is toegevoegd aan uw favorieten.

Natuurlyke historie of Uitvoerige beschryving der [...] planten [...]. Tweede deels, dertiende stuk. De grasplanten.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VI. Afdeei

III.

Hoofdstuk.

Tarw.

Meciic naai gebruik.

432 JOriemannice

Furfures, en, wanneer die grootendeels in het Meel gelaten zyn, dan wordt het Huisbakkenken - Brood (Grof Brood,) dat men in 't Franfch Pain de menage heet. De Zemelen noemt men Son de Farine, in 't Engelfch Bran. De Styfzel is het Lymerig gedeelte , dat op een byzondere manier gehaald wordt uit het Koorn. In 't Latyn noemt menze Amylum, dat is Ameldonk, in 't Franfch Amidon. - In hoedanigheden heeft de Tarw, wat het Medicinaal gebruik betreft, veel overeenkomst met andere Graanen. Men heeft al van ouds geweten, dat het zitten met de Beenen in een hoop Tarwe, voor het Voet-Euvel dienftig was. Een Pap van Tarwe - Meel, met Olie of Boter, dient zeer om de Verettering te bevorderen. Het is verzagtende voor de Borst, en ftrekt uitwendig , zo om 't Bloed te dempen , als tegen de Roos in 't Aangezigt. Die zelfde hoedanigheden hebben in het Styfzel plaats, dat ook inwendig dient, om door zyne lymigheid de Ingewanden te befchutten in een Koode Loop en andere fcherpe Ontlastingen. Ook wordt het in Oogwatertjes gebruikt, met Ceruis en Papaver-Zaad. In de belegering van Londonderry diende het tot Spyze, en genas tevens den toen aldaar heerfchende Buikloop. De Zemelen zyn, met Azyn en Gom Ammoniak, tot Stoovingen zeer nuttig, om inwendige Verhardingen

te