is toegevoegd aan uw favorieten.

Geographische historie van den mensch en der alom verbreidde viervoetige dieren.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

D i E r k u n d g. S51

uit Zeehonde Vellen, eenige weinigen hadden Vellen van Guagnacos. Het is het armfte Volk en dat aan alles gebrek heeft. Kandesch zag het zelve Volk, en zegt, dat het zes fpan hoog is; het geen niet zijn kan. (*) Kaptein Cooic (f) zegt ook, dat zij klein Zijn en lelijk. Hun Land is zo koud niet als Groenland, want men vindt'er noch veele Boomen. Het kan derhalven de Menfchen zo klein niet maken; maar men kan hieruit echter opmaaken, wat er van de gedaante van den Mensch worden zoude, indien wij verder bij den Pool bewoonde Landen ontdekten. Wijlde inkrimping Van het Menfchelijk Lichaam hier reeds begint.

Behalven die Dwergen van het Noorden, zegt men , dat er zeer kleine Volken zelf onder de brandende Luchtftreeken zijn. De Uitgevers van de Algemeene Befchrijvingder Reizen, fpreken van de Dwergen van Mathnbao. De Heer Commerson, te vroeg voor de Natuurlijke Hiftorie overleeden, verhaalt aan den Heer de la Lande : (§) dat er een Volk van Dwergen in het binnenftevan Madagascar is, dat deze welke men Quinos noemt, waare Dwergen zijn,, met zeer lange Armen; dat eene Vrouw derzelve, die hij gemeeten had, maar drie Voeten en

agt

CO Recherch. Philof. de Ma. r>£ Pauw Tom.I. p. 295. alwaar hij maar van vijf fpan fpreekt.

r f) Cooks Voyag. towards the Southpole, p. 183. Theij (the Pecheras') are little, uglij , half flarred, heardlesp race I faw not all perfon amongft them, and everij thing theij had fmiltintolera blij of train-eil. Dit is het juist», keeld der Eskimo's.

(§) Journal Encijclop. 177a.

f 3