Rotterdam, IS Nov. '93 Mijnheer de Redacteur l In de Maatbode van Vrijdagavond komt een artikel oor „Onder ocze vroede mannen" waarin het besluit van den Gemeen het besluit van den gemeenteraad wzs in het belang der burgerij of niet. Hoogachtend, üw dw. dienaar, D b . H. J. S lbuks. [Het blijkt dat in deze quaestie verschil van gevoelen bestaat De heer Eraemer s'emde tegen, de heer Sleurs s einde voor De geachte inzender verdedigt in bovenS'aand stuk de uitgaaf, wat zgn recht is, maar vergeet, dat de heer Sanson den post bestreden heeft o. a. met de opmerking, dat er alle kans is, dat de booten ons weldra gaan verlaten, en dat zelfs de havenmeester zich verklaard heeft tegen hei voldoen van het verzoek der heeren Hudig en Pieters. Red. M aabb ]
De Maasbode
- 14-11-1893
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Maasbode
- Datum
- 14-11-1893
- Editie
- Dag
- Uitgever
- G.W. van Belle
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 37631091X
- Verschijningsperiode
- 1868-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1871-1939
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5165
- Jaargang
- 26
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
INGEZONDEN.
ONDERWIJS.
Van de commissie van toezicht op het lager onderwijs is bij den gemeenteraad ingediend eene aanbeveling ter voorziening in periodieke vacatures, te ontstaan door het aan de beurt van aftreding zgn der heeren mr. E Feith, dr B H Van Dorsten, dr A Bobertson, mr. J. G. L Nolst Trenité, mr J. K H. Enderletn en dr. M A. Kreling , van wie de laaistgen. heeft verzocht, niet voor eene herbenoeming in aanmerk ng e komen. Daarop zijn geplaatst de beeren: 1 mr E. Peith en mr. T A Fru n; 1 dr. B H. Van Dorsten en dr W B Van Staveren; 3 dr. A Bobertson en mr James Van Baalie; 4 mr J G L. Nolst Trenité en J J Van Vugtj 5 mr I K H Enderle n en mr. C M J.'sjacob; 6. D. J. Steijn Parvé en 3 A. Vau der Lege.
FINANTIEELE MEDEDEELINGEN. STOOM-TRAMWEG-MAATSCHAPPIJ 'S-BOSCH—HELMOND.
Staat opbrengst vervoer over Uctober 1893. Personenvervoer f 462S. 19 Goederenvervoer « 1386.10 Diversen • 8"7.— Totaal . . . / 6ti.->.29 Totale opbrengst sedert Januari 1893 / 93.9.20
POSTERIJEN.
De directeur-generaal der posterijen ea telegraphie maakt bekend, dat aan de postkantoren tegen 10 cents verk'ijgbaar is eene nieuwe uitgave van de tabel, aan wijzende de tgd
PASSAGIERS.
Per ss. Merapi vertrokken Zaterdag 11 dezer van Botterdam Baar Ned -Iadië de volgende kajuitspassagiers A J. Swavmg en echtg ; * mevr. S. M Eothoven geb Visser en 3 kinderen;* J W. F van Brussel, ambt b/d. waterstaat en B O. W , en echtg ; W. B A van Leersam, adelborst le kl.;* G. J Leverland, adelborst le ki.;* F C Brnst , adelborst le kl.;* J- A Barzon adelborst le kl ;* W. H de Waal, adelborst le kl.;* B. C. A van Benleghem, adelborst le tl.;* G J te Winkel, adelborst le kl ; • H. P A. Bngs ng Damsé, adelborst le kl.;* J. J B. Faoog, le luit der inf. O-I. leger, det. comm., en echtg.; mevr W Diepen heim geb. Wallendorff; H. van Sterns;* mej M H M. Muil; G J H. van Steijn van Honsbroek. 2e luit der inf, medegeleider; J C Palm, kapt-kwartierm ;* T. W. Voswinkel Dorselen; F de Bidder Hzn.;* H C A. Dantel en echtg; G. F. M Bazlage; G J Nuezink; benepens een detachement suppletie-troepen sterk 4 onderofficieren ea 40 manschappen. • Van Marseille.
ALLERLEI.
Uit een ingesteld onderzoek is gebleken dat ook een tweede kindje uit het gezin te Utreoht waarvan reods de moeder en een kind in de barak waren opgenomen , lijdende is aan Aziatische cholera. Met grooten spoed naderen de inundatiewerken te Haarlemmermeer buone voltooiing. Nog slechts ongeveer 1000 M. waterwerk en Haarlemmermeer is in verbinding gebracht met het buitenwater, de Ringvaart. Iadien de winter niet te streDg invalt, hoopt men tot Kerstmis de werkzaamheden voort te zetten. Op de lijn Antwerpen—Roermond—-Gladbach is hei goederenvervoer zoo toegenomen, dat by de directie van den Grand Central-Beige het plan bastaat om op die iija dubbel spoor aan te leggen. _______ Naar aanleiding van het bericht, dat een arbeider te Kollum door zijn hond in leveBSge vaar kwam door de koeien, doet een der lezers van het N. v. d. D. een eenvoudig middel hter tegen aan de hand: M n neemt, zoodra de koeieo komen aanloopen, den hond op den arm, en alle gevaar is geweken. Hemzelf is 't meermalen g« beurd dat, terwijl hg mei. zya hond in eene weide was, de koeien als razend op bem aan stormden. Duor den houd op te nemen staken z(j de koppen omhoog en gingen weer vreedzaam aan het weiden. Het groots'e Rgoschip dat tot heden bestaat >b de Mannheim 46, van de Mannheimer'Damf schleppschiff'ahrt gestlschafft te Maunbtim. ht_i vua.iu.g, dat Ounderdag zijn eerste rei» deed (van Mannbeim n*ar Rotterdam) heeft een laadvermogen van 33137 centenaars.
De pytanastiek- en scherm vereeniging Luctor et Emergo ts Vlissingen vierde Vrijdagavond u> bet groot badhotel baar tieDj ing bestaan, bij welke gelegenheid haar door eenige j inge dames een keucig vaandel ward aangeboden, waaraan de burgemeester een herinnerings medaille hechtte. Het vaandel is van donker blauw fluweel, met goud afgezet en van gouden kwasten voorzien. Het draagt tot opschrift: Gymnastiek en Schermvereeniging Luctor et Emergo 1883—1893, benevens de attributen van schermen en gymnastiek. Er werd verder dien avond flink gewerkt; en de talrijk aanwezigen brachten eenige genoeglijke uren door. Door de politie te Haarlem is in beslag genomen een valsche rijksdaalder, blijkbaar bestaande uit lood en voerende de beeltenis van Koning Willem II en het jaartal 1847. Te Spanbeek geraakte het 12jarig zoontje van den landbouwer M. onder eane kar en werd op de plaats gedood. Te Stein (L ) is de brikkebakker L. door een ongelukkig toeval in de Maas gevallen en j-im marlijk verdronken. Zga lgk is nog niet gevonden In vele gedeelten van Noord-Brabant is de oogst der verschillende koolsoorten zoo groot en zjjn zij daardoor zoo goedkoop, dat zij bijna geen mat kt kunnen vinden. De prijzen voor witte kooien bedragen dan ook slechts li & 2 cents en voor roode 2^ a 3J cent.
De Limb. Koerier verneemt dat de oude Van Berkum uit Osoh nimmer naar Amerika vertrok, doch z;ch te Antwerpen schuilhield, hetgeen men van de overige gevluohte personen eveneens verondsrstelt. Wetende, dat de politie uit Osch grootendeels voor de rechtbank te 's BoBch vertoefde , dacht hij van de gelegenheid gebruikt te kuunen maken om zijne vroegere verblijfplaats ta b zoeken. Bij het overstappen werd hij echter herkend en ingerekend. In den naoht van Donderdag op Vrijdag werd in de R. K. kerk te Houthem (L.) ingebroken. De dief of dieven hebben een offerblok, dat naar gissing / 25 inhield, medegenomen en na bet geledigd te hebben, in eene weide geworpen. De daders zyn onbekend. In een melkslijterij, in de N. Z. 4rmsteeg te Amsterdam, kwamen Donderdagavond een paar dreumesen van een jaar of zeven, die elk een glas melk dronken, betaalden met een muntbiljet van tien gulden en die hard wegliepen, eoen de vrouw hun vroeg hoe ze aan zooveel geld kwamen. De vrouw sprak er een agent over aan, die later de jongens oppakte en meenam naar het bureau, waar ze de bekentenis aflegden, dat ze het muo je bi) een winkelier op de Nieuwmarkt hadden ontvreemd. De mazelen, welke in de gemeente Aarlanderveen in zoo hevige mate hebben geheerscht, komen thans niet meer voor. Io de afgelooptn dagen hebben ook de laatste ziektegevallen opgehouden.
Gedurende de zomermaanden is van Amsterdam honderdduizend pond aal, welke in de binnenwateren gevangen werd, naar Wo'kum vervoerd om van daar naar Engeland te worden overgebracht. Aldaar verkiest men de aal uit de Hollandsohe binnenwateren boven de Noordzee-aal. De hoofd-conduoteur Schippers van trein 47, komende van Amsterdam, is nabij bet station B enkelen van den trein gevallen en overreden. Hij is kort daarna overleden. Vrijdag vermaakten zioh de leerlingen der openbare sobool aan d< Schoolstraat te Hilver «om met hardloapen. Een der knapen, de 11 jarige B. Brouwer, viel daarbij en bezeerde zich zoo ernstig dat bü niet kon opstaan. Hij werd in de school gedragen, waar hij spoedig door dr. Sloet werd onderzooht. Het bleek dat hij zijn dijbeen had gebroken. Zaterdagnacht is te Oosterbeek een onbekend persoon doodgereden door de stoomtram. Men meldt aan de N. R. Gt. uit Utreoht; Woensdag jl. werden door den sterken arm der politie eenige perceelen in de Kovelaarstraat, die door den gemeenteraad waren onbewoonbaar verklaard, ontruimd, omdat de eigenaar dier perceelen niet voldaan had aan den eisoh om door aansluiting aan de waterleiding voor toevoer van behoorlijk drinkwater te zorgen. Het gerechtelijke uitzetten der bewoners wekte bjj de beersohende scherpe koude nogal eenige sensatie in de buurt. Na de Zaterdagavond gehouden vergadering in Constantia , te Amsterdam, waar F. Domela Nieuwenhuis over de slachtoffers voor de arbeidsbeweging te Chioago gesproken had, vonden de vergaderden in bet sehoone winterweer aanleiding een wandeling door de straten van de stad te maken. Al zingende trok een troepje van eenige honderden opgeschoten jongens door de Leliestraat, langs de Leliegracht naar de Gravenstraat. Tot dusver was de politie niet tUBBcbeD beiden getreden, maar op den hoek NieuwendijkGravenstraat kwam plotseling een detachement pulitie de menigte verrassen. Dadelijk maakte de troep reohtsomkeert en zette het op een loopen. De politie trok de sabel, maakte een charge, deelde nog eeBige klappen nit, en in het gedrang werden nog enkele ruiten ingedrukt. Spoedig waren de betoogers verspreid, en nadat de politie op den N. Z. Voorburgwal kleinere troepjes nog tot do:rloopen gedwongen had, was dit relletje weder afgeloopen. Op den Dam en in de Damstraat bleef het eohter nog eenigea tijd woelig, zoodat de politie genoodzaakt was nog ean oog in 't zeil te houden.
Te Gulpen (L.) werd b|j de jl. Donderdagen Vrijdag gehouden drijfjacht op de goederen van den Weledelgeb. heer J. graaf d'Ansembourg te Niubourg door 5 jagers geschoten 50 bazen, 45 konijnen, 36 fazanten, 8 snippen, 8 eek doorntjes en 4 vossen. Te Wijlre (L.) is de Hitslag der jl. Vrijdag gehouden verkiezing voor een lid van den ee meenteraad als volgt; Opgekomen kiezers 55. Op de heeren J. Booaten en Jos. Debets werden 23, en op den beer Hun 'j Een merkwaardig boek over den bandel in stokvisoh en gedroogde visoh is dezer dagen te Caristiansa verschenen. De schrijver geeft een overzicht van den grooten vooruitgang van dien handel in de laatste jaren en schrijft o. a. het volgende: Voor honderd jaar voerde Noorwegen ongeveer 30 millioen pond gedroogde en gezonten visoh uit. Voor 50 jaar was de uitvoer reeds tot 50 millioen pond gestegen en in de laatste 5 jaar tot 128 millioen pond. Reeds in 1854 was de uitvoer van stokvisch het grootst en dit bleef zoo in toenemende mate. Nu bedraagt de uitvoer van gedroogde en gezouten visoh ongeveer 20 millioen kronen. Onder de invloeden, die op den visobuitvoer werken, wordt o. a. genoemd: het verminderen der vastendagen in Venetië, en de uitslag van den tomaten- en olijvenoogst in Italië. Ook moet bv. de viseh, die naar Rusland gezonden wordt, anders behandeld worden dan die voor Italië. De eersten begeeren ze op den rug opengesneden, de laatsten op den buik. Eerst na de ontdekking van Amerika begon men stokvisch te maken en eerst in 't midden der 17e eeuw deed men dit in Noorwegen. Op dit oogenbiik neemt het verbruik van gezouten en gedroogde visoh sterk af, vooral door het steeds meerder en beter vervoer van versche visoh. Een fraaie kaart vao de markten voor Noorsohe visch in Europa siert het boek. Te Londen heeft eene vrouw in een oogenbiik van woede haren man eene brandende petroleumlamp naar het hoofd geworpen. De man en zijn dochtertje, dat bij hem stond, waren in een oogenbiik door vlammen omringd; het kind is verbrand, de man ligt op het uiterste. £>, vrouw is gevangengenomen. De brand i 8 vrii spoedig geblHeoht. " In de laatste maanden heeft men het op de spoorwegen der Veteenigde Staten tot merk* waardige snelheden weten te brengen. Reedt had men in December 1892 de snelheid van 156 kilometers in het nur bereikt, doch dit resultaat is sedert overtroffen. Den 9en Mei 1] was de Empire State Express 20 minuten ten achteren, doch wist werkelijk tusschen Rochester en Boffalo (111 kilomet rs) 15 minuten daarvan in te balen, door slechts 68 mirnten te besteden om dien afstand af te leggen met eene gemiddelde snelheid van meer dan 98 kilometers in bet uur. De trein vloog echter over enkele gedeelten van dit eind weg met veel grooter snelheid. Zoo werd b. v. tuesehen Lontysvilla en Grimesville een mijl afgelegd in 42 seconden dus met eene snelheid van 138 kilometers, en bg Grimesville doorliep de trein een andere mijl in 35 seconden, dus met de verbazende snelheid van 165 kilometers in het uur. Eenige dagen later, 20 Mei, bereikte dezelfde treiB tusschen Sy acuse en Rochester over een afstand van 130 kilometers eene gemiddelde sn lheid van 110 kilometers, met eene max maal snelheid van 160 8 kilom. tunschen Batavia en Boffalo. De iooomotieven , waarmede men deze scelhed n weet te bereiken, zün vun bet gewoon Amerikaansch ype, maar van buitengewone afmetingen, vooral wat de wielen betreft, die eene middellün bebben van 2 186 meter. Ham zwaarte bedraaet 56 000 kilo; bovendien weegt de tender 36 000 kilo. Bti de snelheid van 160 kilom. per nur, d. i, 44 66 m. per seconde, moeten de wielen omwentelingen maken in iedere seconde of 390 m de minuut. Een industrieel te Kopenhagen heeft een nieuw voedingsmiddel in den bandel geb acht; bü heeft nl. varkensbloed gekookt met grutten, rozijnen sn kruiden en er een smakelü'ke „bloedpudding" van gemaakt. Io geëmailleerde pannen, boven gas gekookt, werd bet zeer zindelük behandeld, en een scheikundige ana'yse bewees, dat deze pudding meer voedingswaarde bezit dan vleesoh, visoh en eieren. Io verschillende inrichtingen in Denemarken en Zweden is deze nieuwe spijs reeds ingevoerd. Oj de lijn Rms—Napels heeft een spoorweg ongeluk plaats gehad, en wel tusschen de stations Monte -CiiSBino en Rocoa Evandro. Eene brug stortte io, terwijl er een goederentrein overheen reed, waarschünlük ten gevolge van de zware regens der laatste dagen. Twee looomotieven en vier wagens stortten in de diepte; vier machinisten kwamen om. Eenige oogenblikken te voren was een personentrein over de brug gereden. Daar de baan ook op andere plaatsen veel van de regens geleden heeft, is de dienst gestaakt. Uit Monte Cassino wordt nog gemeld, dat in de straten het water een meter hoog staat. In Silerno ia een huis ingestort en staan vele andere onder water, terwül 1 persoon verdronken is. Ook ep andere plaatsen is door overstroomiogen groote eohade aangerioht. De appelenoogst in Bretagne en Normandië is dit jaar zoo overvloedig, k dat de gemiddelde prüs 22 fr. per ton (1000 kilogr.) bedraagt of ongeveer 1 cent per kilogram. De appelwün kost 10 cent de 9 liter. Aan boord van de stoomboot Iraser op het Nipising-meer (Opper Canada) is brand uitgebroken. Uit angst sprongen de 26 opvarenden in het water. Slechts 7 van hen werden gered In de fabriek van Van den Balcke, te Gent, bad jl. Diasdag een groot ongeluk plaats. Deze fabriek was vroeger gedekt met een zinken platvoim; de heer Van de Buloke had er een verdieping doen opbouwen, om in voorkomend geval tot magazün te dienen. Het gewelf rustte op zware ijzeren gebinten, gesteund door dikke trekroeden. Ailes wat aog zeer versch, doch niet het minste gewicht lag op het gewelf, De zaal daaronder was bezet met spinmolens, waarvan elke door een meisje bediend werden, terwül een ploeg andere werkmeisjes belast was met de taak de volle bobünen van de molens af te nemen en ze door ledige te vervangen. Dit gebeurt alle twee uren. Juist op het oogenbiik dat de meisjes aaneen paar molens met dit werk bez g waren brak het ijzeren gebint van het gewelf middendoor en stortte in, in zü'n val massa's steenen en kalk me esleepende, welke op de hoofden der meisjes nederkwamen. De werklieden der fabriek, later geholpen door de braodwaoht, begonnen onmiddellük met de oprniming en weldra bevond men dat een meisje gedood en verscheidene andere gekwetst waren, onder welke een tweetal zeer erg. M N»» r de omgeving te oordealen, i* er geea is poet . jgte nge«. J,,ki»g d ? r Btro f m,n g. 01 f gD ... i aanf of dit zonderlinge natunrvoortbreng 1 bes!»#' vez ®l a V8Q het biesriet, dat ver den omtrek den eenigen plantengroei uitmaakt. ie wry?ing der door den wied bewogen wellicht ook door de meohatiische werden kleine deeltjes ..„vezel van d3 stengels en bladeren vaa het P afgewreven, welke, wanneer zjj z ah op r ".- p#) roor de strooming beschutte plaatsen " den oever in toereikende menigte verzame by lagen waterstand den droog gelegden '«Ai m met een, naar omstandigheden dunnere of Skkere, samenhangende laag plantenvezel everi kk»n. Zou dat, wat aan d-:n Beneden-Donau t bet biesriet geschiedt, niet eok met de papy® !St(B ge]s aan den Nyl geeohied en door de be#on er9 daar waargenomen en aangewend zijn ? gen grappig verhaal wurdt gedaan van een rikaanschen landbouwer. Hg had een bef ode met een buitengewoon grooten mond. Op ^ are o dag moest Sambo, in plaats van z\jn [ s die ziek was, naar een naburige markt1»»ta, om lu koopen te doen. Onderweg ont' (te hy twee st- uikroovers, en zg eischten hem de beurs of het leven. Geld konden ■i echter niet bjj hem vinden, en daarom lieten ... [jfju loopen, maar namen paard en wagentje njsd». Sambo kwam thuis en vertelde zyn h-ser [,„[ gebeurde, maar haalde eerst uit e n hoek van zy D mond het neld, dat bü daarin verborgen bad gebonden. „ Maar alle duivels," riep zjjn meester, „waarom heb je dan ook het paard #n den wagen er niet in gestopt ?"