is toegevoegd aan uw favorieten.

Geneeskundig volksboek ter onderregtinge voor [...] allen die met de zorge over jonge kinderen belast zijn.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

(. K>3 )

C) uwe hand in de baarmoeder laaten, en daar door het nieuw indringen der darmen beletten, tot dat zig de baarmoeder begint toe te trekken;

d) maakt alsdan de hand tot eene vuist, op dat de baarmoeder boven dezelve bekwaamlijk in de rondte zamentrekken, tot dat ze door de zamengetrokken lijfmoeder na buiten gedreeven word.

c) Trekt de baarmoeder niet zamen , brengt dan, zo fchielijk als mogelijk is, eenig linnen, in azijn gedoopt, in dezelve, doch met die omzigtigheid, dat dit linnen niet door de fcheur in de holte van den onderbuik kome.

' f) Houd de Lijderes zeer ftil en onbeweegelijk , flegts ligt, doch genoeg toegedekt, op haare legerftede, en flaat over den buik Flanelledoeken, in warme melk gedoopt, tot dat de Geneesheer komt, welke gijfchielijk ter hulpe moet roepen.

§ XCI. Scheuren van den mond der baarmoeder 9

der moederfchede enz. i. Op dezelfde wijze kan ook de mond der baarmoeder, de moederfchede, de hals der blaas, en de endeldarm gefcheurd worden. De oorzaaken daarvan zijn: aj wanneer een groot hoofd des kinds langen tijd onbeweegelijk , in de moederfchede fteekt, en dan fchielijk na buiten gedree• word.

G 4 O Wan-