(Van onze correspondent) KERKDRIEL, 12 okt. — De rijkspolitie te water heeft twee dagen vergeefs gezocht naar het stoffelijk overschot van de 57-jarige schipper H. J. De schipper wordt sinds dinsdag vermist op een munitieschip op de Maas bij Kerkdriel. Vermoed wordt dat J. die 's avonds een café in Kerkdriel bezocht, bij terugkeer met zijn roeiboot naar het schip is verdronken.
De Volkskrant
- 12-10-1968
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Volkskrant
- Datum
- 12-10-1968
- Editie
- Dag
- Uitgever
- NV De Volkskrant
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 412869594
- Verschijningsperiode
- 1920-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 13374
- Jaargang
- 47
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Schipper vermist
Ikot werd spookstad vol dode Biafranen
IKOT EKPENE, 12 okt. (AP en NYT) — Veertig kilometer van Oemoeahia, het laatste Biafraanse bolwerk, troffen zeven internationale waarnemers een spookstad aan: Ikot Ekpene. De waarnemers zagen rottende lijken van Biafraanse soldaten, krijsende gieren en af en toe hoorden zij een schot.
De Nigeriaanse legerleiding beweert, dat federale troepen de Biafranen vorige week uit de stad hebben verdreven. Daarvoor bevond de stad zich een week in Biafraanse handen. Maar de gevechten zijn nog lang niet voorbij.
„Overdag bezetten wij Ikot Ekpene", zei een Nigeriaans officier. „Gedurende de nacht laten wij de stad aan de rebellen."
Waarnemers van de Verenigde Naties, de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, Engeland, Canada, Polen en Zweden, stellen op uitnodiging van de Nigeriaanse regering een onderzoek in naar het gedrag van de federale troepen. In hun eerste rapport kwamen zij tot de conclusie, dat er geen bewijzen zijn te vinden voor de Biafraanse beschuldigingen, dat de federale troepen zich schuldig maken aan rasmoord.
Thans zijn zij aan het tweede deel van hun onderzoek bezig. Onder leiding van federale officieren brengen zij een vierdaags bezoek aan de gevechtszone in het zuidoosten van de afgescheiden Nigeriaanse provincie.
De waarnemer, zagen talrijke stervende vluchtelingen in door Nigeriaanse troepen bezet gebied. Sommige waarnemers zeiden, dat een op de 50 vluchtelingen dood gaat. Het Rode Kruis en de derde Nigeriaanse commando divisie verzorgen ongeveer 250.000 vluchtelingen. Enkels medewerkers van het Rode Kruis verklaarden, dat aan een even groot aantal mensen, die uit de streek zelf afkomstig zijn, geen aandacht wordt geschonken, omdat zij officieel niet als vluchtelingen worden beschouwt.
Duizenden vluchtelingen, voornamelijk oude vrouwen, kreupele mannen en rietdunne kinderen, dwalen door de federale gebieden na zich maanden lang in de dichte regenwouden schuil gehouden te hebben.
Honderden kinderen zijn te zwak om te staan. Velen bevinden zich in een vergevorderd stadium van ondervoeding.
NTS I
NTS: Nederlandse Telefoon Stichting.
BRT
De Forsytes hebben het voor de Vlaamse televisie moeten afleggen tegen ritmeester Buat. De BRT had voor dit najaar een reeks afleveringen van de Forsyte Saga op het programma gezet. Die zijn nu tot volgend jaar uitgesteld. Zij moesten plaatsmaken voor de ritmeester uit Jacob van Lenneps Elisabeth Musch, co-produktie van de Vlaamse televisie, de NCRV en de KRO. Reden: de Belgen wilden nu eindelijk wel eens af van het verwijt, dat zij altijd achteraan komen. Resultaat: de eerste twee afleveringen worden in België toch later dan in Nederland uitgezonden, maar met de overige acht lopen de Belgen voorop.
De BRT heeft ook een verklaring gegeven voor het onverhoeds afbreken van de Peyton Place-serie onmiddellijk na de vakantieperiode, terwijl allang vaststond, maar nog niet nadrukkelijk verklaard was wie wie zou krijgen. Er moest ergens een punt achter.het geval gezet worden, aldus de Vlaamse televisie. In Amerika is men aan de zeshonderdste aflevering toe. De Vlamingen zouden er tot 1982 aan vast hebben gezeten als ze er nu niet mee waren opgehouden.
Oprichter „Mensa” in ongelijk gesteld
(Van onze correspondent) DEN HAAG, 12 okt. — De oudste vice-president van de Haagse rechtbank, mr W. van Eek, heeft gisteren de oprichter van de club van hyper-intelligente mensen, mr S. A. PHonoré Naber uit Bilthoven. en diens medestander J. H. Steenbeek uit Zeist de in kort geding gevraagde voorzieningen tegen de vereniging „Mensa" geweigerd. Zij eisten dat de gedaagde werd verboden nog langer de naam „Mensa" te gebruiken op straffe van een dwangsom van vijfduizend gulden per dag. De eisers werden veroordeeld in de kosten van het geding.
NTS II
NTS: Nederlandse Televisie Sicherheitsdienst. H. HUURDEMAN
De waarheid over Johnson
WASHINGTON, okt. DE hoofdstad lijkt te zijn bezet door filmmensen en uitgevers. De camera's draaien of zijn klaar om te draaien en de uitgevers kammen het wrakhout uit van de regering-Johnson op zoek naar het ware verhaal van hoe het allemaal gebeurd is.
Ze zullen het waarschijnlijk niet vinden. Er hangt een lucht van brandende archieven bij het eind van elke regeringsperiode. De enige man die werkelijk het verhaal kent van de regering-Johnson, is Lyndon Johnson zelf en hij kan nu niet goed beginnen met de hele waarheid te vertellen. De meeste mannen die een belangrijk deel van het verhaal weten zoals George Mcßundy en Robert McNamara, willen het niet vertellen, en de rest weet niet genoeg om iets te vertellen of zou het niet eerlijk willen neerschrijven.
Niettemin, de jacht op de hoe-vertel-ik-het-verhaal-boeken is aan de gang. Minister Rusk heeft er zijn verbazing over uitgesproken, dat hij zulke fantastische bedragen krijgt aangeboden voor het „inside-verhaal", maar hoewel hij harder heeft gewerkt en minder geld heeft dan waarschijnlijk enig ander lid van het kabinet, heeft hij er geen belangstelling voor. Na januari gaat hij het eenvoudig een tijdje rustig aan doen en zich te zijner tijd waarschijnlijk vestigen in Californië. Dan zal hij ongetwijfeld enige artikelen schrijven over de geheimen van het regeren en de listigheid van de pers, maar hij laat de kopieertoestellen niet draaien, zoals zovele anderen en hij is niet van plan onthullingen te doen.
VERBANNING IN PLAATS VAN CEL Moskouse rechter velde „milde” vonnissen Grigorenko met kogel bedreigd
*Nl._Y, %,ViJf h 'lz okt-(NYT en AP) — van het proces in %•' Aie °ben allen de straf gekrent, j, de openbare aanklager had Vi. *e_ïVe' Ijitwinoï wordt vijf jaar V' La . nnen naar een afgelegen K h feï?a Dame! vier jaar en Kon- ?ky drie Jaar- Wladimir Vn»tr *a 's veroordeeld tot drie jaar IV ia» ekamP en Vadim Delone tot Ve Hi en 10 maanden\ ,gea,Caagden werden op 25 augus«l Voor het gerechtshof in Moskou vielen vrienden en familieleden elkaar blij in de armen, toen zij hoorden dat de vonnissen nog betrekkelijk mild waren uitgevallen.
Vooruitgang
Toch heerste er een betrekkelijk vreugdevolle stemming gisteren onder het groepje medestanders van Litwinof, Larisa Daniel en de anderen: de straffen vielen mee. Zij hadden erger verwacht. „Dit is voor het eerst in onze generatie, dat een openbare aanklager een beroep heeft gedaan op een artikel in het strafrecht, waarbij verbanning in de plaats komt van gevangenis," zei een meisje. „Dat is al 'een vooruitgang."
Verbanning is een ouderwetse bestraffing, die uit de tijd der tsaren dateert. De veroordeelden worden wel naar afgezonderde gebieden gestuurd maar kunnen daar verder vrij werken en voor zichzelf zorgen. Na afloop van hun straf kunnen zij echter niet zonder meer naar hun oorspronkelijke woonplaatsen terugkeren. Daarvoor is een uitdrukkelijke toestemming van het ministerie van justitie nodig.
Tatiana Litwinof, tante van de veroordeelde Pavel Litwinof heeft verklaard, dat de veroordeelden hoger beroep zullen aantekenen.
Man valt door luik
*_C'Vlt*:Nion2e correspondent) 12 okt- — De 82-jarige »J> h^a Van Mechelen uit Biar-V% * lewL ,mliik <*°or een on.eval A j,en rpln £ekomen. Dit heef f een \VvTst>tie i nstructie door de officier Cs rt e*-h s.Den Bosch, mr Beoster, ih' «Km e heer Van MeAelen vH j°4 ift ~? met zwaar scheiellet|K. •> n.s \van»l3a Sarage gevondm. De j^V"6 Saj-at Schltalijk door een luik gevallen.
Protestanten richten nieuwe kranten op
(Van onze correspondent)
DEN HAAG, 11 okt. — Twee verschillende orthodox-protestantse groepen hebben plannen om een nieuw blad uit te geven als tegenhanger van Trouw en de dagbladen van het Rotterdammer-concern, die naar het oordeel van de streng gereformeerde „verontrusten" politiek en godsdienstig veel te ver naar links zijn gedreven.
De stichting „Reformatorische Publikaties" is bezig met de oprichting van een dagblad, de christelijke persstichting „Koers" wil beginnen met een weekblad dat later wellicht een dagblad wordt. Ds Velema uit Apeldoorn van „Koers" noemde het bedroevend dat van samenwerking tussen beide groeperingen geen sprake kan zijn. „Dat komt doordat de andere groep de Staten-vertaling van de bijbel als enig aanvaardbare basis hanteert. Bovendien houdt men vast aan artikel 36 van de Nederlandse geloofsbelijdenis waarin de verhouding tussen kerk en staat is vastgelegd en die een grote mate van onverdraagzaamheid jegens andere kerken betekent," aldus ds Velema. „Koers" wil zover niet gaan. Het reformatorische dagblad zal bijvoorbeeld geen radioen televisie-programma's afdrukken. Er is nog een aantal andere onderwerpen die geen plaats zullen krijgen in de kolommen van die krant, zoals sport en allerlei cultuuruitingen. Het blad zal het meest aanleunen tegen het klimaat in de Staatkundig Gereformeerde Partij, aldus een toelichting van ingewijden.
KWETSBAAR
De schorsing en het ontslag van Frits van der Poel zijn nogal fors m de publiciteit gekomen. Ten eerste omdat hij een van de bekendste TV-figuren is en zulke mensen kent iedere Nederlander nu eenmaal. Vervolgens omdat het een affaire is met enkele bedenkelijke kanten. Het is begrijpelijk, dat KRO-voorzitter Van Doorn geschrokken is van het wat ongelukkig uitgevallen grapje over professor Plate. Het is ook begrijpelijk, dat de heer Van Doorn woedend was over het feit, dat hij door NTS-voorzitter Schüttenhelm, met wie hij de laatste tijd nogal eens overhoop heeft gelegen over het NTS-programma, op de hoogte moest worden gesteld van een op handen zijnd programma „Frits laat de mensen naakt gaan" in Bellevue. Maar het is totaal onbegrijpelijk waarom Van der Poel hierom op straat moest worden gezet. Eigenlijk was die schorsing al een hele stap, te meer omdat Van der Poels verweer, dat hij het interviewtje met een aangeklede Phil Bloom en naakte mannen op de tribune eerst op ampex had willen opnemen om het daarna te beoordelen en aan zijn superieuren voor te leggen, heel redelijk klinkt. Van der Poel zou stapelgek zijn geweest wanneer hij een dergelijke stunt helemaal op zijn eigen houtje had uitgezonden. Ik zie hem daar niet voor aan.
Het is bedenkelijk, dat iemand die zes jaar lang hard voor een omroep heeft gewerkt en veel voor die omroep en de Nederlandse televisie heeft betekend, door een incidentje als dit plotseling de laan kan worden uitgestuurd. Er wordt hier en daar gezegd, dat er politieke en een deel van de achterban sussende overwegingen hebben meegespeeld. Dat is echter nog niet aangetoond, zodat we het er voorlopig op moeten houden, dat Van der Poel op Plate en Phil Bloom is gevallen. Dat zoiets kan, maakt de positie van de creatieve televisiemedewerkers uiterst kwetsbaar en onzeker. Het is bekend, dat werkers van het podium waarop zij zich moeten waargenre Van der Poel onder grote spanning hun taak moeten verrichten. Het maken is enorm groot. Een miskleun wordt door miljoenen waargenomen. Het publiek waaraan informatie en opinie wordt gegeven is zeer uitgebreid en uiterst gemêleerd. Wanneer mensen als Van der Poel op het scherm zijn staan zij tussen het publiek, de eigen omroep en het eigen geweten. En wanneer zon man dan jarenlang onder een dergelijke hoogspanning bekwaam-, correct en met durf heeft gewerkt, verdient hij alles, behalve wat nu is gebeurd.
Het geeft moed, dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Groep 73 van creatieve TV-medewerkers gisteren krachtig in de pen zijn geklommen. Want als er niet snel iets gebeurt kunnen er nog heel wat meer hoofden gaan vallen. De betrokkenen zullen dan verbijsterd zijn, een deel van het publiek zal het ernstig betreuren en de omroepbestuurders zullen het „een verdrietige zaak" noemen, maar het gebeurt dan toch maar. En vóór we het weten zitten we met een stuk televisie dat er zo uitziet, dat de heer Van Dis van de SGP geen enkele behoefte meer heeft om aan te dringen op ingrijpende maatregelen tegen de bandeloosheid.
OPBELLEN
Een zeer verontrustende kant van de zaak is dat NTS-mensen in studio Bellevue, zo gauw ze van de naaktplanner hoorden, hun bazen Van den Dool en Schüttenhelm zijn gaan opbellen. Als kleine jongens: „Meneer Schüttenhelm, Frits wil blote mensen in de studio". Wat iedere programmamaker in Hilversum zich al een paar dagen afvraagt is: hoe luidt de interne regeling die voorschrijft, dat bij gewaagde opnamen eerst de studiochef moet worden gewaarschuwd? Waar is de officiële oekaze waarvan Frits van der Poel het slachtoffer is geworden? Er schijnt geen letter op papier te staan. „Wel is er," zegt de persdienst van de NTS, „een in de praktijk gegroeide regel, dat onder meer naaktopnamen bij de studiochef worden aangekqndigd. De programmamakers worden geacht deze regel te kennen, zoals iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen."
De zaak van eerbaarheid schermende opnamen is acuut geworden toen de VARA bij opnamen voor Rood Wit Blauw een „rottigheidje" uithaalde, aldus de NTS. Dat scheen zo erg te zijn, dat de regisseur er zelf een eind aan maakte.
..Ik zou niet weten wat ze daarmee bedoelen," zegt RWB-regisseur Frans Boelen. „Ik denk, dat ze het over een erotisch danspaar hebben, dat we twee keer in Studio Bellevue hebben laten optreden, omdat het de eerste keer inderdaad te bar was. En dan hadden we nog een naakte Franse groep, die zozeer onder de drugs zat, dat er niet mee te werken viel. Het liep helemaal uit de hand. Ik heb er zelf een eind aan gemaakt. Er is niets van uitgezonden."
Heeft Boelen deze programma-onderdelen netjes bij de studiochef aangekondigd? „In zoverre, dat degenen die met de opnamen te maken hadden er alles van wisten. Maar de studiochef heb ik nooit toestemming gevraagd. Die man heeft er niets mee te maken. Als je het mij vraagt wil de NTS gewoon niet, dat we naaktopnamen maken. Maar ze hebben zich niet met onze programma's te bemoeien."
Scheepsramp bij Filippijnen
MANILA, 12 okt. (Reuter) — Bij de kust van Zamboanga, in het zuiden van de Filippijnen, is vrijdag een zware motorsloep gezonken. Volgens de eerste berichten worden meer dan 200 mensen vermist Een overlevende verklaarde dat 300 a 500 mensen zich in de sloep bevonden die lek raakte en in een half uur zonk.
VAN HOREN EN ZIEN ZEGGEN Van der Poel en Van Dis
OP de tweede dag van de algemene politieke en financiële beschouwingen in de Tweede Kamer heeft de heer Van Dis van de SGP aangedrongen op ingrijpende maatregelen om aan de bandeloosheid van de omroepverenigingen voorgoed een einde te maken. Een volstrekt overbodige opmerking van de SGP'er. Dergelijke ingrijpende maatregelen hoeven niet te worden genomen. Wat de heer Van Dis „bandeloos" noemt wordt ook door een aantal omroepbestuurders en een deel van de ledenabonnees vaak als zodanig opgevat. Vandaar, dat er in de loop der jaren al heel wat voorbeelden zijn geweest van conflictsituaties die het verdwijnen van pittige radio- en TV-programma's en het ontslag van bekwame creatieve medewerkers tot gevolg hadden.
We denken hier aan het sneuvelen van programma's als Zo is het en Hoepla. De makers duiken zo af en toe nog wel eens in een programma op, maar altijd afzonderlijk, nooit meer als het team dat „het duivelse kwaad" aanrichtte. We denken ook aan het verdwijnen van mensen als drs Hofstede en Gijs Stappershoef bij de NTS, omdat zij over televisie en het maken van programma's ideeën hadden die niet door de beugel konden. We denken aan Jan Vrijman die ooit een interessante reeks tv-films op 't scherm bracht totdat hij met de VARA gedonder kreeg over zijn reportage „Gebedsgenezing". We denken tenslotte aan KRO-m edewerkers als Han Mulder, Henk Terlingen, Manus van de Kamp en Frits van der Poel, die allen na een conflict voor de KRO verloren gingen.
BELLEVUE
Een NTS-functionaris: „lellebellevue". Een omroepmedewerker: „opbellevue".
AARDIG
De VARA-uitzending van 3 juli met beelden uit een nudistenkamp geeft geen aanleiding om een strafrechterlijke vervolging in te stellen. Dit heeft minister Polak van Justitie geantwoord op vragen van de heer Jongeling van het GPV. Dat heeft al in de krant gestaan. Maar het is zon aardig berichtje om twee keer te lezen.
Dr WIPPLER IN PROEFSCHRIFT: Vooral opleiding bepaalt vrijetijdsbesteding Druk werk leidt tot discipline
(Van onze correspondent)
GRONINGEN, 12 okt. — Het verschil in sekse is van betekenis voor de wijze waarop de vrije tijd wordt besteed. Mannen doen praktisch-nuttige en lichamelijk-actieve bezigheden; vrouwen consumptieve en lic hamelijk-passieve dingen. Dit schrijft dr R. Wippler in een proefschrift over het vrijetijdsgedrag waarop hij vrijdagmiddag aan de Groningse universiteit bij prof. dr I. Gadourek promoveerde.
Vooral de opleiding die* iemand gevolgd heeft, wordt door dr Wippler van invloed geacht voor de manier waarop iemand zijn vrije tijd besteedt. Verder blijkt trouwen de aard van de vrijetijdsbesteding aanzienlijk te beïnvloeden. Gehuwden gaan meer dan de jeugd over tot praktisch-nuttige activiteiten, die produktief zijn. Naarmate mensen ouder zijn, kri.gt de besteding van de Vrije tijd een sterkere gerichtheid; er vindt een zekere specialisering plaats. Ook de godsdienst is van belang. Katholieken geven zich meer over aan vitaal-expansieve en latent-spannende activiteiten in velerlei vorm, terwijl orthodoxe protestanten dat zelden doen. Opmerkelijk is ook dat mensen die lang moeten werken, hun schaarse vrije tijd op lichamelijk actieve wijze besteden. Mensen met veel vrije tijd doen meer aan tijdspassering, aan ontspannend-intellectuele activiteiten, en veelvuldiger lossere sociale contacten. Dit zou erop kunnen wijzen, aldus dr Wippler, dat werk disciplineert, een discipline die ook in de vrije tijd niet kan worden losgelaten. Mensen die lang naar hun werk moeten reizen, besteden ook hun weinige resterende tijd aan praktisch-nuttige werkzaamheden en buiten-activiteiten als tuinieren. Het hebben van veel vrije tijd leidt tot gezelligheid en intellectuele ontspanning: het gevoel over veel vrije tijd te beschikken gaat samen met besteding van die tijd in de vrije natuur. Het zou kunnen zijn dat het gevoel veel vrije tijd te hebben, meer innerlijke rust verschaft.
MENINGEN
Een bezorgde kijker: „Krijgen we nu nooit meer Frits in the air?"
Een andere kijker: „Is het waar, dat Van der Poel een aanbod van de KRO heeft gekregen om bij de VARA in dienst te treden?"
SPORT
In NTS-Sport (morgenavond, Nederland één, half acht) komen de volgende onderwerpen aan de orde: £ de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen; 0 de voetbalwedstrijd' Holland Sport-Ajax; 0 de voetbalwedstrijd FC Twente- Sparta; # de voetbalwedstrijd DWS-GVAV; # de draverijen om de grote Benelux-prijs op Mereveld. % de judo-interland Nederland- West-Duitsland; # de wielerronde van Lombardije voor profs. In het NRU-programma Langs de Lijn (half drie Hilversum één) kan men verslagen horen van PSV-ADO, FC Twente-Sparta, Elinkwijk-SW, Feijenoord-NAC en OWO-ZW.
TV
Televisiemateriaal: ampsex. Chef studiodienst: sexyhoofd.
SPELEN
Wie van laat TV-kijken houdt, kan de komende dagen zijn hart ophalen aan de uitzendingen van de Olympische Spelen. Wie graag op tijd naar bed gaat, kan troost putten uit de wetenschap, dat een aantal nummers uit Mexico al uitgebreid op de TV zijn geweest. Zoals de nummers kogelstoten, rugslag, boksen, achtervolging voor profs en sprint voor amateurs.
ANDERS
President Johnson is natuurlijk anders. Hij zal vermoedelijk elke snipper papier over zijn regering met zich meenemen, te beginnen met de doorslagen van de „hot line". Van nu af aan lijkt zijn toekomst een lange rechtvaardiging van zijn verleden te worden. Hij werkt plannen uit voor zijn bibliotheek in Austin. De universiteit van Texas heeft reeds ruim honderd miljoen gulden uitgetrokken voor het project, en niet lang geleden heeft hij enige van de rijkste mensen
JAMESRESTON COMMENTATOR NEW VORK TIMES in het land uitgenodigd voor een lunch op het Witte Huis om zeventig miljoen meer los te krijgen. De lunch was geen
spectaculair succes, maar zonder twijfel zal het geld er op de een of andere manier het volgend jaar komen. Johnson heeft geen geschikte biograaf, of het moest Walt Whiteman Rostow zijn, die Mcßundy's plaats in de keuken van het Witte Huis overnam. Rostow is een briljant man en hij zou voor Johnson kunnen doen, wat Theodore Sorensen en Arthur Schlesinger jr deden voor president Kennedy, maar hij heeft twee ernstige nadelen: hij heeft er een sterk belang bij de Vietnamese mislukking te verdedigen en Hij weet minder van de verbazingwekkende grilligheden van Lyndon Johnson dan Sorensen en Schlesinger wisten van de denktrant van' president Kennedy. Er zijn anderen, die achter de coulissen hebben gekeken, en die erover zouden kunnen schrijven: Elizabeth S. Carpenter, Joseph A. Califano jr, Harrv C. McPherson jr en S. Douglass Catèr jr m het Witte Huis, en W. Willard Wirtz. Stewart Udall, en Orville Freeman in het kabinet, maar ieder van hen weet slechts een deel van het verhaal, en het zal lang duren voor de Johnson-puzzel rond is. Het verhaal van de regering-Johnson is immers in wezen het ingewikkelde raadsel van de persoon Johnson. De successen ervan op het gebied van het onderwijs, het bestuur en de burgerrechten bijvoorbeeld en de mislukkingen in de buitenlandse en binnenlandse politiek zijn alle onontwarbaar verbonden met de denktrant van Johnsons ondoorgrondelijke geest. Als hij per ongeluk opnamen van zijn privé-gesprekken heeft bewaard, dan kan het verhaal van zijn opmerkelijke gaven, zijn verlangens, zijn ijdelheid, zijn teleurstellingen en successen eventueel worden verteld. Zelfs als de banden van zijn eindeloze telefoongesprekken zouden zijn bewaard — en het is nauwelijks te geloven, dat ze niet zijn bewaard — zullen toekomstige historici iets over hebben van de woorden en de melodie van deze ongewone periode in het Witte Huis.
PERSOONLIJK
Zolang de uitgevers evenwel niet weten welke persoonlijke getuigenissen buiten de officiële papieren er nu juist beschikbaar zijn, zullen ze waarschijnlijk niet miljoenen gaan investeren op het vermoeden, dat het lezerspubliek wild enthousiast zal zijn om over een aantal jaren president Johnsons boeken te lezen. Robert Kennedy's beschrijving van de Cuba-crisis van 1962, waarop de New Vork Times een jaar geleden een bod had gedaan van 1800 gulden, bracht de volgende dag een goede vier miljoen op van de uitgeverij McCalls. Op deze basis zouden de memoires van president Johnson in theorie genoeg geld kunnen opleveren om de Johnson-bibliotheek in Austin te voltooien zonder enige financiële steun van het publiek, maar de uitgevers lijken op grond van wat ze nu weten, niet in deze termen te denken. Daarom is waarschijnlijk de interessantste getuigenis over de regering- Johnson, die nu voorhanden is, het dagboek van mevrouw Johnson. Ze heeft aantekeningen bijgehouden van de gebeurtenissen in- het Huis vanaf het begin van de regeringsperiode van haar man. Ze kan schrijven, en merkwaardig genoeg is zij waarschijnlijk objectiever over het gebeurde dan de meeste medewerkers van de president. Dit werk, dat bijna elke dag geduldig is verricht in de zitkamer boven naast haar slaapkamer, zou wel eens het interessantste privé-verhaal kunnen zijn van het leven op het Witte Huis sinds de memoires van Abigail Adams, maar of ze het zal publiceren of in bewaring geven aan haar kleinkinderen, is nog steeds een onbesliste zaak.
Advertentie
(A°VERTENTIE) Ruiden ,Vn op ° wi|t steunen, ibonneer VVE°ns radio-tv bad Vrije V!;. Voi." Pr°arammaWd zonder J 6f-Dit.'9' overzicHelijk en ll
Advertentie
(ADVERTENTIE) • - 't zit er niet in Vijf minuten geleden zat 't er wèl in. Toen was dit glas nog gevuld met Punt e Mes, nu is 't alweer leeg. Geen wonder. Carpano's geheime recept van 1786 heeft nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht voor de liefhebbers van een superi- tg* eure aperitivo italiano. Voor ü dus en voor uw gasten. U kunt dat exclu- _fIL sieve glas - een presentje van Car- fitt pano bij elke fles Punt e Mes - ge- S3ot| woon niet vollaten. 't Zit er niet in. Hnijß Nog ééntje dus maar en dan zegt u §i§Jf gewoon: "Punt!" 't Zal wel weer Punt e Mes worden... ANDRÉ KERSTENS 1 jè% 1 TILBURG