Gratis-verzekering, ep de daartoe gestelde voorwaarden, van de abonné's tegen ongevallen voo, de volgende bedrage. . fcï"^jTJß '^.IZtaS-ï S'ÏÏ'.S.'Sï:si._-s_. .'S I 9______ Bli levens" I |__%A Bij overlijden (ln beroep bij f AAA BIJ verlies £AA BIJ verllea fAA BtJ verlie» «aa fAA Bi) verliet van krtjgbaar. Polis beboell nlet verstrekt De uitkeering van deze ongevailenverz» I __if _£ _J lan9e °nt\e- I Bjllll ondergrondse- mijnongeval I JSIhIé van een hand, |}EJ van één IDU twe* teden van lUU 3 leden van een r,nB wordt gewaarborgd door The Ocean Accident & Gnarantee Corpora tien -U schiktheld. ■WW . 300) IWW voet ot oog. ■w™ dnlm. ■ww een w||9vïng_r. ' **** anderen vinger. Londen, Rokln 151, Amsterdam. Aangifte pinnen 3 dagen na het opgeval verplicht.
Limburger koerier : provinciaal dagblad
- 13-08-1928
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Limburger koerier : provinciaal dagblad
- Datum
- 13-08-1928
- Editie
- Dag
- Uitgever
- K. Weyerhorst
- Plaats van uitgave
- Heerlen
- PPN
- 832453390
- Verschijningsperiode
- 1892-1944
- Periode gedigitaliseerd
- 1891-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 51
- Nummer
- 190
- Jaargang
- 83
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
HET NOORDPOOLDRAMA. De „Krassin" weer op onderzoek. EEN TEEKEN VAN AMUNDSEN ?
Het Noordsch Tel. Bur. meldt uit Stavanger: . De stoomboot, die door het comité van ont'angst uit de arbeiders-organisaties was gehuurd gisterochtend om de „Krassin" tegemoet e varen en vergezelde den ijsbreker naar de ha£n samen met tallooze motorbootjes en zeil"^epen. De boot gaf het welkomst-fluitsignaal. ■ Dadelijk na aankomst van de Krassin" leg- J*o de burgemeester en de voorzitter van den ge"^enteraad van Stavanger een bezoek aan boord *[• De film-operateur Blumenstein, die door een «Hegenwoordiger van het Tel. Bur. werd geïnjjrviewd, zeide, dat hij 400 m. film van de groep ,'ariano had genomen. De film is ter ontwlkke- verzonden. ■ Uit het vliegtuig van Tsjoeknowski, dat met «füote snelheid tusschen 60 en 200 m. hoogte ioogi viel onmogelijk te zeggen of er zioh twee ? drie personen op het ijs bevonden. Ook door ~* slagschaduwen was het uiterst moeilijk om "auwkeurig te zien.
Noorsch Tel.-Bur. meldt nog uit Stavahp"i dat prof. Samoilowitsj in een interview heeft ,erklaard, dat de Italianen ongetwijfeld alles ebben gedaan, wat in hun macht lag, om hun .*Peditie te doen slagen en dat het onmogelijk ' om hen er van te beschuldigen zelf de oorzaak • ari de ramp te zijn geweest. De Italianen heb°eri thans overal op de wereld critiek ontmoet, "par als de expeditie goed was afgeloopen, zou- de Italianen door iedereen zijn toegejuicht. V^moilowitsj wilde zich niet nader uitlaten over S? kwestie van de groep-Malmgren. Het is moei- zeide hij, zich daarover eenige opinie te voren. Dus, verklaarde hij. kan ik daar niets over n. L "ij zullen van Noorwegen direct naar Noord\r^t Land vertrekken en dan door de Hinlopenlraat gaan. i de mannen van de Latham" en het overi- P gedeelte van de bemanning der „Italia" nog 11 leven zijn, besloot hij, zullen wii hen vinden
Een teeken van Amundsen ?
Oe Lloyds-agent te Rottumeroog heeft gisteren J*n het kantoor alhier geseind, dat te Rottumer- Jjg een flesch was aangedreven, die de ivolgendo ■"tededeeling inhield : ..Latham 1-7-28. 84 gr. 23 min. Oost. Roald Amundsen".
Öe Latham 47 vertrok den 18en Juni uit Trom" Uit het bericht in de flesch is alleen op te ►ken op welken breedtegraad Amundsen (en de Weren?) zich den len Juli bevond(en). De op-
keven breedtegraad is nog eenige graden noorfijker dan Franz Jozef land en daar een opgave £0 den graad Oost(er Lengte) ontbreekt, geeft s*e tijding — mocht zij van Amundsen afkom'g zijn — geen enkel houvast.
DE RAMP OP PALOEWEH. De bedolven kampongs.
L kadere berichten omtrent de ramp op Paloet*h melden, dat de kampongs Hawa, Kere, Lito, vl^ornala, Djoea, Poa, Wona, Baoe, Lenngo en adja onder lava bedolven werden.
SIR A. CHAMBERLAIN. Een zeereis naar Amerika.
Reuter intuin,, is sa- Ausien unamberlain I* öiinister van buitenlandsche zaken, wiens ge- IJfeheeren hein een zeereis hennen voorgescluejA voorneiiicns begai öepiembei via het Panajj^anaal naar Caiiioriiiê te _*a_ en over Cana- J* terug te keerea, vanvvaai' hij in de eerste tH van November de thuisreis maken zal. De k** zal geenerlei politieke beteekenis hebben. De gister, zal noch in de Ver. Staten, noch in Capolitieke redevoeringen houden.
BEIDE BEENEN AFGEBEDEN. Door een maaimachine gegrepen.
C°en het echtpaar H., te Beek bij Zeddam aan *j korenmaaien was, kroop het 3-jarig zoontje, ij' bxee was genomen, ongemerkt in het koren, dj' het ongelukkig gevolg dat het door de maai- J^hine werd gegrepen en beide beentj as werden l^neden. Het kind is terstond naar het zieken- te Emmerik overgebracht»
ZWAAR WEER. Schip vergaan ?
6 sleepboot van de Noderlandsdh-Indische (jjrikolen Handel Maatschappij „Kraus". die met V vaartuigen op sleep van Semarang naar Wf-baja vertrokken was, is overtijd. Naderl sa kwam bericht binnen, dat de „Kraus" le Ve "ft Was binnengevallen wegens zeer zwaar Sn,0p de noordkust Een der gesleepte prau% kreeg zware slagzij, terwijl een eveneens ge- V i barkas Tjüaoet losraakte. De Kraus ver- later weer naar zee om de Tjüaoet te zoe-. \ Het is onbekend, of er opvarenden aan *^/d van het vaartuig waren, waarvan wordt «tenornen, dat het gezonken is.
ONTZETTENDE VLIEGRAMP TE HEERLEN. Een vliegtuig tusschen het publiek terechtgekomen. Reeds aanstonds drie dooden. – Verschillende zwaar gewonden.
Wie had durven denken, dat de vliegdemonstraties, welke Zondagmiddag te Heerlerneiae werden gehouden, zulk 'n droevig verloop zouden hebben. Onwillekeurig heeft menigeen zich misschien er over verwonderd, dat de Geneeskundige dienst in zoo sterke mate was vertegenwoordigd. Een groot aantal manschappen onder commando van Dr. A. Widdershoven, bevond zich op het veld. Een auto van het hospitaal was aamv. zig. Voordat de demonstratief begonnen, maakten we nog lachend tegen Dr. Widdershoven de opmerking : „TJ schijnt heel wat ongelukken te verwachten". Maar we hadden niet durven denken, dat deze opmerking letterlijk tot waarheid zou worden. Er waren naar schatting een 1500 tot 2000 menschen op het terrein en allen volgden met bewondering de praestaties der vliegmachines in de lucht Er werden heel wat loopings gemaakt en alles verliep in de beste orde. Een luchtacrobaat had reeds zijn toebereidselen gemaakt' om zijn toeren in de lucht hangend aan een vliegmachine uit te voeren. Ondertusschen was het vliegtuig D. 572 eveneens opgestegen, maar het landde onmiddeUijk, omdat er iets aan den motor haperde. De motor werd nageneken. De bougies werden gezuiverd en zooals de eigenaar ivan de machine, dhr. Karl Giebeler uit Beüel-Bonn, ons mededeelde, was de machine geheel in orde. Het was juist het toestel waarmede de piloot Tilman zij[n acrobatische toeren zou uitvoeren. Men had het grootste vertrouwen in het toestel.
Hoe het gebeurde.
Het toestel D. 572 steeg dan opnieuw op. maar reeds aanstonds deed het toestel zeer vreemd. Het kon niet op hoogte komen. De start geschiedde, evenals de andere keeren, evenwijdig aan den spoordijk, die de Q.N. 111 met de O.N. IV verbindt. Toen het toestel gekomen was ter hoogte van de boomen in de buurt van de Ganzeweide, zwenkte het naar rechts en keerde terug naar 't landingsterrein. Het zakte voortdurend lager. Terzijde van het landingsterrein ligt een hoogte, waarop honderden menschen stonden. Het toestel raakte even den rand dezer hoogte en sloeg een aantal menschen tegen den grond, en de machine met een lawine van wel 30 menschen stortte de helling af. Het was een afgrijselijk gezicht. De machine was een ruïne. De kop der machine zat in den grond. De motor totaal in elkaar, vleugels en staart totaal afgeknapt en als een kartonnen doos in elkaar gedeukt en dan dat droevig gezicht van die zwaar gewonde en hevig bloedende menschen, die door elkaar gegooid waren, de helling af, sommigen, anderen die boven waren blijven liggen, stil, bewegingloos. Op een afstand van 25 M. voor ons zagen we het verschrikkelijk ongeluk gebeuren. Een angstkreet steeg op uit de menigte en toen was het gebeurd. Hoe gelukkig dat nu Dr. Widdershoven met zijn mannen klaar stond om te helpen. Als we ooit van het nut van het Roode Kruis in vredestijd als Eerste-hulp-dienst zijn overtuigd geweest, dan was het wel op dit oogenblik. Deze wakkere mannen hebben zich onder leiding van hun dokter schitterend van hun taak gekweten en met man en macht sloegen zij aan het werk om te helpen. Gelukkig was er een groote politie-macht op de been, zoodat het publiek op een afstand gehouden kon worden. Ook Dr. Hustinx uit Heerlen, chirurg uit het hospitaal te Heerlen, was aanwezig onder het publiek en ook hij haastte zich om te helpen. Een priester was spoedig ter plaatse en kon aan nog enkele gewonden de H. Absolutie geven. Inmiddels kwam pastoor Stassen van Heerlerheide toegesneld met de H Olie en we weten dat Z.Eerw. aan mevr. Schobben-Gemmeke de laatste H.H. Sar cramenten kon toedienen De namen der dooden zijn • N. Mccx uit BRUNSSUM, van beroep mijnwerker, 18 jaar oud. Mevr. Schobben geb. Gemmeke uit HEERLEN. P. J. Debeye, 24 jaar oud, uit HOMMERTSCHINNEN. De zwaar gewonden zijn : L. Custers uit HOENSBROEK. Deze heeft o. a. een zeer ernstige buikwonde, is ongehuwd en 28 jaar oud. Mevr. van de Berg geb. Jansen uit MAASTRICHT ; deze heeft een schedelbreuk en nog andere verwondingen; 43 jaar. Zij werd van de laatste H. Sacramenten voorzien. De gewonden en dooden zijn naar het St. Joseph. hospitaal te Heerlen overgebracht Verder zijn naar het hospitaal te Heerlen overgebracht : Dhr. S. Herztdahl uit HEERLEN. Deze heeft inwendige kneuzingen. Zijn toestand is niet ernstig. Dhr. J. Otermans uit HEERLERHEIDE* Deze heeft drie ribben en een been gebroken. Nog tal van andere personen zijn licht gewond en konden na verbonden te zijn naar huis terugkeeren. De piloot zelf, dhr. P. Gesper uit Bonn, werd uit het vliegtuig getild. Hij had uitwendig geen verwondingen van beteekenis, maar was bewusteloos. Hij werd eveneens naar het St. Joseph-hospitaal te Heerlen overgebracht. Ook daar werd geconstateerd dat hij geen verwondingen van beteekenis had. Hij kreeg daarom verlof om heen te gaan. De politie heelt hem evenwel gearresteerd en ter beschikking gesteld van den commissaris van politie, die naar MAASTRICHT was vertrokken om het parket van het ongeluk in kennis te stel len. Als tragische bijzonderheid mag nog wel vermeld worden* dat mevr. Schobben-Gemmeke eerst sinds enkele weken gehuwd was. De oorzaak. Onmiddellijk verdiepte men zich natuurlijk in de vraag : Hoe is het gekomen? Wat is de oorzaak? De eigenaar van het vliegtuig, dhr. K. Giebeler, uit Bonn, meende dat de piloot te vlug wilde klimmen, wat hem niet gelukte. Hij heeft toen rechtsom een draai willen maken om weer te landen en hij vloog daarbij juist over de plaats, waar het meeste publiek stond, met het Bovenvermelde noodlottige gevolg. Was de piloot links om gezwenkt, dan had hij de machine misschien ergens op het veld kunnen neerzetten. Maar hij had niet onglukkiger terecht kunnen komen, dan thans is geschied. Dhr. Giebeler meende, dat de piloot de kluts totaal was kwijt geraakt. De machine was schitterend in orde, ook de motor. Het was juist de machine, waarmede de bekende piloot Tilman zijn acrobatische toeren zou uitvoeren. Hij beweerde, dat het gebrek, tengevolge waarvan de machine eenige oogenblikken te voren moest landen, volmaakt was verholpen. Ook luitenant Koen uit Soesterberg, die ter controle op het vliegveld aanwezig was, meende, dat de bestuurder het hoofd kwijt was geraakt en kon zich moeilijk anders de oorzaak van het ongeval verklaren. Luitenant Koen verklaarde ons, dat het vliegtuig in overtrokken stand had gevlogen en dat dit misschien de oorzaak van het ongeluk was geweest.
Een onbekende zwaar gewond.
We vernemen nog nader, dat in het St Joseph hospitaal een zwaar gewonde is opgenomen, dien niemand kent. Hij is zeer zwaar gewond. Hij heeft in zijn hoed staan de letters J.G. en rijwielbewijsje waarop de naam Roosenboom staan. Omtrent de identiteit van dezen persoon'tast men volkomen in het duister» De familie van mevr. Van de Berg uit MAASTRICHT was aanstonds gewaarschuwd en deze is aanstonds overgekomen. Zooals wij reeds zeiden, had zich van het publiek een groote verslagenheid meester gemaakt. De politie, gemeentepolitie, marechaussees en militaire politie — had heel wat werk om de al te nieuwsgierigen op een eerbiedigen afstand te houden. Gelukkig hebben de menschen zich vrij kalm gedragen»
Nadere bijzonderheden.
De machine, waarmede het ongeluk is gebeurd was een Dietrich-baby-vliegtuig D 572. Het was voorzien van een Siemens motor D.G. II A. no. 121. Ter nadere aanduiding deelen we nog mede,dat het vliegterrein gelegen was tusschen de spoorlijn van de Oranje Nassau II naar de IV en den provincialen weg van Heerlen naar Brunssum. Omtrent het lot van verschillende zwaar gewonden vreest men het ergsta. We meenen dit verslag niet te mogen eindigen zonder een woord van hulde te spreken tot allen, die zoo krachtig medehielpen om de gewonden te verzorgen, speciaal aan de mannen van het Roode Kruis onder leiding van Dr. Widdershoven. In geheel Heerlen was de consternatie groot. De belangstelling voor ons bureau was zeer groot en tot laat in den avond verdrongen zich de rtieuwsgie rigen voor ons bureau om de bulletins te leien.
DE DOCUMENTEN DIEFSTAL. Bij de herstelcommissie.
Zooals met betrekking tot den diefstal van documenten inzake de commissie van herstel is gemeld, is thans ook een bij de comm'ssie werk__me typiste in staat van beschuldiging gesteld. Oe Sailly en deze dame hebben bekend, een vertrouwelijk schrijven van den minster-president Poincaré aan den Franschen vertegenwoordiger in de commissie van herstel en een brief van eèn der ministers aan Tardieu ontvreemd te hebhen.
Deze brieven zouden zij ter hand gesteld hebben aan den veehandelaar Levi, . die gelijk bekend, betrokken 's bij het eerste herstelschandaal
Een bij de typiste ingestelde huiszoeking bracht o.m. een cheque ivoor den dag, ter waarue van 50.000 frs., welke door de Sailly aan haar was uitgeschreven. Zij verklaarde dit geld van dezen ontvangen te hebben, toen hij de betrekkingen me' haar in December 1927 verbrak met het oog op zijn aanstaand huwelijk. De Sailly, die ongeveer 40 jaar oud is, beschikt over eèn gfoot vermogen. In zijn kwaliteit valid van de commissie van herstel vertoefde hij langen tijd.te Berlijn. Hij ontving een jaar-salaris van 170.000 goudfrancs. Na zijn aftreden als lid der commissie opende hij een bureau ivoor leveranties in natura. Hi] had er dus belang bij, de beschikkingen van ue ministeries te kennen en de overeenkomsten met zijn cliënten zoo te redigeeren, dat zij door de commissie van herstel moesten worden goedgekeurd,
BRAAF'T KINT DE ROODENBEEKT. †
% i VoorziUer van den Senaat, graaf t Kint de- V,e°beeke, is naar Belga uit Brussel meldt, reeden. ?eh>f De Roodebeeke, katholiek, senator yoor tó, heeft den leeftijd van vijf-en-zeventig jaar k> en is op zijn landgoed te Oolgem bij Vp'e gestorven, nadat reeds Donderdagavond ■
EEN ORKAAN BOVEN NEW-YORK. Verademing.
De bladen melden, dat Vrijdag in den omtrek van New-York drie personen door den bliksem werden gedood gedurende een hevigen orkaan, die ondanks alles verademing bracht na de hittegolf
GROOTE BRAND AAN DE THEEMS. Belangrijke schade.
Reuter seint uit Londen dd. Zaterdag : Een groote brand brak hedenmorgen uit op den oever van de Tneems bij Kingston. Een groote houten scheepswerf werd verwoest, terwijl verder vernield werden verscheidene vaartuigen en een tweetal huisjes. De vlammen verspreidden zich snel. Verscheidene gezinnen konden ternauwernood zich rea den. De brug van Kingston was een oogenblik bedreigd, doch bleef, dank zij het draaien van den wind, behouden.
GROOTE DROOGTE De boeren doen den hemel geweid aan.
Naar uit Milaan gemeld wordt, veroorzaakt de voortdurende doogte groote onrust onder de boeren van Trente.
Er hebben herhaaldelijk bijzondere ceremoniën plaats om regen van den hemel af te smeeken. Nadat er van Donderdag op Vrjjdag den heelen nacht gebeden was, bleef het geloof der eenvoudige boeren niet onbeloond, want den volgenden avond viel er regen.
EEN STRUIKROOVER GEPAKT.
Een van de beide struikroovers, die Donderdagnacht op den straatweg van Spandau naar Potsdam een auto hadden aangerand, is reeds in handen der politie. Zooals gemeld is, had de automobilist op den bandiet geschoten, en dat de kogel doel had getroffen was daaruit gebleken, dat Vrijdagmorgen op de plaats van de aanranding bloedsporen waren gevonden. Een arts uit Spandau deelde nu gisteren aan de politie mede, in den vroegen ochtend een man die een schotwonde aan het hoofd had, te hebben verbonden. De man is ontdekt en in hechtenis genomen. Hij legde vrij spoedig een bekentenis af. Hij beweerde zijn medeplichtige niet te kennen.
NEDERLANDSCHE SPOORWEGEN. De stakers van 1993.
In een dezer dagen te Utrecht gehouden vergadering van den personeelsraad der Ned. Spoorwegen kwam in behandeling een voorstel der Ned". Ver. van Sjoor- en Tramwegpersoneel om door storting van een cent per week door de leden der verschillende bonden een fonds te vormen tot steun van' 't in 1903 ontslapen spoorwegpersoneel. Door den R.K. Bcnd Sint Raphaël en den Prot. Bond werd afwijzend op dit voorstel beschikt.
Deze kwestie zal thans een punt van nadere onderhandeling uitmaken tusschen de Nederiandsche Vereeniging, de Centralen Bond en de Bond van Ambtenaren in dienst der Ned. Spoorwegen.
GEVAARLIJK PASSAGIER. Krankzinnige in een anto.
Bij den autoverhuurder Heineman op de Diezerkade te Zwolle vervoegde zich een dame, die per auto naar Rotterdam wenschte te worden gebracht en daarvoor ook een f linken prijs wilde besteden. Nadat meh aceoord had gemaakt, ving de tocht ivia het Katerveer aan. Aan het Katerveerhuis werd even gestopt, omdat de stoompont niet aan den oever lag. Nadat de chauffeur den motor in rust had gebracht en. in verband mei de helling van den dijk de rem had aangezet, verwijderde hij zich eenige oogenblikken. Van deze gelegenheid maakte de dame gebruik om de rem los te maken, waarop de auto begon te rijden en in den Usel terecht kwam. De passagier had zelf nog tijdig de auto kunnen verlaten. Nadat men het motorrijtuig weer op het droge had gebracht en de politie met het geval in kennis was gesteld, blenk de onvoorzichtige dame een ontvluchte verpleegde te zijn uit een krankzinnigengesticht te Dev.nter. Zij is naar Zwolle overgebracht en op een veiliger plaats opgeborgen.
AANEENGEGROEIDE TWEELINGEN. Plan om ze door operatie te scheiden.
Gemeld wordt, dat de zoogenaamde „Siameesche tweelingen" (meisjes) in Amerika, die 17 jaar oud zijn, geopereerd zullen worden. Men zal ze namelijk van elkaar trachten te scheiden, daar één der tweelingen in het huwelijk wenscht te treden. Oe tweelingen zijn aan den onderkant van den ruggegraat met elkaar vergroeid De geneesheeren zeggen, dat het een wonder zal zijn, wanneer de meisjes de operatie oveneven daar zij één en denzelfden bloedsomloop hebben. maar toch schijnt de operatie te zullen i worden doorgezet.
KANTTEEKENINGEN. MOEDERVREUGDE.
Vandaag levert dhr. G. Nypels me de kantteekening kant en klaar in het Hbl. Daar hoeft geen regel bij : Wie de moeder van onze Olympische kam- Eioene Mej. Marie Braun, gistermiddag niet eeft gezien toen haar dochter de laatste 50 meter zwom in de finale 100 meter rugslag dames, heeft volgens mij, het mooiste van de heele Olympiade gemist Geen moment heb ik gekeken naar den heldenstrijd in het water zelf, omdat ik geen oog kon afslaan ivan deze moedercoach, die daar bij de finish stond naast het kleine mascottetje van haar dochter, een heel klein speelgoedhondje, dat deze netjes, alvorens ze zich ontkleedde voor de race, neergezet had vlak aan den kant, met zijn gezicht naar de baan. Over'gens is „stond" een manier ivan zeggen, want mama Braun stond eigentinc geen moment; ten minste stil maar ze trappelde van ongeduld en opwinding en niets aan haar was ook maar 'n oogenblik in rust Met haar armen en beenen en met haar heele lichaam, zoowel als met haar stem leefde ze den strijd in het water intens mee. Ach. tereenvolgens moedigde ze haar jeugdige telg ,aan, bezwoer, beval, smeekte, bad en joeg ze op, met nu eens milde hoop dan weer angst in gebaren en uitroepen. Geen groote filmartiste heeft ooit in één minuut en twee-entwintig seconden zooveel diverse heftige gemoedsbewegingen kunnen ten beste geven. En geen operateur heeft dat opgenomen ! Duizenden oogen waren gericht op de zeven door het water schietende najaden, die zoo opwindend d!cht bij elkaar schijnen gebleven te zijn. Die.hebben eerst weer tijd ge.had naar de toen overgelukkige mama .van de weer eens nóg beroemder geworden dochter te kijken, toen de strijd gestreden was. Ook toen was het nog mooi. Er werd natuurlijk gejuicht, gezongen, gefilmd en handen gedrukt Maar er werd vooral veel gezoend.
MGR. DR. A. ARIËNS. Plechtige uitvaart en begrafenis.
Zaterdagmorgen om tien uur had te Maarssen de plechtige uitvaart en begrafenis plaats vaa Mstr. dr. Alph. Ariëns.
Nadat de Lauden waren gezongen,waarbij mgr. B. A. de Wit, vicaris-generaal van het aartsbisdom en vertegenwoordiger van Z. D. H den Aartsbissuiiop, tegenwoordig was, werd de gezongen Gregoriaansche H. Mis van Requiem opgedragen door dr. W. v. Koeverden, patstoor te Maarssen.
De kerk was druk bezet. Van heinde en verre waren vrienden gekomen, om de laatste eer te bewijzen aan den doode.
Tegenwoordig waren o.a. Z.Exc. Jhr. mr. Ch. Ruys de Beerenbrouck, voorzitter der Tweede Kamer, de Kamerleden prof. dr. J. A. Veraart, Ch. v. d. Bilt, H. Hermans, A. Engels en J. Spring
Van de talrijke geestelijken uit alle deelen »an het land vermelden wij Mgr. dr. H. A. Poels uit Heerlen, Kanunnik J. G. v. Schaik, pastoor te Utrechtt dr. H Verheggen uit Kerkrade, pater Borromaeus de Greeve O.F.M, en de Zeereerw. heer C. Terwisscha v. Scheltinga, directeur van Sobriëtas.
Verder merkten wij op Prof. dr. G. Brom, pater A. B. Molkenboer O. P., prof. dr. Titus Brandsma 0.F.M., Prof. Wolters, mej. Fè Haye, directrice* van de R. K. School voor Maatschappelijk werk te Amsterdam, dhrn. B. Zoetmulder, oud-president van Sobriëtas, Bon, voorzitter van de I. O. T. F., van Heek uit Enschedé en de Breij, inspecteur van de volksgezondheid, afd. drankbestrijding, vertegenwoordigende den Minister vun Arbeid. Namens het Katholieke Werklieden-Ver- Dond waren aanwezig dhrn. A. C. de Bruijn en J. Th. Nijkamp en Stins, voorzitter van den Kath. Mijnwerkersbond. Voorts waren o.m. aanwezig de burgemeester van Enschedé, dhr. Edo Bergsma, de Katholieke Studenten Drankweer Interacademiale, dhrn. P Vermeulen en H. Ploeg, dr. P. O. v. d. Woude, hoofdredacteur van de „Wegwijzer',vertegenwoordigers van diocesanen drankbestrijdersvereenigingen, prof. Dr. Jules Persijn, L v. Schelfhout en dr. Jos. Cuypers. Nog merkten we op dhr. P. Volstermans, voorzitter der dr. Ariëns-Vereeniging, dhr. en mevr. Steenhoff-Smulders en dhr. S. U. Smidt, ■
De begrafenisstoet werd voorafgegaan door het kruis met misdienaars in superpli. De dienstdoende geestelijken reden in gesloten auto's. Verder gingen alle deelnemers te voet
Na de H. Mis hield dr. J. H. Hoogveld, hoogleeraar te Nijmegen, de lijkrede, naar aanleiding van de tekst : „ik heb hem verwekt tot gerechtigheid, hij zal mijn stad opbouwen en mijn gevangenen zai hij in vrijheid stellen. (Isaias ió: 13)".
IN ZEE VERDRONKEN. Twee Kinderen omgekomen.
Van een ie i_g_iuiid aan /.ee bouenue groep kinderen der Liinsieiijke Vacanuekoion_, zijn heden, Zaterdayuiuiyeu, Le onyeveer 11 uur twee kinderen, die zich ie ver in zee gewaagd hadden, door den stroom meegetrokken. De begeleidende juffrouw en een baüknechi begaven zich dadelijk te water, spoedig gevolgd door een üd vade reddingsbrigade. Laatstgenoemde mocht het genoegen smakon, een der in nood verkeerende kanderen, alsmede dc juffrouw, die zelf in levensgevaar verkeerde, op het strand te brengen. Dadelijk zijn pogingen aangewend om bij het kind, een jongen, de levensgeesten op te wekken, die helaas niet meer mochten baten. Het andere kind spoelde eenigen tijd later dood aan.
DOODELIJK MOTORONGELUK.
Zaterdagmiddag om 3 uur is dhr. F. K. uit Rotterdam met zijn motorrijwiel op weg naar Den Haag, nabij de Julianalaan te Delft, met groote snelheid in botsing gekomen met een motor met zijspan van H.T.A.B, uit Den Haag. Dhr. F. K. werd over den weg geslingerd en kreeg een beenbreuk en een sehedelfractuur. Hij werd naar het Gasthuis te Delft vervoerd en is daar een;ge uren later overleden. Dhr. B. uit Den Haag brak zijn linker been. Ook deze werd naar het Gasthuis te Delft vervoerd. De beide motoren zijn door de politie in beslag genomen die een onderzoek zal instellen naar de oorzaak van het ongeval»
EEN DORP AFGEBRAND.
In het departement Savoie is het dorp Laperrière door brand totaal verwoest ; van 't plaatsje Grignon werden twintig huizen in de asch gelegd.