De Directie herinnert den Medewerkers -an dit Blad en het Zondagsblad, dat aan het einde van 'eder jaarkwartaal de opgaven van het verschuldigde voor geleverden arbeid bij de Directie worden ingewacht Na onderzoek wordt alsdan het bedrag ten spoedigste overgemaakt.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 02-07-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 02-07-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11506
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Tweede Blad.
TELEGRAMMEN. (REUTERs AGENTSCHAP).
PARIJS, 27 Juni. (Vertraagd). De prioriteit voor de motie-Lagasse, waarbij deelneming wordt betuigd aan de families der slachtoffers en de verwachting wordt uitgesproken, dat de Begeering maatregelen zal nemen om de ontruste gemoederen te doen bedaren, wordt verworpen met 326 tegen 174 stemmen. Daarna wordt het eerste gedeelte der motie, van Beaugier, waarbij de verklaringen der Regeering worden goedgekeurd, met 347 tegen 226 stemmen en het tweede gedeelte waarin de Kamer betuigt te vertrouwen dat de Regeering de wet zal doen eerbiedigen en de rust zal weten te herstellen, wordt aangenomen met 324 tegen 233 stemmen. Het derde deel, waarin de Kamer met ontroering , een laatsten groet brengt aan de burgerlijke en militaire gevallenen en verklaart te rekenen op de vaderlandslievende medewerking der bevolking van het Zuiden, wordt bij handopheffing aangenomen. Vervolgens werd de motie in haar geheel aangenomen met 323 tegen 23 3 stemmen en daarna wordt de vergadering gesloten. TOtTLON, 29 Juni. Er loopt een gerucht, Öat hedenmiddag in volte zee, bij Corsica of 'Algferië, een. pantserschip en een torpedoverfcrieler in aanvaring zijn gekomen. i Heb gerucht is echter nog niet bevestigd. CHERBOUKG, 30 Juni. Het onderzeesche .aartuig „Le Francais" is, bij oefeningen onder water op de reeds, aangevaren door een jacht. Het bekwam averij, maar kon toch naar het arsenaal terugkeeien. Er werden geen menschen gewond. STOCKHOLM, 30 Juni. De Begeering beeft met een financieel consortium vaa Zweedsche cm buitenlandsche banken, onder leiding] van de „Stockholms Euskilda Bank" e_ de „Stockholms Handelsbank", een overeenkomst gesloten betreffende het opnemen van een Staats__mi_g van 65 millioen francs. 1 Da rente zal in de eerste acht jaren 4 percent bedragen en ve__inderd wörden Jbot 3y» percent. Hert, consoftiurn neemt het Volle bedrag] der leening op zich.
PARUS, 30 Juni. Volgens een bericht uit Toulon aan de bladen, zouden de kruiser 4,Jaureguibéry" en de torpedovernieler „Pertinsane" in aanvaring gekomen zijn, waarbij 60 mensohen om het leven kwamen. Maar Ban het Ministerie van Marine had men vannacht 2 uur nog; geenerkri, bericht omtrent tulk een ongeluk. .. PARIJS, ;_) Juni. Da Minister van Marine heeft het volgend» telegram van Admiraal _*ouohard ontvangen: „Er is niets gebeurd wat aanleiding zou kunnen geven tot het bericht van eene aanvaring." LISSABON, 30 Juni. De rust is nergens tn Portugal verstoord. Er kwEUmen alleen eenige ongeregeldheden voor bij het station te Lissabon, toen Minister Franco terugkeerde uit Oporto.
COarSTAHTINOPEL, 30 Juni. Bij Lahovok Lachor, vilajet M°nastir, zijn Turksche .troepen en een Grieksche bende van 120 koppen slaags geraakt. Er werden 20 Grieken en 2 Turken gedood en er zijn acht gewonden. Het gevecht duurt nog voort. ROME, 30 Junj. Men acht het zeker, dat, bij de verkiezing van 29 gemeenteraadsleden en 5 provinciale-raadsleden, de vereenigde Volkspartijen zullen overwinnen. GENÈVE, 30 Juni. Bij de volksstemming over het wetsontwerp betreffende de scheiding van Kerk en Staat, is dat ontwerp aangenomen met 7666 tegen 6822 stemmen.
(Zie verder Laatste Berichten Buitenland).
BINNENLANDSCH NIEUWS. — 1 Juli. — Vredes-Conferentie.
's-Gravenhage, 29 Juni. Mondelinge mededeeling aan de Pers. ' Aan het gisteren meegedeelde moet nog Wor_en toegevoegd, dat in den loop der beraadslagingen, over de onschendbaarheid van den privaat eigendom ter zee' in de vierde commissie, de Heer Nelidow de opmerking! maakte, dat het nog een vraag Was, of een maatregel in den geest van het Amerikaansche voorstel, _1. tot het onschendbaar verklaren van den privaat eigendom al dan niet in het voordeel is van het behoud van den vrede. Immers, men zou de stelling kunnen verdedigen, dat .in onze dagen vooral de politieke gebeurtenissen ten nauwste verbonden zijn met handelsbelangen. Wanneer men nu de handel buiten risico plaatst, dan zou het kunnen gebeuren, dat deze geen voldoende, redenen meer heeft ecu rem tegen den oorlog aan te leggen. Hij zou deze integendeel wel in de hand kunnen werken. De Heer NelidoW stelde de vraagl slechts ponder een bepaald advies te gteven, ' Gisteren vergaderde de tweede sub-commissie voor de Ilde commissie, onder voorzitterschap van den Heer Mr. Asser, die bedankte voor de eer hem bewezen door zijn benoeming tot tweeden voorzitter. 1 Le commissie benoemde tot secretaris den Heer Boren, tweede gedelegeerde van Zwitserland. Deze sub-commissie zal zich hebben bezig jfcet houden met .de vraagstukken betreffende *_ p_enin_. de_\v_endel_k_eden en de. verplichtingen van de onzijdigen te lande. Men weet, dat door de Fransche delegatie ten aanzien van de opening der vijandelijkheden een voorstel is gedaan, dat dezer dagen reeds is medegedeeld. In verband met dit voorstel verklaarde de Heer Tcharykow namens de Russische delegatie, dat deze ook voornemens was een voorstel betreffende dit onderwerp in te dienen, maar dat het Fransche voorstel voldoende voorziet in hetgeen Rusland wilde ter gprake brengen. Wegens het groot© aantal voorstellen, reeds ingediend of nog te verwachten, heeft de commissie hedenmiddag de verschillende quaesties, die hierbij ter sprake komen, nog niet bepaaldelijk in behandeling genomen. Slechte heeft een voorloopige gedachtenwisseling plaats gehad, welke geen officieel karakter draagt en niet in de Handelingen zal worden opgenomen, tussehen enkele gedelegeerden, o. a! de heeren Generaal Den Beer Poortugael, Asser, Nelidow. Vóór het sluiten der vergadering heeft de eerste gedelegeerde van China, de ambassadeur Lou-Tseng-Tsiang, eene verklaring afgelegd, volgens welke China zich het recht voorbehoudt, zich te onthouden ten opzichte van quaesties, waarvan de oplossing niet waarschijnlijk lijkt, maar tegelijkertijd verklaarde deze gedelegeerde, dat China zich zal neerleggen bij elk besluit, "dat aanneming met algemeene stemmen jn het vooruitzicht stelt.
De volgende vergadering dezer commissie zal a. s. Vrijdag gehouden worden.
Naar wij vernemen, bedeelt het voorstel van Italië ten aanzien van het vraagstuk der beschieting, de toepassing van de wetten van den land-oorlog op den oorlog ter zee. Italië moet vaa oordeel zijn, dat steden, die zich niet verdedigen, niet behooren te worden gebombardeerd en evenmin nietversterkte steden.
1 "en aanzien van het Russische voorstel over hettzelfde onderwerp, vernemen we, dat de hoofdstrekking daarvan moet zijn, dat bij eene beschieting door een zeemacht van havens, steden en dorpen, de commandant van de aanvallende zeemacht alle mogelijke maatregelen behoort te nemen om zooveel doenlijk gebouwen te sparen, gewijd aan den eeredienst, kunst, wetenschap, weldadigheid, hospitalen cm] plaatsen, waar zieken en gewonden verzameld zijn, onder voorwaarde, dat die gebouwen, enz. niet tegelijkertijd voor oorlogsdoeleinden worden gebezigd.
Naar wij vernemen, vervoegden zich gisterochtend aan het secretariaat van den president der Vredesconferentie eenige Koreanen, die bij den voorzitter protest wilden uitbrengen tegen de niet-uitnoodiging van Korea ter Conferentie en anderdeels tegen de verkrachting der Koreaansche .souvereiniteit door Japan .. __ • De deputatie had aan het hoofd Prins Tjying Ohiyi, die vergezeld was van twee andere Koreanen D© president der Vredesconferentie deed hun weten, dat hij de deputatie niet ontvangen kon, aangezien hij geen andere deputaties tot zich kan toelaten dan die voorzien zijn van een officieeten uitnoodigingsbrief van de Nederlandsche Begeering.
Eindverslagen.
Vrij algemeen werd door de Eerste Kamer he* wetsontwerp, houdende bepalingen betreffende de keuring van voor uitvoer bestemd vteesch, toegejuichts maar evenzeer achtte men noodig eene keuring voor in het binnenland gebruikt vteesch. Men drong er bij' den Minister op aan de indiening van een daartoe strekkend wetsontwerp zooveel mogelijk te bespoedigen. Eenige leden wensohten, dat het beginsel, dat afgekeurd vteesch voor de consumptie onbruikbaar moet worden gemaakt, ook te zien toegepast op levend vee. Men achtte 't niet goed om in de nieuwe wetten voort te gaan met de bevoogdverklaring van alle marechaussees tot het opmaken van proces-verbaal, maar men meende te weten, dat, ingevolge eene, toezegging, destijds door de Regeering gedaan, aan die marechaussees, aan welke het opmaken van proces-verbaal op den ambtseed gerust kon worden toevertrouwd, een commissie is uitgereikt van onbezoldigde Rijksveldwaohters.
Met de ontwerpen vtan wet tot: 10. verwijding der Oosterdoksluizen te Amsterdam; 20. verhooging van het Vie Hoofdstuk der Staatsbegrooting voor het dienstjaar 1907 werd algemeen in de afdeelingen instemming betuigd. Eenige leden vroegen of hun meening juist is, dat de Minister voornemens is een onderzoek naar de mogelijke opheffing van 's Rijkswetrf in te stellen. Eenige leden betuigden hunne bijzondere ingenomenheid met het wetsontwerp, omdat door de voorgestelde verbreeding de mogelijkheid tot het bouwen van grootere schepen, zoowel voor de Marine als voor den handel, zal worden geopend. ?
Dr. H. P. K „ij per.
Zondag 30 Juni vierde de Heer Dr. H. F. Knijper, inspecteur vaa deu arbeid in de 4e inspectie, standplaats Dein Haag, zija 7Cte_ verjaardag. „liet Vad." berimnert er aan, dat hij de man is geweest, die den strijd beeft aangebonden tegen de bewerking vaa de gele phosphor met de daaraan verbanden noodlottige gevolgen der phosphorniocroee.
Als ïiesxdteat vaa zijn ijverig streven beeft hij daa ook' heit. wettelijk verbod hier te lande vaa de giote pbosphor rnogea ingevoerd zden. Mede door 7.ija toedoen is dit verbod bij de Beraer Conventie in 1906 te*- veasobilleiid© ï_irar_-sc„e landen uitgestrekt.
Tot directeur van het Kon. Zoölogisch Botanisch Genootschap te 's-Gravenhage is gekozen de Heer J. W. van de Stadt.
Bij de stenografische inrichting van de Staten-Generaal is benoemd, met ingang van 17 September 1907, als stenograaf de Heer W. Drees, te Amsterdam.
Tot gemee-nt "e-o_ tvanger te Lage- Mieide (N.-Bjr.) ia benoemd de Heer Hj. Mopnen, aldaar^
Aam den Heer J. A. Mulder is op zijn verzoek eervol ontslag verleend als directeur der gemeenbeg.usfabriek te Gorincbem, met ingang van 1 Augustus a.s., met toekenning van pensioen.
Te Hilversum is op 28 December 1.1. een raadscommissie van drie leden benoemd tot het instellen van een onderzoek naar beweerde onregelmatigheden, gepleegd door ambtenaren dier gemeente. In het nu verschenen rapport heeft de meerderheid der commissie, te weten de heeren C. J. A. Wynaendts en Mr. W. W. Wichers Wierdsma hare bevinding neergelegd. Deze bevat de volgende conclusiën: I°. Dat door het gebruiken voor Hilversum van de meest kostbare keien, B. en W. geen rekening hebben gehouden met de financiëele draagkracht der gemeente, vooral met het oog op de enorm groote geldelijke ofiers die voor de gemeente in het verschiet liggen*
Pk*, dat 98,000 keien van 13—lö cM. bnnoodig was en niet had behooren te geschieden; 3°. dat B. en W., met het oog op de geringe kennis der ambtenaren van de publieke werken van keien en het gemis van kennis van hun college van deze materie, niet hadden mogen overgaan tot het doen van deze kostbare onderhandsche aanbesteding zonder het raadplegen van een deskundige, die tevens had kunnen waken tegen de levering van keien van minderwaardige soort, waarvoor een prijs is betaald niet in verhouding tot de werkelijke waarde van het betrokken materiaal, en
4". dat B. en W. door het onderhandsch aanbesteden, zonder machtiging van den raad en zonder goedkeuring door Ged. Staten, art. 194 der Gemeentewet hebben overtreden.
De commissie kwam tot de eigenaardige ervaring, dat personen, door de commissie opgeroepen en die geacht werden over sommige zaken licht te kunnen verspreiden, weigerden te komen, terwijl juist zij, die zonder bewijsgrond beschuldigingen uitten, zich ongeroepen bij de commissie hebben aangemeld. Zij komt dan ook tot de slotsom, dat al is alles niet zooaïs het behoort, de artikelen in de Gooi- en Eemlander grootelijks hebben overdreven.
Ten slotte geeft de commissie aan B. en W. in ernstige overweging hun toezicht te verscherpen en waar het kan, door vereenvoudiging hun administratie zoo in te richten dat fraudes of de gedachten daaraan zoo min mogelijk kunnen voorkomen. Zoo b.v. alles wat maar eenigszins kan publiek aan te besteden.
Door het derde lid, den Heer Joh. Geradts, werden verschillende bijzonderheden bestreden.
Bijna elke week wordt tegenwoordig de badplaats Egmond aan Zee bezocht door feestvierende schoolkinderen. Gisteren kwamen aldaar 191 kinderen uit Zaandam.
Met slaande trom en volle muziek ging het langs de dorpstraat naar het strand.
Ontevredenheid onder het Spoorwegpersoneel.
Men meldt aan de „N. R. Ot.": D_ „Nederlandsche Vereeniging van Spooren Tram wegpersoneel" heeft een rondschrijven gericht tot verschillende vereenigingen van spoorwegpersoneel om een krachtige beweging op touw te zetten ten einde de nieuwe reglementen en de die-stvioerwaarden voor het personeel, die met 1 Juli in weriringl treden en voor vijf jaren vastgesteld zijn, verbeterd te krijgen. De reden daarvan is, dat de voor het personeel vastgestelde dienstvoorwaarden bij velen teleurstelling hebben gewekt en ook, al zijn er eenige verbeteringen in opgenomen, met de groote grieven en de talrijke wenschen van liet personeel, kenbaar gemaakt door organisaties en groepsvertegenwoordiging, zoo goed als geen rekening is gehouden. Het voornemen bestaat in de maand September een congres yan spoorwegpersoneel te beleggen, waar ieder spoorwegman tegenwoordig kan zijn en waar de nieuwe dienstvoorwaarden kunnen worden besproken, waarna een gemeenschappelijke gedragslijn kan worden vastgesteld. Hooi broei. — Dö •Commissaris eter Koningin in Friesland heeft aan de burgemeesters in de provincie een schrijven doen toekomen, waarin hun aandacht wordt gevestigd op het brandgevaar dat het broeien van hooi oplevert. Een klein gedeelte van het reeds gewonnen hooi is ingekuild, maar het meeste is in de schuren geborgen en, volgens verkregen inlichtingen, openbaart zich reeds een sterke broei in dit' vroege hooi. De bui'gemeesters worden verzocht de aandacht van de ingezetenen te vestigen op het groote belang, dat in de eerste plaats voor hen zei ven er in is gelegen om bedoeld gevaar te .voorkomen, en tegelijkertijd hen uitdrukkelijk Te wijzen op den inhoud van art. 158 van het 'Wetboek van Strafrecht, waarbij' o. a. zij, aan wier schuld brand is te wijten, met verschillende straffen worden bedreigd,. Vanwege de afdeeling Doesburg der „GieMersch-Overijselscbe Maatschappij van Landbouw wordt eea cursus in rundvee-kennis opgericht te Laag-Keppel, een winterlandbouwcursus te Amgerloo ca zal de winterlandbouwcursus te Hoog-Keppel worden voortgezet,
Kersen.
O cht en, 27 Juni. — Met den kersenhandel blijft het slecht gaan; ook op de binnenlandsche markten is de prijs laag. Voor de allereerste mandjes van 12J_ Èt 14 KG. werd ongeveer ƒ 4 betaald, doch de laatste dagen werd niet méér gemaakt dan /2a ƒ 2.25. Hiervan gaat nog heel wat af aan onkosten.
Aardappelen. — In de Tielerwaard is de handel in aardaupelen in «Ie laatste dagen levendiger. Er wordt besteed van ƒ3.25 tot 3.75 per H.L., voor puike zelfs ƒ _
Burg. en Weth. der gemeente Onstwedde (Gr.) hebben aan de firma Carl Ei„ncke, te Bremen, opgedragen het maken van ontwerpen van twee Gasfabrieken, en wel een voor Stadskanaal (O.) en een voor Musselkanaal.
Paardenkeuringen.
Te Groningen znllen de centrale keuringen gehouden worden op Maandag 8 Juli van merriën met veulens, entermerriëu en enter- en twenterhengsten, en op Dinsdag 9 Juli van preferente fokmerriën (geboren in 1900 of later en blgkens over te leggen delibewijs gedekt zijnde door een aanbevolen stamboekhengst) en twentermerriëa.
Nederlandsche Juristenvereeniging.
(Van onzen medewerl^r.) III. *) NABESCHOUWING. Uit Groningen seinde ik Zaterdag den uitslag, der stemming over het eerste vraagpunt, dat op deze vergadering behandeld is. Eenstemmig schier hebben de Nederlandsche juristen, hoogleeraren, magistraten en advocaten, zich tegen het bestaande stelsel uitgesproken; allen die in Nederland het recht beoefenen, hetzij in de theorie, hetzij in de practijk, hebben genoeg van den lijdelijken rechter, verlangen naar een hervormd proces, waarin de rechter een actieve rol speelt. Ja, de cijfers der stemming geven zelfs een voor de lijdelijkheid te gunstig beeld van den toestand, want onder de zeven tegenstemmers waren er nog eenige, die, blijkens de door hen gehouden redevoeringen, in de practijk hetzelfde willen als de tegenstanders der lijdelijkheid, maar die alleen het beginsel willen behouden. Zulk een votum wil wat zeggen 1 Wanneer een vergadering, zóó gemengd als deze — waarin vertegenwoordigd zijn alle betrekkingen en beroepen die bjj de toepassing of de studie van het recht te pas komen, personen van den meest verschillenden leeftijd — wanneer zulk een vergadering zich met 93 tegen 7 stemmen vóór een beginsel uitspreekt, dan is men gerechtigd van een «communis opinio doctoruma (een eenstemmigheid onder de geleerden) te spreken. En Mr. Caroli's vrees, dat wanneer er eens onder alle Nederlandsche juristen een plebisciet werd gehouden over die lijdelijkheid, de stemming nog ten gunste daarvan zou uitvallen, die vrees schijnt in het licht van dezen uitslag al heel weinig gerechtvaardigd I In het bijzonder willen wij er de aandacht op vestigen, dat onder de zeven tegenstemmers zich slechts drie advocaten bevonden, dat dus blijkbaar onder de zoo talrijk aanwezige rechtspraktizijns het verlangen naar een ingrijpen van den rechter in den procesgang zeer levendig is. Dat is daarom zoo belangrijk, omdat een verandering in dien geest geldelijk allicht in het nadeel der advocaten zal zijn; een bewijs hoe onrechtvaardig de blaam was, door Mr. Henny Zaterdag op den advocatenstand geworpen (zie ons verslag van toen). • * • Evenals op de vergadering de behandeling van het eerste onderwerp zulke groote afmetingen aangenomen had, dat het tweede vraagstuk ietwat in den hoek werd gedrongen, zoo heb ook ik over de lijdelijkheid te veel gesproken om nog de meening van alle sprekers over het tweede onderwerp: den kosteloozen rechtsbijstand, weer te geven. Dit is trouwens iets wa» wellicht den lezer niet zooveel belang zal inboezemen als het tweede onderwerp: of de advocaat voor den bijstand dien hij aan den onvermogenden rechtzoekende verleent, moet worden schadeloos gesteld, ik vrees dat dit de meeste leaers, die niet tot den advocatenstand behooren, vrij koud zal laten. Trouwens, nóch de debatten, noch de stemming over dit onderwerp waren van zulk een diepgaande beteekenis als die oveï het eerste vraagstuk. Toch zij het mij vergund een enkel punt uit de debatten mede te deelen De spreker die aan de beraadslagingen den meesten gloed gaf, was de grijze Amster» damsche advocaat Mr. J. A. Levy. In een redevoering, uit keurige volzinnen saümgesteld, voor»1 gedragen met de warmte en de geestdrift van een jong strijder, kwam Mr. Levy op voor de waardigheid van den advocatenstand, het «nobile officium advocatorum». Heftig bestreed hij beide praeadviseurs, van wie de eene den advocaat voor zijn hulp aan «prodeanen» door den staat wü doen betalen, terwijl de andere als tegeiv gift voor die hulp den advocaat het uitsluitend recht wil schenken om bijstand in rechte te verleenen, d. w. z. de «zaakwaarnemerij» te verbieden. Aan beide heeren verweet Mr. Levy eei>» zijdigheidl Zij gingen uit van een stelling, ia haar algemeenheid zeker juist, maar niet ia haar uitvloeiselen, de stelling : «dat iedere arbeid zijn loon waard isj» Daartegenover stelde Mr. Levy den grooten drang in deze maatschappij om werk voor niets te doen, de tallooze liefdadig» heidsvereenigiDgen,de voogdijraden, de Pro Juveotutes, de Kamers van Arbeid en wat al niet meer. Die drang verhoogt het maatschappelijk leven, terwijl de andere strooming, die «voor alles op betaling belust isj, verderfelijk is voor datieven (Mr. Levy haalde hierbij een uiting van des afgetreden Duitschen Minister von Posadowsky aan), maar bovenal verderfelijk voor den advocatenstand 1
Dat de stemming in de zaal, oorspronkelijk veel meer op de hand der praeadviseurs dan op. die van Mr. Levy, door diens gloedvolle woorden wel ietwat gewijzigd werd, het lijdt m. i. geen twijfel. Zijne woorden werkten op de edelste gevoelens van de hoorders, en niet onmogelijk is het dat menig advocaat in de zaal daarna gaarne bereid geweest zal zijn levenslang veel werk voor niets te verrichten. Maar andere spreken kwamen met nuchterder argumenten de stem' ming weer wijzigen: het was eerst Mr. Tej Spill, die er op wees, dat Mr. Levy's redeneering wellicht zou opgaan, wanneer de advocaten hun bijstand vrijwillig verleenden, maar dat et van het gansene ethische beginsel van offervaardigheid en naastenliefde niets overblijft, wan Deer de wet, zooaïs thans, de advocaten tot het kosteloos bijstaan van onvermogenden uerpücht Inderdaad zit daar «des Pudels Kern», en dat werd nog aangedikt door de praeadviseurs Mrs. van Doorn en Worst, beiden advocaten. De zaak, zoo sprak de eerste, is eenvoudigdeze.dat. de Staat zich verplicht acht aan menschen, diemoeten procedeeren en dat niet kunnen betalen, de middelen te verschaffen om aan hun reoht te komen, m. a. w.: hun rechtsbijstand te verkenen. Nu ziet de Staat daar een groep personen, die hij tot die werkzaamheid geschikt acht en vindt het dan verreweg het gemakkelijkst die menschen te dwingen tot dat werk, zonder hun er iets voor te geven 1 Zoo komt het dat de Staat steeds meer onaangenaam, tijdroovend werk, waaimee men bijzonder weinig leert, aan de advocaten opdraagt en zegt: „dat moet gij nu maar doenii. En daarop vroeg Mr. Van Doom: »Waarom moeten wij dat doen _ Het antwoord op dat »waarom« kwam in de kranige repliek van Mr. Levy, nóg gloedvoller ' *) Zie Het N. v, _D. vaa 1 Juli.
en overtuigender dan zijn eerste rede. Waarom 1 Omdat de advocaten de eenigen zijn die het hunnen. Natuurlijk bleven de heeren Van Doorn en Worst ook daarop het antwoord niet schuldig. »Is dat een reden«, zoo zeiden zij, som hen te dwingen het voor niets te doen _
Toen men nu tot stemming overging, was de tijd ver gevorderd en de vergadering opgewonden geworden. Dit had tot gevolg, dat de stemming over de verschillende vraagpunten (er waren er acht gesteld)niet zuiver was. Het hoofdvxaagpunt: of de advocaat betaald moet worden voor zijn | hulp aan onvermogenden, werd daardoor op zichzelf niet in stemming gebraent; er ontstond verwarring en de stemming gaf zóó weinig den indruk der vergadering weer, dat het mij onnoodig schijnt de cijfers zelf mede te deelen. Dat echter de meerderheid, met de praeadviseurs, tegen Mr. Levy was, lijdt m. i. geen twijfel. ••• Na aldus het nuttigheidsdeel dezer dagen te hebben afgebandeld, moeten wij nog een enkel woord wijden aan het aangename. Dank zij de groote moeite, welke de regelings-cominissie, bestaande uit de Groningsche leden der Vereeniging, zich gegeven had, dank zij de fraaie gelegenheid, welke zoowel de stad met haar omstreken als het gebouw waarin de feestelijkheden plaatshadden boden, slaagde alles uitmuntend. Van het oogenblik op Donderdagavond, dat de voorzitter der regelings-commissie den leden welkom heette in de bovenzalen der Sociëteit De Harmonie tot aan het uur waarop de laatste feestklanken wegstierven op de Studenten-societeit, Zaterdagnacht, heerschte al dien tijd dezelfde, vroolijke, waarlijk collegiale stemming. Grijze leden van den Hoogen Raad zag men gemoedelijk met pas gepromoveerde juristen aan tafeltjes zitten drinken en praten ; ïeeftijds- en rangverschil was op den achtergrond gedrongen, want een ieder gevoelde zich slechts «juristii. Zeer goed vooral slaagde de rij toer naar Paterswolde tijdens welken werd afgestapt te Haren om de Tuchtschool te bezichtigen. Welk een anderen aanblik dan een gevangenis bood deze inrichting, door de Kinderwetten in het leven geroepen! Ja, aanlokkelijk is zij niet; vooral de pover gemeubelde slaaphokjes, verblijfzalen, opsluitingskamertjes en de zeer gestrenge tucht die er heerscht, maken dat het verblijf voor den jeugdigen misdadiger zeer onaangenaam kan zijn ; maar geen spraiïe is er in dit gebouw van de sombere, de troostelooze ellende van een gevangenis. Daartegen waakt het licht dat alom door groote ramen wordt binnengelaten en de heerlijke omgeving waarin het gebouw ligt. • • * »En wat is nu uw eindindruk van deze dagen ?« zoo vroeg ik aan mijn reisgenoot, toen Zondagmorgen de trein ons van Groningen wegvoerde. Zijn antwoord wil ik hier mededeelen: »Dt;ze vergadering onderscheidt zich van alle vorige daarin dat zij onmiddellijk nut kan hebben. De commissie, die het bestuur zal benoemen om een wetsontwerp saam te stellen op ons procesrecht, zal wellicht werk leveren dat onze wetgever kan overnemen. Maar zelfs al was de benoeming dier commissie niet geschied, dan nóg is het nut van zulk een debat zoo buitengewoon groot, omdat alle soorten van Nederlandsche juristen hun gedachten kwamen wisselen over een onderwerp en dat onderwerp daardoor allen duidelijker wordt.