(ADVERTENTIE) WERELDBEROEMD DOOR KW» AdldM-n-Uo" met Adlpan-noppen__c4..aa_ OCOO Adht-_-„Europa Cup" tnet schroefdoppen. a_-_6O*SO ____v 9 ___É_l__^^^^^ Adid_»-„__ Pn" met blauws noppenzooi. ea_33r~ Adh-__-„Sant__go" met schroeJdoppen, oa. -M.- Adldaa-„Valenela" vanaf maat 31, met schroefdoppen. ca. v-B. 31.90 Adld_a-„_ra.ir vanaf maat 28, met witte noppenzooi I ca. v-a. IS.SO j* Vraag Adidas Katalogus aan bij Importeur: J. van Kooyfc. Postbus 27, /&9*^\ Valkenswaard. @%oa?% f* KWAUTÊTT *S SPORTHUIS CENTRUM Overtoom 2 t/m 8, Amsterdam
Het Parool
- 25-08-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 25-08-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 7547
- Jaargang
- 29
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Verpletterende nederlaag van Nederlandse zwem-elite ROLAND MATTHES ZWOM WERELDRECORD RUGSLAG
ZWEMMEN door PIET MULDER
WÜRZBURG, maandag. — Wat gevreesd werd is gebeurd. De uit tien man bestaande Nederlandse zwemploeg, die dit weekeinde door een keuze van het bestuur van de Europese Zwemliga nog geacht werd te behoren tot de sterkste acht zwemnaties in Europa is na twee dagen van zwemprestaties van zeer hoge kwaliteit van enkele andere landen royaal bezweken. Door een volstrekt gebrek aan inhoud werden de Nederlandse zwemmers, op Bob Schoutsen na, volkomen verpletterd in de eerste harde tweejaarlijkse strijd om de Europa Cup.
Met een uiterst schamele oogst van 32 punten en een laatste plaats in de eindklassering heeft het Nederlandse hererizwefmmen voor een onbepaald aantal jaren de a-_r___.u_.ing met het zwemmen op Europees niveau verloren Samen met de ook vernederde Britten die in het prachtige Dallenbergbad met een zevende plaats maar toch nog met 49 punten ook hier een zwem-Waterloo vonden, degradeerde Nederland naar de B-groep. De opengevallen plaatsen worden ingenomen door Spanje en Polen.
Roland Matthes vestigde een nieuw wereldrecord op de 100 meter rugsiag.
Wereld tijd
Onbetwiste triornfator in dit toernooi waar uit de vloed van nieuwe nattomale records een tiaeuiwe wereldtijd: van de Oostduitser Roland Matthes op de 100 meter rugslag (57.8) en twee nieuwe Europese records van de Westdui-ser Hans Fassnach. op de 400 meter wisselslag (4.42.5) en van de Russische viermaal 200 meter vrije «lag estafette (7.54.5) het hoost oprezen was de superieure formatie van Oost-Duitsland. Matthes en zijn ploeggenoten zwommen 135 punten bijeen. En zij hielden daarmee de vertegenwoordigingen van de Sowjet Unie met 124 en van West-Duitsland met 117 punten op ruime afstand. De vierde, vijfde en zesde plaats Werden ingenomen door Zweden, Hongarije en Frankrijk. Hoe peilloos diep in Würzburg de Nederlandtee zwemmers in de vergetelheid wegzakten wordt het beste geïllustreerd door enkele koele cijfers.
Twijfelachtig
Vam de in totaal vijftien gezwommen nummers genoot ons laind! op zeven indSvidue-e en alle drie estafette nummers de twijfelachtige eer als laatste en dan nog vaak met grote achterstand op de anderen te eindigen. Eenmaal, op de 1500 meter vrije slag door de overigens ook volkomen falende Roger van Hamburg werd Nederland Kees Uittenhout en Rob Bosson wisten met faun beperkte talenten op de 100 meter schoolslag en 100 meter rugslag moeizaam tot een zevende plaats te reiken. Blijft als enig lichtpunt in de duisternis, die ondanks alle Würiburg daalde Bob Schoutsen over. Bon over ons herenzwemmen in
Onmacht
Ook al bleef de lange, nog altijd lichtelijk introverte Amsterdamimer in het milieu van de sterke mannen met 1.02.3 en 2.16 op de 100 en 200 meter rugslag beslist ook te ver van zijn beste prestaties verwijderd, ze brachten hem toch nog twee keer derde positie. Ook nog op andere wijze trad bij het eerste treffen om de Europa Cup de volstrekte onmacht van onze formatie aan de dag. Want terwijl de als vijfde geëindigde Hongaren met vier nationale records naar huis gingen, de Zweden mest drie, West- en Oost- Duitslamid elk met twee en Frankrijk, de Sowjet-Unie en zelfs ook de zwakke Britten elk met een, bleef Nederland ook op dit punt in een ongunstige uitzonderingspositie met lege handen staan. Excuses voor dit benauwende falen? Ze zyn er nieit. Een verklaring misschien wel. En dan deze: de Nederlandse zwemgemeenschap staart zich elk jaar méér blind op de betrekkelijke betekenis van de atrijd om de nationale titels dat voor en na dit evenement andere in internatior-aal opzicht gezien veel belangrijker ontmoetingen als hinderlijke bijzaken worden ervaren, waarbij de optimale vorm niet meer zon primaire rol speelt. In Würzburg heeft deze instelling zich tot nog niet te overziene schade van ons toch al vrij broze reputatie gewroken.
Hoogtepunten
Tillen wij nu nog enkele hoogtepunten uit deze twee dagen voortreffelijke zwemsport dan zien wij weer op zaterdag de Olympische kampioen en wereldrecordhouder Roland Matthes eerst in exact 1 minuut het individuele nummer winnen waarop Schoutsen door kamprechtersbeslissing in gelijke tijd met de Hongaar Cseh in 1.02.3 op de derde plaats kwam. Waarbij wij willen aantekenen dat het bij de overigens uitstekende organisatie van dit grote evenement verbazingwekkend was dat voor de tijdregistratie gebruikt werd gemaakt van een half automatisch systeem. Daarbij werden de chronometers wel bij de start automatisch gelijktijdig gestart maar bij het aantikken werden de klokken met de hand bediend. Matthes bleek het persoonlijke nummer als een aantrekkelijke warmingup te hebben gabruikt want drie kwartier later toen Jaïj zijn ploeggenoten in de wisselsrlagestafette Egon Henninger. Udo Poser, Frank Seebald op de rugslag vooruitging, joeg hij zo fenomenaal snel over de baan, dat een nieuwe wereldtijd van 57.8 in het Oostduitse kamp al aan de vreugde van de totale triomf in 3.59.5 voorafging. Groot kon ook de bewondering zijn voor de achttienjarige Hans Fassnacht uit Califórnië overgekomen om in de verder ook uitstekende Westduitse ploeg als een stuk geschut van het zwaarste kaliber te worden ingezet. Nadat de Mannheimer op zaterdag al drie triomfen had versierd, waarvoor een hartstochtelijk meelevend publiek v«n zeker 4000 man hem royaal had beloond, ging hij zondag opnieuw zo scherp in de slag dat hij zijn enkele weken oude Europese record op de 400 meter wisselslag met een halve seconde verbeterd en het op 4.42.5 bracht.
Willy Stähle won met ruim verschil EK waterskiën
EGUZON, maandag (ANP). — Willy Stahle veroverde dankzij een derde plaats in het springen en Europese titel waterskiën. Het Nederlandse meisje kwam tot een totaal van 2940 punten, waarmee zij ruim voorbleef op de Oostenrijkse Eva Maria Fritsch, die tweede werd met 2022 punten. Bij meisjes onder 16 jaar behaalde Nederland twee titels door Michele van Dijk (combinatie) en Anneke Rürade (springen). Het kampioenschap bij de jongens ging naar de Zwitser Finsterwald met het maximum van 3000 punten. De uitslagen van zondag zijn: Meisje. 15—18 Jaar. Springen: 1. Escot (Fr) 24.25 m. 2. Anro (Fr) 23.45. 3. Stahle (Ned) 23.40. Combinatie: 1. Stahle (Ned) 2940. 2. FMtsch (Oos.) 2-22. Meisjes onder 16 jaar. Springen: 1. Rürade (Ned) 16.55 m. 2. Van Dijck (Ned) 15.80. Combinatie: 1. Van Dijck (Ned) 2539 pnt. 2. Toirafflano (It) 2515. SNEEK, maandag (ANP). — Zondag zijn op het Sneekermeer de speedbootraces om de open Nederlandse kampioenschappen gehouden. De Bosschenaar Lieven zegevierde in de zwaarste klasse voor de Westduitser Pafl. In de I U klasse (1000—1500 cc) was de Amsterdammer Van Maanen echter sneller. Hij kreeg dan ook de prestatieprijs.
VOLKSLIED VAN OOST-DUITSLAND IN WÜRZBURG
In het Dallenberg-bad in Würzburg is dit weekeinde behalve op Europees zwemgebied nog op andere wijze geschiedenis gemaakt. Nadat ook aan dit treffen om de Europa Cup weer de gebruikelijke en langdurige besprekingen over het wel of niet hijsen van alle acht landenvlaggen en het wel of niet spelen van de volksliederen vooraf waren gegaan, werd tenslotte besloten dat alleen de sluitingsceremonie met het ontrollen van de vlaggen van de eerste drie en het spelen van het volkslied van het zegevierend land zou worden afgesloten. En zo beleefde de Westduitse bondsrepubliek de primeur van het ten gehore brengen van het anders zo zorgvuldig vermeden volkslied van de DDR alsmede het ontrollen van de Oostduitse vlag van het tien-meter platform van de springtoren waarbij deze t'l„
En zo beleefde de Westduitse bondsrepubliek de primeur van het ten gehore brengen van het anders zo zorgvuldig vermeden volkslied van de DDR alsmede het ontrollen van de Oostduitse vlag van het tien-meter platform van de springtoren waarbij deze vlag geflankeerd werd door die van de Sowjet-Unie en West- Duitsland.
Gabrielle Wetzko zwom naar een nieuw Europees record op de 200 meter vrije slag.
UITSLAGEN EUROPA CUP ZWEMMEN Heren
100 meter vrije slag: 1. lütsjev (Rusl) 53,5 sec. 2. Seebald (ODld) 55.2. 3. Jarvis (Grßr) 55,3. 8. Van der Veen (Ned) 56,5. 100 meter rugslag: 1. Matthes (ODld) 1.00,0. 2. Cseh (Hong) 1.02,3. 3. Schoutsen (Ned) 1.02,3. 100 meter schoolslag: 1. Pankin (Rusl) 1.06,4. 2. Betz (WDld) 1.08,3. 3. Henniuger (ODld) 1.08,4. 7. Uittenhout (Ned) 1.20,0. 100 meter vlinderslag: 1. Poser (ODld) 58,2 sec. 2. Stoklasa (WDld) 58,5. 3. Sjariging (Rusl.) 58.6. 7. Bosson (Ned.) 1.01.8. 400 meter vrije slag; 1. Fassnacht (WDld) 4.11,3. 2. Sperling (ODld) 4.11,5. 3. Larsson (Zwe) 4.11,8. 8. Van Hamburg (Ned) 4.26,1. 4xloo meter wisselslag estafette: 1. Oost Duitsland (Matthes, Poser, Henninger en Seebald) 3.50,5. 2. Rusland 4.09,1. 3. West- Duitsland 4.05,0. 4. Hongarije 4.07,2. 5. Frankrijk 4.07,2. 6 Zweden 4.09,4. 7. Gr Brittannië 4.12,1. 8. Nederland (Schoutsen. Bosson. Uittenhout en Van der Veen) 4.15,9. 200 meter wisselslag persoonlijk 1. Fassnacht (WDld) 2.14,6. 2. Kravtsjenko (Rusl) 2.14.6. 3. Pechmann (ODld) 2.15,1. 8. Van der Kruisdijk (Ned) 2.25,1. 4xloo meter vrije slag estafette: 1. Rusland (Bure, lütsjev. Kulikov en Anarbajev) 3.34,8. 2. Oost Duitsland 3.38,9. 3. West Duitsland 3.40,4. 4. Zweden 3.40 7. 5. Frankrijk 3.43,3. 6. Hongarije 3.44,6. 7.' Groot Brittannië 3.45.5. 8. Nederland 3.48,9. 200 meter vrije slag: 1. Fassnacht (WDld) 1.57,6. 2. Larsson (Zwe) 1.58,5. 3. lütsjev (Rusl) 1.58.7. 8. Schillemans Ned) 2.11,5, 1500 meter vrije slag: 1. Sperling (ODld) 16.48,8. 2. Dunajev (Rusl) 16.59.7. 3. Lampe (W.Dld.) 17.11.0. 6. Van Hamburg (Ned) 17.50,2. 200 meter rugslag: 1. Matthes (ODld) 2.12,6. 2. Borloi (Hong) 2.15,0. 3. Schoutsen (Ned) 2.16 0. 200 meter schoolslag: 1. Pankin (Rusl) 2.27.1. 2. Henninger (ODld) 2.30,1. 3. Barth (WDld) 2.31,8. 8. Nijhuis (Ned) 2.39,7. 200 meter vlinderslag: I. Poser (ODld.) 2.08,2 2. Meeuw (WDld) 2.09,1. 3. Sjarigin (Rusl) 2.10,3. 8. Van Daalen (Ned) 2.24,3. 400 meter wisselslag persoonlijk: 1. Fasnacht (ODld) 4.42,5 (nieuw Europees record). 2. Pechmann (ODld) 4.49,0. 3. Ljungberg (Zwe) 4.50,2. 8. Elzerman (Ned) 5.14,8. 4x200 meter vrije slag estafette: 1. Rusland (Bure, Bellts Geiman, Anarbajev en Kulikov) 7.54,5 (nieuw Europees record). 2. Oost Duitsland 7.59.7. 3. West Duitsland 8.03,9. 4. Zweden 8.06,0. 5. Frankrijk 8.19,4. 6. Groot Brittannië 8.20.2. 7. Hongarije 8.28,9. 8. Nederland 8.30,0. De eindstand: 1. Oost Duitsland 136 punten. 2. Rusland 124 pnt. 3. West Duitsland 117. 4. Zweden 81. 5. Hongarije 65. 6. Frankrijk 64. 7. Groot Brittannië 49. 8. Nederland 31.
Dames
100 meter vrije slag: 1. Wetzko (Odl) 58.6 (nieuw europees record). 2. Turoczy (Hong) 1.00,0. 3. Jackson (GB) 1.01,5. 7. Van der Veer (Ned) 1.04,4. 100 meter rugslag: 1. Lekviesjvili (Rus) 1.08 2. 2. Hofmeister (Odl) 1.09,5. 3. Burrell (GB) 1.10,8. 5. Buter (Ned) 1.11,5. 100 meter schoolslag: 1. Frommater (Wdld) 1.17.8. 2. Gebennikova (Rus) 1.17,8. 3. Kovacs (Hong) 1.18,9. 4. Wittke (Odld) 1.19,0. 6. Pentermann (Ned) 1.21,1. 100 meter vlinderslag: 1. Gyarmati (Hong.) 1.05.5. 1. Lindnuer (ODld.) 1.06.6. 3. Anton (GB) 1.07,7. 5. Janzen (Ned) 1.09,0. 400 meter vrije slag: 1. Neugabauer (ODld) 4.42,9. 2. Mandonnaud (Fra) 4.44 9. 3. Kravtsjenko (Rus) 4.51,6. 6. Van Kuilenburg (Ned) 4.56,5. 4 x 100 meter wisselslag estafette: 1. Oost Duitsland (Hofmeister. Wittke, Lindner en Wetzko) 4.34,8 (nieuw Europees record). 2. Groot Brittannië 4.38,4. 3. Hongarije 4.38.4. 4. Rusland 4.41.3. 3. West Duitsland 4.43,9. 6. Zweden 4.47,2. 7. Nederland (Buter. Pentermann, Janzen en Van der Veer) 453,7. 8. Frankrijk 4.56 5. 200 meter vlinderslag: l.Lindner (ODld.)" 2.21.8, 2. Auton (GB-) 2.35.7 3. Kosttzina LONDEN, maandag (ANP) — Na de derde dag van de derde testmatch tegen Engeland kijken de Nieuwzeelanders op de Oval in Londen tegen een grote achterstand aan. De gasten, die na de eerste innings een achterstand van 92 runs hebben, sloten de derde dag ai op een totaal van 71 voor 2 met nog twee dagen voor de boeg.
TITELS VS VOOR SMITH EN COURT
BROOKLINE, maandag (ANP/ AP). — De internationale tennistitel van de VS is bij de heren terecht gekomen bij de Amerikaan Stan Smith. De als nummer 1 geplaatste Australische Margaret Court-Smith maakte de selectie waar met een zege op de
TENNIS
Engelse Virginia Wade: 4-6. 6-3, 6-0
Stan Smith behaalde zijn zege op zijn dubbelpartner Bob Lutz, die in de halve finales voor de sensatie van de dag had gezorgd door titelhouder Arthur Ashe in een lange vijf setter te verslaan. De cijfers waren 6-4, 4-6, 10-8. 6-8. 6-3. Nog meer games vergde de partij tussen Smith en Charlie Passerrei (68 games). Nadat hij de eerste twee sets met 4-6, 2-6 had verloren, kwam Smith op grootse wijze terug: 6-2, 8-6 15-13. In de finale maakte Smith een oppermachtige indruk. Na alleen de eerste lange set (9-7), rekende hij met 6-3 snel en doeltreffend met zijn vriend Lutz af.
ARTHUR ASHE
Interland
De zaterdag in Spa gespeelde wedstrijden in de interland België—Nederland hebben zondag geen vervolg gekregen wegens de slechte weersomstandigheden. Nederland leidde na de eerste dag met 12—6. Kampioen Niek Fleury moest met 1-6. 3-6 zijn meerdere in de Belg Do Gronckel erkennen.
Schoonspringtitel voor Di Biasi
BOLZANO, maandag (ANP). — De Italiaanse Olympische kampioen torenspringen, Klaus di Biasi, heeft zaterdag in Bolzano tijdens het toernooi om de Europese beker beslag gelegd op de eerste plaats bij het schoonspringen van de 3 meterplank. Na in de eerste acht sprongen al een ruime voorsprong opgebouwd te hebben op zijn landgenoot Giorgio Cagnotte, ging Di Biasi in de finale onbedredgd op de overwinning af. Cagnotte behield de tweede plaats, terwijl de Zweed Anderson met een achterstand van bijna 45 punten op de tweede Italiaan derde werd. Op de tienmeterplank werd Gagnotte eerste en Di Biasi tweede. De uitslag is: 1. Da Biasi (It) 563,07 punten; 2. Cagnotte (It) 536,04; 3. Anderson (Zwe) 491,52; 4. Huda (Wdl) 485,25; 5. Sohwemmer (Wdl) 411,21. De Zweedse Ulrika Knape triomfeerde bij de dames. Zij vergaarde 381,45 punten. De Nederlandse sohoonspringster Anita Smith werd vierde met 350,37 punten. De eindstand is hier: 1. Ulrike Knape (Zweden) 381,45 pnt; 2. Agneta Hendrikson (Zweden) 365,46 pnt; 3. Bruna Rossi (It) 359,52 pnt.; 4. Anita Smith (Ned) 350,37 pnt.; 5. Janet Dickens (GB) 346,98 pnt.
Henny Pentermann zorgde voor opkiikk DAMESPLOEG O HET NIPPERTJE BEHOED VOOR DEGRADATIE
ZWEMMEN
BOEDAPEST, maandag (ANP). - Heel het prestige van ' land als zwemnatie drukte dit weekeinde tijdens de Europl wedstrijden in Boedapest op de schouders van vier on« meisjes: Liesbeth Klumper, Cora van der Veer, YvonU Kuilenburg en Truus Koot. Het slotnummer namelijk j eerste Europa Cupwedstrijden besliste over de vraag of i land over twee jaar bij het dameszwemmen zich weer i> sterkste landen van Europa mag meten. In hetzelfde bad, waar elf jaar geleden Jans Koster en A' Haan Europees kampioene werden en Ada Kok in 1965 het nog bestaande wereldrecord op de 100 meter vlinderslag zwom (' behoedde het kwartet Nederland voor degradatie naar de B-I
Met bleke gezichten stonden Liesbeth Klumpere Cora van der Veer, Yvonne van Kuilentourg en Truus Koot aan de «tart. Even tevoren nog had Henny Pentermann voor 'n morele opkikker gezorgd door op de 400 meter wisselslag als tweede aan te tikken en daardoor Nederland van de uitzichtloze laatste positie te tillen.
Krachtsexplosie
Het Nederlandse kwartet greep tot ver boven hun macht. Door deze laaste krachtsexplosie handhaafde Nederland zich en degradeerden landen met een rijke zwemtraditie ais Frankrijk en Zweden. Met verbazing hoorden de meisjes hun tijd aan: 4.14,9. Een tijd waartoe de Olympische ploeg in Mexico niet 'm staat was. Er was voor tegenwicht gezorgd voor de teleurstellende prestaties van Cora van der Veer, Cobie Buter, Marie-José Janzen, Yvonne van Kuilenburg, Linda de Boer, Mia Plantinga, en Marjan Strijland, die geen van allen hoger dan een vijfde plaats reikten, meestal ver verwijderd van hun persoonlijke beste prestaties. Alleen Hewny Pentermann streed mee in de voorste gelederen. Zij zongide met haar vierde plaats op de 200 meter wisselslag en haar tweede plaats op de dubbele afstand voor de nodige punten. „Toch ben ik ervan overtuigd, dat ze geen van allen harder konden", zeid traineradviseur Nico van Dam, „de meisjes hadidea_ hun top op de nationale kampioenschappen van eind juli. Een maand later kun je dan geen topprestaties verwachten. Datzelfde probleem speelt volgend jaar bij de Europese kampioenschappen in Barcelona. Volgens mij ontkom je er niert aan ver van te voren een voorlopige ploeg bekend te maken en een mogelijkheid open te laten om via uitschieters bij de nationale kampioenßchappen te selecteren."
Bescheiden rol
Zoals verwacht vertolkte Nederland dat zeven jaar geleden nog dniekeart van de Europese records in bezit had een bescheiden rol. Oost-Duitsland greep negen eerste plaatsen en vier Europese records. De 14-jarige Oostduitse Gabrielle Wetzko kwam als eerste Europese zwemster beneden de minuut (59.6) en zwom de 200 meter in 2.08,9. Haar landigenote Martine Grünert, Europees sprintkampioene van 1966, dlie oorspronkelijk de 100 meter zou zwemmen werd ingezet op de 200 meter wisselslag omdat Sabine Steinbach nog herstellende was van een blindedarmoperatie. Zij vestigde daarop met 2.27,5 eveneens een nieuw Europees record. Voorts nam de Oostduitse wisselslag estafette een vam de laatste Europese reoordis die nog in Nederlandse handen wais over roet een tijd van 4.34,8. Daarnaast miste de 15-jarige Bartbara Hof-meister het Europese record op de 200 meter rugslag slechts op een fractie van een seconde (2.28,2) en kwam Helga Lindner met 2.18,8 gevaarlijk dicht in de buurt van het wereldrecord van Ada Kok, dat op 2.21 staat.
SPORTUITSLANGEN B-ELFTALLEN
Eerste klasse Blauw Wit — NEC 0—0; Ajax — Sparta 1 —0: AZ'67—GVAV I—2; SVV—MVV 2—l; Holland Sport—ADO 2—o; FC Dein Bosch— Vodendam 1—1; PSV—Telstar _—ö, Feijenoord—DWS 2—o; FSC—NAC I—l. Tweede klasse A: Wageningen—Velox 1—1; Graafschap— ElirtkwiJlk o—_;0—_; SC Drente—Go Ahead 1—0; PEC—Heracles 2—3; AGOW—Heerenveen 2—4; SC Cambuur—Gooiland 8—0; Veendam—Vitesse I—2; DOS—HVC 3—o; B: RBC—Excelsior o—2; Willem H—Eindhoven 3—3; Baronie—DFC I—3; Fortuna VI. —Limburgia 3—2; Helmond Sport—Haarlem 1—0; Roda JC—Hermes DVS 3—l; WV— EDO 2—2; ROH—ZFC 2-0; NOAD—.Volewij okers I—o. HONKBAL Hoofdklasse Haarlem Nicöls—OWO 3—_; HCAW— Feijenoord 2—B; OWO—Haarlem Nicols 1—20; Promotie hoofdklasse Terrasvogels — Ajax 4—B; Eerste klasse A: Schoten—UW 12-2. Tweede klass» A: HVH—DSS 5-4. Derde klasse A: FAK—VFC 8—8; B: Tex Town Tigers —WHSC B—2; C: Quick—Geuzen o—it. Promotie eerste klasse VUC — Bloemendaal 3—B; Promotie tweede klasse DVH — Robur'sB 6—3; Promotie derde klasse The Blokes — Achilles o—lB.
HOlfand w ongrijpbaa in Kralig zeilweek
ZEILEN
ROTTERDAM, maandag (A< ( Het afgelopen weekeinde p \ de Kralingse plas in Ro ) de wedstrijden voor de K' zeilweek gehouden. Er war* deelnemende jachten in 13 > Het slechte weer bezorgde veel een schadepost./, Bij de reg« was de nationale kampioen JoP land ongenaakbaar. Hij won * ces, telkens voor Gebuis. Deze 1 tic werd geëevenaard doof (schakelklasse) en Slee (solo). De uitslagen waren: Zaterdag; regenboog: Holland, - finjollen: 1. Hofland, 2 Breur: si". Both, 2. van Leeuwen; ok—jollen: S werff 2. Verweymeren; stern; 1. >" min-__oopman, 2. Mej. van der Hal*' 1. Dalmeijer, 2. d'Anjou; vauricn: Toen, 2. Van Dijk; flylng junior: 1% • 2 Van der Zande: solo: 1. Slee, 2 v nen; flylng dutchman: 1. KiumpeS. Elk; vrijheid: 1. Stas, 2 Ruitermaii: f 1. Both, 2. Prins; 16m2-klasse: 1. -» J 2. Kagchelland. Zondag (gecombineerd): Regenboog: 1. Hofland (1—1). K \ (2—2); finnjollen: 1. Krom (3—l). ' (1—4); schakel: 1. Both (1—1). Leeuwen (2—2); ok-jollen: 1. De (I—3). 2. Bijker jr (4—4); stern: Van der Ham (1—1) 2. Mevr Jam!» ma (2—2); jeugd: 1. Euwe (1—1). »_\ man (2—2); vaurien: 1. Panne.is :, i. Van Dijk (2—2); flying junior: 1.1 Zande (2-1), 2. De Wit (1-2); solo: K (1-1), 2. M. Slee (4-2); flying duU-W van Baarle (I—2), 2. Ter Poorter,, vrijheid: 1. Wensveen (1—1), 2. V» (3—2); valken: 1. Veldhuizen IJJ Both (2—2); 16m2: 1. Kempeneersl' De Ruiter (I—3). a In Spaarndam moesten de ort* toren van de jaarlijkse zeilweds1! van de Haarlemse Jachtclub 2 Haarlemse Zeilclub als gevolg ,J harde wind zondag de wedstrtri gelasten. De uitslagen van z* waren: Valkenklasse: 1. Van Sabben; hl finjollen: 1. Serret. 2. Jagel; strjfy 1. Versteeg, 2. Molenaar; schaft 1 Kruit, 2. Schuitemaker; 16 K*j klasse: 1. Bakker, 2. Bisschop; v' klasse: 1. Hilarius, 2. Voogd; <>*( 1. De Vries, 2. Moellers; solo-K", I De Weers, 2. Prins; vaurien-klasS'j, Voogd. 2. Segaar; 12-voetsjollen: Beeken, 2. Lips. J Bij Breskens moest zondag ey wegens de weersomstandighelj tweede wedstrijd om de kWB*/ cup worden uitgsteld. Zaterd?» het echter uitstekend zeilv.e
Rolhockeyteam we van West-Duitsland tweemaal met 5-4
DEN HAAG, maandag (A%' Het Nederlandse jeugdelftal R&J terdagavond een ro_hockey-in tegen West-Duitsland met s—jjtf5—jjtf wonnen. Hoewel de J jeugd technisch veel beter was. >Jjl teerden de Nederlanders beteren kansen. In de eerste helft sJ Klm voor Duitsland en de a&J der en uitblinker Theo HatorakêvJ Nederland. Na de rust hadden J Treile en Seidel succes voor dess en troffen Tammers, Beks en p ken (2x) voor Nederland doel- ,è Ook de tweede wedstrijd vre&p de Nederlanders gewonnen. &%< stand was zelfs al 5—2 na veel sjjf spel van de Nederlanders. "D& formatie kwam echter in de % helft terug, maar niet verder <* \j I 4. Opmerkelijk is, dat te uitgenodigd voor het W* jeugdkampioenschap, Westduitse jeugd wel zal dieel"
WESTBURY (New Vork), myj (ANP) — De Nederlandse yX Cherie Spencer is zaterdag ternationale Grote Prijs van tele op de Roosevel-baan in We'