Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Over de Schaapherderu j

en te openen, indien 'er in.'t veld van kwamen te fterven, enz.

V. Moet men drie inftrumenten hebben % om voor een krabber, mes, en lancet te dienen?

A. Men heeft aan één inifrument genoeg, namentlyk, een klein knip - mes. Het onderjfte gedeelte van het hegt, plat en fcherp gemaakt zynde, dient voor een krabber. Het lemmer is een mes ; dit lemmer puntig, en aan weerszyden van de punt fcherp zynde, dient voor een lancet.

V. Wat heeft men te denken van die zoogenaamde toveryen, waar van men fchaapherders verdagt houd, dat zy gebruik maaken, om de fchaapen te benadeelen ?

A. Men doet zeer kwaalyk, met Schaapherders onrechtveerdig te verdenken, dat zy tovery willen bedryven', doch men vind'er, die zig voor tovenaars uitgeeven, of, door bedreigingen , dat willen dóen gelooven, of die belooven de fchaapen te zullen geneezen door woorden, of buitengewoone middelen; men moet zulke Schaapherders aanzien alsflegte menfchen,die bedriegen willen, of zig willen doen vreezen , of als ligtgeloovige lieden, die denken meer te kunnen doen, dan hun mogelyk is. Wanneer men fchaapen heeft, die niet lustig, of door ziekte aangetast zyn, in plaatfe- van den moed te verliezen a door te A 4 '

Sluiten