(Advertentie) ?o'oPerlittrf/c5f6,95 L-___i_._' ____
Het Parool
- 06-11-1958
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 06-11-1958
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 4241
- Jaargang
- 18
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
(Advertentie) Goed hè... zon Ritmeester FIAT! ______________ U houdt toch ook van een _J__\ _ft____n»___». *sr>_____ ■ fleurige sigaar met een vol r^t^^**5-- en zacht aroma? Dan is / j& een FIAT precies de C / ïl sigaar die U zoekt. f r\ __§•■ r__ü______L % ___<_!!_______. H__ I^_______MÉ_________7ju \ Sr ________________ _? Tfil J ;;:: ■ NBBi . 'sS-Xr _? 1, *________^-___n 39 v:-M_r ff a______r_____ >«".; ƒ S^_^B___j^^^^^T i-_i V ■ __& 1 10 tegen 1 \f F" ƒ¥ dat ook U \ y Meesterlijk zon m _ RITMEESTER f jjh■ 5 st. f. 1.35
Advertentie
(Advertentie) m\w Drink \\_ als 't „jonge" moet xiin!
Advertentie
(Advertentie) "» Kwaliteitsproduct van de Wybert-fabrieken. 70 en 90 et alléén bij Apotheker* en Drogisten
Advertentie
(Advertentie) ...slaap diep en gezond,^-^»?*! drink KOFFIE HUG^W^^ —™ ■■■"» mm ™» ■■■■ *m mm « -»« ___■ ■■ MVH Importeur: HAG Verkoopkantoor Haarlem- Postbus 61»
Noodwachtplicht BB begint 1 februari VOORLOPIG ALLEEN IN A-GEBIEDEN Gepikeerde minister verdedigt zijn beleid met urenlange rede
(Van onze parlementaire redacteur) DEN HAAG, donderdag — In de Tweede Kamer heeft minister Struycken gisteravond nadere mededelingen gedaan omtrent voornemens met betrekking tot het invoeren van een noodwacht- Pücht te behoeve van de overheidsdiensten, gericht op de bescherming bevolking. Het ligt in de bedoeling per 1 februari a.s. de noodwacht- Pücht op te leggen in de A-gemeenten Amsterdam en Velsen/Bever- de A-kringen Den Haag, Rotterdam en Dordrecht; voorts in Utrecht, Amersfoort, Groningen, Eindhoven, Tilburg, Arnhem, Maastricht en Vlissingen. Daarvoor zullen vrijgestelden van de Militaire dienst en afgezwaaide militairen zonder mobilisatiebestemming, die door de minister van oorlog ter beschikking zijn gesteld, in aanmerking komen. Zij zullen geen blokploegdienst behoeven te verrichten. De burgemeesters *ullen worden belast met de registratie, enquêtering en vrystelling. Daarna su!l„n eventueel andere A-gemeenten, waar de werving te wensen laat, in de "oodwachtplicht worden betrokken; vooralsnog bestaat dit voornemen niet ten *anzien van de B-gemeenten. De burgemeesters zullen uitsluitend uit hun eigen ""•"ritoir moeten putten.
Minister Struycken verklaarde zich bereid persoonlijk met de ambtenarenorganisaties te spreken over de moei- JÖkheden met betrekking tot de middelbare ambtenaren. Hij achtte hun argumentatie vooralsnog niet sterk; er heerst *h deze groep geen aperte achterstand. er door de overheid toch enige verkering is voorgesteld, geschiedde uitsluitend om een compromis te bereiken, "laar hij was bereid het nieuwe overleg onbevangen tegemoet te treden. Hij «telde echter voorop, dat het hier om *en kabinetszaak ging.
,De r.-k. bewindsman toonde zich gepikeerd door de kritiek — „hyperkritiek", zo smaalde hij, — welke de *ociallstische afgevaardigde Franssen op *ïïn beleid had uitgeoefend. Het eerste 3aar heeft, zo schetste hij, een minister Bodig om zich in te werken; het tweede jm zich voor te bereiden; het derde om Je oogsten en het vierde ten slotte om •Jeen te gaan. Met uw constructieve hulp «an dit derde jaar vruchtbaar worden.
Schepjes
Aan het slot van zijn urenlange . redvoering voorspelde hij „welke schepjes uit de ketel van het departement van binnenlandse zaken" te verwachten waren: een nieuwe provinciewet en een nieuwe pensioenwet voor ; ambtenaren zullen worden ingediend; aan een nieuwe gemeentewet wordt ; door geleerden als Beel, Donner, Simons en Polak hard gewerkt. Voorts zullen de bestuursproblemen van de Haagse agglomeratie, de Nieuwe Waterweg en de IJ-mond worden aangevat.
De bewindsman beklaagde zich op zijn "eurt, dat de Kamer zo verdeeld was ?yer de bestuursproblemen van de IJfhond, dat hij terzake niet op kan schieten. Hij nodigde de betreffende Kamercommissie uit tot een nader overleg, legde hij er de nadruk op, dat ?. oplossing voor de IJ-mond niet beslissend zou zijn voor de omgeving van JJ-n Haag. Het gaat immers om verschillende gebieden, waarin de ver schillende gemeenten resp. niet en wè; tot samenwerking kunnen komen.
Gemeentefinanciën
Ten aanzien van de financiële verhouding tussen rijk en gemeenten toonde hij zich weinig geestdriftig over een verlenging van de huidige regeling, al wilde hü hier wel met zijn collega Hofstra over spreken. Hij verkoos een nieuwe regeling te maken en daaraan terugwerkende kracht te verlenen. Hij wees erop, dat hy dan wellicht een betere objectieve oplossing voor het financieringsvraagstuk van de z.g. probleemgebieden zou kunnen vinden.
In twee moties hadden de Drentse afgevaardigden Franssen en Smallenbroek resp. verhoging van de subjectieve uitkering en de stichting van een afzonderlijk ontwikkelingsfonds gevraagd. Beide moties ried mr. Struycken af. Hy legde er de nadruk op, dat het volstrekt ondoenlijk zou zijn alle gemeentelijke verlangens in te willigen. „Rekent u maar na wat de 25 miljoen gulden, welke Amsterdam vraagt, betekent als je dit bedrag over de hele Nederlandse bevolking verdeelt. Als een gemeente als Veenwouden 25.000 gulden voor een recreatie-oord becijfert, dat ten slotte 300.000 gulden blijkt te vergen, dan moet toch wel alles boven komen eer je zon beleid honoreert."
Politie
„Men verlangt van my een oplossing van het personeelstekort by de politie in de grote steden", zei mr. Struycken. „Is dat nu juist niet een gemeentelijke taak ? Ik heb al geadviseerd, dat men woningen voor nieuw personeel ter beschikking moet stellen en de straatdlenst moet verlevendigen. Doch als Ik de verlangens om een duizendtal nieuwe politiemannen kapitaliseer, dan gaan daar 175 miljoen gulden mee heen. Daar kun je een paar tunnels mee bouwen."
Minister Struycken deelde mee, dat hij persoonlijk zijn standpunt met betrekking tot de subsidiëring van de kerkenbouw thans had gevormd. In een nota aan de ministerraad heeft hy dit samengevat. Hij betreurde, dat hierover nog geen beslissing was gevallen doch sprak de verwachting uit, dat dit spoedig zou geschieden.
Burgemeesters
Ten aanzien van de burgemeestersbenoemingen ontkende minister Struycken met nadruk, dat bij hem de bedoeling voorzat bepaalde politieke stromingen achter te stellen. Heeft een bepaalde party ergens de absolute meerderheid dan wordt in haar rjjen in eerste instantie de kandidaat gezocht. Dat gebeurt óók als zij de grootste partij vormt, tenzij uiteraard de gemeenteraad zeer verdeeld is. Voorts moet natuurlijk ook op bekwaamheid en promotiekansen worden gelet. Over bepaalde individuele benoemingskwesties wenste minister Struycken niet in het openbaar te spreken.
Zedenverwildering
Hij bleek niet erg onder de indruk te zijn geraakt van de gevallen van zedenverwildering, welke de staatkundiggeref. ir. van Dis weer in het moderne filmwezen had gesignaleerd. Ja, hij schudde er zijn hoofd wel over. Maar voor de keuring waren nu eenmaal bepaalde adviesinstanties. Vergeleken bij het buitenland achtte hij het hier in elk geval een oase. Ook werd hij niet geïmponeerd door de klacht van de communist Bakker, dat de binnenlandse veiligheidsdienst tot tweemaal toe had gepoogd een afluisterpost in het communistische hoofdkwartier te verbergen. Voorts dat deze dienst met bankjes van 1000 gulden poogde berooide arbeiders te verleiden hun kameraden te verraden. Ja, vrouwen tegen hun mannen opzette. De minister zei, dat die methoden niet hier, maar juist daar werden toegepast, waar de heer Bakker zyn beste vrienden had. Informaties over de C.P.N, zijn niet eens 1000 gulden waard. Wilde de heer Bakker het tegendeel beweren, dan moest ti _ met bewijzen komen. „Dat zou u wel willen," riep de communistische afgevaardigde uit. „Ziet u wel," zei de socialist Boekhoven triomfantelijk, ~Hh' geeft niet thuis."
STRUYCKEN ... smaalt over „hyperkritiek ...
Muiderslot wordt opgeknapt
(Van een onzer verslaggevers)
AMSTERDAM, donderdag. —De rpsgebouwendienst is thans begonnen met een ingrijpende restauratie van het Muiderslot, waar geruime tijd geleden reeds verzakkingen werden geconstateerd, die het gevolg zijn van constructiefouten, gemaakt tijdens de grote restauratie van net slot in de jaren 1890-1906. Een deel van het slot zal tijdelijk voor het publiek worden gesloten.
Het zal nodig zijn onder een deel van de muren een nieuwe betonconstructie aan te brengen; ook zullen een paar gewelven moeten worden weggebroken. Tegelijkertijd is men ook begonnen met de restauratie van de Prinsenkamer; destijds heeft men hiervoor stenen gebruikt, die uit de voormalige Zuiderzee zijn opgevist en die zo zouthoudend zijn, dat de muren nog steeds „uitslaan". Verder zullen hier ook nieuwe balken worden aangebracht. Een halve eeuw geleden is dat ook gebeurd, maar men heeft toen deze nieuwe balken eenvoudig tegen de oude aangespijkerd. De oude balken blijken nu vrijwel geheel verrot te zjjn.
Met de restauratie van de Prinsenkamer hoopt men omstreeks Kerstmis gereed te zijn. De overige werkzaamheden zullen tot eind maart duren. De Ridderzaal zal in gebruik kunnen blijven.
— In Tunis is woensdagavond vernomen, dat het grensdorp Sakjet Sidi Joessef bü de Algerijnse grens door mortieren is beschoten. Volgens de eerste berichten zijn er mensen getroffen.
KLACHT TEGEN JOURNALIST: „Laster en belediging katholiek volksdeel”
Berichtgeving van rede over paus Pius XII zet kwaad bloed
(Van een onzer verslaggevers) AMSTERDAM, donderdag. — „Laster en belediging van het katholieke volksdeel" is de grond van een klacht die de heer Godfried Bomans, rooms-katholiek auteur te Haarlem, bü de journalistieke tuchtraad heeft ingediend tegen de Romeinse correspondent van het Algemeen Handelsblad. Aanleiding tot de klacht is een stuk berichtgeving in het Handelsblad van 27 oktober over een rede die mgr. Bacci, secretaris van de Brevi ad principes heeft gehouden toen het conclaaf van kardinalen te Rome bijeenkwam ter verkiezing van een paus. Volgens de heer Bomans heeft de auteur van dit bericht, de heer A. H. Luydjens, „een der meest elementaire beginselen van journalistiek fatsoen geschonden" door mgr. Bacci beschuldigingen aan het adres van Pius XII in de mond te leggen, in strijd met wat de spreker werkelijk heeft gezegd. Naar wy van de zijde van de Federatie van Nederlandse Journalisten vernemen is de heer Luydjens geen lid van een der journalistenkringen (waarvan er drie zijn, de neutrale, de protestantse en de roomse organisatie).
De klacht van de heer Bomans kan dus niet tot behandeling leiden, want de Raad van Tucht (een college dat in de journalistiek een soortgelijke functie heeft als de Medische Tuchtraad in de artsenwereld) kan alleen georganiseerde journalisten ter verantwoording roepen.
„Bliksemschicht"
In de door de heer Bomans gewraakte berichtgeving (in het Handelsblad en in een groep provinciale bladen) staat onder meer: „Voor het eerst is de kritiek tegen de overleden Paus, die men tot nu toe fluisterde, openlijk en met voorzichtige maar niet te misvatten termen onder woorden gebracht. Pius XII was een byzonder autoritair man en heeft hoe een groot Paus hij ook geweest is, de Kerk in weinig gunstige omstandigheden achtergelaten. Daarop heeft mgr. Bacci met klem gezinspeeld zodat zijn rede als een ware bliksemschicht zijn toehoorders heeft getroffen".
In het artikel wordt verder politieke kritiek geleverd op de overleden paus, die „het miljoenenvolk van Polen, een zo b(j uitstek katholiek land, vrgwel verwaarloosd heeft omdat zij vrijwillig of gedwongen communisten zijn", wiens voorkeur ~te veel uitging naar het bijzonder conservatieve Spanje, naar Franco, naar Salazar in Portugal en vooral naar de Amerikaanse kardinalen, waar Spellman niet minder kortzichtig is dan Dulles. Verder heeft hij", aldus nog steeds het Handelsblad-verslag, „de fout begaan, de bisschop van Zagreb, Stepinac, van wie bekend is dat zijn gedrag tijdens de oorlog de dood heeft veroorzaakt van duizenden orthodoxe Serven. tot kardinaal te benoemen".
„Giftig"
Hoezeer dit kwaad bloed heeft gezet in rooms-katholieke kring blijkt uit een gisteren in De Volkskrant verschenen artikel onder een vijfkolomskop: „Katholiek Nederland behoeft dit niet te nemen". Het is een artikel van hoofdredacteur J. M. Lücker — ditmaal by wij-e van uitzondering voluit gesigneerd — waarin behalve het litteraire maandblad Tirade en het Amsterdamse studentenblad Propria Cures ook het Handelsblad fel wordt aangevallen omdat zijn correspondent In het bedoelde stuk „suggererende alsof mgr. Bacci aan het woord Is, ruim zestig regels van de meest giftige en vernietigende kritiek geeft op paus Pius XII, die maar denkbaar is". Volgens De Volkskrant, die zegt over de volledige tekst van mgr. Bacci's rede te beschikken, is er sprake van een journalistieke vervalsing. „Hier worden" aldus het rooms-katholieke ochtendblad, „de Romeinse prelaat tal van woorden van scherpe kritiek in de mond gelegd die hy nimmer heeft gesproken, hem worden toespelingen toegedacht waar een zorgvuldige — maar ook een slordige — lezing van zijn rede geen enkele aanleiding toe geeft, kritiek op de Paus terwgl hij hem in waarheid looft".
Begroting zuivelbureau werd niet goedgekeurd
(Van onze Haagse redactie) DEN HAAG, woensdag. — Het bestuur van het produktschap voor zuivel heeft zijn goedkeuring onthouden aan de voorlopige begroting van het Nederlands Zuivelbureau. Dit bureau voert de onpersoonlijke reclame voor Nederlandse zuivelprodukten in het binnen- en buitenland. De daarvoor benodigde middelen worden door het produktschap voor zuivel beschikbaar gesteld. De voor 1959 ingediende begroting, omvat een bedrag .van zeven miljoen gulden. Het bestuur van het produktschap wil op grond van bestaande afspraken voorshands niet meer dan zes miljoen gulden beschikbaar stellen.
Wij willen niet, maar moeten wel staken
(Van een onzer verslaggevers)
AMSTERDAM, donderdag. — „Wy willen in het geheel niet staken, maar wy moesten wel. Wy hadden het gevoel, dat wy tegen een muur opliepen, en meenden, dat wij daar een muur tegenover moesten stellen". Dit verklaarde de heer M. van den Nieuwendyk, secretaris van de Landeiyke Federatie van Helersen Funderingswerkers, vanmorgen op een persconferentie. Deze byeenkomst was door de federatie belegd om haar standpunt toe te lichten.
De grote moeilijkheid noemde de voorzitter van de federatie, de heer E. A. Sondaar, het feit, dat in de collectieve arbeidsovereenkomst voor het bouwbedrijf geen rekening was gehouden met het feit, dat de heiers altijd aanzienlijk meer verdienden dan de bouwvakarbeiders, mede in verband met de veelvuldiger werkloosheid, het grotere risico en de enorme slijtage. Daarnaast moeten de heiers soms met werktuigen op stap, die een waarde hebben van een ton en waarvoor zij aansprakelijk zijn. Aan de opstelling van de ca.o. hadden de heiers geen deel gehad. Zjj zijn van mening, dat de bijlage over hun beroep door ondeskundigen is opgesteld, en riepen deze „schoenmakers" op zich een volgende keer bij hun leest te houden. Voor de vakantie verdienden de heiers ƒ 120 per week netto, na de vakantie wilden de werkgevers de ca.o. toepassen; de heiers zouden dan ƒ4O minder in de week ontvangen. De aannemers hadden toen, zo verklaarde de heer Sondaar, de oude tarieven kunnen handhaven, totdat de ca.o. algemeen verbindend zou zijn verklaard. „Zij deden dit niet; hier is dus sprake van onwil van de patroons." De voorzitter van het college van rijksbemiddelaars, de heer J. J. A. Berger, zou hebben verklaard, dat wat hem betreft de heiers wel 50 tot 60 procent tarief zouden mogen verdienen. Maar pogingen om op dit punt tot besprekingen te komen, liepen op niets uit. De heiers achten voor deze situatie de J7IER bestuursleden van de heiersor* ganisatie hebben vanmorgen hun standpunt uiteengezet op een persconferentie. Op bijgaande foto van links naar rechts de tweede secretaris van de Amsterdamse heiwerkersvereniging Broederschap, de heer L. Smit en de voorzitter, de secretaris en de penningmeester van de Landelijke Federatie van Heiers- en Funderingswerkers, de heren E. A. Sondaar, M. van den Nieuwendijk en L. de Neef. Laatstgenoemde ontving op 19 september van dit jaar op naam van de Broederschap, de Amsterdamse afdeling van de federatie, een cheque van zijn werkgever groot ƒ 160. (zie foto). Dit geld moest hij delen met zijn ploeggenoten, vier in totaal. De aannemer gaf dit geld volgens de heer De Neef ongevraagd „als blijk van liefde." Een week later werd de ploeg ontslagen wegens weigering te werken op basis van de c.a.o. Eén week dus nadat hij ongevraagd geld ontving, kreeg hij een ontslagbewijs, dat zo was geredigeerd, dat hij geen uitkering krachtens de werkloosheidswet en geen uitkering van sociale zaken kon krijgen. Ziehier een facet van de bouwwereld, ivaarvan de buitenstaander nu eenmaal niet veel begrijpt.
contracterende partijen bij de ca.o. verantwoordelijk; vooral de Nederlandse Vereniging van Werkgevers in het Heibedrijf moest het ontgelden. Op een brief van 4 maart aan de Stichting van de Arbeid had de federatie nog geen antwoord ontvangen. Meegedeeld werd, dat eén of twee van de stakers, die onlangs in kort geding werden veroordeeld tot werkhervatting, in hoger beroep zullen gaan Het werk aan het RAI-gebouw is voorlopig onbesmet verklaard.
Rembrandts Nachtwacht tijdelijk verhuisd
(Van een onzer verslaggevers)
AMSTERDAM, donderdag. — De Nachtwacht in het Rijksmuseum is tijdelijk naar de oostelijke binnenplaats overgebracht; het grote schilderij van Rembrandt hangt daar nu temidden van de andere werken van de meester: zijn zelfportretten, het portret van Rembrandts mceder en zijn zoon Titus, het Joodse bruidje enz. De Nachtwachtzaal heeft men nl. tijdelijk moeten ontruimen ten behoeve van de werkzaamheden aan de centrale verwarming en de elektriciteitsleidingen, waarvoor de rechter hoofdingang van het museum, alsmede de grote voorhal en de eregalerij op de eerste verdieping zijn afgesloten. In de onderdoorgang van het museum is nu een soort luchtbrug aangebracht van de ene naar de andere vleugel. De voorhal en de eregalerij zuilen met Kerstmis weer worden opengesteld en de overige zalen worden tegen Pasen weer geopend. Als all. werkzaamheden klaar zijn zullen de zalen opnieuw worden ingedeeld.
Pasternak schrijft brief aan „Prawda”
„Het was een vergissing verheugd te zijn over toekenning Nobelprijs
MOSKOU, donderdag (Reuter). — Boris Pasternak, de Russische schryver die onlangs de Nobelprijs voor letterkunde heeft geweigerd, heeft in een brief aan de „Prawda", het hoofdorgaan van de Russische communistische party, verklaard dat het een vergissing van hem was geweest om aanvankelijk verheugd te zün over de toekenning van de prys. Dat hy deze vergissing had gemaakt was begrypeiyk, daar er al vijf jaar geleden aan hem was gedacht voor de Nobelprijs, op een tijdstip dat hy zyn omstreden roman „Dr. Zjiwago" nog niet had geschreven.
Toen hij zag dat zijn werk zo „betreurenswaardig werd geïnterpreteerd" en dat men speciaal het oog had op de roman „Dr. Zjiwago", had hy begrepen dat de onderscheiding van politieke aard was. Daarom had hij —■ geheel vrijwillig — de prys geweigerd. „In de loop van deze week ben ik niet vervolgd en myn leven is niet in gevaar geweest evenmin als mijn vrijheid. Ik zou er graag nog eens de nadruk op leggen dat al mijn handelingen volkomen vrijwillig zijn geweest. Mensen uit mijn naaste omgeving weten wel dat niets op aarde my er van kan weerhouden recht door zee te gaan, of er my toe kan brengen tegen mijn geweten in te handelen," aldus Pasternak. Aan het slot van zijn brief zegt hij deze verklaring af te leggen „met gevoelens van trots ten aanzien van de tijd waarin ik leef en de mensen temidden van wie ik woon". „Ik geloof vast dat ik de kracht zal vinden om myn goede naam en het vertrouwen van mgn kameraden te herwinnen," aldus de schryver. Pasternak herhaalde wat hij vorige week aan premier Chroesjtsjew had geschreven, nameiyk dat hy door geboorte, leven en werk zo aan Rusland was gebonden, dat hij over in ballingschap gaan niet denken kon. Hij voegde hier in zyn brief aan de „Prawda" nog aan toe, dat hy hierbij zeker ook aan zijn verbondenheid met het Russische volk, „met zyn verleden, zijn roemruchte heden en zijn toekomst" had gedacht. De schrijver achtte zichzelf verantwoordeiyk voor de muur die tussen hem en de gemeenschap is ontstaan als gevolg van zyn roman. Hij zei nooit het plan te hebben gehad om zijn land of zgn volk schade te berokkenen. Hy herinnerde er aan, dat het letterkundige tijdschrift „Novy Mir" hem had gewaarschuwd dat de lezers zijn werk misschien zouden kunnen zien als gericht tegen de oktober-revolutie en tegen de fundamenten van het Sowjet-bewind. ~Ik was mij hiervan niet bewust en het is nu iets voor mij om te betreuren," aldus Pasternak. Hy was het eens met de kritiek van „Novy Mir" dat in „Dr. Zjiwago" de theorie wordt geopperd dat alle revoluties historisch gezien onwettige manifestaties zyn en dat dienovereenkomstig de Sowjet-revolutie onwettig was en alleen maar ongeluk over Rusland, en rampspoed over de Russische intellectuelen heeft gebracht. Het is mij volkomen duidelijk dat ik een dergelijk denkbeeld nooit zou kunnen onderschrijven," aldus de schryver. „Als i-zrjn boek niet zou zijn gepubliceerd (ali leen de uitgave in Italië had zijn goed• keuring gehad), had hij misschien ali thans een gedeelte kunnen herzien doch l nu het boek was gedrukt, was het t« ■ laat om nog hierover te praten. De brief van Pasternak aan de „Praw: da", was gedateerd 5 november. ■ -_-~_ -_—— _, «i
Bewoners van Rijk pleitten voor hun belangen
i (Van onze Haagse redactie) DEN HAAG, woensdag. — Voor de \ geschillenafdeling van de Raad van . State is vanmorgen vurig gepleit voor de belangen van de bewoners van de buurtschap Rijk, waarvan een deel ten , offer zal vallen aan de uitbreiding van | Schiphol. Negentig belangstellenden, die bij deze j kwestie zgn betrokken, waren naar Den Haag gekomen om de behandeling by te [ wonen van het beroep dat de gemeente ', Haarlemmermeer heeft ingesteld tegen J een besluit van Gedeputeerde Staten \ van Noordholland, waarby goedkeuring ' werd onthouden aan een besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van het . uitbreidingsplan Rozenburg. Het wa* - de bedoeling, dat de verdreven be woners van Rgk naar deze nieuwe • woonkern zullen verhuizen, maar G.S. \ zq'n van mening, dat ook de daar te ' bouwen woningen in de toekomst de \ uitbreiding van de luchthaven in de I weg zullen staan i De beslissing van de Kroon zal later ■ volgen. 1
Herdenking gevallenen Niet Nieuwe Kerk doch Westerkerk
AMSTERDAM, donderdag. — De bfleenkomst ter herdenking van degenen, die in de oorlog zfln gevallen wordt zaterdag niet gehouden in de Nieuwe Kerk — zoals wy abusieveiyk hebben bericht — doch in de Westerkerk.