a n onze sportredactie) - Frank Rijkaard heeft aan de wedstrijd Ajax-Dordrecht '90 een blessure overgehouden die zijn woensdag in het duel tussen AEK Athene en Ajax voor de Champions League twijfelachtig maakt.
ie voormalige international tesseerde zaterdagavond een Piertje tussen de ribben. Rijk- ard deed een mislukte poging Dordrecht '90-speler Van der tegen te houden. Hij Steep iets te laat in en kwam ten val. Voor de helft verving Seedorf de vier van Ajax. Ajax-coach Van Gaal heeft be- J°ten Oulida als zeventiende aan zijn selectie toe te voej en voor het duel in Athene te°en de Griekse kampioen. "Rijkaard is een internationaal geloue de speler. Dat heeft hij tegen Milan ten overvloede nog en_ bewezen. In dit soort wedbijden is zijn aanwezigheid van Foot belang. Daarom zal ik tot ,et allerlaatste moment bekijjjfn of hij inzetbaar is, al geloof ,* daar nu nauwelijks in," aldus .an Gaal. De coach haalde zater- agavond Litmanen uit voorzorg de kant voor Van den Brom.
Vitesse is vanmorgen met een °mplete selectie naar Italië vergokken voor de Uefa-Cupreturn *egen Parma. Of de geblesseerde turing (rib) en Simons (lies) morgenavond kunnen spelen, valt n°g te bezien.
Hoewel trainer Neumann zijn P'Oeg weinig kans geeft de 1-0 voorsprong met succes te verdedigen, neemt Vitesse de wedstrijd uiterst serieus. Toen de toeschouwers zaterdagavond na het duel met Sparta stadion Monnikenhuize hadden verlaten, stuurde Neumann zijn spelers opnieuw het veld op voor een uitgebreide cooling down. Neumann: "Ik denk dat we om verder te komen minimaal één keer moeten scoren. Het wordt een zware wedstrijd. Ik zal alleen een beroep doen op spelers die honderd procent fit zijn." Vitesse wordt in Parma gesteund door tweehonderd supporters. De supportersvereniging reist met twee bussen naar Italië, terwijl enkele tientallen sponsors hebben geboekt voor de chartervlucht die ook spelers en begeleiders vervoert.
FC Twente reist vandaag met de jeugdspelers Oude Kamphuis en Heubach naar Boedapest. Daar speelt de club morgen de tweede wedstrijd van de eerste ronde van het toernooi om de Uefa Cup tegen Kispest Honved.
Coach Ten Donkelaar doet een beroep op de twee jongeren, omdat Van Halst en Kool door schorsingen ontbreken. Na de 4-1 nederlaag in de thuiswedstrijd is Twente vrijwel kansloos.
"Rijkaard mogelijk afwezig in Athene". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
"Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
:,-■■'.,..'■!,. *-n WILLEM VAN HANEGEM tèÉÊÈ^ Ik ben Sherlock Holmes niet en m ik heb ook geen zin de FBI te j bellen met de vraag: 'Zoek deze |- i zaak eens even voor me uit?' U| FEYENOORD STELT TELEUR De Europa-Cupontmoeting tussen Feyenoord en Zalgiris Vilnius uit Litouwen zal donderdag niet rechtstreeks worden uitgezonden door de NOS. Volgens de Rotterdamse clubleiding zijn in de voorverkoop te weinig kaarten voor de wedstrijd verkocht. DE T VAN VITAS GERULAITIS De Amerikaanse Davis-Cuptennissers speelden in de wedstrijd tegen Zweden met de 'V' van Vitas op het shirt. Dat gold als een eerbetoon aan de door kolendampvergiftiging overleden Vitas Gerulaitis. Het initiatief was afkomstig van Pete Sampras. TEEN IN SCHAATSMUSEUM Schaatsmuseum-eigenaar Gauke Bootsma heeft zijn collectie met een merkwaardig item uitgebreid. In het museum te Hindeloopen is een teen te bewonderen. Het lichaamsdeel zat tot de barre Elfstedentocht van 1963 vast aan de rechtervoet van Tinus Udding uit Uffelte. MAROKKAANSE VOETBALBOND OPGEHEVEN De drie nederlagen van het Marokkaanse elftal op het wereldkampioenschap voetbal hebben verregaande gevolgen. Het ministerie van jeugd en sport in Rabat heeft de voetbalbond opgeheven. De komende drie maanden zal een ad-hoc-commissie van veertien man de bond leiden. VROUWEN-VOETBALTEAM UITGESCHAKELD Het Nederlands vrouwen-voetbalteam is uitgeschakeld voor het zesde eindtoernooi om de Europese titel. De ploeg van bondscoach Jan Derks ging in de beslissende wedstrijd tegen IJsland met 1-0 onderuit.
"Advertentie". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
BROUWER VOOR NIEUW HAMERSTRAAT J-1S (Adam IMooidl Tel. 020-f> U.0401
"Advertentie". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
De pijn voelde Regilio Tuur pas toen hij zijn handschoenen uittrok. Maar op dat moment was hij de eerste Nederlandse wereldkampioen boksen in het zwaarvedergewicht. door JOOST GALEMA HIJ KON zijn rechterhand niet meer dichtknijpen om de felicitaties in ontvangst te nemen. Zijn ogen bleken opgezwollen en dof, toen hij de zonnebril afzette om met een papieren zakdoekje het bloed uit zijn linkeroog te vegen. Een kleine pleister aan de buitenkant van de wenkbrauw verborg de snee die tegenstander Eugene Speed hem in een van de eerste ronden met een onopzettelijke kopstoot had toegebracht. Die wond was zaterdagavond in Ahoy het enige obstakel tussen Regilio Tuur en de wereldtitel. Tweemaal zond de Amerikaanse scheidsrechter Santori hem naar de hoek. Daar moest de ringarts oordelen of het bloed dat gestaag langs Tuurs gezicht stroomde een beletsel was om verder te boksen. Het had hernieuwde hoop gegeven aan de ploeg van Speed, die toen al een ruime puntenachterstand had opgelopen. "Hij wordt wanhopig," hadden ze de Amerikaan van net buiten de ring toegeschreeuwd
Tuur had het ook gehoord en wist dat Speed in het vervolg van de partij alleen nog op zijn zwakke plek boven het linkeroog zou mikken. Het bracht hem niet aan het twijfelen. Regelmatig zocht hij langs de ring het gezicht van de journalist die al sinds zijn twaalfde over hem schreef. En hij had aan de steeds breder wordende grijns gezien dat hij aan het winnen was.
Natuurlijk had het pijn gedaan, maar zijn jarenoude verlangen naar de wereldtitel was sterker geweest dan alles. Een droom verankerd in het collectieve geheugen van Rotterdam, want zelfs de chauffeur van het nachtvervoer op het Zuidplein herinnerde zich nog de kleine jongen van twaalf jaar die zich in de bus naar school wel eens had laten ontvallen dat hij wereldkampioen boksen wilde worden.
Het was een lange weg van schoolbus naar wereldtitel, wist 'het ventje uit Hoogvliet, het vroegere kasplantje', zoals anderen hem eens hadden genoemd. Hij kon niet nalaten de cynici aan hun woorden te herinneren. "Ik heb altijd geloofd dat een mens alles kan waarmaken wat hij droomt. Alleen de meesten hebben niet de kracht om het te doen. Het is simpel: quitters never win and winners never guit."
De uitspraak bewees in de vroege ochtenduren maar weer eens dat boksen een sport van one-liners is. Zij die opgeven winnen nooit en zij die winnen geven nooit op. En het woord opgeven kwam zaterdag niet in de vocabulaire van Tuur voor. "Als ik vandaag had moeten verliezen, hadden ze me op een stretcher de ring uit moeten dragen." Het werd een onbetwiste zege. Tuur, dominant vanuit het hart van de ring boksend, dreef de nerveus om hem heen dansende Amerikaan gestaag naar alle hoeken. Aan het einde van de tweede ronde, net op het moment dat een luid sissende Speed, een beetje tegen zijn natuur in, het initiatief leek over te nemen, sloeg Tuur de Amerikaan met rechts tegen de grond. Het tekende het ritme waarin de Nederlander de eerste ronden bokste: van de drie minuten wachtte hij er twee rustig af om aan het slot te exploderen.
Naarmate de partij vorderde liet Speed zich meer en meer opjagen door de achterstand uit met name de eerste drie ronden. "Hij toonde meer lef dan ik had gedacht," zei Tuur na afloop. "Ik had verwacht dat hij voortdurend zou wegrennen in de hoop dat ik vanzelf een keer tegen die rechtse van hem zou aanlopen."
Vanaf de vierde ronde werd de strijd wat gelijkwaardiger. En in de zesde ronde leek Tuur het zelfs even moeilijk te krijgen, toen Speed de gebitsbeschernier uit zijn mond sloeg. Maar aan het einde van de partij was Tuur weer de absolute heerser in de ring. Acht ronden waren voor hem, drie eindigden onbeslist en slechts één ging naar Speed. Bij de laatste gong wist iedereen het, ook Speed, al kon hij het niet laten om zijn armen werktuiglijk omhoog te steken. Zijn zegegebaar viel volledig in het niet bij de vreugdedans van Tuur, die de hele ring voor zich opeiste zoals hij dat tijdens de partij ook al had gedaan. De euforie was groot. Na afloop zong manager Stan Hoffman in de gang een liedje voor Yvonne ('Alles went behalve een bokser') Kroonenberg en trainer Hector Roca vertelde iedereen die het horen wilde, dat hij zich in elk geval geen moment zorgen had gemaakt. "Waarom zou je hard werken als je het op souplesse kunt w"innen ? Regilio heeft soepel gebokst, gemakkelijk gebokst. Dat is de sleutel tot de sport. En die sleutel was in ons bezit." Van die souplesse was na de zege weinig meer bij Tuur terug te vinden. De bewegingen waren stram als die van een bejaarde man. "Ik heb zelfs pijn in m'n bovenbenen," grijnsde Tuur. "Dat heb ik nog nooit gehad. Ben ik ergens van afgesprongen of zo ?'
Zevenentwintig jaar, zijn hele leven, had hij naar dit moment toegeleefd. Alles was erop afgestemd geweest. En toen het ogenblik gekomen was, had hij zich van binnen rustig gevoeld, zei Tuur. "Ik was zo goed voorbereid dat de zenuwen nooit gekomen zijn. Voor mij was de vraag niet meer of ik zou winnen of verliezen. Ik heb beloofd dat ik er alles aan zou doen om het Nederlandse boksen op een hoger niveau te brengen. Well, I kept my word."
Met zijn titel werd Tuur de eerste Nederlandse wereldkampioen boksen; hij werd dat weliswaar van de marginale World Boxing Organization (WBO), maar 'het zijn de boksers die de waarde van een titel bepalen en niet de bond', zei manager Hoffman al vooraf. En in dat opzicht kon Tuur tevreden terugblikken op een goed gevecht.
Na afloop ven de persconferentie hees hij zich nog eenmaal uit zijn stoel en pakte de honkbalpet op die hij halverwege demonstratief voor zich op de tafel had gelegd. De wereldkampioen rechtte zijn rug, zette hem op het hoofd en declameerde de tekst vlak boven de klep. 'Don't dream it, be it.'
FOTO KLAAS-JAN VAN DER WEU Regilio Tuur werpt zich na zijn titelgevecht uitgelaten in de touwen van de ring.
"Regilio Tuur, van kasplantje tot wereldkampioen". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
DE ORGANISATOREN van de City Marathon in Amsterdam smachten al jaren naar toplopers, toptijden en vooral de uitstraling daarvan, maar moet na gisteren de wanhoop nabij zijn. De winnende tijd van de Ethiopiër Eticha, 2.15.56 uur, steekt schril af bij de 2.08.38 waarmee de Portugees Pinto op dezelfde dag Berlijn op zijn naam schreef.
Als zout in de wonde ging op het Museumplein het nieuws rond van Bert van Vlaanderen, die in Berlijn vijfde was geworden met een persoonlijk record van 2.10.49 uur.
Na zijn bronzen-medaillewinst vorig jaar bij de WK in Stuttgart zei Van Vlaanderen dat hij zich op de internationale stadsmarathons wilde manifesteren. Zijn eerste optreden liep slecht af. Van Vlaanderen werd in april in Parijs _oor een motor geraakt. Hij bereikte aangeslagen in 2.18.47 de finish.
De enige marathonloper van Nederland die zich met de internationale concurrentie kan meten, richtte zich vervolgens op het najaar. Amsterdam was gecharmeerd van Van Vlaanderen, maar de atleet uit Tienhoven niet van Amsterdam.
Nederlands beste marathonloper van dit moment koos voor Berlijn. Niet zozeer omdat hij daar een veel hoger startgeld kon De malaise in de Nederlandse marathontop werd in Amsterdam op pijnlijke wijze benadrukt. Bert van Vlaanderen zorgde in Berlijn voor een lichtpunt.
bedingen, als wel omdat hij zich daar omgeven wist door deelnemers met wie hij zich naar een toptijd kon laten sleuren.
De drievoudige nationale kampioen was in zijn achtste marathon meer dan een minuut sneller dan de recordtijd (2.11.53 uur) waarmee hij in april 1992 in Rotterdam zijn tv/eede nationale titel behaalde.
In de strijd om de overwinning speelde Van Vlaanderen overigens geen rol van betekenis. De zege in Berlijn was voor Antonio Pinto. De 28-jarige Portugees, in 1992 winnaar in Londen, liep met 2.08.38 de tiende tijd van dit seizoen.
De winnende Lijd van Tesfaye Eticha, en automatisch daarmee de naam van Amsterdam, komt niet bij de 150 beste tijden van dit seizoen voor en als het jaar voorbij is, waarschijnlijk ook niet bij de eerste tweehonderd.
De City Marathon worstelt met zijn imago, maar mist in de eerste plaats het budget om met andere steden te kunnen wedijveren om 's werelds beste lopers. Die ongelijke strijd valt niet te winnen en daarom streeft Amsterdam een nationale topbezetting na die gevoelig is voor een optreden in de hoofdstad, waar Gerard Nijboer ooit schitterde.
Maar de elitegroep met marathonlopers in Nederland is uitgedund tot één man: Van Vlaanderen. Marti ten Kate, John Vermeule en Tonny Dirks waren door blessures uitgeschakeld. Nieuwe gezichten laten nog op zich wachten. En zo werd gisteren de onbekende Dick Bruinsma de 'beste' Nederlander, op de negende plaats, in 2.27.31 uur, voor Amsterdam in internationaal opzicht een 'dodelijke' top-tientijd.
De City Marathon kreeg bij de vrouwen wel een Nederlandse zege. Barbara Kamstra was de eerste vrouw die in Amsterdam onder het finishdoek doorschoot.
De vergelijking van haar tijd met die van de Berlijnse nummer één, de Duitse Katrin Dorre, maakte het gezichtsverlies voor Amsterdam zo mogelijk nog groter. Kamstra won in 2.51.57 uur. Dorre deed in Berlijn over dezelfde afstand 2.25.15 uur, een parcoursrecord dat haar, met de zege, een premie van ruim 67.000 gulden opleverde.
• Zie ook pagina 22
"Toptijd Van Vlaanderen doet ook Amsterdam pijn door HARRY TEN ASBROEK". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
LINARES - De Britse schaker Nigel Short is gisteravond in Linares door de vader van Gata Kamski, de oud-bokser Rustam Kamski, met de dood bedreigd. Hij heeft hiervan aangifte gedaan bij de Spaanse politie.
Short speelt tegen de genaturaliseerde Amerikaan Gata Kamski in de halve finales van het toernooi om de wereldtitel van de PCA. Hij bracht gisteren zijn achterstand tot 3-1 terug. Rustam Kamski, die in 1989 met zijn gezin van Rusland naar het Westen overliep, kwam Short in een restaurant tegen. Er ontstond een woordenwisseling, waarin de ex- Rus luid en duidelijk de Britse grootmeester met de dood bedreigde. Het is niet de eerste keer dat Kamski senior in opspraak komt. Hij staat bekend om zijn opvliegende karakter. (AFP)
"Vader Kamski bedreigt Short met de dood". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015
Wan onze sportredactie) HAMBURG - Een woedende Michael Stich heeft zaterdag na de beslissende nederlaag in het dubbelspel tegen de Russen Kafelnikov en Olhovski gedreigd nooit voor het Duitse Davis-Cupteam te spelen. "Uiteindelijk bleek het dreigement mij te doden een misselijke van een dwaas, die later opbiechtte een fan van jjecker te zijn. Maar de bond heeft onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen," sprak de huidige Duitse ftümn*er één verbitterd.
**n dag later nuanceerde Stich kritiek op de Duitse tennis"ond (DTB) enigszins, nadat hem gebleken dat de organisatof*n wel degelijk een legertje vei- op de been "adden gebracht. De Duitse kopman was daarvan echter niet op fle hoogte gebracht. Vorig jaar werd Monica Seles ?P het complex van Rothenbaum n Hamburg met een mes in de gestoken en dat weerzinwek- beeld stond bij Stich nog duidelijk op het netvlies. "Ik heb de DTB verzocht bodyguards te huren voor mij en mijn klaagde Stich. "De bond "teende echter te kunnen vol- met enkele parttimers van de Rothenbaum-club."
Vooral DTB-manager Christian r'emann moest het bij de tennis- Crack ontgelden. "Die man heeft Seen benul van veiligheidsmaat- foeterde Stich. "Ik heb risico genomen toch te speen, terwijl het dreigement aan- vankelijk uiterst serieus klonk." "Ik werd donderdagavond in JJl'jn hotel gebeld door een gek, die dreigde mijn vrouw en mij te De bond heeft me [tiet het idee gegeven dat ik vei*_ was op de baan." Uiteindelijk bleek Stich het s'achtoffer van een sick joke. "De •ftan heeft me later teruggebeld zijn excuses aangeboden. Ik heb een kwartier met hem gebroken. Hij vertelde me een supporter van Boris Becker te zijn. heeft deze affaire wel dege•.k invloed gehad op mijn spel." Stich volstond uiteindelijk met en eisenpakket aan de Duitse tennisbond. "Ik heb een lijst op& -teld met punten die moeten Gebeurt dat niet, an speel ik niet langer voor het Üavis-Cupteam. Ik stel me echter graag beschikbaar en ik hoop dat ~e DTB mijn aanbevelingen dit *eer wèl serieus neemt."
De bond verdedigde zijn beleid jjtet de stelling dat zaterdag tij- het duel zeventien bodyguards incognito langs de baan geposteerd. Zaterdag had het sensatieblad "•ld al de toon gezet voor de dramatische afloop van de DavisüPontmoeting met Rusland. 'Gestoorde killer jaagt op Stich,' luidde de vette kop op de voorpagina. Dat bleek dus mee te vallen, maar Stich stak ook in het cruciale dubbelspel bepaald niet in grootse vorm. Met zijn dubbelspelpartner Karsten Braasch overleefde Stich in de vierde set drie matchpoints om er in het vijfde bedrijf zelf drie te forceren op de service van Olhovski. Maar de Russen toonden zich uiteindelijk na een slijtageslag van drie uur en veertig minuten mentaal de sterksten. De Davis-Cuphouder werd in vijf sets (6-4, 7-6, 3-6, 6-7, 10-8) van zijn troon gestoten. Gisteren leed Stich zijn derde nederlaag van dit weekeinde, tegen uitblinker Kafelnikov, en mocht Karbacher de eer redden tegen Volkov. Rusland speelt in de finale tegen Zweden, dat optimaal profiteerde van de blessure van Pete Sampras. De DTB moet zich na de pijnlijke nederlaag tegen Rusland niet alleen buigen over de felle kritiek van Stich. Captain Niki Pilic toonde zich verbolgen over de keuze voor de hardcourtbaan in Hamburg. Zijn wens op een indoorbaan te spelen werd door de DTB uit commerciële overwegingen genegeerd. De wedstrijd tegen de Russen trok echter veel minder toeschouwers dan de per dag verwachte vijftienduizend. DTB-voorzitter Stauder wacht dan ook met smart op de terugkeer van ticketseller Becker, maar diens rivaal Stich en zijn companen eisen van teamchef Pilic dat hun landgenoot alleen wordt opgesteld als hij zich het gehele jaar beschikbaar stelt. Bovendien steekt het Stich dat Becker voor deelname aan het Davis-Cuptoernooi nog meer eist dan het niet kinderachtige bedrag dat Stich zelf jaarlijks opstrijkt. Rusland komt in de finale van het Davis-Cuptoernooi uit tegen Zweden. De Scandinaviërs wonnen zeer verrassend van de VS, die na de eerste dag nog een 2-0 voorsprong hadden. Nadat het Zweedse dubbel had gewonnen, viel Sampras geblesseerd uit en stuntte Magnus Larsson tegen Todd Martin.
• Zie ook pagina 19
"Sport Dreigement voor Stich kwam van Becker-fan". "Het Parool". Amsterdam, 1994/09/26 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842290:mpeg21:p015