrije gedeelte van den weg voor de voetfelen en uitwerpfelen verlooren, en gevolgelijk moet deze afgebrooke doortogt, naar haar bijzondere oorzaak, door bijzondere middelen, herfteld worden.

§ 435. Indien de oorzaak der beknelling is gelegen in de te fterke opvulling, en uitfpanning, door winden, of vuiligheid, van de darmen, het geen men meest aantreft in de groote breuken, dan moet men ajlereerftelijk tragten, om die opvullende ftoffe te verdoelen, en afzonderlijk binnen te brengen, gelijk wij boven reeds aanbevoolen hebben , onaangezien dit dikwils zonder aanwending van andere middelen vrugteloos is. De winden, welke het uitgeweeke darmgedeelte uitfpannen, moeten verplaatst worden, en inzonderheid het uitfpannend vermogen der lucht beteugeld worden : m gevolgelijk, zoo ergens bij de beknelde breuken