(Van onze correspondent) LRG, 16 jan. — De directie van de Koninklijke Wollenstofi Dekenfabriek Aaße in Tilburg heeft met ingang van vrijdag 'slagaanvrage ingediend voor 230 man personeel.
De Volkskrant
- 16-01-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Volkskrant
- Datum
- 16-01-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- NV De Volkskrant
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 412869594
- Verschijningsperiode
- 1920-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 13760
- Jaargang
- 48
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Bonden ontevreden over afvloeiing AaBe ONTSLAAT 230 man
PREMIER DE JONG: Nederland leverde geen wapens voor Vietnam
DEN HAAG. 16 jan. — Van 1966 tot op heden zijn geen vergunningen verstrekt voor de uitvoer van wapens en munitie naar Vietnam, aldus heeft premier De Jong, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, verklaard in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid A. G. van der Spek (PSP).
De heer De Jong zegt niet over gegevens te beschikken, die aanleiding zouden kunnen geven tot het vermoeden dat uil Nederland uitgevoerde wapens en munitie een andere bestemming zouden kunnen hebben gevonden, dan die welke in de uitvoer-
vergunningen was aangegeven
De heer Van der Spek had geïnformeerd of het juist is dat in 1966 een Amerikaanse order voor 22 mm-munitie tot een bedrag van 22 miljoen dollar bij de wapen- en kruitfabriek De Kruithoorn in Den Bosch was geplaatst.
op de korte golf
&ri, T*even is geven, het leven is *eder geval moeten we er van maken. Zo schreef diamanten bruidspaar j? <4f. §el-van der Lans in Alphen Rijn. Op 26 januari in hotel gft, J- Daar gaat het er van Bent u trouwens wel 'ns > K|u Alphen aan den Rijn geweest? '*:|Hti allerhand. ♦ De Amsterdamhad het vorig jaar druk met dieren, zo blijkt nu pas uit v W°rt' *n Amsterdam die grote meer gevangen dan een V *^oi^r' en wasDeer> een varaan, V_'4n an?> een python, twee kleis**■ ?^n' zie^e en gewonde vogels "D*«r,a ' zelfs een libel wist te ontfcj* 6i? aan een particulier. En steeds *S agent die er achteraan moet. (jftilyj61- moest zelfs de brandweer * tp n om een wasbeer van een halen. ♦ Vandaag . komt de 2f van defensie op be- Wj het hoofdkwartier van de AF-5? wll Brunssum. Hij koppelt er Weekeinde in Aken aan vast. ' 't die minister worden ondert\ 2 met Wieder den Tierischen tjbij,* Op de Kruisstraat in het JJ e Stem signaleerde onze ei: uit Linne de eerste twee jj? ers. Volgens hem het teken van V' %r°es en mooi voor- Waarop het gemeente\ &Ui- Declccrs in Roermond uitriep: «f Thomas Wackers- il t aangrenzende Leeuwen ligt *•! i?«e ri een ruiende kip! ♦De ge- wordt opgeheven V l JJ Dordrecht. Het zal je toch V Zegd worden. ♦ Laten we Cl, e!:n.nopen. Er is een tijd van ko- VÏ^ln'S een t*J<* van Saan. (Bovena,? et deze rubriek de kleinste in l blijven).
HASSELT VREEST DEMONSTRERENDE MIJNWERKERS
HASSELT, 16 jan. — Een leger van ruim duizend rijkswachters is rond de Belgische stad Hasselt geconcentreerd om voorbereid te zijn op een grote demonstratie, die tienduizend tot twintigduizend stakende mijnwerkers vanmiddag rond twee nur in Hasselt gaan houden.
Het startpunt voor de betoging naar het centrum van de stad is de kazerne. Er is uitgelekt dat minstens een deel van de stakers het plan heeft, naar het Volksmarktgebouw op te rukke, waar liet Algemeen Christelijk Vakverbond haar kantoren heeft.
De rijkswacht zal ook voor extra versterking zorgen bij de gebouwen van het streekdagblad Het Belang van Limburg, dat wel eens doelwit van de betogers zou kunnen worden.
FRANK DE BOORDER
Tiiifi (links) en Nancy Sinatra heipen vader Frank bij liet hontere dc drilboor. Met deze liandeling begon de bouw van liet mediscli-opvoedkundig centrum Martin Anthony Sinatra Sn Palm Springs, Calijornië. Het centrum is genoemd naar de overleden vader won zanger Frank Sinatra en kost vijfhonderdduizend dollar.
RAPPORT BIESHEUVEL-LANGMAN OVER VEROLME-CONCERN Prijs mammoet-dok fout berekend
Combinatie aanbevolen Rijn-Schelde
(Van onze speciale verslaggever)
ROTTERDAM, 16 jan. — Het mammoetdok-in-aanbouw bij Verolme gaat tweemaal zoveel kosten als aanvankelijk was geraamd. Er is sprake geweest van een onvoldoende planning. Aldus een van de conclusies in het rapport Biesheuve-Langman over het Vrolmeconcern.
Het beste zou zijn om het dok van het Verolme-concern los te maken en hei straks alleen voor reparatie-werk te gebruiken. Er is een NV-vorm voor te kiezen met de exploitatie door de staat, die het dok dan kan verhuren, of een gezamenlijke NV van Verolme en de Rijn-Schelde-combinatie voor hun eigen gebruik. Daaraan wordt de voorkeur gegeven. De staat moet een lening van 25 miljoen gulden aan de NV verstrekken als onderdeel van het totaal bedrag van 105 miljoen gulden, dat als aanvulling nodig wordt geacht voor de sanering van het Verolme-bedrijf, aldus het rapport dat nog niet openbaar is gemaakt.
De aanbevelingen van de beide adviseurs zullen grotendeels achterhaald worden door de nieuwe, onverwachte conceptie, die de regering nu op het oog heeft voor een bundeling van veel bredere belangen bij de Nederlandse scheepsbouw. Het rapport is nog niet ter beschikking gesteld van het parlement en de vakbonden.
CORNELIS VEROLME
Staatsdeelname
Uit tal van informaties kan worden afgeleid dat de noodzakelijk geachte 105 miljoen gulden boven de 130 miljoen die de regering al als kredietgaranties heeft verstrekt aan Verolme, opgebouwd zijn uit een staatsdeelnamie van 40 miljoen in het Verolmekapitaal, een spoedig overbruggingskrediet om de nijpende liquiditeitspositie te ondersteunen en twee leningen, waarvan één voor het mammoetdok.
De kleine commissie vindt dat de Verolme-werf in Alblasserdam verkocht zou kunnen worden en eventueel ook die in Heusden. Verder willen mr. Biesheuvel en prof Langman echter niet gaan. De Nederlandse scheepsbouw kan het Verolme-bedrijf zeker niet missen, maar voor een betere rentabiliteit moet de nadruk liggen op reparatiewerik. In scheepsbouwkringen is bekend dat het rapport pleit voor een uitvoerige studie over een betere stroomlijning van de gehele Nederlandse scheepsbouw, waarbij het rapport- Keijzer als uitgangspunt moet gelden. Die studie /al rond tien miljoen gulden gaan kosten, die voor rekening van de regering inkten komen.
Uitgelekt is verder, dat de beide rapporteurs aftreden van de raad van commissarissen bij Verolme aanbevelen. In de nieuwe raad zou Cornelis Verolme president-commissaris kunnen worden. Het rapport gaat uit van een zeer spoedige vervanging van Verolme als president-directeur. De rest van de directie wordt bepaald geschikt geacht. Volgens zegslieden dringen mr. Biesheuvel en prof. Langman aan op een aantal commissarissen namens de overheid en een aanvulling, waar de regering haar uitdrukkelijke goedkeuring aan moet hechten.
De rapporteurs zouden bezwaar hebben tegen de sterk geconcentreerde structuur van het Verolme-concern. Zij geven de voorkeur aan een decentralisatie, die gepaard moet gaan met het aantrekken van een aantal goede managers. De NDSM heeft belang bij een versterking van het lagere kader op de bouwplaatsen.
Er wordt in het algemeen aangedrongen op e endoelmatiger bedrijfsorganisatie waardoor het ook vla een andere calculatie mogelijk is de arbeidstijd bij de bouw van mammoettankers te reduceren.
POLITIEMAN NET WEG Gewapende rovers zoek met 10 mille
(Van onze correspondent)
NIEUWLANDE, 16 januari — Even na vier uur gistermiddag is er in de Coöperatieve Kaifeisenbank te Nieuwlande, gemeente Oosterhesselen (Drente) een gewapende roofoverval gepleegd waarbij de daders met een buit van ruim 10.000 gulden in een gereedstaande auto verdwenen.
De bank was juist voor het publiek gesloten maar in de wachtkamers waren nog een tweetal mannen tussen de 30 en 35 jaar gebleven. De politieman W. Schuring uit Nieuwlande had voor de balie van het kantoor nog enkele zaken besproken met directeur S. Uitslag (33) en ging weg via de wachtkamer om per fiets naar Geestbrug te gaan.
Toen de politie-ambtenaar het kantoor had verlaten, kwam een van de twee mannen met een tas bij de balie met de opmerking dat hij nog even in de wachtkamer aan de ander iets moest vragen. Toen hij terugkeerde bleek hij gewapend te zijn met een pistool en daarmee eiste hij geld. De heer Uitslag deed een greep in de geldtrommel en gooide dat in de gereedstaande tas waarop hij te horen kreeg dat er meer geld moest komen. Toen de directeur voor de tweede maal een hoeveelheid bankbiljetten in de tas had gedaan vertrokken beide mannen.
Kamerlid stelt vragen over inlichtingen BVD
(Van een correspondent)
DEN HAAG, 16 jan. — Het Socialistische Tweede-Kamerlid Vredeling heeft de ministers Beernink (Binnenlandse Zaken) en Luns (Buitenlandse Zaken) gevraagd of de BVD inlichtingen verstrekt heeft aan De Telegraaf over het vertrek van een medewerker bij de Oostduitse handelsmissie in Amsterdam naar West-Duitsland.
Het Westduitse blad Die Welt noemde het „voor de hand liggend", dat een van de Nederlandse geheime diensten, „waarschijnlijk de BVD", aan het dagblad de inlichtingen heeft gegeven.
Politie op spoor van vogeldief
(Van onze correspondent)
WILLEMSTAD, 16 jan. — Rijkspolitie en douane hebben sterke aanwijzingen over de identiteit van een Duitse dierenhandelaar, die als verdachte wordt beschouwd in de geruchtmakende reeks van diefstallen van kostbare vogels in Nederland en België.
In de hokken, waar de vogels en dieren gestolen werden, is bijna altijd een dierenhandelaar tevoren op bezoek geweest. De politie verwacht niet, dat de man zelf de diefstallen heeft gepleegd. Hij heeft waarschijnlijk handlangers gehuurd.
De auteur R. van der Mark uit Woerden schrijft in het pas uitgegeven werk Fazanten en Pauwen, dat de in Willemstad gestolen Blyth Tragopaan van dr Steenbeek waarschijnlijk het enige exemplaar ter wereld is van deze soort, dat in een volière leeft. Omdat dr Steenbeek van deze soort geen vrouwtjes had, liet hij zijn haan paren met een andere Tragopanensoort, de Satyr, om op deze manier weer Blyth-Tragopanen te krijgen.
Tragopanen, die vroeger ook wel saterhoenders genoemd werden, zijn hoenderachtige en zeer tamme vogels. Ze leven in bergstreken in Midden- Azië. Er zijn zes soorten van bekend, waarvan de Blyth-Tragopaan de zeldzaamste is. In het wild komt deze vogel nog voor in Assam en in Noord-1 west-Birma.
Shell-boormeester na ongeluk vermist
(Vati onze correspondent) ROTTERDAM 16 jan. — De «-jarige boormeester van de Shell, Hubert van Dijck, wordt sinds woensdag vermist, toen een helikopter, waarin hö met acht andere technici zat, bi_ de Italiaanse kust verongelukte.
De heer Van Dijck werkte sinds 1968 voor de Shell bij de Italiaanse maatschappij Agip. De helikopter, waarin hij zat, vloog in dichte mist tegen het booreiland, waar het op wilde landen. Zeven lichamen van slachtoffers, allen Italianen, werden geborgen. De heer Van Dijck is ongehuwd.
ALARM
In een vlak voor de deur staande rode Fiat 600 met het kenteken 57-61 HE — het staat wel vast dat dit een vals nummer is omdat di. nummer toebehoort aan een Amsterdamse aulomobilist — verdwenen ze; Toen de rovers het kantoor verlaten hadden stelde de heer Uitslag de alarmsirene in werking waarop binnen enkele minuten de politie ter plaatse was.
De politieman Schuring die net de bank had verlaten heeft wel een sirene gehoord maar hij moest van tegemoetkomende gealarmeerde politiemannen vernemen dat er een overval in de bank was gepleegd.
In de grote haast verloren de bankrovers buiten op het parkeerterrein van de bank nog ongeveer duizend gulden aan bankpapier uit de tas.
Tot gisteravond half negen heeft de politie op alle wegen in Noord-Groningen gepatrouilleerd, maar zonder resultaat.
Advertentie
(ADVERTENTIE) Weg met die W 6«uwig-altijd-eendere vitrage. Nu is er: VJ lïBrffllïj vitrage *Bitit«ng«woon mooi. duurzaam. Plui: buit«ng«won« prl|a.
TEN GELEIDE Saneren
I ■)!■', regering is kennelijk afgestapt van het denkbeeld om uitsluitend Int Yerolnie-conceni te helpen bij de sanering van zijn sombere positie.De plannen van de regering gaan nu duidelijk in de richting van een gezondmaking van de gehele Nederlandse scheepsbouw; althans voor zover het gaat ooi de werven die de grotere schepen afleveren. Dit zijn hoofdzakelijk de werfgroepen van Verolme en Rijn-Schelde. liet Streven van de regering om de grote werven ineens en gebundeld op de helling te zetten is een goed initiatief. Te lang hebben persoonlijke vetes tussen de topleiders van de twee concerns een samenwerking verhinderd, die reeds in het rapport-Keijzer (van 1965) nadrukkelijk werd bepleit. Sanering van de hele scheepsbouw tegelijk kan ook voorkomen, dat andere werven het voorbeekl-Verohne aangrijpen om eveneens financiële bijstand te eisen. Daardoor zou een sneeuwbal-effect ontstaan. De nationale economie en vooral de werkgelegenheid zijn de drijfveren voor de activiteiten die zich rond de \ erolme-wert en — terecht — nu ook rond de gehele seheepsbouwindustrie ontplooien. Het is duidelijk dat, juist omdat er grotere belangen dan alleen het voortbestaan van een bedrijf mee zijn gemoeid, uiterst kritisch en voorzichtig te werk moet worden gegaan. Vanzelfsprekend dient daarbij in zeer ruime mate een beroep te worden gedaan op inspraak en advies van de voornaamste betrokkenen. Al is het daarbij wel de \ raag ol de toestand van met name het ViTolme-cnncern voldoende tijdruimte laat om met de hoogst noodzakelijke omzichtigheid te werk te gaan. Hij dit alles behoort uiteraard het behoud van werkgelegenheid hoge prioriteit te krijgen. Maar dit betekent geenszins dat de overheid haai kritische zin bij het beschikbaar stellen van belastinggelden kan laten varen. Uitgangspunt bij de sanering van de scheepsbouw dient de vraag te zijn, in hoever financiële injecties absoluut noodzakelijk zijn. Alleen die investeringen zijn nuttig besteed, waarmee een seheepsbouwindustrie wordt verkregen die — menselijk gesproken — weer voorgoed op eigen benen kan staan. Het gaat er niet om of Nederland bedrijfstakken dient te behouden omdat ze hier al eeuwen bestaan. Er moet ook vooruit gekeken worden. Industrieën of delen daarvan, die in Nederland geen werkelijke toekomstkansen meer hebben, kunnen beter worden afgekapt, temeer nu vooral in de randstad gebrek aan werkkrachten heerst. Uiteraard dienen de gevolgen van bedrijfssluitingen voor werknemers uitstekend te worden opgevangen - wat ook geld kost. Maar dit is verkieslijker dan uitgebluste industrieën kunstmatig een geldverslindend bestaan te laten leiden in een tijd, waarin noodzakelijke gemeenschapsvoorzieningen en goedlopende andere bedrijfstakken roepen om optimale aanwending van de schaars beschikbare mankracht en financiële middelen.
Advertentie
(ADVERTENTIE) GAST EM GA-fTüOHOOM — ONTDEK DENEKAMP IN TWENTE Hotel Restaurant VAN BLANKEN Schitterend gelegen. Voll. pension ƒ 20,— p.p.p.d., all. in. Inl. en reserv. TEL. 05413—13 08. restaurant -.DE SILVEREN I 'Le Chat Qui Pelote' • SBife SPIEGEL" É . ~™ I Eethuisje Amsterdam r- Pk,t, fa ST, ! illfÉi Kattegat 4, b.d. Ftonde Lu| Gegrild wild zwijn ƒ 8,-0 f Öji™WijtH therse Kerk, diners enz. ' Diner bij kaarslicht a.h. Kolkje P"«lal sfeervolle «uf^uandse _ i j-i ,r«u.m t_l 99na«q 1 omgevm» moot recepties. Drie dagen genietenlin een staefmet bruissnd Carnavalsplezier. FHF MWk ?_■ 1 Reserveer tijdig. L Wma\. _ J_i ____ -f _f HOTEL MODERN Bet mooiste Chinese restaurant m » di™ ~, m a a cTPirrtT in net «entn™ van Amsterdam! RK™4 „__«»,Ywïï? Rokin 20- b« de D»«" TEL. 04400 -1 5.i t» Tafelreserveriiur 6 35 64
Advertentie
(ADVERTENTIE) Uitspraak Minister Luns (In AVRO 'S Televizier 25 november 1969) „Ik heb toch wel hoop, dat als de situatie zo ernsstig wordt dat de burger-bevolking in Biafra op hel punt staat om te verdwijnen ... dat daarvoor dan een oplossing komt op het politieke vlak die een ravitaillering mogelijk maakt". Uit: extra uitgave Geopol 11 januari 197 C Commentaar overbodig. Geopol, Baarn
ekenfabrieken allen betere menwerking
0' 4» _^e hieuw benoemde direc'\\ ,er J- °- Veenstra, is dit Nrt '°Sische uitvoering van een •jaj'uerjng van het bedrijf, die al \ van de heer Van Ha .Vooridtter van de beheers- Van dit DedriJf was aan" M|«*jhlping van het personeel is lij J* gevolg van de aanpassing aan de afzetmoge- IphJll e nuidige marktsituatie, textielbedrijven in ■lM -?nt neeft lijsten gekregen ■ko vrijkomende personeel, die |R° *S van hun ontslag op de JPttle gebracht. Op deze wijze een groot aantal ontslage■ ers weer aan het werk te ■ van de drie betrok- Bljn n(^en van de textielarbei- tevreden over de gebo- aivloeiingsregeling, die Piek van de MXr6 textielarbeidersbond Sint B>(bS nog la2er ligt dan onlangs met de Nederlandse "erkge versfederatie. Geen geld <.Pfl(i ,r Veenstra zou de vakbonden Bfci h dat er geen geld was JS-p ere reSeüng te bieden. De BtlL n willen dan ook een nieuw ■C'te meer omdat er tienitallen lijf*3 Hen zijn van mensen die I* hehk nSdurig dienstverband bij r . "ben. Sommigen hebben er 25 ■Vu' dnger gewerkt. P IjJ,.de districtsbestuurders van _L"*S rrtus Mi-mider dwars. KSr *i,.e een n,euw' benoemde VW keihard een sanering moet jkvf.|een' terwijl de oude directie I? hePAaren nauw met de vakbon- E_Wi. samengewerkt, niet aan PC ,ss*ngen deelneemt. Het kan P'ü wel juist zijn. maar moreel [%jj., 'och andere verplichtingen P e van personeel en vakbonnl men bij Sint Lambertus. () ontslagen personeelsleden dienstverband van minder ar. Bij de mensen die cmtfigezegd, is ook een flink uwen en buitenlandse arok enkele tientallen oudere s, die gehandicapt zijn, ze elders moeilijk plaats- toch nog even af-2gt men op het Arbeidsbuleverre de overspannen arde ontslagenen kan opnefroot aantal personeelsleden "«twijfeid elders onderdak ko- P>lg van dit ontslag zal het >estand bij de Aaße van uim 600 worden teruggeontslagen zijn gevallen in die over het gehele bedrijf
verspreid liggen. Het ontslag is vooral een gevolg van de minder goede gang van zaken in de dekenafdeling.
De nieuwe directeur, de heer Veenstra, is een „professional manager", die bij de KNTU de afgelopen jaren ook in Eindhoven De Haes Textielbedrijf al heeft gestroomlijnd.
Hij zegt, dat om het Aaße-bedrijf levensvatbaar te houden een snelle aanpassing aan de marktsituatie nodig was. De verkorte werktijd, die ingevoerd was, kost handenvol geld, zegt hij. Volgens de heer Veenstra betreft het ontslag ruim 200 mensen. Of het er precies 230 worden staat, zegt hij, nog niet helemaal vast Volgens de vakbonden is dat wel het geval.
Directeur Veenstra verwacht niet dat er hierna nog veel meer personeel zal afvloeien. Er liggen volgens hem nog zeer goede mogelijkheden in de wollen stoffenindustrie, maar er zullen nog belangrijke beleidsbeslissingen op een aantal bedrijven genomen moeten worden.
Samenwerking
Hij heeft onlangs contact opgenomen met vier collega's van wollen stoffenfabrieken in Tilburg en omgeving om tot een betere samenwerking in produktie en afzet te komen. Elk bedrijf kan, als de plannen doorgaan, zijn zelfstandigheid behouden en een eigen gezicht op de markt uitbouwen.
Het gaat er dan om dat alle bedrijven zich specialiseren op die produkties en bedrijfsonderdelen waarin ze de beste apparatuur en deskundigheid bezitten en het goedkoopste kunnen produceren. De heer Veenstra weigert voorlopig de namen te noemen van de vier fabrieken.
„We moeten niet in een dolle situatie komen zoals bü Verolme", zegt hij, „dat er een aantal werven bijvoorbeeld een mammoetdok moeten hebben. Het is zinvol een goede werkverdeling van de specialisatie op te bouwen. Het zal de klant een zorg zijn wie de garens spint, bepaalde fijne stoffen weeft of de stukken appreteert".
Schmelzer weg als adviseur van verolme
(Van onze correspondent) DEN HAAG, 16 jan. — De KVPfractieleider in de Tweede Kamer, drs YV. K. N. Schmelzer heeft zijn functie bij de Stichting Verolme Trust neergelegd en tevens zijn commissariaat bij de NV Coran beëindigd. De heer Schmelzer heeft hiervan mededeling gedaan in een schrijven aan de heer Verolme, van welk schrijven een afschrift is gezonden aan onder anderen minister Nelissen, van Economische Zaken.
In dit schrijven wijst de KVP-fractievoorzitter erop, dat het onderzoek naar de positie en de toekomst van het Verolme-concern (door de heren Biesheuvel en Langman) inmiddels is beëindigd en dat de regering in de Kamercommissie voor Economische Zaken mededeling heeft gedaan van een aantal beleidsconclusies in hoofdlijnen, die zij in de onderhavige problematiek zou willen volgen. „In het licht van een en ander meen ik dat nu een beëindiging van mijn bovengenoemde functies in uw concern past. Ik wil daartoe dan ook met ingang van heden overgaan,'- aldus drs Schmelzer.
Zijn brief aan de heer Verolme besluit hij aldus: „Uw uitnodiging om in 1966 adviserend lid van de Stichting Verolme Trust te worden als bijdrage tot de bevordering van de continuïteit der bedrijven, daarbij inbegrepen de belangen van de werknemers en met name ook het algemeen belang, heb ik met genoegen aanvaard. Onze contacten sindsdien heb ik zeer op prijs gesteld."
Selectief
F)E Nigeriaanse regering toont zich geen grootmoedig om niet te zeggen een slecht overwinnaar door selectie! te werk te gaan bij het aanwijzen van landen en organisaties die hun steentje mogen bijdragen aan het lenigen van de nood onder de verhongerende bevolking van het sinds gisteren voormalige Biafra. Het afwijzen van humanitaire hulp uit Frankrijk is niet helemaal onbegrijpelijk, omdat Parijs, zonder het ooit te erkennen, Biafra's voornaamste wapenleveranciar is geweest. Maar de scheldkanonade op een groot aantal buitenlandse hulporganisaties, die door hun „klandestiene" acties volgens Lagos de oorlog hebben verlengd, is in hoge mate bedenkelijk.
Organisaties als Joint Church Aid en Caritas hebben uitsluitend op grond van menselijke overwegingen hulp verleend aan Biafra. Dat hun steun ongewild een politiek karakter kreeg, konden zij niet helpen. Het alternatief, dat hun voor ogen stond, was massale sterfte: bepaald géén politieke steun aan het Biafraanse bewind in de \-orm van voedsel. Maar zo kan de tegenstander het natuurlijk wel uitleggen. De bezwaren van de federale staatseliel C.nwon. die de Bi af ra-helpers toebeet dat z.ij hun bloedgeld maar moesten houden, doen volslagen hypocriet aan wanneer men bedenkt dat Nigeria niet te beroerd was om met Russische Migs en Iljoesjin bommenwerpers en Britse pantserwagens Biafra t<' vernietigen. En dan zwijgen we maar over de door de federale haviken voorgestane en volgens een groot aantal waarnemers ook toegepaste uithongeringstaktiek. Gowon heeft onomwonden duidelijk gemaakt dat Nigeria voorlopig voldoende voedsel heeft om de hongersnood te liji te gaan en op dit ogenblik slechts behoefte heeft aan medicamenten, medische teams en transport waarvoor de generaal Amerika, Engteland en het Internationale Rode Kruis heeft benaderd. Voor de rest zal Nigeria zijn zaakjes zelf wel opknappen. In dit verband mag de beschuldiging van de Sovjet-Unie dat alle aangeboden hulp neerkomt op inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Nigeria wel een bizar voorbeeld van cynisme worden genoemd. Met alle waardering voor het Nigeriaanse Rode Kruis is het echter zeer de vraag of Nigeria zelf over voldoende organisatorisch talent beschikt om een zo omvangrijke hulpactie in goede banen te leiden. En wat nog belangrijker is: kan Nigeria de enorme hongersnood ondervangen. Het is uitermate bedroevend dat Gowon met lage argumenten organisaties de deur wijst die stante pede tonnen voedsel naar het geteisterde gebied kunnen vliegen. Bovendien laadt Gowon door het weren van zoveel mogelijk „vreemde pottenkijkers" de verdenking op zich dat er zich in het voormalige Biafra taferelen afspelen die voor de buitenwereld het liefst maar verzwegen moeten worden. In tweeëneenhalf jaar oorlog en in de aanloopperiode is er teveel gebeurd om voetstoots de schone beloften van de federale regering aan te nemen. Gezien de huidige gang van zaken valt niet aan de indruk te ontkomen dat het Nigeriaanse bewind een macaber spel speelt met miljoenen mensenlevens
Benzine 0,2 cent per liter duurder
DEN HAAG, 16 jan. — Benzine is met ingang van gisteren met 0.2 cent per liter in prijs verhoogd. Deze verhoging komt geheel ten goede aan de wederver koperss (pomphouders), zo hebben de benzinemaatschappijen meegedeeld. De Bovag heeft er enige tijd geleden bij het Ministerie van. Economische Zaken op aangedrongen een margeverhoging op benzine toe te staan. De minister bleek toen met deze 0.2 cent per liter te kunnen instemmen.
Inmiddels heeft de olie-industrie bekend gemaakt dat op 17 januari van dit jaar de officiële prijzen voor autogasolie, gasolie, huisbrandolie I en II en dunne stookolie met 60 cent per 100 liter verhoogd wordt. Deze maatregelen worden genomen als gevolg van seizoeninvloeden.