Het nieuwe programma der Russische Regee- neergelegd in het manifest, wordt in het aige_aeen gunstig beoordeeld, ook door de raUicale partijen. Het wordt geprezen om de duidelijkheid en den vertrouwen wekkenden l°oa. De Regeering heeft no.oit zoo onomwonden en Hink gezegd wat zij wil, nooit 200 openhartig aangegeven met welke middelen 2ij de revolutie wil bestrijden. in Petersburg en in Odessa zijn vergaderingen van studenten gehouden, waarbij aahgedrongen werd op de wenschelijkheid °to de universiteiten weder te openen. Te Tschita zijn bij een huiszoeking in de kweekschool voor onderwijzers wapenen en verboden geschriften gevonden. De directeur e°- vijf kweekelingen werden gevangen gekomen.
AMSTERDAM, 8 Sept. 1906.
Volgens de voorloopige opgaven hebben de gewone inkomsten in het Russische Rijk gedurende het eerste halfjaar 1054 millioen roebels bedragen, tegen 946 millioen in ket-2elfcte tijdperk van 1905. De opbrengst van de BPofirwegen bedroeg 259 millioen, tegen 255 voren en 116 in het eerste halfjaar van 1904. üet beleggen in de spaarbanken is nu normaal. "ot totaal beliep in de eerste zeven maanden *3l miliioeu, tegen 40 in dezelfde periode in het vorige jaar. Het totaal op de spaarbanken bedroeg vau 1 tot 14 Augustus in dit jaar 966, in het vorige 949 millioen roebel. Oat alles wijst op verbetering, waarbij men °ok den invloed van den vorigen oorlog in bedenking mag nemen. Evenwel worden de strenge maatregelen tegen de propaganda onder de troepen door "e liberale organen afgekeurd. Gunstig luidt het oordeel van den correspondent van de Tinnes, die zeer ingenomen Wijkt met het optreden vanStolypin. Andere B'oote EngelscJie organen houden echter baande dat deze hervormingen te laat komen, °mdat het volk reeds te dikwijls met beloften 18 gepaaid. Öe Nowoje Wremja klaagt over den schrikkelijk slechten financieelen toestand ten plat- Jorüande, waardoor de Regeering in verschilteade streken niet in staat zal zijn belastingen te heffen.
De waakzaamheid der overheid te St. "otersburg is thans vooral er op aangelegd, 6611 plan der revolutionnairen te verijdelen °üi alle vreemde consuls te vermoorden. Tot dusver is nog geen dezer aanslagen gelukt, wel werden verschillende consuls bedreigd. Het vreemde verschijnsel doet zich 7°°r> dat de aanvallers zich als officieren hadden verkleed.
Aan de Matin wordt tdt Petersburg geseind Generaal Trepof nu weer niet zal heen- Baan. Als raadgever van den Czar in bijzonj 6re aangelegenheden is hij vervangen door grootvorst Nicolaas Nikolajewitsj en hij trekt *jch dat zeer aan. Maar ten andere wil de hem niet missen, omdat hij niet te ver- is als hoofd der politie. Al is hij ook ÏP-.esteld, toch is zijn toewijding aan het Huis zoo groot, dat hij zijn post niet zal opgeven.
Onder de 2000 «personen, die bij de groote .razzia* te "Warschau meest op straat werden Bearresteerd, behoorden twee Engelsche jouralisten, de Heer John Foster Fraser, correspondent van de Standard en zijn secretaris. li werden op een binnenplaats gebracht en aar mishandeld door soldaten. Vermoedelijk ebben zij aan het tusschen beide komen van ö. adjudant des Gouverneurs te danken dat 3 niet werden doodgeslagen, ■"e Standard zelf zegt dat hun correspondent erst kort in Rusland was aangekomen. Foster Paaer ia bekend als wereldreiziger, door i expedities in Siberië, in Canada, -Balkanstaten en waar al niet meer. Hij Ua-t uit door levendige beschrijvingen.
v j IQs Ruprecht van Beieren, de troonopiji er> is tenauwernood aan den dood ontsnapt. v rïl§keerende van een manoeuvre in de buurt ■^"\ Amfing, liep zijn auto tegen een muurei» .en werd ter zijde geslingerd. De prins ter ZJ. gevolg kwamen op een hoop afval 2. echt en hadden het daaraan te danken dat stu/'6Oll *6tsel bekwamen. De auto was geheel otn eQ meu moest naar München telel'oneeren "* een complete. van\ gravia Montignoso, ex-kroonprinses i Sen'' is' naar de "^6Vle Freie Prosse" 4aa 3?Jt' ,met haar dochtertje, het prinsesje z\i a Monica, te München aangekomen, nadat Bard 'Wel, 6U zomer nacl doorgebracht te (lees Zaandam) in Holland. Set 't 1^a^eu we nog niets van vernomen 1 «let vertelt dan verder, vermoedelijk Beha h-661 Verheid, dat de gravin werd afvan % 00r haar moeder, de groothertogin sa 0 os^ane en dat zij vervolgens, zeer gezond Her naar lureuce is doorgereisd. Behoud Conërea *^er Duitsche socialisten zal re .cc • Worden te Lubeck, nadat de _t_6]it ?en van Mecklenburg Schwerin en lz üet geweigerd hadden.
BeproeT?my\ Campbell Bannerman, de zwaar foar _■« ■^ngelsche Premier, is gisteren 7 Ö °Qi-tanr. °_lv'1u' maar onder de tegenwoordige bl66f «ri deu iB het feit uiet gevierd. Hij Bsu_t__ Beljnoni Castle. zijn bezitting Ja. Schotland. Reeds 38 jaar geleden trad hij, als afgevaardigde van Stirling, in het politieke strijdperk. De Tribune verscheen met oen groot aantal uitspraken van bekende mannen in Engeland en net buitenland.
In Engeland heeft men hulde gebracht aan een honderdjarige met name John Stainer, de laatst overlevende matroos van den slag bij Navarino, op 20 October 1827, tusschen de vereenigde eskaders van Engeland, Frankrijk en Rusland met een Turkse h-Egyptische vloot. Stainer woont op Wight en is nog zeer kras. Hij heeft een levendige herinnering aan den grooten slag, die door de dichters is bezongen.
Gisteren is, naar ■wij reed. meldden, de laatste vergadering der bisschoppen van Frankrijk besloten door een plechtigen dienst in de _.ótre Dame, waarbij de bisschop van Montpellier, daartoe uitgenoodigd door den aartsbisschop van Parijs, de vereenigde prelaten toesprak.
In weerwil van de geheimhouding geven de bladen reeds mededeelingen over het verhandelde in de fittingen, maar voor eengroot deel zijn het gissingen. Zoo worden, men weet niet op welken grond, reeds enkele bisschoppen aangewezen, die tot de minderheid behooren en door hun houding gedwongen zouden worden af te treden.
Men zal om volle zekerheid te krijgen de openbaarmaking der resoluties moeten afwachten.
Minister Clemenceau is onlangs in Berlijn geweest, maar als een eenvoudig reiziger, om musea te zien. In Fransche bladen werd beweerd, dat hij wel pogingen had gedaan om met hooge personages in aanraking te komen, maar dat men te Berlijn 'niets van hem wilde weten. De Minister heeft het de moeite waard geacht dit tegen te spreken. In een briefje aan de „Petit Marseillaisy/, het blad dat het eerst het verhaal in de wereld bracht, verzekert hij, dat hij in strikt incognito reisde en dat hij daarom zelfs bedankt had om bij den Franschen gezant te komen dineeren. Alle Duitsche journalisten had hij geweigerd te ontvangen, omdat hij hun als particulier niets te vertellen had.
Majoor Alfred Dreyfus is thans te Genève, waar hij logeert bij zijn vriend Eugène Naville, een der eersten die in de pers Dreyfus verdedigde. De majoor zal eenige weken te Genève blijven en dan naar Parijs terugkeeren. (In dit bericht zien we niet bevestigd dat hij ook nog hier in Nederland zal komen). Daarop zal hij weder te Vincennes zijn dienst hervatten, maar, naar men verzekert, slechts voor korten tijd. Dreyfus is gezond en wel, maar zijne verwanten vreezen dat de dienst hem te veel zal inspannen. Zelfs in de buurt van Parijs is een bommenaanslag beproefd, maar het is foppage gebleken. De Russische Grootvorst Paul, oom van den Czar en broeder van wijlen Sergius, huurde eenige weken geleden een villa bij St.-Cloud en had daar vele bedienden, zoowel Russen als Franschen. Hoe bevriend de beide volken anders ook zijn, hier hadden zij altijd ruzie. De gevolgen daarvan zijn niet uitgebleven. De Grootvorst was afwezig, toen de Russische intendant in den vroegen ochtend op een kozijn een voorwerp zag liggen, dat hem zeer verdacht leek. Er zat een lont aan die langzaam voortsmeulde. Kortom, het was een bom 1 Onmiddellijk werd de politie gehaald en heel voorzichtig ging rpen de helsche machine open maken. Er zaten in een houten doos niets dan steenen en zand, dat met petroleum was gedrenkt.
Ziedaar de wraakneming van een der Fransche domestieken, die een standje had gehad. Toen de Grootvorst thuis kwam, heeft hij het geheele Fransche personeel ontslagen.
Bij het spoorwegongeluk te Dieppe zijn geen menschenlevens te betreuren, maar 25 reizigers werden meer of minder zwaar gekwetst, meest Franschen, een paar Engelschen en een Russische dame. De locomotief van den sneltrein uit Parijs liep bij het binnenrijden van het station, door een gebrek aan de remmen, uit de rails en er volgde een hevige schok, waarbij al de reizigers door elkaar werden geworpen.
Gisteren is te Brussel, onder leiding van den oud-Mïnister Beernaert, het internationaal congres voor Poolonderzoek geopend, waaraan behalve veel Belgische autoriteiten, een aantal bekende personen deelnemen, gelijk Prins Roland Bonaparte als vertegenwoordiger vau het Aardrijkskundig Genootschap te Parijs, de Zweedsche reiziger Nordenskjiöld, de Belgische Zuidpoolvaarder de Gerlache en voorts afgevaardigden van bijna alle landen en van een ontelbaar aantal wetenschappelijke lichamen. Minister Favereau en de voorzitter hielden toespraken. De tot dusver genomen besluiten hebben de strekking bij het toekomstig onderzoek eendrachtig saam te werken.
De toestand op Cnba moet, niettegenstaande den wapenstilstand, ernstig zijn en reden geven tot bezorgdheid. De groote tegenstand is gericht tegen den weinig populairen President Pal ma. De aanvoerder der opstandelingen zou gedreigd hebben met groote verwoesting, indien de» President niet aftreedt. Men vreest daarbij voor den tabaksoogst.
• Adeline Patti gaat afscheid nemen van het publiek cai zal haar schitterende loopbaan met eea reeks afscheidsconcerten sluiten. Het eerste zal plaats hebben, Zaten-dag 1 Dfeoecaber in, d© Aiberi, ..B-uU. te. Londen. 7
De groote afscheidstournéé vangt echter eerst in den herfst. van het volgende jaar aan.
Adelina Patti, wier leven als kunstenares gedurende 46 jaar gegaan is lange1 den weg van roem en eer, rijk aan trioimfen, is geboren to Madrid. 19 Februari 1843, en. in Amerika grootgebracht. Reeds kort na naar zevende jaar had zij veel succes als wonderkind behaald, en acht jaren later, na ernstige etudie, vingen har© triomfen-als _a_igeres aan. Harei debuten in I_ioie de Lamme-moor" dagteekenen van 24 October 1859. Den 14den Mei 1861 bracht zij te 'Londen het publiek in verrukking' door haar optreden in het karakter van Amine in „La Somnambule''. Sinds dien. tijd werden componisten als Rossini, Meijerbeer en Vemdi, die haax ten opzichte hunner werken beschouwden als hun door den hemel gezonden, niet moede voor haar te corapoiieerei..
Adeline Patti is eene zangeres, van wia de intressante Oosterlingen zouden zeggen: „Adeline !.... ze heeft een millioen in da keel", en, bij' hun zalig opgaan en het zich verdroomen in schoenen zang en in het nuchtere taxeeren dor waarde, zich niet zouden hebben bedrogen. Adeline' Patti heeft niet één millioen, maar omstreeks negen millioen in de keel.
Van 1861 tot 1881 heeft zij jaarlijks tusschen de 375 en 425 duizend gulden, bij elkaar gezongen, dat is: meer dam één duizend gulden per dag, of veertig a vijtig gulden per uur, als zij nacht en dag onafgebroken had gezongen. Zij zong echter hoogstens! één of twee uur, zoodat de zang yan één uur haar vergoed weid met 500 tot 1000 gulden.
In 1889 bracht eene kunstreis' door Argentinië haar meer dan 625,000 francs op. ,
Adeline Patti is in Engeland het eerst opgetreden in Brighton, caider directie van Wilhelm Kuhe, en nog j,n hetzelfde jaax te Bir■minghani. In 1862 creëerde zij te Londen de rol van Diinorah in „Weenen en Londen" zoo bedwelmend schoon, dat Meyerbeer haax, in groote opgetogenheid, zijn h-undschrift van: „Le pardon de Ploërmel" tea geschenke gaf.
Adeline Patti's succes in Londen, hetzij ze optrad in Covent Garden of elders, was steeds overweldigend. Nog heeft Patti haar wonderschoone stem, nog is die stem even helder en schoon als in haar jeugd: „een zingend vedertje en een gewiekt geluid." Iv Juni van het vorig jaar zong zij te Londen in Albert Hall, en ieder was getroffen dat de s_e_a van de toen 62-jarige zangeres nog even schoon en weelderig was als in haar besten en jongen tijd.
Adeline Patti is — zegt men. — eene zeer liefdadige vrouw. Zeker gaat, dat zij; vaak het schoonst gezongen heeft op concerten of bij uitvoeringen voce een liefdadig doel. Dan wilde zij, in welken vorm ook, niet eene enkele vergoeding ontvangen. Integendeel. Zingende voor niets, deed zij; den kassier nog eene geldelijke bijdrage van haar zelf toekomen.
De bekende oude-boekenman, Quaritoh, te Londen, heeft een partijtje boeken in hand-a oen het te verkoopen, liefst ineensi Het heeft ■"een waa_de van minstens 30,000 pond sterling en omvat toch niet meer dan 17 deelen. Maar het is dan. ook ejen sjsrie Qaxtoais, gedrukt door den beroemden drukker ,van dien naam en zijn opvolger Wynkyn de Worcie, van de jan-en 1474 tot 1493. Elf van de 17 deelen zijn onberispelijk en het O-idste, een geschiedenis van het beleg ivaai Troje door Lefevre, is op zichzelf 5000 pond waard.
Doch dit partijtje tormt slechte een onderdeel van de enorm rijke bibliotheek, in het bezit van Lord Am herst va__ Haekney, die meer dan vijftig jaar besteed heeft om deze schatten te verzamelen. Het zijn voor een groot aantal wiegedrukken, we-feen. gedrukt docxr Gutenberg en zijn opvolgers en ook zeer vroege Hollandsche drukken. Daarbij wordt genoemd een hier te lande gedrukte ca met houtsneden versierde Latijnsclie openbaring van. Johannes van 1455, geschat p-p 18,000 gulden en een Spieghel der Behoudenisse" vergezeld van de oorspronkelijke houtsneden en gedrukt in 1483 door V^idener, te Oulemborch.
De verzameling is' zeer rijk aan oude Bijbels en drukken van de 16e eeuwsche Engelsche drukkers.
Quaritch schat de geheele boekerij; op een waarde van bijna 200,000 pond sterling. Het hoogste bedrag dat in Engeland voor een particuliere bibliotheek werd betaald, bedroeg 96,000 pond, te weten voor de Ashburniham-oolleótie, eem som, die thans, naar men ziet, verre zal worden overschreden. Wij zien niet vermeld, wat den eigenaar heeft bewogen zich thans van zijn schatten te ontdoen. De Westminster Gazette" zegt echter, dat zeker iedereen met het besluit van den Lord-om de aanleiding zal sympathiseeren. .
Jules Contant is ooi zijn groote gestalte, waren lichaamsbouw en reusachtigen Gallischen knevel èn zijne dreunende, doordringende, soms donderende stem een der meest bekende persoonlijkheden onder de Afgevaardigden. Om zijne goedmoedigheid en zijn humor vergeeft men hem, bij de zittingen, zijne woeste^ wilde uitroepen. ( ; Bij liet inkomen vaa gedeputeerde spint hij geen zijde, want de reius heeft 13 levendige kinderen groot te brengen. Contant hoeft zich in de laatste Fransche Kamerzitting de harten van alle Franschen veroverd. De dames riepen na, die zitting in zoete bekoring uit: „Lat is'nog eens een dëputé, die Coutaat!... Hij is om te zoenen 1" Contant had in die zitting het wonder gewerkt, dat de belasting Q(p rijwielen voor de helft werd vermindeird. Een sportblad was over het besluit der Kamer zóó in de wolken, dat het voorstelde den edelen vriend van alle w_-lrijde__ en rijderessen, aan afgovaaidigda Coutaat, eea eeregaaf aan te bieden.
Zoodra dit bekend weid, was een aanzien, lijk bedrag bijeen. De redaéteur vaa het sportblad ging. nu, vol blijden moed, i_aar Coutaat om hem te polsen wat men hem zou mogen aanbieden: een medaüle, een zilveren tafelversiering, of een portret van hem. te semideren door een beroepd schilder-;.igo, hem-.alduij.i^ :v_3_eeuwigei]_,; ' :: •., ' j De afgevaardigdei ■ dacht een oogenblik na, en zeide toen: ' ' „M'n beste m'nheeren, ik het» dertien kinderen, ze zouden allemaal graag fietsen, maa_ Papa heeft de dubbeltjes niet voor zooveel fietsen. Als u nu voor het geld, dat bij elkaar is, zooveel fietsen koopt als mogelijk is, en daar mijn kinderen gelukkig mee maakt, ben ik ook gelukkig."
De man van het sportblad ging heen, kocht vier - prachtige fietsen.—©n betaalde a prix. contant". - De vier fietsen liet hij' naar Jules! Contant brengen, den Afgevaardigde met den Galliër-, kop, en toen hij weer bij hem kwam, waren' de vier fietsen weg. Vier kinderen van de< dertien waren er onder gejuich van het geheele gezin onmiddellijk op uitgereden.
Want de negen kinderen zonder fiets waren even big als de andere met fiets; iede_; zou zijn beurt krijgen. Een kind is zoo edim' als een me_sc_.