Harrisons en Crosfield Ltd. MEDAN. Importeurs van alle Estates Benoodigtlheden Prima Kwaliteit Gereedschappen j_p^___W f ZOOALS: 3B^^^B| Tjangkols, Arits, Parang Bengl__l_i_________i__B koks, Sodoks, Schoppen, Harken4 I S Soroks, "Southern Star" Bijlen, Parang Melajoe enz. y__ Venesta Rubber Kisten de meest geschikte en goedkoopste manier om'rubber te verpakken voor verzending naar Europa. Eene besparing van Gl. 2.20 per kist over op de Estate gemaakte kisten Glazen rubber cups 110 m.m. breed, 93 m.m. hoog, 5 m.m. dik. 'KI% Latex Kannen É 6-8-20 L. inhoud Latex Karren ,Hjj. van 360 L. capaciteit -Java Koelie Thee Daar deze thee op ondernemingen onder onze controle wordt geprodu ceerd, zijn wij in staat eene uitstekende kwaliteit tegen een uiterst lagen prijs te leveren. f*méËÊ Brandkasten. CEMENT. Oarbolineum Plantarium, Fairbanksweegschalen, Draad* nagels, IJzergaas, Machine-, Gijlinder-, Auto- en Lijnzaadoüën, Azijnzuur 99 100 pCt. glaciaal, Serdang Tapmessen Gegalvaniseerd Dakijzer 26 en 28 gauge 6'7'B'9', Dunlops Auto-Banden. Robinsons Eubber Machinerie. Eventueele koopers kunnen de machines in werking zien. „Lamif vezel Asbestos dakplaten. De meest duurzame en goedkoopste dakbedekking voor de tropen. Gebruik alleen „Lammit" platen voor Uwe permanente gebouwen. Machinerie Rubber preparatie volgens het Michie Golledge systeem ■■Premier" Gas* _TftüS_ic__fc t cl rr e'
De Sumatra post
- 27-09-1912
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 27-09-1912
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 237
- Jaargang
- 14
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Financieele Berichten. Democratie en Financiers.
Het volgende is ontleend aan een boekje van Francis Delaisi, getiteld: «.De demokratie en Ide financiers", waarvan de Controleur een uittreksel geeft. Delaisi spreekt over Frankrijk, maar in den grond der zaak, zegt hij, komt het in alle landen precies op hetzelfde Deer en dat is: er bestaat een nationale en internationale oligarchie van financiers, waar- Van alles afhangt in de wereld en aan wier voeten de heele wereld ligt uitgestrekt. Met verandering van namen geldt dus, volgens hem, van elk land, wat hier gezegd wordt van Frankrijk. De begrooting. Frankrijk bezit 484.000 burgerlijke ambtenaren, 54.000 staatsarbeiders, meer dan 100.000 tabakswinkels, zonder mede te tellen de 1000 plaatsen der afgevaardigden tegen 15.000 frank per jaar. In den regel noemt men deze de menschen, die Dit de staatsruif eten. Jaarlijks worden 4 milliard frank gehaald uit de zakken der burgers. Geen volk ter wereld, dat zooveel betaalt. Maar dit geld is niet verloren, het gaat alleen Van den eenen zak in den anderen. Eerst vloeien 1200 millioen, in den vorm Van rente, in den zak der renteniers. Dan gaan er 800 millioen, ongeveer een vierde deel, in de zakken der ambtenaren. Blijven dus over 2 milliard. Dat is de koek voor de staatsleveranciers. De staat sluit altijd leeningen, omdat er altijd tekorten zijn, de vlottende schnld is ongeveer 2 milliard. Bit geld vraagt men op korte termijnen aan de banken, die daardoor hun geld tegen goede winst kunnen plaatsen. Hoe grooter tiet tekort, hoe meer zij verdienen. __n zij drijven dus de politieke heeren om dit tekort steeds grooter te doen worden. Pc staat belast zich met het onderhoud van het leger, en de bewapeningskoorts, die Europa Heeft aangetast, moet steeds werk verschaffen Un Creusot, de marine-staalfabrieken, Chatillon- Commentry en andere groote fabrieken, die zonder dat gesloten zouden moeten worden. Men onderscheidt de groote en kleine ministeries, De kleine bestaan uit: binnenlandsche zaken (slechts 80 millioen), buitenlandsche zaken (20 millioen), landbouw (45 millioen), onderwas (250 millioen), justitie (40 millioen). De groote zgn: oorlog, marine, openbare Werken en financiën. Die zijn het paradijs der leveranciers. Twee soorten van menschen interesseeren zich Voor de openbare zaken, n.l, zij, die de begrooting voeden en zij, die ervan leven, de kiezers, de politieken, afgevaardigden, ambtenaren, leveranciers en industrieeiei.. De bank van Frankrijk. Er bestaat een organisme, dat in het ekonomisch leven een belangrijke rol speelt, het il de Bank van Frankrijk, met de 4 milliard in goud en zilver in hare kelders, met de 5 milliard 800 millioen, die het in cirkulatie brengt, met de 600 millioen, die partikulieren in haar banden stellen en het milliard handelspapier, dat zij in portefeuille heeft a!s regelaar Van het krediet der natie.
En dit lichaam is in handen van 'n heele kleine groep van menschen. Er zijn zoo wat 200 groote aandeelhouders, die elk minstens 50 aandeelen bezitten, vertegenwoordigend een bedrag van 200.000 frank. Deze belasten 15 directeuren en 3 censoren met het bestuur. Deze 18 menschen bezitten een geduchte macht, Want onder hun kontróle staan eigenlek de geheele handel en nijverheid.
De namen dier heeren meesters van i 1 r aukryk «jnj
Edouard de Bothschild, Richemond, Leydoux, administrateuren van de Noordelijke spoorwegmaatschappij.
Aynard, bankier te Lyon en administrateur der P. L. M. (Paris-Lyon-Marseille.) Dervillé eveneens administrateur der P. L. Davillèr, en Mallet, administrateurs der Oostelijke spoorwegmaatschappij.
Hottinger, administrateur van de Oostelijke, Noordelijke en Zuider-maatschappij.
De metaalindustrie is vertegenwoordigd door boyengenoemden Aynard, Delaunay-Belleville en Guil!ain.
Naast dezen zitten eenige personen van minder belang, n.l. Balsan, Loreau, Bernard, Derode, de bloem van den Parijschen handel.
Eenigen vertegenwoordigen de protestantsche, anderen de Joodsche finautiëele wereld, die, uit vrees dat, als de katholieke royalisten na 1370 — 71 over Erankrijk zouden regeeren, zij geheel uit de zaken zouden buitengesloten worden, zich tijdig meester maakten van de bank.
Tweehonderd andere kapitalisten hebben de band gelegd op de zeer machtige geldinstelling, bet Crédit foncier.
Deze bank is voor de grondeigenaars, wat de Nationale bank is voor den handel, n.l. de 'egelsar van het krediet. Als deze bank piot- Beling alle hypotheken op den grond te waarde maakte, zou zij eigenares zijn van 1/5 deel Van gehsel Frankrijk. Er zijn 99.510 aandeelhouders, maar van dezen zijn 99.810 uitgesloten vaa allen invloed en 200 groote aandeelhouders, die elk minstens 100 aandeelen bezitten tegen een koers van 81.5C0 fr.
Tien personen bezitten elk 500 aandeelen, ter waarde van 407.500 frank, ja, een heeft er meer dan 1000, ter waarde van 800.000 frank. Men ziet dus, dat ook deze instelling geen dtmokratische is.
Dus 400 groot-kapitalisten [misschien nog minder], hebben hun macht gelegd in handen van een 20-tal administrateurs, die de feitelijke macht van Erankrijk uitmaken. Deze oligarchie van 400 personen beheerscht bet ekonomische en daardoor bet politieke leven van Frankrijk.
Dan heeft men nog : Crédit Lyonnais, Société Gé.érale, Comptoir d'Escompte, Crédit indu.triel et commercial, die niet minder dan 985 succursale» hebben in geheel Frankrijk. Verder heeft men : Banque des depots, Banque d'afLtires. Bat. que de Paris et des P_y_ Bas, Union Parisienne, Banque franjüse pour le Commerce et I'lndustrie. Geen minister van financiën kan benoemd worden zonder de goedkeuring van de Bank van Frankrijk. Zoo werd het kabinet-Waldeck- Rousseau samengesteld door meneer Aynard, direkteur van de Bank en het ministerie-Sarrien Clemenceau in eea vergadering van ds Bink in het Crédit Lyonnais. Z_o ziet men, dat de staf vau het kapitalisme bestaat uit enkele honderden bankdirekteuren, die niet op zichzelf staan, maar vereenigd zijn door de banden van onderlinge afhankelijkheid. Hoe wordt die staf gerekruteerd ? In theorie worden de direkteuren gekozen door de aandeelhouders, maar in werkelijkheid kiezen zij elkander en zoo krijgt het kapitalisme een bekwaam psrsoneel. Het vertrouwen bestaat in de kompetentie dier heeren, zoodat men niet vraagt.- wat beteekent die zaak? maar wel: wie zit er in die zaak P
Vereeniging voor den Koffiehandel
Aan het jaarverslag over 1911/1912 der Vereeniging voor den Koffiehandel, ontleenen wij het volgende:
Geconstateerd wordt, dat de toestand der Vereeniging, die gedurende enkele jaren eenige _org baarde, thans in alle opzichten gunstig is. Het aantal stemgerechtigde leden vermeerderde met 16, waartegenover echter een vermindering van 6 leden staat, zoodat het aantal stemgerechtigde leden thans 115 bedraagt, tsgen 105 op 1 Augustus 1911. Het aantal nietstemgerechtigde leden vermeerderde met 2, doch verminderde met 4, en bedraagt thans 7, tegen 9 op 1 Augustus 1911.
Aangezien den laatsten tijd herhaaldelijk bleek, dat het gewenscht is een coitract voor oogst-zaken, zoo mogelijk met gelijkluidende bepalingen voor Nederland en Ned.-lndië, samen te stellen, werden daaromtrent besprekingen gevoerd; het bestuur hoopt spoedig in staat te zijn een concept-contract te kunnen voorleggen. Ten gevolge van het in de algemeene vergadering van 29 April 1.1. gedane verzoek, om voor c. f. zaken met Brazilië bepalingen vast te stellen, de verplichtingen van koopers en verkoopers in de tweede hand regelende, zoo de afladers hun verbintenis tot levering niet mochten nakomen, werd de Koffie-Exporteurs- Vereeniging verzocht een regeling te willen voorstellen, en wordt deze nog tegemoet gezien.
Met het oog op het belangrijk onder wicht, dat herhaaldelijk bij ontvangst van koffie uit Santos geconstateerd wordt, is door den „Verein der am Kaff.ehandel beeiligten Pinnen" te Hamburg een actie op touw gezet. Na hieromtrent met den Verein in correspondentie te zijn getreden, is door de Vereeniging aan de Associacio Commercial te Santos g.meld, dat ook zij, gelijk men zich voorstelt te Hamburg te doen, over zal gaan tot publicatie van het bij een aantal exporteurs geconstateerde onderwicht, zoo in hei ver.olg geen juist gewicht mocht worden verscheept,
Tevens werd met den Verein een briefwisseling gevoerd, om ook ten onzent tot een billijker verdeeling van het scheep?veegsel te geraken.
Verder moet mel-i_g worden gemaakt van de door de directie der Amsterdamsche Liquiditiekas met de leden gehouden besprekingen omtrent de oplichting eener .er mijn mar kt voor Robuata-koffie, welke het gew_nschte resultaat hadden, zoodat 4 December 1.1. de eerste officieele noteering plaats vond.
Het gedurende eenige jaren uitgegeven jaarboekje vond weinig waardeering; daarom werd dit vervangen door een pariteiten-tafel, waaraan een statistiek werd toegevoegd. Deze uitgave werd tegen betaling ter beschikking van de leden gesteld.
Gemeentebegrooting van Amsterdam.
De gemeentebegrooting voor 1913 sluit in ontvangsten en uitgaven met een b.drag van f 37,003,805, tegen f 34,939,048 over 1912. De ontvangsten zijn als volgt geraamd : 1. ontvangsten wegens vroegere dieastea f 1,995,595 ; 2 inkomsten van gemeente-eigendommen, bezittingen en bedrijven f 8,421,913; 3. opbrengst van belastingen en heffingen f 12,150,805 ; 3. ontvangsten van verschillenden asri en toevallige baten f 4,361,987 ; 5. buitengewone ontvangsten f 10,074,505; totaal f 37,003,805. De post onvaorziene uitgaven wordt geraamd op f 130,000. Het belastingpercentage der inkomstenbelasting wordt door B. en W. vastgesteld op 5]/4 pCt. De gemeenteschuld van Amsterdam bedroeg op 1 Januari 1912 f 129,000,900.
Gemeentebegrooting van Rotterdam.
De begrooting van inkomsten en uitgaven der gemeente Rotterdam voer 1913 sluit, wat de gewone inkomsten en uitgaven betreft, met f 19,390,256.507 - De buitengewone inkomsten zijn geraamd op f 16,633,370.19 en de buitengewone uitgaven op f 15,983,370.19, gevende dus een saldo van f 650,000. De begrooting sluit dus in totaal met inkomsten f 36,023,626.69 l/s sn uitgaven f 35,373,626.697,, saldo f 650,000. Belangrijk hooger geraamd dan het vorig jaar zijn de kosten voor openbare werken, kosten voor het onderwijs, kosten van het armwezen, kosten van beheer ca onderhoud, rente en aflossing en hoofdstuk /(.andere uitgaven". De posten van inkomsten zijn alle hooger geraamd kunnen worden tot een totaal bedrag van f 3,041,278.37.
Een „ nachtbank" te Londen.
Een bankinstelling, die den geheelen nacht geopend zal blijven, wordt binnenkort ook te Londen opgericht. Deze nachtbank zal worden gevestigd in de Londensche theater- en club. wijk (Piccadilly). Filialen zullen later in het Westen der stad worden geopend. De nieuwe maatschappij, de dag- en nachtbank, zooals zij zal heeten, zal volgens dezelfde grondslagen werken als de nachtbanken te New-York, Vancouver, Los Angelos en in andere deelen van Amerika. Voor dit doel heeft zich een Engelsche groep gevormd en reeds uitgestrekte kantoorruimte op Piccadilly gehuurd. De oprichters van de nieuwe onderneming meenen dat de oprichting van deze bank bijzonder in den smaak zal vallen van theaterdirecteuren, restauranthouders, kinematograafeigenaara, enz. De oprichting van de dag. en nachtbank te New-York is b.v. een groot succes geweest. Opgericht in 1909 met een aandeelenkapitaal van f 48 »,000 heeft de bank thans een aandeelenkapitaal van f 19,200,000.
Beurs van Amsterdam
Noteering van 26 Sept. vorige opgave, opg. van heden. Amst.Langk.Comp. pref. a. 360 360 » g gew, ». — — Dcli Batavia Mij. 574 545 Dcli Cultuur n 132 134 Dcli , 600 599 Langkat Tabak „ 61 61 Sennah Tabak g 107 107 Rimb. Tab. Syndic. g 55 53 Medan Tabak „ 263 266 Rotterdam Dcli , 390 390 Senembah n 578 579 Sumatra Cultuur K 242 242 g Plantage g 59 57 Kon. Mij. v. Petr. br. 534 537 Amsterdam Dcli Cie. 702 697 g Serd.Tab. Cie. 54 54 Serdang Tabak Mij. 110 11 o g aand. B. 43 43 Unit. Langk. Tab. Plant. 510 512 Bindjey Tabak 92 91 Krapoh „ 87 88 Moeara Enim 224 223 Simau 361 37e
Wisselkoersen. Medan, 27 September 1912.
Nederl. Handel Mij. Vmsterdam zicht Bank I. f 100 = N. f IOO1/ TT. „ I. fIOO-N. f 100'" Provincieplaatsen V» % duurder. ■Straits Z/tt Bank $ 100-L f 1416/8 Hongkong id. id. „ 100 =I. f lU*!. Swatow „ „ „ 100 _. I. f 126 V Xm°7 » „ „ 100 -1. f 125
Verkoopkoersen.
Javasche Bank. üedan-TandjongPoera-Tandjong Balei- Bengkalis Amsterdam zicht f IOO1/ °/ » t.t ....::.'.f ioo«/. Provinciën \_ % duurder.) Straits zicht en T.T. ]<)»__.£. f 14l*/8 Hongkong „ „ „ f 125 *.moyv " * * » 124'/8 Munghay M „ „ 1723/
Verkoopkoersen.
Bank- en Handelsvereeniging Naudin ten Cate & Co. A.mst_rda__ zicht I. f 100 _r N. / 10ü8/ T- T- I. 100 _=N. „ IOO'/g Provincieplaatsen i/s o/0 duurder. Straits zicht en T.T. $ 100 =1. /1.411/ Londen „ £ !—__«.. „ 12.05 *
WEERBERICHT van het DELI PROEFSTATION.
MEDAN, 26 September 1912.
rsaronnter. fèmpêratnur. ->___. bü 00 0. in oc. Regen- T4l ' v.m. 12 s.m. 5 n.m. max. min. iam.M. 758.5 758.2 757.2 31.0 20.0 0.5 27/9: 27/9: 21.9 6.--o/o Kelat ~~____7~ Windrichting Tochtigheid «eh;a. Windsterkte in M. p. sse. vm. snm. - 7vm. 12 m. snm. m. I I 6nu_. I 95 78 89 2uB4' W. N. Z. 0.4 0.8 1.4
SCHEEPSTIJDINGEN.
IDINGEN.
De Circe vertrekt morden oco 4 uur naar Singapore Postsluitingen 1 u. en 1.30 u. De Ophir vertrok 26 Sept. van Perimi richting Holland. De Wilis vertrok 25 Sept. van Suez, richting Indië. De Koningin der Nederlanden arriveerde 25 Sept. te Amsterdam.