Be Slachtplaats en Veemarkt te Amsterdam.
Onder de vele grootsche inrichtingen, voor wiervestiging of ontwikkeling de hoofdstad in de laatste jaren gaarne hare beurs toonde te openen, mag in de voornaamste plaats wel die genoemd worden, welke ten dienste der veehandelaars en slachters werd gebouwd: de slachtplaats met markt aan den Zeeburgerdijk. Door verrukkelijk zomerweer begunstigd, werden beiden hedenmorgen vroeg voor het eerst in gebruik genomen. Het was een vrooljjk tooneel, Wil men binnen de muren daarvan even een kijkje nemen, ten einde te kunnen nagaan hoe de beesten daar ontvangen en „behandeld" worden? Na een verblijf in de stallen komen zij in de slachtkamers van het slachthuis, die 89, 83 en 47 M. lang zijn en aan 488 beesten plaats geven, dat er zoo 24 heeft, en waar het bijzonder koel is, daar ex-^ door het aanbrengen van tralieramen en het a jour opmetselen van de boyenzij muren een voortdurende luchtstrooming door alle vertrekken verkregen werd. Groote regenbakken onder den vloer, ook voor het geval, dat duinwater geheel of gedeeltelijk ontbreken mocht, bevorderen de frischheid nog. Is het beest hier nu geslacht, dan wordt het, door middel van een winde, opgehaald om de verdere behandeling te ondergaan, waartoe het, hangende aan een paar rails, naar de aangrenzende koelkamers wordt verrold, die platte daken hebben, op welke aanhoudend water voorhanden moet zijn. Daarna komt het geslachte dier in den 3 M. breeden middengang, waarop alle koelkamers uitkomen en waar, door het maken van goten in den bodem, voor den afvoer van het verbruikte water *n wat verder wegvloeien moet, gezorgd is. Ook de stallen zijn naar de beste plannen ingericht. Elk hunner heeft een lengte van ongeveer <0 bij een breedte van ruim 8 M., en er kunnen 200 stuks vee staan.
Het slachthuis voor varkens is 64 M. lang en 28 M. breed. Van de drie afdeelingen, waaruit het bestaat, is het eerste, tegenover den stal gelegen, de broeihal en het vertrek waar de dieren gedood, met warm water overgoten en onthaard worden. Van hier brengt men ze dan, evenals net groote vee, door middel van loopwinden, in net tweede gedeelte, waar de verdere bewerking geschiedt. Het derde bestaat uit 12 bewaarplaatsen, ruim 5 M. lang en 4 M. breed. ¦ Elke varkensstal, 70 brj 9 M. groot, bevat 56 nokken van ongeveer 3—-2 M., melk waarvan 'oor vier stuks plaats is. jVoor paardenslachterg * er mede een slachthuis- met. vier slachtkamers **n 7 bij 5 M.; de stal daarvan zal 28 paarden kunnen herbergen. Voor de darmenwasscherrj en penskokerij is een gebouw met yiér lokalen, waaro» kuipen en tafels van steen, aangewezen; «e vetsmelterjj heeft een ruimte van 12Ö M 2. In «e albumin-fabriek wordt het uit de verschillende slachthuizen komende bloed verwerkt, waarna het *j* - den handel gebracht kan worden, evenals de huiden van de looierij, die mede in de rg gebouwen een plaats inneemt. •••:'*' Het spreekt van zelf, dat evenzeer voor het 'erblijf der menschen werd gezorgd. Zoo zijn in °et abattoir verscheidene vertrekken ter bespreking van zaken of.tót het houden van kantoor «estemd, een kamer voor den opzichter, berg- plaatsen, enz., terwijl alle gebouwen met gas verlicht worden.
En nu de veemarkt. Als men van de oostzijde op het terrein komt, van den kant der slachtplaats namelijk, liggen rechts van den 12 M, breeden middenweg, twee terreinen van ongelijke groote, . voor de markt van groot vee bestemd. Daar naast, over. den langsten kant, den noordelijken, dus, staan: een kleine stal voor rundvee, lang 58 M., een paardenstalvan omstreeks 10 M 2., een daaraan grenzende remise 25 M. bij 4.50 M., een knechtewoning van 10 M. bij 5 M. ongeveer, door een tuin van 10.50 M. breedte verbonden met het huis voor den marktmeester, dat 10 H. . groot is, en waarin men kantoor, zes kamers, keuken en kelder vindt, de woning voor den pachter, met tuin en knechtewoning, en, düar achter, een stal voor rundvee' ruim 109 M. lang. _ Aan de linkerzijde van genoemden middenweg ziet men de markt voor varkens en die voor klein vee,, waartusschen een afrekeningslokaal ligt met koffiekamer. De gebouwen, die het terrein daar langs de nieuwe Vaart begrenzen, zijn de volgende: een woning voor den waagmeester enden brugwachter, een varkensstal van 90 M. lengte,-met 22 open hokken elk van ruim 4 X SM., een gebouw voor de brandweer, voor post- en telegraaf en voor de telefoon, 11 bij 8 M groot, een. ander voor de keurmeesters en de politie van 11 X 8 M., nog een stal voor rundvee, bijna 104 M. lang, een mestbergplaats van ruim 35 M. lengte en een quarantaine-stal. De geheele grootte van het terrein is 344.20 bij 112.50. Het eerste vette rund, dat er.hedenmorgen vroeg verkocht werd, behoorde aan den veehandelaar A. de Ridder Gz., Noorder-IJpolder bij Oostzaan, en ging in eigendom over aan J. G. Habold alhier; de eerste koe, die er werd geslacht was van den Heer J. Akkerman alhier.
"Tweede Blad.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
In de a. s. zomervergadering der Prov. Staten van Drente zullen o. a. in behandeling komen verschillende voorstellen van Ged. Staten omtrent reglementen van waterschappen, benevens: verzoek van het algemeen bestuur der Zuiderzee-vereeniging om subsidie ten behoeve dei- kosten van onderzoek; voorstel tot oprichting van een waterschap de Oshaar; tot vaststelling van een definitieve regeling van den provincialen, waterstaat; rapport van Ged. Staten nopens den toestand van den grafkelder te Eeit en het hunebed te Gasteren; verzoek om herziening van het provinciaal reglement op de verveningen ; verzoek van L. A. L. Kortman, te Assen, om subsidie voor de stoomtram Assen—Wildervank; voordracht tot het aangaan eener geldleening van ƒ 20,000; verzoek der Stieltjes-kiinaalmaatschappjj om uitkeering der resteerende ƒ20,000 van het haar toegekend subsidie.
De officier van gezondheid 2e kl. J. D. C. Koch wordt geplaatst by het militair hospitaal te Amsterdam.
Door den dirig. of f icier van gez oudheid der 2e kl. C. J. van der Burcht van Lichtenbergh is, op last van en in overleg met den inspec. .ïlr YAUai . 8 __™ÏLfifl_ ."*U_i.« . _ 1-«ir-fcu?s*&y*.i*> -'= t, bevattende, zooveel mogelijk in een klein bestek, al het benoodigde om in alle voorkomende gevallen van schijndood de vereischte ihulp te kunnen verleenen en ter vervanging van de tot nu toe gebruikelijke reddingskist van Charrière die, wat haren inhoud ïetreft, eensdeels verouderd is, anderdeels het. bezwaar oplevert, dat tot haar vervoer steeds twee personen worden vereiseht.
Bovenbedoeld kistje, onlangs ingevoerd, is naar de eischen van den tegenwoordigen tijd ingericht en kan door, zijn kleinen omvang en geringe zwaarte gemakkelijk door éen persoon aan de hand worden gedragen.
Zaterdagmorgen arriveerde te Vlissingen, op de doorreis van Engeland naar Wiesbaden, Prins Georgias van Griekenland, en Zondagmorgen Prins en Prinses van Leiningen, op reis naar Mfinehen.
. Gedurende de maand Juni jl. reisden over Vlissingen 7173 personen, en wel met de nachtbooten 5132 en de dagbooten 2041, tegen 655 S in Juni 1886.
Gisteren ontving de sergeant-majoor Peters van het te Hoorn in garnizoen liggende bataljon, staande het middagappèl de zilveren medaille voor 2<_-jarigen trouwen en eerlijken dienst. De mcd. werd hem onder een hartelijke toespraak door den kapitein M. overhandigd.
In de Onlangs te Assen gehouden zomervergadering van den geneeskundigen raad voor Overijsel en Drente is besloten: I°. Aan de gemeentebesturen een circulaire te richten, met verzoek bij verordening te bepalen, dat kenniswagens uit de gemeente worden geweerd. Vooral met het oogopKoevorden, waar zich nu weer twee gevallen van pokken ten gevolge van het bezoek van een kenniswagen hebben voorgedaan, werd daartoe besloten. 2°. Vanwege den Raad het publiek er eenige 'malen op te wijzen, dat, wanneer zich gevallen van besmettelijke ziekte, bjj het vee voordoen, het de zekerste weg is, dat de melk nooit anders dan gekookt wordt gebruikt. 8". Vanwege den Raad van tijd tot tijd opwekkingen in de dagbladen te plaatsen, om de ouders er op te wijzen, dat het wenschelijk is, de kinderen reeds in het eerste levensjaar te doen vaccineeren, hetwelk, blijkens de statistiek, in verreweg de meeste gevallen niet geschiedt.
Den ln Juli herdacht de Heer Dr. Aghina, te Hoorn, den dag, waarop hg voor 25 jaren tot gemeente-geneesheer benoemd werd. .Op dienzelfden dag was het ook 25 jaren geleden, dat de Heer Uthermölen zijne betrekking als muziekonderwijzer te Hoorn aanvaardde. ' Beide jubilarissen mochten zich bjj deze gelegenheid in vele blijken van sympathie verheugen.
Het tij deljjk verbi ndi ngskanaal in de ringvaart aan den Loosduinsehen weg is voltooid. ¦ Dadelijk na de openstelling voor het scheepvaartverkeer heeft men een aanvang gemaakt met het afdammen van een der zijarmen, en wanneer dit afgedamde vak is drooggemalen, zal men beginnen met het metselwerk voor de schutsluis teu behoeve der waterverversching.
' Het "herstel, de vernieuwing enhet onderhoud van de aarde-, kram-, rijs- en glooiingswerken aan de waterkeering van het calamiteuse waterschap Walzoorden voor 87/, 88 is aangenomen door den Heer H. Klaassen, te Zaaraslag, voor ƒ21,490. Veertien biljetten waren ingeleverd. — 4 Juli. —
"Binnenlandsch Nieuws.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
In d e Onderw jj z e r s-b ijeenkomst in he t Arrondissement Medemblik, op Donderdag 7 Juli e. k. te Westwoud, zullen als punten ter bespreking worden ingeleid: 1". „Is tot gebruik van het leesboek b_ 't onderwijs in de Nederlandsche taal aan te bevelen'ï .door P. Pinxter te Zwaag; en 2°. „Aanschouw, l.k onder wgs, "door T. N. van der Leg te Nibbixwoud. - ¦
"Schoolnieuws.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
,Pe arrondissements-rechtbank te Alkmaar heeft den eigenaar der stroo-cartonfabriek aldaar vrijgesproken van het hem ten laste gelegde m zake het ongeval in zijn fabriek. Als advocaat van den beschuldigde was opgetreden de Heer Mr. A. P. de Lange, aldaar
In de Beemster is zekere S. B. van een ladder gevallen en weinige dagen later aan de gevolgen overleden.
Bn aankomst van de dagmailbcot Duitsehland, verdrong zich Zaterdagnamiddag te Vlissingen een talrijke menigte, want men had een groote verwachting van de eerste van Caok's reizen naar Walcheren. Sommigen wisten te vertellen, dat er 300, andere dat 1000 Engelsche toeristen zouden komen. De verwachting van het publiek werd teleurgesteld; de boot bracht 59 reizigers aan, waarvan 11 te Vlissingen bleven en van deze 11 waren 5 in het bezit van de toeristen biljetten.
Het tot stand komen der machinale varkensslachterij te Assen is thans verzekerd, daar bij het boren van den artesischen put op eene diepte van 214 voet uitmuntend water is geavonden, hetwelk zeer weinig ijzerdeelen bevat en waarvan men per uur 10,000 liter kan verkrijgen. Te betreuren is het, dat men bij het boren van dezen put zoo geheimzinnig te werk ging; een verzoek om eenige monsters grond af te staan, ten einde die door een geoloog te Utrecht te doen onderzoeken, werd van de hand gewezen. Indien het was ingewilligd, zou men hoogstwaarschijnlijk belangrijke bijzonderheden omtrent den Drentschen bodem te weten zijn gekomen. Een acht-jarige knaap te Klundert, die in buitengewone mate scheel keek, zoo erg als men in het klassieke land van Klundert en Willemstad slechts aantreft, werd onlangs naar prof. Snellen te Utrecht gebracht, daar de ouders den raad van dezen hoogleeraar wilden inwinnen. Deze oogheelkundige verklaarde, dat hij nog nooit zulk een sterk geval had ontmoet, doch dat er wel kans bestond om het gebrek te verhelpen. Hij nam den knaap geheel kosteloos onder zijne behandeling en slaagde er na eenige dagen in hem even goed te doen zien als een ander. Zoowel voor als na de operatie werd de jongen gephotographeerd, teneinde het verschil goed in de herinnering te bewaren.
"Gemengd Nieuws.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
(Van onzen berichtgever.) Reeds te 12 uren waren, bij eene tropische hitte, een aantal dames en heeren aan het bad en op de iv de nabijheid, liggende booten, terwijl honderden gratistoeschouwers zich aan het bonte gewoel der menigte verlustigden. _ Omstreeks 12J_^ uren sprongen een paar jonge meisjes Catti en Manikus to water en gaven ineen extranummer liet bewijs dat de aankomondp Arnhemsche vrouwelijke jeugd niet vreemd is aan watersport. . Terstond. daarop nam de eigenlijke wedstrijd eenen aanvang als: le Pr. Kunstvoorwerp' te'/^aarde van / Ti2_,""&t_ verguld zilveren medaille; 2e pr. id. t. w. van ƒ 40 en zilv. Med.; 3e pr. id. t. w. ƒ 15 en brouz. mcd. Deelnemers: J. D. W. Lunin-, Rotterdam; J. D. Bloemen, Amsterdam; Harthoorn, Amsterdam ; W.H. Tetenburg Jr., Utrecht; W. A. Booth, Londen; C. I. Dunfoy, Londen; Günther, Essen a/d R. Prijs: de Heer J. D. Bloemen uit Amsterdam, in 5 m. 27 s.; 2e pr. de Heer Harthoorn mede uit Amsterdam, in 6 tn. 2 s.; 3e pr. de Heer W. A. Booth, van Londen, in 6 m. 28 s. 11. SneUwsmmen op den buik. Nationale wedstrijd voor Juniores. Lengte der baan _fc 40 M. stroom op en 80 M. af. le Pr. Kunstv. en Zilv. mcd., 2e pr. id. en Bronzen mcd. Deelnemers: A. Hoogendijk, Gouda; G. L. Funke, Amsterdam; Delfos, Amsterdam ;F. Piekema, Arnhem; I. E. Smits, Arnhem; W. Gerritsen, Arnhem; I. M. Hagenbeek, Arnhem; W. Lens, Arnhem; A. E. Rouffaer, Arnhem; G. P. A. Tuyl, Utrecht. Winners waren de heeren G. P. A. Tuit uit Utrecht, in 2 min. 72/5 sec. en A. E. Rouffaer uit Arnhem, in 2.14% Een minder belangrijk doch lachverwekkend nummer volgde daarop, te weten: 111. Wedstrijd in Kano's, voor leden van Nederlandsche zwemclubs. Lengte der baan ± 4*o M. le Pr. kunst- en zilv. medaille; 2e Pr. id. en bronzen medaille. Deelnemers: G. P. H. van Musschenbroek en Van Schaik, beiden van Delft; J. A. la Bree, J. E. Smits, W. Gerritsen, N. H. Amersfoort, allen van Arnhem. Van de 6 deelnemers kantelden er vjjf omver, onder uitbundig gejui ch.meorendeels dicht nabij het einde der baan, zoodat alleen de prijs aan den Heer G. P. H. van Musschenbroek, uit Delft, in 5 min. 22^ sec. kon worden toegewezen. Een zeer belangrijk nummer was daarna aan de orde, te weten: IV. Snehswemmen op den buik. Groote Nation. Wedstrijd om het kampioenschap van Nederland. Lengte dor baan ± 120 M. stroom op en 120 M. af. Prijs: Groote Gouden Medaille, uitgel. door de Vereen, t. b. v. h. Vreemdelingenverkeer in Arnhem en Omstreken. Deelnemers: J. D. Bloemen, Delfos, Zeegers, allen van Amsterdam; W. H. TetenburgJr.,Utrecht; H.C. Bruce, F. E. Pels Rjjcken, beiden van Arnhem. Jammer dat de Heer Bloemen, die in N°. 1 blijken gegeven had van zulk uitmuntend zwemmer te z\jn van deelneming in dit nummer afzag, waardoor de Heer F. E. Pels Rijeken, uit Arnhem, in 6 min. 9 3/5 won en zijnen roem als kampioen wist te handhaven. Hü maakte 32 slagen in de minuut. De overwinnaar was echter edelmoedig genoeg om deU Heer Bloemen alsnog toe te staan te trachten hem den loef af te steken, doch alhoewel de jury zulks bereidwillig na afloop van den geheelen wedstrijd toestond was hij genoodzaakt den kamp op te geven. V. Snehwemmen op den rug. Nation. wedstrijd voor Juniores. Lengte der baan 35 M. stroom op, 35 M. af. le pr. kunstv. en zilv. mcd., 2e pr. id. en br. mcd. Deelnemers: Juniores, W. Bloemen, Amsterdam; S. R. Bouwman, Amsterdam; A. Hoogendijk, Gouda; G. P. A. Tuijl, Utrecht; G. P. H. van Musschenbroek Delft; W. Lens, J..N. O. Mink, L. H. Slotemaker,, J. E. Smits, allen van Arnhem. le Prijs L. H. Slotemaker Jr. in 1 min. 442/5; 2e prijs S. B. Bouwman, van Amsterdam, in 2 min. 2/5 seconden. VI. Gekleed zwemmen op den buik. (Nationaal.) Minstens 2 Kg. kleederen droog. Lengte der baan ± 40 M. stroom op en 40 M. stroom af. le pr. kunstv. t. w. v. ƒ5O en zilv. mcd., 2e pr. vL t. w. v. ƒl5 en bronz. mcd. ' - "' , Deelnemers: W. Bloemen, Zeegers, G. K Funke, S. R. Bouwman, allen van Amsterdam; W. ü. letenburg Jr., Utrecht; H. de Ranitz, Arnhem. Van de 6 deelnemers trok zich een terug. 1 Met den meesten glans werd de pril» gewonnen door aen Heer H. de Eanitz, van Leiden (Arnhem), in 2 mm. 9 sec, terwijl de Heer TV. Bloemen uit Amsterdam, den 2en prijs bekwam in 2 min. 412/. _ lt Snelzwemmen op den rug. (Internationaal). Lengte der baan 70 M. stroom op en 35 M. af _ le pr. kunstv. t. w. v. ƒ5O en zilv. mcd.; 2e pr id. t. w. v. ƒl5 en bronz. mcd. ' P Deelnemers: J. D. W. Luning, Rotterdam; J ö' Bloemen, Arüsterdam; G. H. P. van Musschenbro'ek," JDelft; Günther, Essen a/d Rijn. _e vS.8 JA D Bloemen, van Amsterdam in 3.292/^. • o_o n,s G# P- a van Musschenbroek, van Delft
VIII. Dmken. (Internationaal), le pr. kunstv. t. w. v. ƒ25 en zilv. mcd., 2e pr. id. t. w. v. ƒlO en br. mcd Deelnemers: JD Bloemen en Delfos, beiden vaa Amsterdam; H. H. Tetenburg Jr., Utrecht; G. H. P van Musschenbroek en John Adam, beiden van l .__;_ wv n ooth_en. e-L Dunf°y
"Zwem- en Roeifeesten te Arnhem.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
Men schrijft ons van Zaterdag: Het beste bewijs voor de bewering, dat de Nijmegenaars aan feesten zijn gewoon geraakt, en sommigen er reeds te veel van hebben, is wel de schrale feesttooi, waarin zich de stad ter gelegenheid van bovengenoemd concours heeft gestoken.Van eenige koihehuizen en logementen, zoomede van enkele particuliere gebouwen waait slechts de driekleuroverigens heeft de stad het gewone aanzien _ Dt °i't?oht/and_deememell
"De Wedstrijd te Nijmegen voor Harmonieen Fanfare-Gezelschappen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005
Niet minder dan zevenduizend „feestvierenden* kan men wel zeggen, waren Zaterdagavond op het 17e eeuwsche marktplein samengekomen, om er den eersten heerlijken zomeravond te genieten en er „zoo erg gezellig", als menigmaal verzekerd werd, te babbelen oyer die gedenkwaardige eeuw, toen de huizen er zoo schilderachtig uitzagen en de menschen zoo veel eenvoudiger waren, maar tevens te roemen in de 19e, die, in deze omgeving, de voortreffelijke muziek van de grenadiers en jagers te genieten gaf en tentoonstellingen mogelijk maakte met voedingsmiddelen voor geest en lichaam, gelijk hier geboden werden. Het was een kostelijke avond, waaraan niets ontbrak dan hier en daar een paar stoelen; maar juist door die oorzaak werd men tot herhaald wandelen genoopt, waarvan telkens nieuwe ontmoetingen van vrienden en bekenden het gevolg waren en men ten slotte toch nog een plaatsje vond, beter dan men het verwacht had.
Een grooten toeloop had, in het bijzonder toen de muziekuitvoering op het plein geëindigd was. het cafê-concert van den Heer Van Haarlem, waar men voor 25 et. toegang werd binnengelaten en dat achter het raadhuis is gebouwd. Wij zagen er accrobaten van een lenigheid, die aan poppen» mits met oordeel begaafd, denken deed, een mv- Bicus, die zijn bellen, gelijk de paarden der arresleden om den hals dragen, melodiën ontlokte, — wij zagen er zangers en zangeressen van verschillenden landaard, die de ten hunnent populaire liederen voordroegen — waarbij natuurlijk, wat de Fransche betreft, de bekende Revue niet ontbrak, binnen onze landpalen beter als „de Maliebaan bekend — en het was ieders overtuiging, dat het in dit lokaal zeer vermakelijk, maar ook, dat het er zéér drukkend was. Blijft de warmte aanhouden en dit is bjj de avondconcerten te hopen, ook'voor hen, die aan het marktplein hun nering hebben, dan is het noodig, dat men in dit gebouw voor voldoende luchtverversching zorgt, opdat men er, na de drukte van den dag, eens kan komen uitblazen. Wie méér lucht verlangt, vindt daartoe vóór de verschillende gebouwtjes op het plein gelegenheid genoeg. Dat dit begrepen werd, bleek Zaterdagavond zéér duidelijk.
In de gisteren gehouden vergadering van de regelings-commissie voor het 20e Taal- en Letterkundig congres is bepaald, dat het Congres te Amsterdam zal plaats hebben van 15 tot 17 bept., in plaats van 26 tot 28 Sept., omdat vele Zuid- Nederlanders hadden te kennen gegeven, dat zt) op die dagen het Congres niet zouden kunnen bewonen, daar de vacanties dan geëindigd waren. Het plan bestaat op éen der avonden een letterkundige en muzikale „soiree" te geven en den tweeden avond eene tooneelvoorstelling met medewerking van het Ned. Tooneel, welke voorstelling waarschijnlijk zal bestaan uit een stuk van Shakespeare.
Van de 45 leerlingen, die deelnamen aan 't eind-examen der tweede Hoogere Burgerschool met driej. cursus v. j., is 't einddiploma toegekend aan 38. De namen der geslaagden zijn in volgorde van 't aantal door hen behaalde punten: 1 C. B. H. Geisler, S. de Leeuw en J. K. Strebe (gelijk aantal), 4 F. A. Engelhard, 5 H. J. den Hertog, 6 G. F. Haase, 7 J. H. Brandes en R. Karsten (gelijk aantal), 9 H. G. M. Bosch, F. G. Geerling en H. T. K. van Haagen (gelijk aantal), 12 A. J. Roelofsz, 13 J. Marcus, J. Peters en J. C. Schuller (gelijk aantal), 16 M. J. Lusink, 17 F. Peters, 18 J. van Dorssen, J. P. van Goethen, W. Sabohm, J. H. Roelofsz en J. J. Sicking (gelijk aantal), 23 M. F. Benjamins en R. E. M. Thijssen (gelijk aantal), 25 H. van Golberdingen, 26 P. A. van Hellemond, 27 J. G. F. Thijssen en L. van Zanten (gelijk aantal), 29 S. S. J. Keyzer, G. Rühl en J. J. Wijchers (gelijk aantal), 32 J. Groustra en H. J. Rutters (gelijk aantal), 34 I). W. Janssen, M. Lam en J. H. Ranseboom (gelijk aantal), 37 J. Steenhuizen, 88 C. H. Brugman.
De laatste trein van de Gooischestoomtram kwam gisteravond anderhalf uur te laat in Amsterdam aan, doordat tengevolge van het defect raken van de locomotief de trein van het Laarderhoog terugliep, echter zonder ongelukken of schade aan het materieel te veroorzaken.
"Stadsnieuws. Tentoonstelling van Voedingsmiddelen te Amsterdam.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1887/07/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010087323:mpeg21:p005