In het verslag van ons blad van j.1. Maandag over de opening der T.E.T.garage, wordt de indruk gewekt, dat deze garage eigendom van de T.E.T. is. Dit is echter niet het geval; eigenaresse van het gebouw is de M.E. O.G., Mij. tot Expl. van Onroerende Goederen N.V. te Enschede. Overtreding distributiewet. — De Politierechter te Almelo veroordeelde de 59-jarige koopman J. de J uit Enschede wegens overtreding van de distributiewet tot een gevangenisstraf van 10 weken en 6 maanden Rijkswerkinrichting. Verdachte kwam tegen dit vonnis in hoger beroep en thans veroordeelde het Gerechtshof te Arnhem hem tot een gevangenisstraf van 6 maanden met aftrek. — Tot portier bii de Gasfabriek is benoemd de heer J. Boens. alhier.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- 01-10-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- Datum
- 01-10-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 39883198X
- Verschijningsperiode
- 1947-1951
- Periode gedigitaliseerd
- 8 september 1947-31 december 1951
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 232
- Jaargang
- 78
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
DE T.E.T.-GARAGE.
„IK BRENG U WEL EVEN NAAR DE TREIN....
.... zei een inwoner van Nijverdai tegen een familielid, dat daar een paar dagen gelogeerd was geweest Men was een beetje aan de late kant, reden waarom besloten werd de dame met een auto naar het station te brengen Dat mocht evenwel niet meer baten, want toen men moest stoppen voor een gesloten overweg, tufte net de trein naar Zwolle, welke de dame had moeten hebben, voorbij. Dan maar vlug naar Raalte, waar men hoopte de trein nog te kunnen bereiken. Het bleef helaas bij de hoop. want met het station Raalte in zicht, zag men de trein juist naar Zwolle vertrekken. De chauffeur gaf de strijd tegen „het spoor" nog niet op en besloot het nog eens in Heino te proberen. Daar aangekomen bleek men meer geluk te hebben — de trein stond er nog! Er werd vliegensvlug een kaartje gekocht en nauwelijks was de dame hals over kop een coupé „binnengerold", of het treintje zette zich in beweging in de richting.... Nijverdai! Men had door de grote haast de verkeerde trein genomen. De „expresse" naar Zwolle bleek haar voorsprong namelijK tijdens de tweede étappe nog te hebben vergroot en was al uit het gezicht verdwenen, toen de auto met de glunderende passagiers bij het station Heino aankwam.
Sportclub—N.E.C.
INGEZONDEN MEDEDELING Zondag half drie Sportclub—N.E.C. Voorverkoop ook van jaarkaarten van 10—12 uur.
BURGERLIJKE STAND
BURGERLIJKE STAND ENSCHEDE. Geboren: Hendrikus Gerhardus Albertus zv T J Hesselink en B J Zielman. Hendrikus Johannes Franciscus zv H J Franke en B A C Weiman. Arnold zv W Bijkerk en H G Wissink. Gerrit Jan zv H Thijsen en G Meulenkamp. Maria Johanna dv H J F Eitink en L Kortstiege Hüsken. Ondertrouwd: C Jansen 27 j en F Jakobs 27 j. J de Kleine 38 j en S Wisselo 39 j. D C Oskam 29 j en J G Leusman 28 j. A van Vuuren 27 j en F G Vermeij 27 j. G P Leusink 32 j en H J Kleisman 29 j. J H J Nijkamp 30 j en G J Kemers 33 j. A van Veen 26 ƒ en H Klavers 19 j. J G Harbers 27 j en A Peters 29 j. A Corporaal 27 j en J Schonewille 22 j. J Veenendaal 31 j en W Kievit 33 j. J Fleming 32 j en G E Middendorp 27 j. P J Koorn 27 j en G van der Woude 31 j. J Scheper 56 j en J H Schneumann 55 j. D van 't Oever 29 j en J Veltman 23 j. H van Buiten 26 j en H C Tiemes 22 j. J Baas 19 j en R G Gort 18 j. A E Vrieler 24 j en WAK van Leeuwen 24 j. Gehuwd: K van den Broek 26 j en G Postma 27 j. M Diteweg 44 j en G Boek 45 j. H M ten Cate 28 j en J Boer 22 j. H Veltman 26 j en E Brik 26 j. H Marsman 29 j en A Dekker 30 j. G C van der Wilk 30 j en A J J Leferink 28 j. J Boonk 27 j en A Schreur 27 j. Overleden: J H Letteboer m 50 j. OLDENZAAL. Geboren: Paulus Johannes Hubertus. zv J. H. van de Perre en W. J. Damink; Hendrika Gezina, dv J. G. Kuipers en E. J. B. Rasz; Francuscus Antonius Maria, zv J. F. Kuipers en G. A. Ikink. LOSSER. Geboren: Maria Johanna Antonia dv H J Reinink en P M F Duivelshof. Overleden: G J Jacobs 82 j wedn van A Robersen.
EEN CONSTELLATION KRIJGT DE NAAM „ENSCHEDE".
Het gemeentebestuur van Enschede heeft van de K.L.M. bericht ontvangen dat besloten is aan de LockheadConstellation PH—T.D.I. de naam „Enschede" te geven, 't Gemeentebestuur heeft met erkentelijkheid van dit besluit kennis genomen.
JUBILEUM K. NANNING.
Vandaag viert de heer K. Nanning zijn zilveren jubileum als concierge van de Openbare Leeszaal en de Volksuniversiteit Enschede. Ter gelegenheid van dit feit werd de jubilaris met zijn echtgenote vanmorgen in de Openbare Leeszaal ontvangen, waar hij in hartelijke bewoordingen werd toegesproken door de heren H. J Geerkens, vicevoorzitter van de O.L.B., J. A. Sellenraad, voorzitter van de V.U.E. en M. Eisen, directeur van de O.L.B. De felicitaties gingen vergezeld van verschillende fraaie cadeaux.
GOUDEN DIENSTJUBILEUM.
Morgen zal de heer G. J. Olde Punte, koperdraaier alhier, de dag herdenken waarop hij 50 jaar geleden in dienst trad bij Tattersall en Holdsworth's Machinefabriek C.V.
Wat de bioscopen brengen BIOSCOOP IRENE. DE AVONTUREN VAN O'FLYNN.
Een romantische avontuur met Douglas Fairbanks Jr. in de hoofdrol. Een rol die hem ligt. Hij is de onverschrokken held, levend in de Napoleontische tijd. Nauwelijks is hij in zijn geboorteland teruggekeerd of hij krijgt de kans de dochter van de onderkoning te redden, wanneer zij wordt overvallen. Zijn hart verliest hij natuurlijk onmiddellijk. Het meisje is verloofd, maar dat is voor hem geen reden om van haar af te zien. Integendeel. Hij merkt dat haar verloofde een verradersrol speelt door te trachten een landing van Napoleon's troepen mogelijk te maken. De jonge edelman O'Flynn zet er dan alles op om de verrader te ontmaskeren en aldus de dochter van de onderkoning te veroveren. De film zou al een zeer hopeloos geval zijn, indien O'Flynn's plannen vlot gelukten en hij zonder moeilijkheden zijn doel bereikte. De makers van „de Avonturen van O'Flynn" hebben de held dus de kans gegeven te laten zien, dat hij de dood niet vreest, en de gevaren onverschrokken weet te trotseren. En zo zien we O'Flynn in financiële en andere moeilijkheden, zien we hem tegen slotmuren opklimmen en schermen op leven en dood. We zien hem als de beste ruiter en de gewiektste tegenstander en uiteindelijk gelukt het hem dan toch de vijanden van zijn land te verslaan en mag hij zijn aangebedene aan zijn hart drukken. Zoals gezegd: echt een rol voor Douglas Fairbanks. Helena Carter, Patricia Medina en Richard Greene zorgen voor goed tegenspel. Het camerawerk is goed en doet het al te naieve van het filmverhaal soms zelfs vergeten; het décor is over het geheel genomen goed verzorgd, maar af
en toe Is het hopeloos. B.v. van de opnamen van de kastelen op vérre afstand. Overigens: wie van dit genre houdt, zal O'Flynn's avonturen geboeid kunnen volgen. Een interessant journaal completeert het programma. CINEMA PALACE. WESTERN UNION. Een van de populairste schrijvers van boeken, spelende in de Wild West, is Zane Grey. Hij heeft er zeer vele geschreven en enkele er van zijn verfilmd. De film „Western Union", welke deze week in Cinema wordt vertoond, is ook gemaakt naar een van zijn boeken. Voor de liefhebber van dit genre houdt dit in, dat het een spannend verhaal moet zijn en inderdaad, hij zal niet bedrogen uitkomen. Een troep dappere kerels komt bij de aanleg van telegraaflijnen in grote moeilijkheden, door de tegenwerking van een kleine bende boeven. Het is een geromantiseerd gevalletje, deze film, waarin minder met natuurschoon wordt gewerkt dan meestal het geval is. Ondanks het feit, dat het verhaal (ook voor zijn soort) ietwat aan de oppervlakkige kant blijft, boeit het van begin tot einde, hetgeen toegeschreven kan worden aan de aardige humoristische trekjes, die het geheel van schietpartijen aangenaam opfleuren. In het bij zonder de stille strijd tussen de twee mannen, die beiden verliefd zijn op de zuster van hun baas, geeft de geschiedenis een vrolijk tintje. Met Robert Young, Randolph Scott en Dean Jagger in de hoofdrollen heeft de regisseur Fritz Lang dus een afwisselende film geproduceerd. Minder goed wa ren de gedeelten, waarin de grote troep Indianen optrad. Er ging geen bedreiging van de roodhuiden uit; het was meer een kluchtig intermezzo en dat zal niet de bedoeling geweest zijn. Niettegenstaande
dat, is „Western Union" in zijn soort een zeer goede iilm, welke wel publiek zal trekken. ALHAMBRA. MIJN MOEDER EN IK. In Alhambra draait deze week de première voor Nederland van Mijn Moeder en Ik (Das Kuckuksei) een goed gespeelde vrolijke geschiedenis, bestemd voor het grote publiek. Willy Forst had de regie, maar het wil ons voorkomen, dat deze zijn krachten beter aan films van serieuzer karakter had kunnen geven. Van deze weliswaar zeer opgewekte, doch niettemin fantastische geschiedenis heeft hij niet veel kunnen maken, al dient te worden opgemerkt dat we van de enkele Duits-sprekende films welke er de laatste tijd in dit genre zijn verschenen, deze qua spel wel een der beste is. Mijn moeder en ik is het verhaal van een jong aantrekkelijk meisje, dat kort nadat het was geboren in het vondelingenhuis terecht komt en bij welgestelde ouders wordt opgevoed. Zij weet niet anders of dat zijn haar vader en moeder. Zij verneemt haar ware afkomst eerst wanneer ze zich zal gaan verloven met een dokter, die bijzonder geïnteresseerd is naar de gezondheid van haar voorouders. Haar moeder een geproportionneerde dame, zingt liedjes in een café en het blijkt dat haar kind „in de bajes" is geboren. Haar schelle stem en haar ongegeneerdheid vormen een dissonant in de omgeving waarin haar dochter zich bevindt. De laatste vindt het evenwel niet te „min" om een poging te doen haar echte moeder op een meer solider pad te brengen en zij gaat bij haar moeder inwonen en probeert zelf de kost te verdienen. Aan de moeder is evenwel weinig eductie besteed, maar zij vindt tenslotte haar bestemming in de exploitatie van een soort vermaaksbureau en het gaat het allen wel. Moeder en dochter vinden elkaar, een verloving tussen de dochter en een bescheiden, aardige jongeman komt tot stand en zo is het happy end al weer in elkaar gespijkerd.
OOSTELIJK SPORTBLAD
INGEZONDEN MEDEDELING EEN INTERESSANT PROGRAMMA GEEFT OOK EEN INTERESSANT OOSTELIJK SPORTBLAD Maandag uitgebreide verslagen van de wedstrijden: SPORTCLUB ENSCHEDE—N.E.C. GO AHEAD—ENSCHED. BOÏS QUICK (N.)—HENGELO A.G.O.V.V.—WAGENINGEN ZWOLSE BOYS—HERACLES Verder verslagen van 2e, 3e en 4e klassers. Onze verkopers staan als altijd om 6 uur op de vaste plaatsen
TWENTS NIEUWS ENSCHEDE Minister Lieftinck kan gerust zijn
ZIJN „TEGENSPELER" IN ZUTFEN AANGEHOUDEN. Een paar weken geleden maakten wij melding van een geval van oplichting door een man, die zich uitgaf voor belastingambtenaar. Hij kwam bij een zakenman te Enschede en veranderde eigenmachtig diens aanslagbiljet. De zakenman, de heer T„ bereidde de „ambtenaar" een gastvrij onthaal, dat zich zover uitstrekte, dat hij hem een fiets van een kostganger ter beschikking stelde om naar de feesten in Oldenzaal te kunnen gaan. De man liet niets meer van zich horen Een paar dagen na de publicatie van dit bericht, waarbij tevens een signalement was opgenomen, werd de tegenspeler van minister Lieftinck in Zutfen aangehouden. Hij bleek te zijn R. uit Laren (N.H.) De Zutfense politie bracht hem over naar Laren, omdat R. daar nog een jaar gevangenisstraf te goed had. Dit was ook de reden, waarom R. zijn woonplaats verliet en aan het zwerven sloeg. Zo kwam hij na enige tijd in Enschede terecht, waar hij toevallig in aanraking kwam met de heer T. Met diens belastingbiljet is hij naar 'n boekenzaak gegaan, waar hij iemand achter een schrijfmachine zag zitten. Hij vroeg of hij er even gebruik van mocht maken, met het
gevolg, dat de ander voor hem de verandering aanbracht. Het „gecorri geerde" bedrag was ongeveer het vijfde deel van de oorspronkelijke som. Toen R. de volgende dag in Olden zaal kwam, was er naar zijn smaak te veel politie op de been en hij vond het raadzaam verder te gaan. In Zutfen eindigde zijn zwerftocht, waarna hij onder geleide naar Laren werd gebracht.
AGENDA ENSCHEDE.
Zaterdag 1 October. Bioscoop Irene: 3, 6.45 en 9 uur: De avonturen van O'Flynn. Bioscoop Alhambra: 3, 6.45 en 9 uur: Mijn moeder en ik. Cinema Palace: 3, 6.45 en 9 uur: Western Union. Ons Huis: 8 uur: Concert Kon. Enschedese Leo-Harmonie en „Zanglust". Zaal Assink: 7.30 uur: Jubileumconcert Hallelujah". Grote Schouwburg: 8 uur: Revue „Um 'n oalden Stadstorent". Zondag 2 October. Bioscoop Irene: 2.15, 4.30, 6.45 en 9 uur: De avonturen van O'Flynn. Bioscoop Alhambra? 2.15, 4.30 6.45 en 9 uur: Mijn moeder en ik. Cinema Palace: 2.15, 4.30, 6.45 en 9 uur: Western Union. Ons Huis: 8 uur: Wiener Sanger Knaben. Terrein B. W. ter Kuilestr.: 11 uur: UDI—Rigtersbleek. G. J. v. Heekpark, 2.30 uur: Enschede— N.E.C. Hotel Avion: 6 uur: Dansen, orkest „The Apollonians". Café Dolphia: 6.30 uur: Dansen, orkest „The Dancing Wings". Grote Schouwburg:: 8 uur: Revue „Um 'n oalden Stadstorent".
Tisna leert ons Indië beter kennen VISUELE KENNISMAKING MET OOST EN WEST.
In de hall van het Stadhuis is een zeer interessante tentoonstelling ingericht, welke ondanks haar beknoptheid, een voortreffelijk beeld geeft van leven en werken van de Indonesische bevolking en die van Suriname en de Nederlandse Antillen. Deze expositie, de Tisna, welke gistermiddag door de burgemeester, de heer M. van Veen, officieel werd geopend. is bedoeld om de jeugd en de ouderen een beeld te geven van de levenswijze in deze overzeese gebieden, wat er gepresteerd wordt op economisch gebied en welk een belansrijk aandeel Nederlandse ondernemingsgeest daarin heeft gehad. Het moge dan waar zijn, zoals de voorzitter van de Stichting Tisna, de heer B. Jilderda en de burgemeester in hun inleidende woorden zeiden, dat de verhouding tussen Nederland en de Overzeese gebieden, straks geheel anders zal komen te liggen, we moeten blijven honen en er naar streven, dat de relaties wederzijds blijven bestaan, zowel on economisch als op cultureel gebied. Tot zegen van alle betrokken partijen. De burgemeester voegde er no^ aan toe, dat bet bezoek van de R.T.C.-leden aan Enschede, van belang is geweest voor de verstandhouding wederzijds; evenzeer is het van belang, dat wij kennis nemen van deze exDositie. Er valt iets te leren en zij heeft zeer zeker een positieve betekenis. Na de officiële opening werden de eenodieden in de gelegenheid gesteld, de tentoonstelling te bezichtigen. We zouden deze expositie gaarne hef praedicaat: „Klein maar fijn" willen toekennen. In beknopte vorm, maar zeer duidelijk, krijgt men een overzicht van de uiteenlopende aard der bevolking; en haar godsdiensten. Er ziin schitterende voorbeelden van de fiine kunstzinnige beschaving van verschillende Indonesische bevolkingsgroepen. Enige prachtige originele kunstproducten van Balé, een volledie eramelan-orkest (in miniatuur), prachtige weefkunst, zijn slechts zeer onvolledig oogesomde soecimen van de grote culturele rijkdom welke getoond wordt. Bij de voorbeelden van woningbouw valt het prachtig bewerkte huis der Bataks op. Een aantal diorama's brengt de land- en bosbouw-cultuur in beeld, met de daaruit verkregen nroducten. Een soort
50 jaar Verbond van Nederlandsche Werkgevers
Op 3 October a.s. herdenkt het Verbond van Nederlandsche Werkgevers de dag, waarop voor 50 jaar de grondslag van zijn huidig bestaan werd gelegd. In die halve eeuw is het beeld van het bedrijfsleven zeer veranderd. In 1899 het jaar, waarin de grondslag van het Verbond gelegd werd, waren nauwelijks meer mensen werkzaam in de industrie dan in de landbouw en de visserij. Veertig jaar later was het aantal der ln de industrie werkzamen reeds het dubbele van hen, die in de landbouw en visserij een bestaan vonden en hoewel nieu were cijfers niet ter beschikking staan, kan men gevoegelijk aannemen, dar een verdere verschuiving 't beeld van onze maatschappelijke ontwikkeling in de laatste tien jaar weerspiegelt. De Vereniging van Nederlandsche Werkgevers, voorgangster van het Verbond, werd in 1899 ten doop gehouden in het gebouw „De Beurs" te Hengelo. In het eerste bestuur der vereniging namen vijf Twentse industriëlen plaats naast tWee vertegenwoordigers der Spoorwegen. In die jaren reeds was Twente een centrum van grote industrie, een vooruitstrevend gebied, waar men eerder dan elders te maken kreeg met de problemen, welke in de begintijd de aandacht der jonge vereniging zouden opeisen. Het wetsontwerp op de ongevallenverzekering vormde de directe aanleiding tot de totstandkoming der vereniging. Men had geen bezwaren tegen de ongevallen-verzekering op zichzélf, maar tegen de wijze, waarop deze materie zou worden geregeld „Onze Vereniging", aldus haar eerste voorzitter de heer D. W. Stork, „is niet conservatief; wij vinden niet alles mooi, maar het goede beginsel van het particulier initiatief willen wij behouden en in eigen kring ontwikkelen". Het aanvankelijk werkterrein der vereniging lag op sociaal gebied. Niet tegen de sociale voorziening ging de eerste strijd, maar tegen het denkbeeld, dat de uitvoering daarvan staatszaak zou worden. Een strijd, die met succes werd bekroond en waaruit spoedig de eerste Verbondsspruit werd geboren, de Centrale Werkgevers Risico Bank. In een fraai uitgevoerd overzicht van de geschiedenis van het Verbond waaraan het bovenstaande is ontleend, wordt verder een belangwekkend beeld gegeven van de activiteit gedurende het 50-jarig bestaan. Ze onderging door de veranderende omstandigheden een grondige wijziging De terugblik over de voorbije 50 jaren wordt besloten met dezelfde woorden als waarmede de heer ir. C. T. Stork destijds zijn bijdrage tot het zilveren jubileum besloot: „Voor de toekomst moet ons streven op nauwere aaneensluiting gericht zijn, niet om door strijd tot meer machtsontwikkeling te komen, maar om daardoor krachtiger mede te kunnen werken tot de bloei van onze nijverheid en dientengevolge tot de bloei van onze arbeidersbevolking."
Opbrengst collecte. De collecte, in de
Opbrengst collecte. De collecte, in de bioscoop Irene gehouden, ten bate van de Nederlandse Bond van Doofstommen heeft opgebracht ƒ 1936,80. — Gistermiddag ontstond in perceel G J. van Heekstraat 74, bewoond door A K , een schoorsteenbrandje. De brandweer maakte de schoorsteen schoon en bluste het vuur.
Grote geldsbedragen verdwenen spoorloos Oorlogsbuit en gelden bestemd voor slachtoffers van het verzet.
NADERE BIJZONDERHEDEN OVER OPZIENBARENDE ARRESTATIES.
Binnenkort zal voor de Krijgsraad te Arnhem terecht staan de le luitenant F. van H. uit Enschede, die omstreeks Pinksteren op last van de militaire autoriteiten werd gearresteerd, verdacht van fraude en verduistering. Deze arrestatie baarde in Enschede veel opzien, want de aangehoudene was een bekende figuur in de illegaliteit en hij had in alle kringen der bevolking veel vrienden. Van H. had na de bevrijding de rang van le luitenant gekregen en hij was speciaal belast met de Soc. Dienst van het Ministerie van Oorlog, welke toentertijd zijn kantoor in de Langestraat had. Ook was Van H. lid van het Tribunaal. Tot dusver werden geen bijzonderheden verstrekt over de redenen, welke hadden geleid tot de arrestatie van Van H. Slechts werd bekend, dat hij gevankelijk naar Eindhoven was overgebracht, terwijl hij snige tijd geleden op transport werd gesteld naar het Huis van Bewaring te Arnhem om daar zijn berechting af te wachten. De verduisteringen, welke Van H. ten laste worden gelegd, belopen naar wij vernemen een bedrag van omstreeks t 50.000,—. Vermoedelijk is het werKenjke bedrag nog belangrijk hoger. Deze gelden zijn ten dele afkomstig van de Sociale Dienst, ten dele van oorlogsbuit. Na de bevrijding werden grote hoeveelheden goederen op de vijand buit gemaakt, waarvan de opbrengst grotendeels ten goede kwam aan de nabestaanden van hen, die hun leven hadden gegeven in het verzet. Het blijkt nu, dat er met deze oorlogsbuit is geknoeid en dat een deel van de opbrengst niet is afgedragen. Zo werd b.v. e°n part 1 ' van 3 a 4000 radiolampen merk Telefunken in beslag genomen, grotendeels afkomstig van de werkplaats, welke destijds in het gebouw van V. en D. te Enschede was gevestigd. Radiolampen waren vlak na de bevrijding zeer schaars, maar ze werden tegen de normale prijzen aan de bona-fide handel verkocht. Gebleken is, dat een deel van de opbrengst van deze radiolampen is verdwenen en Van H. wordt daarvoor wegens zijn functie aansprakelijk gesteld. Het is voor iedereen een raadsel waar het geld gebleven is. Van H. kan het onmogelijk zelf hebben opgemaakt want zijn levenswijze was niet zo buitensporig. De veronderstelling ligt voor de hand, dat er een uitermate slordig beheer is gevoerd. VERVALSTE BOEKHOUDING. Ernstig is het feit, dat de boekhouding van Van H. naar uit een nauwkeurig onderzoek is gebleken, vervalst bleek te zijn. Verschillende boekingen, welke op zijn aanwijzingen werden eedaan, bleken foutief of fictief te zijn. Diverse concrete gevallen zijn aan het licht gekomen. Zo is er b.v. dat van de uitkering aan een vrouw, wier man tijdens de bezetting in dienst van het verzet is omgekomen. Zoals destijds gebruikelijk was werd aan de
weduwe eerst een voorschot toegekend, waarna later het definitieve bedrag werd vastgesteld. Dit bleek enkele honderden guldens hoger te liggen dan het voorschot. Van H. keerde echter het hogere bedrag niet aan de weduwe uit, terwijl hij ook verzuimde de rest. n.1. het voorschot, in de kas terug te storten. Dit is een der ernstigste dingen, welke hem ten laste worden gelegd. Daar Van H.. hoewel oorspronkelijk geen militair, na de bevrijding een militaire rang bekleedde, zal hii zich voor de Krijgsraad hebben te verantwoorden Het is niet uitgesloten, dat anderen, die in meerdere of mindere mate medeplichtig zijn, voor de burgerlijke Rechtbank zullen worden gedaagd. f 20.000 VERDUISTERD. Naar wij vernemen is er rèeds maanden geleden in Enschede een arrestatie verricht, die veel minder opzien heeft gebaard dan die van Van H., maar waarbij ook een groot bedrag, in totaal minstens f 20.000, is verdwenen, dat bestemd was voor de illegaliteit. Gearresteerd werd de in Enschede wonende D. v. d. M., die tijdens de oorlog deel uitmaakte van de O.D. Van der M. vertoeft nu reeds meer dan een half jaar in het Huis van Bewaring te Almelo. Reeds lang werd v. d. M. door velen gewantrouwd en reeds tijdens de bezetting twijfelden sommigen aan zijn goede bedoelingen. Van der M. had goede relaties m de kringen van de O.D. en daarvan heeft hij na de bevrijding gebruik gemaakt om geiden in te zamelen, z.g. voor de illegaliteit. Diverse fabrikanten schonken hem vrij grote bedragen, vaak ten gunste van de z.g. Volksweerbaarheid. Het schijnt echter, dat het grootste deel van deze gelden in v. d M. s eigen zakken terecht kwam. Het onderzoek in deze zaak, waaraan allerlei merkwaardige kantjes zijn verbonden, wordt nog met grote kracht voortgezet en hoewel v. d. M. al maanden in voorarrest zit, is nog steeds niet bekend wanneer zijn zaak voorkomt.
LAATSTE NIEUWS Woningbouwprogramma 1950
's GRAVENHAGE, 1 Oct. De Minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting heeft vastgesteld hoeveel woningen in 1950 aan verschillende provinciën en de drie grote steden zullen worden toegewezen. De minister heeft zich laten adviseren door de subcommissie, belast met de verdeling van het woningcontingent, van het centraal orgaan voor de wederopbouw en de bouwnijverheid. Hierin hebben o.m. ook enige vertegenwoordigers van de provinciale besturen en van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zitting. Geheel overeenkomstig dit advies is uitbegaan van de verdeling van 32.000 woningen. Besloten is toe te wijzen het volgende aantal woningen: Overijssel 2.070 waarvan 500 montagewoningen. Gelderland 3.744 waarvan 600 montagewoningen. Een beperkt centraal te beheren contingent is gereserveerd, waaruit in bepaalde gevallen, b.v. voor nieuw te stichten industrieën, stichtingen en verenigingen kan worden geput. De verdeling van deze 32.000 woningen betekent niet, dat in 1950 niet meer dan dit aantal woningen gereed zal komen. Op 1 Augustus j.1. waren reeds meer dan 38.500 woningen in aanbouw, die in de loop van 1950 voltooid zullen zijn. Algemeen wordt rekening gehouden met het gereedkomen in 1950 van 40.000 woningen. Bij de verde'ing is als basis aangenomen het acute woningtekort. De gemiddelde classificatie-inhoud van de normale woningen zal over het gehele land gerekend 260 m3 bedragen. Rekening is echter gehouden met de behoefte aan grotere woningen voor kinderrijke gezinnen. De gemiddelde classificatie-inhoud van middenstandswoningen is op 350 m3 gesteld. Voor herbouwgevallen is een gemiddelde classificatie-inhoud van 400 m3 aangenomen. De te bouwen woningen zijn als volgt verdeeld: Overijssel normale woningen 1.866, middenstandswoningen 104, herbouwgevallen 100. Gelderland normale woningen 3.057, middenstandswoningen 187, herbouwgevallen 500.
STAKING AMERIKAANSE METAALARBEIDERS BEGONNEN.
PITTSBURGH, 1 Oct (Reuter). Vrij dag te middernacht is de aangekondigde staking der Amerikaanse metaalarbeiders begonnen, waarbij meer dan een hall millioen werkers zijn betrokken. Aan de staking ging een uitgebreide telegrammenwisseling tussen Philip Murray, voorzitter van de „United Steelworkers Union" en Benjamin Fairless, president van de United States Steel Corpora, tion, vooraf. In één van zijn telegrammen verklaart Murray: „Deze staking is de vakvereniging en het Amerikaanse volk opgedrongen. De verantwoordelijkheid ervoor berust geheel bij de „United States Steel Corporation" (bij deze maatschappij, die één van de „grote drie is in de Amerikaanse staalindustrie en die als toonaangevend voor deze tak van bedrijf kan worden beschouwd, zijn 150 000 arbeiders in dienst)". Nog geen half uur voor het uitbreken der staking werd overeenstemming be reikt tussen de directie van „The American Company" en de leiding der „Uni ted Steel Workers Union" Een lid van de door de regering ingestelde verzoeningscommissie verklaarde dat de 15.000 arbeiders, die in de 28 staalbedrijven van deze maatschappij werkzaam zijn. niet in staking zullen gaan. ƒ
De zaak-Schallenberg
(Speciale berichtgeving). 's GRAVENHAGE, 1 Oct. In de affaire-Schallenberg zouden in de loop van Vrijdag drie personen zijn gearresteerd. Over hun daden wordt de grootste stilzwijgendheid in acht genomen. Met nadruk wijzen wij er op, dat het hier niet de daders van de moord op Schallenberg betreft. Zij kunnen beschouwd worden als degenen, die bij de voorbereiding van het uit de weg ruimen van S. nauw zijn betrokken. Het is niet zo, dat de Haagse politie bij het verdere onderzoek zou zijn uitgeschakeld. Dat zou men kunnen afleiden uit de activiteit welke de Rijksrecherche in deze zo mysterieuze affaire aan de dag legt. De Haagse politie heeft alleen tot taak om vast te stellen of Schallenberg op misdadige wijze om het leven is gekomen. De Rijksrecherche houdt zich meer bezig met het onderzoek naar de omstandigheden, welke tot de moord zouden hebben kunnen leiden. Door beide instanties wordt nauw samengewerkt. In de reeds gedane publicaties is de figuur Schallenberg uit en te na belicht. Eén punt is nog niet in het geding gebracht en dat betreft het contact dat Schallenberg tijdens de oorlog met Nederlandse reger : n°sinstanties heeft gehad in Londen. Dat contact is veelvuldig geweest en, op grond hiervan kan men aannemen? dat Sch. ook op zijn wijze een rol in het zo berucht geworden England-Spiel heeft gehad. In onze eerste berichten over deze zaak hebben wij hierover reeds geschreven. Bij de Utrechtse Feldgendarmerie bekleedde Sch. een vertrouwenspositie. Op grond daarvan had hij ook toegang tot de vertrekken, waar de radio- en ontvangapparatuur stond opgesteld en door middel, waarvan de Duitsers, dank zij het feit, dat zij in het bezit waren van de codes, hebben weten in te dringen in de illegale berichtgeving tussen Engeland en Nederland. Toen Schallenberg eenmaal het vertrouwen genoot van de Illegaliteit hier te lande heeft hij, met geen andere bedoeling dan om zich verdienstelijk te maken, op zijn manier radioberichten opgevangen en doorgegeven. Men kan aannemen, dat het hier geen informaties van importantie heeft betroffen, omdat er maar één man was, die voor de belangrijke berichten verantwoordelijk was: Schreieder. Desondanks kan men aannemen, dat Schallenberg op de hoogte moet zijn geweest van de dubbele rol, welke verantwoordelijke ambtenaren in Nederland hebben gespeeld. Hij zou zich daarover hebben uitgelaten na de bevrijding met enkele vooraanstaande illegalen, die hem geadviseerd zouden hebben van de vreemda rol, die zij zouden spelen, nauwkeurig aantekening te houden. In hoeverre Schallenberg van de hem ter beschikking staande gegevens gebruik heeft gemaakt is thans nog niet bekend. Wel moet er in kringen van hen, die na de bevrijding uit Londen naar Nederland zijn teruggekeerd en die op verantwoordelijke posten zijn gesteld, een zekere onrust hebben bestaan, toen zij kennis namen van het feit, dat Schallenberg van bepaalde gedragingen en feiten op de hoogte was. Schallenberg zou in dit verband contact met deze lieden hebben gehad en waar hij zelf aanvankelijk was ondergedoken en zich afhankelijk wist van de hulp en steun bij zijn pogingen om genaturaliseerd te worden, heeft hij voorlopig het zwijgen er toe gedaan. Nu de zaken voor Schallenberg niet liepen zoals hij zich had voorgesteld. Hij moet het voornemen te kennen hebben gegeven bij het niet slagen van zijn opzet om als Nederlander te worden beschouwd, het voor velen bezwarend materiaal openbaar te maken. Te zijnen huize heeft de politie, nadat Schallenberg's stoffelijk overschot was gevonden, een zakboekje in beslag genomen. Hierin stond een aantal namen, o.m. van een tweetal advocaten, die in de illegale Margrietgroep een leidende rol speelden, vermeld. Aan de hand van deze adressen kan worden nagegaan, dat Schallenberg nog voortdurend met hen in relatie stond, zulks in verband met betrekking tot de transacties van het Mucke-vermogen. De heer Trimbach, compagnon van Sch., - die de bezittingen van Sch werden getoond, moet direct tegenover de politie de opmerking hebben gemaakt, dat een ander notitieboekje met uitvoeriger gegevens en een portefeuille ontbraken.
Duitse „Volkspolitiebrigade" gereed voor actie tegen Tito?
BERLIJN, 1 Oct. (Reuter). Door het met Britse vergunning verschijnende dagblad „Sozialdemokrat" werd heden gemeld dat een acht duizend man sterke brigade der Duitse „volkspolitie" uit de Sovjet-Russische bezettingszone van Duitsland in Bulgarije gereed zou worden gehouden, om eventueel in een actie tegen Joego-Slavië te worden gebruikt. Volgens de „Sozialdemokrat" zou de brigade in Oost-Duitsland zijn gevormd. Haar oorspronkelijke bestemming zou Noord-Griekenland zijn geweest. Indien de Kominform zou besluiten tot een actie tegen Joego-Slavië over te gaan, zou de brigade worden versterkt door compagnieën uit Saksen en Brandenburg. Tenslotte meldt het blad nog, dat gene. raals van het voormalige Duitse leger met de leiding van de in Bulgarije gelegerde brigade „volkspolitie" zouden zijn belast.
Roemenië zal waarschijnlijk volgen.
BOEKAREST, 1 Oct. (Reuter). — Van gewoonlijk welingelichte zijde werd heden te Boekarest vernomen dat Roemenie het door de Sovi etUnie, Hongarije en Polen gegeven voorbeeld zal volgen en zijn op 19 December 1947 met Joego Slavie gesloten verdrag van vriendschap en tot het verlenen van wederkerige bijstand zal opzeggen. „ . . Door Albanië, Bulgarije en Ts.iechoSlowakije zijn overeenkomstige verdragen met Joego Slavie gesloten.
— Op het persoonlijk damkampioenschap
— Op het persoonlijk damkampioenschap van Nederland. De partij van de achtste ronde tussen van Dijk en ° nn !*V; werd door van Dijk gewonnen. Doornoos won van Ham. t — Rinty Monaghar. die onbeslist dok - ste tegen de Britse vlieggewicht i enr Allen, behield hierdooi zijn wereld-, ropese-, empire- en Britse vlieggewicn - titels. — Heinz Lazek ae vroegere k f m r p .° de zwaargewicht verleur in de tweede r door k.o. van Joe Weidinger L^eK, 38 jaar is, meende een comebacK te nen bereiken, maar Weidinger w sterk voor hem.
OLDENZAAL OP WEG NAAR HUIS.
Met de Zuiderkruis, die vermoedelijk op 10 October ii* Rotterdam aankomt. keren uit Indonesië naar het vaderland terug; R. J. Roorda, Haerweg 7 en G. J. Helthuis, Huurnestraat 65. Noordpool-revue gaat niet door. — Wegens ziekte van mevr. Stappers— Fürtheim zal de Noordpool-revue, welke medio November weer voor het voetlicht zou komen, dit jaar geen doorgang vinden. HAAKSBERGEN Koninklijke onderscheiding. — Aan de heer G. Niienhuis, chef-inrijger bij de firma D. J. ten Hoopen en Zoon alhier, is bil Koninklijk Besluit toegekend de ere-medaille in brons, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau.