burgerlijke stand. Opgave van 25 Mei. tr G a^ha!!fir C0 A ne |. US ', Z °° n Van W - de Ja & er er * H. Schaufeh Antonia, dochter van J. Kranenburg efi J M. Vincenten; Teuntje, dochter var T. van Luttikhuizen en M. Boom, Beekbergen: Gerrit, zoon van G. Disberg en M. van Hunenstijn. huwd: W. Prijs en M. Ilbrink; J. van de Ruitenbeek en G. Bronkhorst' P A Warrel? en M. A Venbert; M . Weibrink' en J- AStuiken, J. A. van Holten en M H Heijstek. Overleden: S Brand geh met C W. Bastiaan, 42 jaar, m.
Nieuwe Apeldoornsche courant
- 25-05-1934
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Nieuwe Apeldoornsche courant
- Datum
- 25-05-1934
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J.G.C. Wegener
- Plaats van uitgave
- Apeldoorn
- PPN
- 399290591
- Verschijningsperiode
- 190X-1944
- Periode gedigitaliseerd
- 1911-16 september 1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- CODA Apeldoorn
- Nummer
- 10910
- Jaargang
- 31
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
BURGERLIJKE STAND.
VEILIGHEID
GEMENGD BUITENLANDSCH NIEUWS. DRIE WOONHUIZEN IN DE LUCHT GEVLOGEN.
Te St. Geniès-le-Bas heeft in een woonhuis een hevige ontploffing plaats gehad, die kilometers in den omtrek te hooren was en waardoor drie woonhuizen vernield werden. Onder de puinhopen van een der woningen vond men de lijken van een oude vrouw en haar zoon. De bewoners van het andere huis konden zich nog tijdig in veiligheid brengen. De bewoner van het huis, waarin de ontploffing plaats vond, was zoo ernstig gewond, dat hij nog niet verhoord kon worden. Men veronderstelt, dat hij, in den kelder van zijn huis een kist met springstoffen had staan, die hij wilde gebruiken bij werkzaamheden in een steengroeve. TELEFOONCEL IN DE LUCHT GEVLOGEN. Te Weenen is in het zesde district een publieke telefooncel in de lucht gevlogen. De ontploffing veroorzaakte een paniek onder de vele voetgangers. GROOTE CORRUPTIE-AFFAIRE TE KIEW ONTDEKT. Reeds 120 personen gearresteerd. Op bevel van den procureur-generaal der Sovjet-Unie Akoelow, den chef van de G.P.Oe. Jagoda en den Volkscommissaris van Justitie Krylenko is een commissie van onderzoek ingesteld naar een groote corruptie-affaire te Kiew waarbij tal van hooge ambtenaren van justitie, bedrijfsleiders en beambten van de G.P.Oe. betrokken zouden zijn. Tot nog toe zouden reeds 120 personen zijn gearresteerd. Naar verluidt zijn ook ambtenaren der coöperaties, van het Volkscommissariaat voor Verkeerswezen en van andere staatsorganen bij de zaak betrokken. De leden der commissie van onderzoek verklaarden, dat het proces in het openbaar zal plaats vinden en dat men een voorbeeld zal stellen om in de toekomst herhaling van dergelijke aangelegenheden tegen te gaan. De staat zou bij de onderhavige affaire een schade van 2 è. 3 millioen roebel hebben geleden, terwijl ook het aanzien der G.P.Oe. ten zeerste door het gebeurde heeft geleden. De gearresteerde G.P.Oe.beambten zullen voor een speciale G.P.Oe.rechtbank terechtstaan. Op het door hen gepleegde vergrijp staat de doodstraf.
POND EN SABELLI TE CARDIFF. De vliegers Pond en Sabelli, die gisterenmorgen van Dublin waren opgestegen naar Rome, waren om 9.20 uur gedwongen in de duinen nabij Swansea in Engeland een noodlanding te maken. Evenals bij de eerste noodlanding in Ierland was de oorzaak ditmaal gelegen in een weigering van den motor. De noodlanding had een vlot verloop. Later zijn de beide vliegers verder gevlogen naar Cardiff en daar geland. ONTPLOFFING IN MIJN IN OPPER-SILEZIE Twee dooden, drie ernstig gewonden. Op de Anna-mijn te Pschow nabij Rybnik in Opper-Silezië zijn bij een ontploffing twee mijnwerkers gedood en drie ernstig gewond. — Ter jaarvergadering te Londen van de Imperial & International Communications Ltd. deelde de president, de heer Denison Pender mede, dat een systeem is gevonden voor de overbrenging van berichten gedeeltelijk per kabel en gedeeltelijk per radio zonder dat verder tusschenkomst van menschen noodzakelijk zal zijn. De heer Pender deelde mede, dat hij goede hoop had op de mogelijkheden, welke het systeem zal bieden. — Een expeditie naar het Poolgebied, welke onder leiding staat van J. Wordie van Saint Johns College (Cambridge) en bestaat uit tien Engelschen, die allen reeds aan dergelijke expe dities hebben deelgenomen, is gisteren uit Aberdeen vertrokken aan boord van het Noorsche zeilschip Heimen. De bedoeling is in het bijzonder het Canadee sche Poolgebied in kaart te brengen. Groote belangstelling bestaat voorts voor het Bisko eiland in Nw. Groenland en voor Ellesmore eiland. De luitenants Lindsay en Godfrey en de heer Croft, drie jonge Engelschen, bevinden zich eveneens op Groenland, waar zij in het bijzonder de zoo goed als onbekende gebieden van Oost Groenland zullen onderzoeken. Men gelooft dat deze drie Engelschen uit Jakobshavn aan de Westkust zijn vertrokken.
— De Fransche vlieger Delmotte heeft een nieuw wereldsnelheidsrecord over 100 K.M. gevestigd. Hij bereikte n.1. een gemiddelde snelheid van 431. 64 K.M. per uur. Het oude record stond sedert Februari 1928 op naam van den Amerikaanschen vlieger Edell met een snelheid van 428.138 K.M. per uur. — Volgens de laatste resultaten van de door de Duitsche Rijksinstelling voor arbeidsbemiddeling en werkloosheidsverzekering bewerkte statistiek van leden van ziekenfondsen, is het aantal werkenden in April met 640 duizend toegenomen. _ • Uit Atlanta in den staat Georgia wordt gemeld, dat het Hooggerechtshof aldaar bij behandeling in revisie den neger Angelo Herndon eroordeelde tot 20 jaar tuchthuisstraf. Herndon had communistische manifesten verspreid, waarin hij propaganda maakte voor de stichting van een negerstaat in het Zuiden der Vereenigde Staten, die zich van de Vereenigde Staten zou afscheiden.
KOLONIEN. NOODLANDING NABIJ BANDOENG.
Inzittenden ongedeerd. BANDOENG, 25 Mei. fAneta). Luitenant de Senerpont Domis heeft op een sawah ten Westen van Bsndoeng een noodlanding moeten maken. j n ^et toestel zat als passagier de commandant van de luchtvaartafdeeling. luitenant-kolonel G. A. Ilgen. Het toestel sloeg over den kop en werd ernstig beschadigd. Beide inzittenden bleven ongedeerd.
Het weer op Zondag. Blijvend warm weer nog niet te verwachten.
(Van onzen weerkundigen medewerker) In den laatsten tijd heeft het weer meer en meer een neiging gekregen na elke stijging der temperatuur snel koeler te worden, zoodat elke weersverbetering slechts van korten duur is. Het schijnt wel alsof de bekende en beruchte voorjaarskoude eerst nu goed loskomt. Het is met de Pinksterdagen zoo duidelijk gebleken, dat de weersverbetering, die Zaterdag heel wat beloofde, van even korten duur was maar dat zij zoo spoedig voorbij ging was een even groote als onaangename verrassing. Sedert die'dagen is de algemeene weerstoestand niet verbeterd wat de temperatuur betreft. Of het koel of warm weer zal zijn hangt van de plaats van oorsprong der toestroomende lucht af. Komt deze uit het hooge Noorden, dan zal het weer koel zijn en het zal slechts dan warm worden als een uit het warme Zuiden komende luchtstroom den Noordenwind vervangt. Blijvende warmte is alleen te verwachten wanneer de toestrooming ophoudt van de koude lucht uit het hooge Noorden en dit kan men weer alleen verwachten, wanneer een geheel andere drukverdeeling intreedt in West-Europa. Verschillende omstandigheden wijzen erop, dat wij op dezen weersomslag nog even zullen moeten wachten, althans wanneer wij een blijvende verbetering wenschen. Heel waarschijnlijk zal het gedeelte van Europa ten N.O.-ten van de lijn IJsland-Schotland-Duitsche Bocht gedurende de eerstvolgende dagen onder den invloed blijven staan van een kouden Noordwester. Ten Zuidwesten van die lijn is de algemeene weerstoestand wezenlijk iets beter omdat het daar niet buiig is en de temperatuur iets zachter. Ons land ligt echter zoodanig op de grens tusschen het koude, buiige Noordwester-weer en het betere, dat de vooruitzichten voor Zondag nogal heel onzeker zijn. Het is echter waarschijnlijker, dat de bovengenoemde grenslijn ons weer een beetje zal naderen dan dat zij van ons of zal bewegen. In elk geval belooft dit nog geen blijvend warmer weer, op zijn best droog weer met matigen Westelijken tot Noord-westelijken wind en gedeeltelijke bewolking. Dit beteekent, dat slechts weinig verandering in den weerstoestand te verwachten is als de barometer niet verder daalt. Een sterkere daling zou de beteekenis hebben van de ontwikkeling van een nieuw depressie-centrum over de Noordelijke Noordzee, waarvan het gevolg zou zijn opnieuw eenigszins buiig weer aan het einde der week. Enkele vage aanwijzingen daarvan manen tot grootere oplettendheid op den gang van de luchtdrukking. Bij zonnig weer en zwakken wind kunnen wij over dag de normale temperatuur, des nachts een te lage verwachten. (Nadruk verboden.)
The Eagle
INGEZONDEN MEDEDEELING. The Eagfe Hat 14.75 A L L E E N V E R K O O P OarsaSino ANTICA - CASA f 11.50 HOOFDSTRAAT h. Raadhuisplein. lywpaw*' httHÜSMOOeS-iKlDOO^N
H. C. J. te Loo 70 jaar.
Vrijdag 8 Juni a.s. hoopt de heer H. C. J. te Loo zijn zeventigsten verjaardag te herdenken. Er zijn er wel meerderen in onze gemeente, wien dat voorrecht te beurt valt, zonder dat er speciaal melding van gemaakt wordt in de krant. Voor den heer Te Loo staat de zaak echter iet of wat anders en is er aanleiding te over om die gebeurtenis in het licht van de algemeene belangstelling te plaatsen. De heer Te Loo toch is niet alleen een van onze oude ingezetenen, maar tevens een van de meest bekende en dat nist uitsluitend in de kringen van zijn naaste vrien den, in de Ned. Hervormde kerk, maar ook daarbuiten. De heer Te Loo is een geboren en getogen Apeldoorner, hij zag het levenslicht in een huis aan den Krommenhoek, het dorpsgedeelte, waar nu de Rustenburgstr. zich uitstrekt, bij de Brinklaan. Van jongs af aan is zijn daadwerkelijke belangstelling reeds uitgegaan naar het kerke lijke en openbare leven, een belangstelling, welke jp. den loop der jaren is toegenomen en aan diepte heeft gewonnen. Zijn bijzondere liefde heeft tot op den huidigen dag de Ned Hervormde gemeente, welke hij in 'tal van functies heeft gediend en nog dient. Waar boven dien zijn medewerking gevraagd werd voor het openbare leven, heeft hij die steeds volgaarne en met geheel zijn persoonlijkheid gegeven. Wie zijn verblijf in Apeldoorn bij tien en meer jaren telt, zal zich menige gelegenheid kunnen her inneren, dat de heer Te Loo aan een huldiging of herinneringsfeest aen stoot or leiding gat'! Sinds meerdere jaren is de heer Te Loo lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Hij zou ongetwijfeld deel uitgemaakt hebben van den gemeenteraad, wanneer niet bijzondere bepalingen in de Kieswet dat onmogelijk gemaakt hadden. Vrijdag 8 Juni zal de heer Te Loo, bij leven en welzijn, den zeventigjarigen leeftijd bereikt hebben. Een gebeurtenis, welke zijn vele vrienden hebben aangegrepen als een welkome gelegenheid om den heer Te Loo blijk te geven van hun hoogachting en hun waardeering voor het werk, dat hij voor de Ned. Herv. gemeente in 't bijzonder heeft verricht. Dezer dagen hebben enkele vertegenwoordigers van vereenigingen waarbij de heer Te Loo geinteresseerd is, een bespreking gevoerd, teneinde een huldiging voor te bereiden. Deze is bepaald op den dag van den verjaardag van den heer Te Loo, des namiddags van 6—7 uur in „Irene", aan den Zwolschenweg. Dan zal voor ieder, die zich daartoe geroepen voelt, de gelegenheid open gesteld worden, den heer Te Loo te complimenteeren en hem de hand te drukken. Ook deputaties van vereenigingen zullen welkom zijn. Voorts bestaat het voornemen aan de huldiging ook een stoffelijken vorm te geven, waarvoor bijdragen kunnen worden afgegeven — of waarvoor op daartoe bestemde lijsten kan worden beteekend — bij den heer J Koning, Drukkerij, Arnhemscheweg 6, bij de firma Ploegman, aan de Hoofdstraat en bij den Boekhandel D. A. Kroezeklaas, Kerklaan 15. In het comité hebben zitting de heeren J. den Hartog, voorzitter; D. Fritsma, Loolaan 69, secretaris; J. W. Oldenhof, Hoofdstraat 49, penningmeester en de heeren J. P. V. Stempvoort, G. ten Broeke, J- Groeneveld. D. Huig en jp j a _ link, J. Koning, H. Wiersma, J. w. Witteveen en K. Yntema.
PLAATSELIJK NIEUWS. CHR. GEREF. KERK.
In de voortgezette vergadering van den school dig der Chr. Geref. Kerk sprak nog Ds. a. Bikker, missionair-predikant op Celebes over Oostersch en Westersch Heidendom. Spreker begon met op te merken, dat de Chr. Geref. Kerk wel is een Afgescheiden, maar geen afgesloten kerk. Ze is geplaatst midden in de wereld met de taak te zijn een zoutend zout, om de waarheid, in haar schoot gelegd, door te geven aan hen, die haar niet kennen, d, w. z. aan de Heidenen. Spreker beantwoordde allereerst de vraag: Wat zijn Heidenen. Heidenen zijn diegenen, die inplaats van den waarachtigen God iets anders tot hun betrouwen stellen. Het Heidendom is identiek met gedecentraliseerde Religie. Religie is die actie, die God in de z ' eI van den mensch schept, waardoor God weer staat in het middelpunt. De gedecentrali£ em ' e Religie kan haar vorm vinden in beelden, fetisme, i n kracht, dunomisme, in geesten, animisme. Er bestaan twee soorten He kienen: 1, diegenen, waarvoor God nooit in het centrum heeft gestaan, 2, diegenen, die door
de Kerk heengegaan en uitgeslagen zijn. De eerste behooren tot het Oostersch, de tweede tot het Westersch Heidendom. Uit beelden uit het leven der Toradja's, waaronder spreker arbeidt, ilustreerde hij het Oostersch Heidendom, waarbij hij opmerkte, dat de heidensche Toradja met zijn godsdienst volle ernst maakt. Het Westersch Heidendom komt volgens spreker tot uiting in de sport met zijn heidensch stadion, in de vereering van de olie, bovenal in den staat. De moderne mensch belijdt alles voor den staat; die de macht legt in religieus fanatisme, zooals in Duitschland. Aangebeden door het Westersch Heidendom wordt de Dictatuur, de machine. Ook in de wetenschappelijke wereld komt dat Heidendom tot openbaring, zooals in de leer van Freud, van Nietzche enz. Westersch Heidendom wordt gevonden in films en theater, in bioscoop en sportpaleis. Helaas wordt het ook gevonden in de Kerk. Daarom heeft de 'kerk een roeping ten opzichte van de niet gecultiveerde en gecultiveerde wereld. Ze heeft uit te gaan tot die wereld en uit te dragen het Evangelie; ze heeft te protesteeren tegen den heidenschen modernen oorlog,' die erger is dan het koppensnellen der Toradja's. Een taak heeft ook de Theol. school; ze heeft te zorgen, dat ze is een bron, waaruit de wateren des levens den akker der wereld overstroomen. Met de opmerking, dat er komen moge, ook op Celebes, zulk een Theol. school eindigde spreker. PROV. SUBSIDIE HANDELSAVONDSCHOOL. Door Ged. Staten is de prov. bijdrage in de kosten der Handelsavondschool, uitgaande van de Apeldoornsche Handelsvereeniging, waarof deze Vereeniging over 1933 aanspraak heeft bepaald op f 602.82. GYMNASIUM EN H. B. S. Door de Kroon is aan deze gemeente voor 1934 ten behoeve van haar gymnasium een subsidie verleend groot f 5500.—; ten behoeve van haar H. B. S, een subsidie van f 11.000.—.
DE LUCHTBESCHERMINGSDIENST. Apeldoorn in 't duister. De Burgemeester maakt bekend, dat heden — Vrijdagavond — ten behoeve van den luchtbeschermingsdienst een proef zal genomen worden met de verduistering van de openbare verlichting. Dien avond zullen in de kom van Apeldoorn de gas-lantaarns niet eerder ontstoken worden dan omstreeks 11 ure. De proefneming begint om 10.30 ure nam. Vanaf dat tijdstip tot 10.45 uur zal er in de kern van Apeldoorn een beperkte electrische verlichting zijn, terwijl van 10.45 tot 10.55 uur nam. alle openbare verlichting gedoofd zal zijn. Den inwoners wordt verzocht bij deze proefneming hun medewerking te verleenen door tijdens den duur daarvan te morgen, dait hun particuliere binnen- en buitenverlichting wordt gedoofd en in elk geval niet naar buiten uitstraalt (dus ook niet naar boven), dat de etalage- en reclameverlichting wordt uitgeschakeld en voorts door ramen, enz., af te sluiten met hliaden, jalouziën, enz., of wanneer deze ontbreken, tijdens de proefneming geen licht te ontsteken in kamers aan voor- of achterzijde van het huis gelegen. Ook eigenaars van motorvoertuigen zullen medewerking kunnen verleenen door gedurende de verduistering gebruik te maken van hun kleine stadslichten of door tijdens het rijden door de verduisterde gemeente de groote lampen af te dekken met blauw doek of papier en — hetgeen feitelijk van zelf spreekt — door langzaam te rijden. INSPECTIE LAGER ONDERWIJS. Geen spreekuur. De Inspecteur van het lager onderwijs in de Inspectie Apeldoorn, verzoekt ons mede te deelen, dat hij voorloopig verhinderd is spreekuur te houden. RECLASSEERING. Woensdagavond vergaderde de afdeeling Apeldoorn van de Prot. Chr. Reclasseeringsvereeniging. Na opening der vergadering door der. heer A. Uyterschout, werden verschillende huishoudelijke zaken afgehandeld. Hierna werd voorzien in de vacature van voorzitter iloov ds benoeming van Ds. H. Dekker, Hervormd predikant alhier, terwijl het bestuur met éér 'id werd uitgebreid door de benoeming van d;n heer A. de Klerck.
Vervolgens kwamen aan de orde de jaarverslagen van secretaris en penningmeester, en werden plannen besproken, betreffende verdere actie. Uit het jaarverslag van den secretaris bleek, dat in het afgeloopen jaar meerdere voorlichtingsrapporten aan de Justitie werden ingediend. In elk dezer gevallen volgde eene voorwaardelijke veroordeeling, waarbij de betreffende personen werden gesteld onder toezicht van de afdeeling, Omtrent deze onder toezicht gestelden konden verder gunstige driemaandelijksche rapporten worden uitgebracht. In een paar gevallen wordt patronaat uitgeoefend over voorwaardelijk veroordeelden, die onder toezicht van andere afdeelingen stonden, doch inmiddels naar hier verhuisden. Op grond van een en ander mocht met voldoening worden geconstateerd, dat in het afgelopen jaar vruchtbaar werk kon worden verricht.
OVERGEPLAATST. Le Rijksveldwachter H. Aalders alhier, met ™7' aat s Nieuw -Milligen, wordt met ingang Winterswijk 1 S ' & ' S zoodani S overgeplaatst naai w^wT^ 6 * datum wordt de Rijksveld S, Breedveld van Hoenderloo overge plaatst naar Nieu W - M iiiigen. CHR. HISTORISCHE KIESVEREENIGING. Een bazar ten bate van haar ver Wezingsfonds. iijke e HlSS e fc eni « der chri l e : hoeve van haar z .g. verkie7' V °°<- nemenS ber a.s. een bazar te orgaSf n ° n * N ° Het bestuur der kiesvereonio-; ' loopige bazar-comité hadZ ^? het T-" het gebouw der C. .1. M v„ aan do Van°Kinsbergenstraat, een vergadering belegd om te komen
tot de samenstelling van een bazar-comité. Deze vergadering stond open voor leden en begunstigers der kiesvereeniging en geestverwanten. In groote trekken is de inkleeding van den bazar vastgesteld en zijn verschillende subcommissies benoemd. Het bazar-comité heeft mevrouw Den Harto, tot voorzitster, mevrouw Fritsma tot secretaresse en mevrouw Oldenhof tot penningmees teresse. BERG EN BOSCH EN ESPERANTO. Ons uitgestrekt park Berg en Bosch met zijn natuurschoon, zijn Suikerberg en zijn vijver, is wel een uitgezochte plek voor een samenkomst van hoopvolle Esperantisten, die den moed erin willen houden en op een betere toekomst rekenen. Daarom hebben de Arbeiders-Esperantisten der provincie Gelderland het uitgekozen om er op 3 Juni een mooien dag in de bosschen door te brengen. Zij komen uit Arnhem, Zutphen, Zwolle, Doesburg en Winterswijk en zullen gaarne ieder welkom heeten, die de wereldtaal verstaat en spreekt. Men komt bijeen om tien uur 's morgens achter het Stadhuis en wandelt samen naar Berg en Bosch. Het zal wel vol worden, want de gewone Esp. bijeenkomst vervalt die dag. SAKENNIEUWS. De Stationsstraat heeft als winkelstraat weer wat aan beteekenis gewonnen. Naast den winkel van de Coöperatie „Vooruit" is een dubbel winkelhuis verrezen, waarvan de eene helft morgen in gebruik genomen wordt door de firma Hoks en Visser, die er een zaak in school-, kantoor-, teeken- en etalagebehoeften in opzet, terwijl zij er tevens een afdeeling religieuse artikelen aan verbonden heeft. Een dus wel zeer uitgebreide branche. Voorts heeft de firma Hoks en Visser een copieer-in richting in orde gemaakt.
bevolking. Opgave van 24 Mei. Ingekomen: G. Tjaardema, timmerman, van Schoterland naar Achterlandscheweg 19; hvr. H. Schaap geb. J. Gobas, van Enschede naar de Ruyterstraat 27; G. J.. Tuesink, macr. N.S.. van Maastricht naar Parallelweg 18; W. J. I. M. Jansen, van Doesburg naar Sophiapark 14: Wed. A. Sinclair de Rochemont, van den Haag naar Kon. Hortenselaan 32; B. C. van de Pavert, huishoudster, van Renkum naar Beekbergerweg 21; A. J. H. van der Veen en gezin, insp. v. pol. Ie kl. (met verlof), van Ned. ïndië naar Rembrandtlaan 9; Wed. P. van Buuren. van Deventer naar Groen v. Prinstererlaan 11: D. Wiegman, wever, van Enschede naar Kanaal Zuid 47; H. van der Zande en gezin, machinist, van Enkhuizen naar Hooge Brink 34; J. Wolthuis en gezin, mach. N.S. van Nieuweschans naar Jachtlaan 232; C. LScheerder en gezin, macr. N.S., van Maasbree naar Patrijs weg 25; G. M. J. van Sintriuyen en echtgen.. caféhouder, van België naar Oosterlaan 56. Vertrokken: M. A. Venbert, van van Lijndenlaan 24 naar Groenlo; G. Walsweer var: Wilhelminepark 13 naar Dokkum- Sterkman, van Hoefweg 25 naar Nijmegen; C ter. Thtje, van Vlijtscheweg 33= naar Arnhem; HG. Hilberink. van Morellenlaan 15 naar Avereest, I. Teewes. van Patrijsweg 19 naar Amsterdam; D. G. Gambon, van Ugchelschegrensweg 49 naar den Helder.
De Duif
INGEZONDEN MEDEDEELING. Voor r , | Vacantie-Lofle s I , Reclame Klapbedden S , 3 deelige matras CONVPLEET • t pers. !««£ ledikant . 1 -" l 2 kussens . * rs met nn Vlokmatrassen, 1 per s -_ >f 9 90 1 Pra^^iu voor^OMER'
Veilig!
Vjuflxfï r Daar ligt hij goed uw sigaret; daar doen pijp of sigaargeen kwaad. Maarinhetbosch, opdedrogeheide..
AGENDA.
Vrijdag 25 Mei Voorm. hotel Van der Burg, 2.30—5 en 7—10 uur, Bazar Vrije Evang! Gemeente. Café „National", Hoofdstraat 64. Dagelijks middag- en avondconcert. Minerva-theater, eiken avond 8 uur voorstelling Des Zondags meerdere voorstellingen. CcntraaJ-theater: eiken avond 8 uur voorstelling. Des Zondags meerdere voorstellingen. C. j. m. v. padvinders. Groep ii n". p. v. afd. Apeldoorn. Zaterdag 26 Mei 2.30 Patrouille oefening. Welpen geen oefening. i>e nederlandsche padvinders. afd. apeldoorn. Zondag 27 Mei. Groep I Welpen twee uur Witte Hek Topberg. Verkenners zeven uur Witte Hek Topberg. ^ het nederl. padvindsters gilde. afd. apeldoorn. Zaterdag 26 Mei Kabouters 2 -uur clubhuis. Zondag 27 Mei. Padvindsters geen opkomst.
WISSELNOTEERING.
24 Mei 25 Mei tonden 7.49^ 7,'C^ Berlijn 57.98 • 57.49 Parijs ......... •••••••••••••••••••••< 9.733,| a.73|^ Brussel 34 48 34.49 Zwitserland 47.66 . 47.974 Weenen .. — Kopenhagen 33.50 3^.55 Stockholm • ••••••••••••••••MM 38.70 38.75 Oslo «»•>»••••••••••••••«—♦•—•»< 37.70 ^'1.1^ New-York • ••••••••••••« 1.473-1 1i475i Madrid 20.20 20.224 Milaan 12.5^ 12,55 Praag ••••••••••••«•••••••••••«Ml 6.15 6.15 PROLONGATIE 1 pCt,