Door onze correspondent EINDHOVEN, 9 aug. — De rijkspolitie van het Brabantse Esch heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de 21-jarige Eindhovenaar H.v.L. aangehouden. Van L. was woensdag jl. ontsnapt uit de psychiatrische inrichting in Vught. Eerder dit jaar was hij ontsnapt uit de professor Pompekliniek in Nijmegen. Toen hij daarna in Eindhoven werd aangehouden op 18 juni jl. schoot hij een hoofdagent in het bovenbeen. Aanvankelijk werd hij ondergebracht in het huis van bewaring in Den Bosch, maar later werd hij om medische redenen overgebracht naar de psychiatrische inrichting in Vught, waar hij na enkele dagen wist te ontsnappen.
NRC Handelsblad
- 09-08-1971
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- NRC Handelsblad
- Datum
- 09-08-1971
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Rotterdamse Courant
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 400367629
- Verschijningsperiode
- 1970-...
- Periode gedigitaliseerd
- oktober 1970-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 261
- Jaargang
- 1
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Ontsnapte man aangehouden
„Gulf is nu de pen op de neus gezet"
T)oor een onzer redacteuren ROZENBURG, 9 aug. — De reacties op de aanzegging van B en W van Rozenburg aan de directie van Gulf Oil om haar nieuwe ethyleenfabriek in Europoort stil te leggen — een besluit waartegen overigens binnen twintig dagen beroep kan worden aangetekend — zijn uiteenlopend. Zij variëren van „instemming" bij lokale actiecomité's die juichen omdat „de vlam" nu gedoofd zal worden (wat voorbarig is, want — ervan uitgaande dat Gulf in beroep
zal gaan — de fabriek zal mogen blijven draaien totdat het beroep is afgehandeld) tot enige „wrevel" bij de Vereniging tegen luchtverontreiniging in en om het Waterweggebied omdat zij meent dat het gemeentebestuur veel te laat in actie is gekomen, namelijk op een moment dat de situatie al veel is verbeterd. Intussen is er „ongerustheid" bij een deel van het bedrijfsleven dat afhankelijk is van leveranties door de nu met sluiting bedreigde fabriek.
De Vereniging tegen luchtverontreiniging in en om het Waterweggebied is van oordeel — zo kon men zaterdag In een radiouitzending beluisteren — ' dat het gemeentebestuur er aanvankelijk met het bedrijfsleven een „onder-onsje" van heeft gemaakt waardoor de nieuwe ethyleenfabriek van Gulf kon gaan draaien zonder dat er zelfs een vergunning voor was aangevraagd. Het gemeentebestuur zou veel te laks zijn geweest en de nu genomen stappen — op een moment dat de situatie aanzienlijk is verbeterd — zouden van weinig betekenis zijn. Hangend het beroep dat Gulf ongetwijfeld zal aantekenen blijft de fabriek draaien en intussen kunnen dan nog wat voorzieningen worden getroffen. Anderzijds acht de vereniging het van betekenis dat er eindelijk eens een beslissing is genomen wat de nodige jurisprudentie kan opleveren. Geregeld overleg Burgemeester H. Sloots van Rozenburg zegt over de aanzegging tot sluiting dat er geregeld overleg is geweest met de directie van Gulf Oil en dat er ten slotte op 6 juli een brief van het college is uitgegaan waarin werd gezegd dat de nog bestaande knelpunten binnen zes weken moesten zijn verdwenen. Bij alle begrip voor de moeilijkheden van Gulf, waarvoor ook wel een verklaring
was, meende het college dat de fabriek voldoende tijd was gelaten om afdoende voorzieningen te treffen. Op dat ogenblik was er nog geen enkele vergunning aangevraagd. Vorige week had de burgemeester nog een onderhoud met de directie van Gulf en bij die gelegenheid konden geen duidelijke toezeggingen worden gedaan. Vandaar, dat met het verstrijken van de termijn van zes weken het besluit viel op grond van de Hinderwet Gulf aan te zeggen haar nieuwe fabriek te sluiten. „We hebben Gulf nu eindelijk de pen op de neus gezet", aldus burgemeester H. Sloots, die meende dat ten aanzien van het nieuwe bedrijf voldoende geduld is betracht. „Het is begrijpelijk dat je een bedrijf waarin vele miljoenen zijn geïnvesteerd niet zo maar stil legt; vooral niet omdat duidelijk is dat het van betekenis is voor het bedrijfsleven. Het zijn niet alleen krantemensen die me opbellen, maar ik krijg ook het bedrijfsleven aan de lijn dat afhankelijk is van leveranties van de fabriek". Burgemeester Sloots is benieuwd naar de verdere gang van zaken. „Natuurlijk gaat Gulf in beroep en de vraag is hoe lang die procedure in beslag zal nemen. „Ik heb zo'n idee dat men met de behandeling aanzienlijk sneller zal moeten zijn dan in het leden steeds het geval was. Duurt het lang, dan is het immers
allemaal een wassen neus", aldus Rozenburgs burgemeester. Geen commentaar De directie van Gulf Oil was niet bereid tot enig commentaar. Dat zal eerst in de loop van deze week worden gegeven. Men is namelijk voornemens op de raffinaderij in Europoort een persconferentie te beleggen waarin de directie een iuteenzetting zal geven over de gang van zaken en waarbij ook — aldus een woordvoerder van Gulf — meegedeeld zal worden welke maatregelen Gulf van plan is te treffen.
ln Rotterdamse metaal vraag naar personeel vrijwel onveranderd
Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 9 aug. — Naar de indruk van de directie van het gewestelijk arbeidsbureau in Rotterdam is — ondanks het afvloeien van arbeidskrachten van koppelbazen — de vraag naar personeel in de metaalnijverheid vrijwel gelijk (4300 man) gebleven. „Van bijzonder weinig bedrijven hebben we noodkreten gehoord dat ze in moeilijkheden zijn geraakt. We heben de sterke indruk dat de koppelbazen bij de bedrijven die aangesloten zijn bij de Metalbond, weggesaneerd zijn. „Een deel van hun personeel heeft werk aanvard in de onderneming, waaraan ze waren uitgeleend. Enkelen hebben werk gevonden in Duitsland. Anderen zijn door onze bemiddeling aan een passende werkkring geholpen bij constructiebedrijven. „Waar de rest is gebleven, weten we niet. De stichting Rijnmetaal, waarbij 21 bedrijven zijn aangesloten die uit deze „pot" kunnen putten, heeft 120 man in dienst: daar is van een gestage groei sprake." Aldus directeur De Jong. Hij herinnert eraan dat in Tunesië, waar grote werkloosheid heerst, goed geselecteerd personeel (lassers, bankwerkers, . bouwvakarbeids) kan worden aangeworven. Er is een Nederlandse vertegenwoordiger die deze werving voorbereid, ter plaatse.
De bouw in Rotterdam maakt een moeilijke tijd door, wat te merken is in het aanbod: 140 man. Daaronder zijn enige tientallen timmerlieden, waaraan gewoonlijk 's zomers een tekort is. De inkomende pendel is van 3.400 vorig jaar, tot 2.850 man nu afgenomen. Navraag in Antwerpen, Zeebrugge en Duitse havens heeft volgens de directeur van het arbeidsbureau geleerd dat ook daar — zoals in Rotterdam — in het afgelopen half jaar minder goederen zijn verwerkt. Vrijwillig vloeit een aantal mensen — meest pendelaars — af. „Ik zie niet in dat de werkgevers met het ontslagwapen behoeven te wapperen", meent de heer De Jong. De markt voor ongeschoold personeel is verzadigd; er zijn 99 buitenlanders met verblijfsvergunning die in die sector werk zoeken.
Wipperoen en het vergeten geheim
28.- Even later stopte de vrachtauto rammelend bij Wipperoen en Snipper. „Goeiedag", groette de chauffeur. „Weten jullie misschien waar de werkplaats van professor eh.... kom, hoe heet-ie ook al weer.... o ja, van professor Iks is? Ik moet die kist bij hem afleveren". Met z'n duim wees hij naar achteren, ,,Daar staat-ie". Wipperoen knikte verward. „Ja, ziet u....", zei hij weifelend. „Dewerkplóats van professor Iks moet geheim blijven.... u mag dus niet zien waar die is.... en professor Iks is er niet.... en wij zijn de bewakers.... 't is dus maar het beste dat u de kist hier neerzet, dan zullen wij 'm wel naar binnen brengen". „Mij best hoor", bromde de chauffeur onverschillig. „Als ik die
kist maar kwijt ben". Hij zette de motor af, sprong uit de cabine en hees samen met Wipperoen en Snipper de kist van de auto. En toen de vrachtrijder vertrokken was, sjouwden Wipperoen en 'Snipper de loodzware kist de geheime werkplaats in. Toen verlieten ze de grot en gingen weer op wacht staan. „Wat zou er in die kist zitten?" , zei Snipper. „Ik denk iets professor-achtigs", antwoordde Wipperoen. Maar er was iets niet pluis met de kist. Als ze dat gezien hadden.... Want opeens klonk er gestommél in de kist en ging heel langzaam het deksel omhoog. Oei, er kwam een hand uit! Er zat iemand in....!
Nederlandse meisjes in Spaanse cel
MADRID, 9 aug. — Drie meisjes, twee Nederlandse en een Spaanse, zijn gistermiddag in Madrid aangehouden toen zij demonstreerden voor dienstweigeraars op gewetensgronden. Zij zijn overgeleverd aan de Spaanse veiligheidsdienst. (EFE)
Vrij plukken
Spijkenisse heeft een stuk gebied, waar het publiek vrij bloemen mag plukken. Uitdrukkelijk waarschuwt de gemeente dat het alleen daar en niet in de gemeentelijke plantsoenen is toegestaan boeketten te verzamelen.
Arnhemse bomen leiden opnieuw tot protesten
ARNHEM, 9 augustus — In een zaterdag aan minister Drees van verkeer en waterstaat gezonden brief zegt de Werkgroep milieubeheer Arnhem geschokt te zijn door het besluit van de minister om de 800 bomen langs rijksweg Arnhem-Nijmegen toch te laten rooien. „In 'het kader van uw bezuinigingspolitiek is de teleurstel- 1 ling des te groter geworden nu wij", aldus het bestuur, „tevens vernomen hebben dat het onnodig rooien van de bomen het bedrag van ƒ 100.000 te boven gaat." Het bestuur heeft het sterke vermoeden dat de beslissing genomen werd na eenzijdige voorlichting. Tevens wordt een vraagteken geplaatst bij de interpretatie door de minister van het begrip onveiligheid. „Als u bedoelt", aldus het bestuur, „dat het rooien van bomen langs rijkswegen de verkeersveiligheid verhoogt, zal de natuur in Nederland binnen vier jaar ambtstermijn herschapen worden in een maanlandschap. Het lijkt voor ons een uitermate verontrustende zaak te worden in de wetenschap dat een nieuwe minister van verkeer en v terstaat zich zo luchthartig van een halszaak als het rooien van deze 800 bomen kan afmaken." Het bestuur van de Werk- 1 groep milieubeheer zegt na deze negatieve ministeriële uitspraak niet te kunnen zwijgen. „U zult moeten rekenen op hevig ver onzerzijds. Niet emotioneel, niet om de rel, maar om het behoud van de natuur, en natuurbehc is zelfbehoud.
examens
Rotterdam. Doet. Nederlands recht H. L. Verweel, G. J. W. de Vries, Rotterdam.
Personeelsstop ook bij provincie?
HAARLEM, 9 aug. — Het lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, de heer W. van der Knoop (PvdA) heeft aan Gedeputeerde Staten gevraagd of de minister van binnenlandse ,zaken zich per circulaire tot het provinciaal bestuur heeft gewend met hei verzoek te besluiten tot een onmiddellijk ingaande personeelsstop. De «.Her Knoop wil weten of Gedeputeerde Staten kunnen meedelen op welke wettelijke bevoegdheid het uitvaardigen van deze circulaire berust. De voortdurend toenemende taak van de provincie kan volgens de heer Van der Knoop geen personeelsstop gedogen. Hij vraagt daarom of het college niet van oordeel is dat de circulaire voor kennisgeving dient te worden aangenomen. (ANP)
Bejaarde vrouw overvallen in haar woning
Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 9 aug. — In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de 27-jarige los-werkman A. M. de W., die 's middags uit de gevangpnis was ontslagen, onder bedreiging geprobeerd zijn vroegere werkgeefster, de 73-jarige mevrouw J. C. Houtvester, enige duizenden guldens afhandig te maken. Hij nam ten slotte met ƒ 150 genoegen. Kort erop is hij in de buurt van de woning van de alleen woneode vrouw aan de Straatweg in Hillegersberg aangehouden. De verdachte heeft de vrouw een paar maal een nylonkous strak om de nek getrokken. Ze moest, nadat hij was vertrokken, in een kast blijven zitten. Achterop bij een bromfietser is zij naar het politiebureau Straatweg gereden, maar dat was gesloten. Telefonisch is daarop de politie gealarmeerd.
Eerste stuurvrouw
ROTTERDAM, 9 au Als eerste in de vaderlL^ maritieme geschieden* Se als stuurmansleerlinge ls gesteld de achttienjarig,,"f" se Riekje Agter uit Vlfel. 1" die na een opleiding te L.' ben gevolgd aan d e L5 zeevaartschool Abel T» e in Delfzijl in dienst is „? an den bij de Holland-.w ^ lijn. Mn eriii a Haar eerste reis Za i maken aan baard van l 1 ' s .s. Atlantic Crown een de rij op / rij af contain?" schepen va.n de rederij 7' in charter van de uL'. e Container Line Ltd v». Op 12 augustus zal h"' schip van Rotterdam v „ trekken. ver - Eind januari opend» j Holland-Amerika Lij n / mogelijkheid van aanstelli»! van vrouwelijke stuurm». leerlingen. Dit besluit WerH genomen nadat vrouwelijk cursisten hadden gevraaeü aan zeevaartscholen te wo den opgeleid. (ANP) r '
Esse Riekje Agter
Alle herten in met tbc besmet kamp afgemaakt
Door onze correspondent GOES, 9 aug. — De laatste negen herten in het Goese hertenkamp zullen worden afgemaakt. Gebleken is dat nog zes dieren aan tbc lijden. Het kamp zal daarna gesloten blijven totdat men er zeker van is dat het besmettingsgevaar verdwenen is. Vorige week is het kamp dicht gegaan nadat een hert was overleden aan open tbc. De herten waren afkomstig uit de Antwerpse dierentuin. De directie van deze tuin is over de ziekteverschijnselen ingelicht.
Ministers in Chili afgetreden
SANTIAGO, 9 aug. — Voor het eerst sinds zijn ambtsaanvaarding in november vorig jaar heeft de president van Chili. Salvador Allende, met een regeringscrisis te kampen. Wegens onenigheid in de Radicale partij en in de kleine Verenigde volksactie (allebei regeringspartijen) zijn zaterdag de ministers van mijnbouw, onderwijs, defensie en landbouw afgetreden. Het aftreden van de drie eerstgenoemde ministers, allen lid van de Radicale partij, is kennelijk bedoeld als een waarschuwing aan president Allende om geen kabinetsvertegenwoordiging te geven aan een groep van twaalf dissidente Radicale parlementsleden die zich vorige week van de partij afscheidden omdat zij „te marxistisch" begon te worden. De dissidenten maakten ernstig bezwaar tegen een verklaring van de Radicale partij waarin steun wordt toegezegd voor de klassenstrijd — een stap die zij „een vergissing van enorme afmetingen" noemden. De twaalf zijn van mening dat de partij in het algemeen steun, dient te verlenen aan het beleid van de regering — waarin socialisten en communisten een dominerende rol vervullen — zonder haar traditionele opstelling als middenpartij op te geven. (Reuter). Dr. J. W. Kamerling, uit Haarlem, radioloog en tot voor kort medisch directeur van het Diaconessenhuis aldaar, is benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. T. Smit, referendaris, chef van de afdeling algemene zaken ter gemeentesecretarie van Harderwijk, is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Buitenlandse zaken
Zaak-Bloemena nog duister
UTRECHT, 9 aug. — Het onderzoek naar de moord op de negenjarige Bastiaan Bloemena uit Amsterdam heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Wel zijn er een aantal tips binnengekomen, maar de politie heeft nog geen enkele indicatie van de dader. Het uitgebreide buurtonderzoek in Wilnis, waar het lijk van de gewurgde jongen vrijdag door een visser werd gevonden, heeft de politie ook niet veel wijzer gemaakt. De politie neemt nu wel aan dat Bastiaan waarschijnlijk al woensdag in de loop van de dag of de avond is gewurgd, maar of dat in Wilnis of ergens anders gebeurd is, is nog een open vraag. (ANP)
het weer in rotterdam
Weerkundige. waarnemingen te Rotterdam van 8 h 40: luchtdruk: 1021.8 mba; wind: (zuid 2): temp.: 17.2 grC: max. temp.: 18.7 grC (gisteren 10.10 uur); min. temp.: 13.7 grC. (heden 05.05 uur); weersgesteldheid: betrokken; neerslag: geen.
Heer Bommel en de Kongruwer
7229. Op een zomernacht, nog niet lang geleden, schrok heer Bommel wakker uit zijn eerste slaap en schoot overeind. Door het openstaande raam scheen de volle maan naar binnen, de gordijnen woeien zachtjes en behalve het gesjirp van enkele krekels was alles stil. „Toch was er iets", prevelde heer Ollie. „Iets ongewoons, dat weet ik zeker." Hij hield zijn adem in om beter te kunnen luisteren en toen hoorde hij beneden de telefoon gaan. „Het moet wel héél dringend zijn, wanneer men een heer op dit uur uit zijn bed belt", dacht hij. En terwijl hij zijn kamerjas aanschoot, haastte hij zich de trap af naar de donkere hall, waar het toestel stond te rinkelen. „Met Bommel", sprak hij de hoorn opnemend.
Aan de andere kant van de lijn klonk waf geschuifel en genil' toen vroeg een holle stem: „Bent u daar, meneer Schoffel? ^ „Met Bommel", herhaalde heer Ollie onaangenaam getrof en. n bent verkeerd verbonden." ..j js „Nee, nee, dat is het niet",riep tde stem dringend. g „? gekomen; ik voel me lang niet goed. Kunt u onmiddellijk ^ Het zijn vooral de kleintjes waar ik me zorgen over maok. moet er gebeuren als ik er niet meer ben?" ' Deze vraag schokte de luisterende heer, dat valt te begrijp er1 ' „Mijn naam is Bommel!" riep hij ontsteld. ,,U bent...' „Ja, ja, Schoffel", hernam de stem, die nu van veraf s c e _|, komen. „HJ spreekt met Kon Gruwer, van het Krochthol, u vve Kom gauw!" ^jnEven klonk er nog een borrelend gehijg en daarop wera a» ding verbroken.
Mars morgen heel dicht bij de aarde
Door G. A. W. C. VAN HAMEET TOT DINGSHOF Onze veel besproken buurplaneet Mars nadert nu snel de aarde. Morgen is hij in oppositie met de zon, hetgeen betekent dat zon, aarde en Mars in één rechte lijn staan. Als de zon ondergaat, gaat de fel-rode planeet in het zuiden op. Toch is de planeet bij deze meest gunstige oppositie nog altijd zesenvijftig miljoen kilometer van de aarde verwijderd. De laatste maal was dit het geval in 1956 en we zullen tot 1986 moeten wachten alvorens er weer van zo'n gunstige oppositie sprake zal zijn. Mars is in deze dagen wel een uitermate opvallende verschijning aan de zuidoostelijke avondhemel geworden. De lichtsterkte is tot —2m.6 toegenomen. Het hemellichaam is dan ook veruit (behalve de maan) het meest heldere . object vun ile avond- en nachthemel. De middellijn van het planetenschijfje bedraagt bijna 25 boogseennden. Met behul van een eenvoudige astronomische kijker met een 75-voudige vergroting ziet men Mars dus even groot als de maan met het blote oog. Bij deze oppositie is, e.venals dit in 1956 het geval was, de zuidpool van de planeet naar ons aardbewoners toegekeerd. Het is dan ook geen wonder dat het zuidelijke halfrond van onze buurplaneet het meest bekend is. Immers, het noordelijke halfrond wordt ons toegekeerd bij de veel minder gunstige opposities. De planeet is in het laatste geval veel verder van ons verwijderd, tot soms ruim honderd miljoen kilometer toe. Hoewel Mars over enige dagen zeer dicht bij de Marde zal staan (een nog geringere afstand is niet mogelijk), toch moet men zich ook weer geen overdreven voorstelling maken van datgene wat men met behulp van een eenvoudige astronomische kijker van het planeetoppervlak te zien zal krijgen. Mars staat ril. slechts 15 graden boven de horizon, hetgeen betekent dat men met slechte waarnemingsom| |
standigheden rekening moet houden. Het licht van de planeet moet nl. is deze situatie een veel langere weg door de aardse atmosfeer afleggen. De luchtlagen, waaruit onze atmosfeer is opgebouwd, zijn doorlopend in beweging. Het veroorzaakt om. het feit dat een lichtstraal van een ster voortdurend iets van richting verandert (het flonkeren van de sterren). Vooral bij laagstaande hemelobjecten is dit verschijnsel, in de astronomische wetenschap scintillatie geheten, in hoge mate aanwezig. Het waarnemen van een planeet, laag aan de horizon staande, is dan ook geen gemakkelijke opgave. Allerlei vlekjes en andere bijzonderheden op het oppervlak ziet men dan ook door dit verschijnsel „verspringen", zodat we in plaats van duidelijke details, die men soms goed kan waarnemen als een planeet hoog aan de hemel staat, slechts allerlei vage en onduidelijke beelden waarnemen. Ruimteschepen Het zij in dit verband nog vermeld dat op dit moment drie onbemande ruimteschepen naar Mars koersen. Twee Russische, Mars-2 en Mars-3, gelanceerd op respectievelijk 19 en 28 mei, en een Amerikaans, Mariner-9, gelanceerd vanaf Kaap Kennedy op 30 mei van dit jaar. De eerste twee ruimteschepen waren op 27 juli jl. ruim zeventien en zestien miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Üit gedane metingen bleken zij voortreffelijk op koers te liggen, terwijl ook de meegevoerde apparatuur voortreffelijk werkte. Ook met Mariner-9 gaat het in elk opzicht naar wens. Eerst omstreeks november zullen de ruimteschepen Mars naderen. Over het doel van de Russische voertuigen is betrekkelijk weinig bekend gemaakt. Van de Mariner-9 des te meer. Deze gaat als ze in de buurt Van Mars komt in een parkeerbaan om onze rode buurplaneet draaien. Dit zal ongeveer een jaar duren. Zij zal dan de planeet voor ongeveer 90 pet in kaart gebracht hebben. De uiteindelijke bedoeling van deze missie is, een goede landingsplaats te zoeken voor de eerste zachte landing op Mars. Men stelt zich voor dat te doen in 1976, met behulp van een Viking-ruimtevoertuig. Er zullen in deze dagen ongetwijfeld weer vele speculaties over eventueel leven op Mars gedaan worden. Mocht dit inderdaad op enigerlei wijze op deze planeet zijn, dan zal men zich dat toch moeten voorstellen als de laagste vorm van vegatatie zoals wij hier op aarde kennen. Voorlopig .zullen wij ons Mars moeten voorstellen als een volkomen desolate wereld met dorre en troosteloze woestijnen, met wellicht hier en daar wat primitieve plantengroei. Alleen een zachte landing van een ruimtevaartuig op' Mars zal omtrent deze zo fascinerende vraag eens en voor altijd uitsluitsel kunnen geven.
Kamerlid wil alles weten over arsenicumstorting
DEN HAAG, 9 aug. — Het Eerste-Kamerlid Van Wijk (PSP) heeft de ministers van milieuhygiëne en justitie gevraagd een rapport samen te stellen over de gevaren van arsenicumstortingen, zoals die in West-Duitsland zijn gedaan. Het Kamerlid' vraagt verder of de werkgever van de Nederlandse chauffeur die bij de stortingen betrokken was, een in Nederland gevestigde rechtspersoon is en of als dat zo is, er dan geen reden is de vergunning in te trekken? Ten slotte wil de heer Van Wijk weten of de ministers van plan zijn een strafvervolging in te stellen tegen de chauffeur en diens werkgever.
Wethouder in beroep tegen trap
Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 9 aug. — Volgens de beroepscommissie openbare werken hebben B en I van Rotterdam ten onrechte in tweede instantie- vergunning geweigerd aan de heer C. van Stolk Azn aan de Hoflaan om achter zijn woning een trap aan te le^ gen. De commissie geeft de gemeenteraad in overweging de vergunning alsnog te verlenen Tegen de bouw van die buitentrap had o.a. wethouder mr H. C. G. L. Polak, die aan de 's-Gravenweg woont, bezwaar gemaakt op grond van artikei 695 van het Burgerlijk wetboek. Dat bepaalt dat men geen rechtstreeks uitzicht mag hebben over het erf van zijn naburen, middels een venster, of een balkon en dergelijke werken, aangebracht in een muur die op eer afstand van 2 m of minder van de erfscheiding staat. De open buitentrap, die aanvankelijk was ontworpen, is nadien gewijzigd in een stalen frame met een betimmering van Western red cedar. Naar het oordeel van de beroepscommissie zal de wand niet een zodanig storend element vormen dat niet zou worden voldaan aan de krachtens de bouwverordening ten opzichte van het pand en zijn omgeving te stellen redelijke eisen van welstand.
Prins Bernhard naar Seychellen
MAHE, 9 augustus — P r 'jl s Bernhard brengt van 12 tot augustus een particulier bezoe» aan de Seychellen, een eilande groep ten oosten van Afrika. _ deelt de regering van deze chipel mee. Als president het Wereldnatuurfonds zaI . prins de plaats bezoeken « ■ een nationaal park wordt aan B legd. (Reuter)