d^fU)DERMA \^fs)///l/) SPECIAAL VOOR DE HANDEN f.-"■>' f //i>', Prijzen sterk verlaagd! < -X V1''-^ Grote tube thans 95 et.
Limburgsch dagblad
- 29-10-1952
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Limburgsch dagblad
- Datum
- 29-10-1952
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Limburger koerier;Uitgeversmaatschappij Limburgs Dagblad
- Plaats van uitgave
- Heerlen
- PPN
- 83245351X
- Verschijningsperiode
- 1918
- Periode gedigitaliseerd
- 1918-1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Sociaal Historisch centrum voor Limburg T 501
- Nummer
- 256
- Jaargang
- 35
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Aanvangsuren van wedstrijden op Allerzielendag
HEERLEN, 28 Oct. — Voor de verenigingen die ln de K.N.V.B. sipelen, is het mogelijk om op Zondag 2 November, Allerzielen, op een ander dan normaal uur de wed. strijden te doen aanvangen. Hiervan moet zo spoedig mogelijk opgave aan het Bondsbureau in Den Haag worden gedaan.
Autoweg Geleen naar Heerlen Binnenkort openstelling gedeelte Nuth-Ten Esschen
HEERLEN, 28 Oct. — Zeer binnenkort zal het deel Nuth—Ten Esschen van de autoweg Geleen— Heerlen voor het verkeer worden opengesteld. Dit betekent een aanzienlijk veiliger verbinding tussen beide plaatsen, daar dan de traversen door Oost-Geleen, Schinnen, Hommert, Hoensbroek en Heerlerheide vermeden worden. Het overblijvende deel van oeze nieuwe ryksweg, n.l. een traject van ongeveer drie kilometer tussen Ten Esschen en Heerlen, zal eveneens spoedig verbeterd worden. Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer evenwei' van dit wegvak gebruik kunnen blijven maken, zodat rechtstreeks van Ten Esschen naar Heerlen v.v. kan worden gereden. De A.N.W.B. Ls dezer dagen begonnen met het aanpassen van de wegwijzers aan ac nieuwe toestand. Vrijwel alle bondswegwijzers moeten worden gewyzigd, waarby een tachtigtal van zulk een ingröpende aard, dat er nieuwe armen aan de wegwijzers moeten worden aangebracht, vyftien nieuwe wegwijzers worden geplaatst van het nieuwe model, bekroond door het A.N.W.8.-embleem. Tevens heeft de bond, in overleg met de verkeerspolitie van Heerlen, in 6e om. geving van deze stad een achttal nieuwe richtingborden en zeven nieuwe voorrichtlngborden gepi'aatst. Wanneer de autoweg Geleen—Heerlen geheel gereed zal zijn, wat in 1953 het geval is, betekent deze nieuwe rijksweg een zeer belangrijke schakel in de internationale verbinding Antwerpen —Keulen van het Europese wegennet.
VAN ALLERHAND uit WERELD....
Gevaarlijke kus
Toen de 22-jarige Angelo Mellini uit Modena (Italië) zijn vrouw Maria gauw een zoen wilde geven, terwijl hij op een stoel staand een electrische leiding repareerde, ontstond plotseling kortsluiting, waardoor man en vrouw „Gloeiend aaneengesmeed bleven, tot Maria's moeder hen uit hnn benarde positie verlost» door do stroom uit te schakelen. In dat geval was 't dus een buitenkansje, dat schoonmama bij de hand was. Angelo en Maria, die blootsvoets op de grond stond, liepen ernstige brandwonden aan lippen en gezicht op.
Geiger-teller bracht uitkomst
Een man uit Aurora (Illinois) die een betonnen pad in zijn tuin aan het storten was. verloor daarbij zijn goed gevulde portefeuille. Hij ontdekte dat pas toen het pad gereed was. Op welke plek zou de portefeuille door het beton overdekt zijn? Moest hij het hele pad weer stuk breken? Plotseling herinnerde hij zich dat hij in de portefeuille een klein radio-actief plaatje had, dat hem geschonken was, toen hij een radiologische defensiecursus volgde. Hij begaf zich naar het cursusgebouw, leende daar een Geiger-teller, ging hiermee over het pad heen, en 't getiktik van de Geiger-teller leidde hem rechtstreeks naar de plaats waar de portefeuille verborgen lag.
Politiek en kunst
De Franse rubriciste Carmen Tessier heeft aan tien Parijse figuren gevraagd hoe zij zouden stemmen als zij aan de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap deel moesten nemen. Uit het resultaat van deze privé-enquete bleek, dat vier der ondervraagden hun stem op Stevenson zouden uitbrengen en dat de overige zes niet de minste belangstelling hadden. Tot de onverschilligen behoren de acteur Eric von Stroheim: „ik stem niet" en de schilder Jean Gabriel Domergue: „ik heb niet de minste belangstelling." Mistlnquet zei. „het kan me geen bl schelen, maar ik kan u wel zeggen, lat Eisenhower een aardige man is. Hij was mijn buurman te Bougival" (toen hij Shapebevelhebber was). Tino Rossi gaf ten antwoord: „Ik stem voor Frank Sinatra".
Faroek betaalde niet
De Britse vereniging van verzamelaars van lucifersdoosjes (alias philluministen) heeft een van haar bekendste leden verloren en dat alles om drie rijksdaalders. Dat lid is ex-koning Faroek van Egypte, die dit jaar zijn contributie van f 7.50 niet betaalde. De secretaris van de vereniging deelde mede, dat Faroek dit jaar helaas niet aan zijn verplichting had voldaan, maar hij voegde er aan toe, dat 't mogelijk was, dat de ex-koning andere dingen aan zijn hoofd had gehad. Faroek had 14.500 verschillende lucifersdoosjes in zijn verzameling, maar hij heeft alles in Cairo moeten achterlaten.
Half varken als stootkussen bij val van keldertrap
ÜRGENS IN HET LAND van Noorbeek, Slenaken en Mheer werd een blij feest gevierd. Bruiloft! Nadat de huwelijksband plechtig gestrikt en er tijdens de receptie reeds een goed glas gedronken was — „om ln de stemming te komen", zoals dat heet — werd de trouwerij weldra verbazend gezellig. De genoegelijke uitgelatenheid, welke er tenslotte onder de bruiloftsgasten heerste, gaf de broer van de bruidegom voldoende moed, om van zijn hart niet langer een moordkuil te maken.
Al maandenlang liet deze jonkman een welgevallig oog op een hups deerntje uit Mheer vah'en. Maar het meiske was totnutoe in de liefde hardnekkig op neutraal terrein gebleven — zo ongeveer in de geest van „het kan vriezen en het kan dooien". Ze hield hem weliswaar niet op een afstand, doch de jonkman kon naar eer en geweten evenmin getuigen, dat zij hem opmerkelijke blijken van wederliefde schonk. Daarom had hij haar nog steeds niet de beslissende vraag over een band-voor-het-leven durven stellen. Het Is plezieriger te kunnen hopen dan zonder hoop te zgn!
rrET meiake behoorde ook tot n de bruiloftsgasten. Temidden van het barokke feestgedruis week de jonkman niet van haar zyde en naar gelang de dag vorderde vond hij haar begerenswaardiger dan ooit. Van haar kant toonde het deerntje thans verheugende tekenen van genegenheid. Na zicl^-ykelW^noed te hebben inge-M
dronken, besloot de jonkman deze gelegenheid niet onbenut voorbij te laten gaan. Nu of nooit! Ge zult echter moe-
11 n i M dat een kame ten feestvierende mensen, waar een hels lawaai heerst en de rook in mootjes kan worden gesneden, niet de geschikte plaats Is voor zo iets teders als een huwelijksaanzoek. Daarom loodste de jonkman de Meerse schone met zoete kooswoordjes het vertrek uit en geleidde haar aan de hand naar het schemerdonkere achterhuis. Znjn einddoei' was de achtertuin, maar in de halve duisternis vergiste hij zich —
wat beneveld door de drank en van de wys gebracht door de op-
winding van het belangrijke ogenblik — in de deur.
In plaats van naar buiten te stappen, opende hij de deur van de kelder, zette kordaat 'n schrede in de inktzwarte duisternis voor hem en buitelde een seconde later hals over kop de keldertrap af. Het meisje, dat hij stevig had vastgehouden, werd mee getrokken en ■rol&e eveneens met een dubbele salto mortaTe naar beneden.ln zeker opzicht had het tweetal fantastisch geluk!
Met het oog op
Jl 11 I 1111 l I slacht. Zo veel, dat een half varken niet eens aan bod was gekomen en nog onaangesneden uitgerekend voor de laatste trede van de keldertrap gereed lag. Het tweetal viel er bovenop. Het halve varken brak de val voorbeeldig en werkte zelfs min of meer als een springveren matras. Met uitzondering van enige blauwe plekken bleven de jonkman en het meisje ongedeerd.
Het. liefdevuur was door deze opzienbarende .tuimeling bedenkelijk verflauwd. En het doofde volledig uit, toen bleek dat achter het tweetal de kelderdeur in het slot was gevallen en er geen kans bestond hem van binnenuit weer te openen. Schreeuwen en bonzen op het hout baatte niet. Wie zou hen horen! De bruiloftsgasten maakten zoveel lawaai dat zij elkander nauwelijks verstaan konden. Eerst 'n kleine twee uur later werd het noodgeschrei uit de kelder toevallig gehoord. Toen het meiske, na de bevrijding uit de gedwongen afzondering, weer het feestvertrek betrad, was de jonkman lucht voor haar geworden. En de overige bruiloftsgasten maakten het voor hem nog erger met hun uitbundige en zeer vrijmoedige mopjes over het gebeurde. Een week later liep de ster-uit-Mheer demonstratief met een ander manspersoon langs 's heren wegen. Toen eerst begreep de jonkman, dat er voor hem geen hoop meer was. Nu kan hij geen varkensvlees meer zien! Dat is beslist onredelijk. Want dank z_j het stootkussen ter grootte van een half varken is hij althans niet in het ziekenhuis terecht gekomen. JOURNALIST.
fómhiirgsch journaal
Modeshow van Voss in Heerlen Stola's maken opgang in de wereld van de mode Banjoblauw, tamtamgeel en orgelpaars
(Van onze uerslaageefster. HEERLEN, 28 Oct. — Gifgroen, pauwblauw, canastarood( douanegroen, metaalgrijs, soms kragen modeverslaggeefsters hoofdpijn van die lange litanie van namen waarmee de tientallen nuanceringen van doodgewoon rood. blauw, groen en geel worden aangeduid. Dit jaar heeft de namenfantasie het summum bereikt. Is het u bekend dat de meisjes die op de Parijse ateliers werken elk seizoen de betitelingen voor de nieuwe kleuren mogen uitdenken? Dit jaar zyn zij daarbij wel bijzonder speels geweest. ZU luisterden eens aandachtig naar muziek en kwamen toen niet de volgende namen: banjoblauw, tamtamgeel, orgelpaars, trompetrood, enzovoort.
Dat vernamen wij tijdens de eerste modeshow welke de firma Voas uit Heerlen Dinsdagmiddag organiseerde in Castellum. De eerste van een reeks van. twaalf (drie dagen lang telkens vier). Een show die wel erg laat in het seizoen werd gehouden, maar waarop men het toch nog klaar speelde om enkele nieuwe snufjes te brengen. Noemen wij daarvan als eerste het hoog tegen de hals opstaand en dan omgeslagen boordje dat men vooral bij truitjes T-iet, maar dat gisteren ook bij een zandkleurig yersey-japonnetje mee veel succes werd getoond. Noemen wy voorts de plotselinge opgang van de stola. Waar deze vroeger slechts by officiële gelegenheden gedragen werd, daar gebruikt men ze than.. ook bij namiddag en kantoorjaponnetjes. En in grote variatie. Als „apart" noteerden wy ook een zachtgroen toiletje met dwarsstiksels vanuit de taille tot een twintig cm. daarboven.
Het mooiste cocktalltolletje waa wel een geval van hazelnootbruine taf: ombré, geleidelijk aan overgaand in zilvergrijs. De avondtoiletten waren boven alle lof verheven. Vooral de creatie „for ever love", bestaande uit een wijde rok van witte nylon en een lijfje van tot een ruitmotief in elkaar gevlochten witte en groene nylonstrepen.
QUEU DE PARIS.
Deze Voss-show werd op originele wijze geopend met een viertal toiletten uit lang vervlogen jaren. „Madame Bovary", een toilet van honderd jaar geleden, met een „queu de Paris"; een japon uit 1902 en een uit 1918. Bij het zien van al deze onpractische maar ó zo vrouwelijke creaties krijgt men t_>ch even heimwee naar de tijden van de ruisende rokken en de hoeden met levensgrote veren.
Het was een geslaagde show, de 169ste die de firma Voss in dit najaarseizoen in Nederland organiseerde. Deze shows werden in totaal door een 60.000-tal bezoeksters bezocht. De voortreffelijke explicatrice was mej. Verleun, de tassen welke getoond werden waren van de firma's Vijgen en Wenders uit Heerlen en Schreuder uit Maastricht
Zonderlinge handelwijze van verzekeringsagent Misleidende voorstelling van zaken
TUDDERN, 28 Oct. (Eig. corr.) Onder de voorspiegeling, dat zfl door toe te treden tot een bekende Nederlandse bouwspaarkas na één jaar konden gaan bouwen, wierf een Nederlandse verz-keringsagent in de Zelfkant vele klanten. In dit door de oorlog zo zwaar getroffen gebied bood zich hier voor de mensen een aanlokkelijke gelegenheid, om de geleden oorlogsschade te herstellen en een eigen huis te bouwen.
Toen het jaar verstreken was bleek, dat de verzekeringsagent niet dë'waarheid had gesproken. De betrokken bouwspaarkas stelt nameiyk als voorwaarce, dat men eerst drie jaren zijn bgdrage moé. hebben betaald, alvorens men het recht krijgt om te bouwen. Enkele verbolgen Zelfkanters staakten onmtddeliyk het verdere betalen van de premie. Van alle kanten kwamen klachten binnen over de handelwijze van de verzekeringsagent. Het onderzoek wees uit, dat de spaarders inderdaad óoor een bedrlegeiyke voorstelling van zaken misleid waren. Daarop heeft de bouwspaarkas de Zelfkanters de reeds gestorte premiën zonder enige verplichting hunnerzijds terug betaald.
Feiten en feitjes
TE EYGELSHOVEN reed dhr. V. met zyn auto in de Hotskuilerweg het dochtertje van de heer H., dat op óe fiets de weg af reed, aan. Het.kind kwam met de schrik vry, maar het rywiel werd volkomen vernield. — Op de Bergerweg te Sittard had een aanrijding plaats tussen een luxe-auto, bestuurd door de heer N. uit Urmond en een met een paard bespannen wagen, waarop de heer H. uit Sittard was gezeten. Geen gewonden, wel materiële schade. Ooggetuigen van de aanryding worden verzocht zich te melden op het politiebureau, Plakstraat 17. — Een prachtige koe van de landbouwer D. te Doenrade moest worden afgemaakt. — Te Bingelrade zullen in de loop van deze week drie gebrandschilderde ramen in de kerk worden geplaatst. — Het stoffelijk overschot van de 21-Jarlge timmerman J. Kessels uit Herten, die sedert de vorige week Dinsdagavond vermist werd. Is uit de Maas opgehaald. — De dienstplichtige soldaat N. E. uit Mechelen, Ingedeeld by de te Tilburg gelegerde compagnie Zware Mitrailleurs, vond tijdens militaire oefeningen een granaat. De granaat ontplofte, toen hij haar opraapte. E. werd ernstig aan hoofd en rechterhand gewond.
Bedevaart van wielrenners Naar het Genadebeeld van Sterre der Zee
MAASTRICHT, 28 Oct. (Eigen corr.) — Reeds enkele malen werd op vergaderingen van de K.N.W.U-en van de W.F.L. het plan geopperd ona in navolging van België een wielrennersbedevaart te houden. In België is het vooral de bekende sportpater A. van Clé, die door zijn wielerbedevaarten een grote bekendheid verwierf. Voor het eerst in de geschiedenis van óe vaderlandse wielersport zal nu ook in ons land een wielrennersbedevaart georganiseerd worden. Het Initiatief gaat uit van de Diocesane Limburgse Sportbond. In oven'eg met Mgr. Lemmens besloot men deze bedevaart op 30 November te houden en wel naar het genadebeeld van de Sterre der Zee te Maastricht. Het voorlopig programma vermeldt o.a. samenkomst der wielrenners in het Wlttevrouweveld, waarna zij gezameniyk op hun racefietsen naar de O. L. Vrou. wekerk rijden. Daar is er een H. mis met een toespraak door Mgr. Lemmens. Na de H. Mis Is er een audiëntie bij de bisschop, die by deze gelegenheid de fietsen der deelnemers zal zegenen. Voor genoemd initiatief bestaat veel belangstelling by de kath. renners en wierrenverenigingen. Deze bedevaart kan uitgroeien tot een traditie.
EXAMEN KRAAMVERPLEGING
Maandag werd bg de R. K. Verenig. Moederschapszorg, ac kweekschool voor vroedvrouwen te Heerlen, het examen afgenomen voor de aantekening Kraamverpleging. Zeven candidaten namen deel aan het examen; allen slaagden, n.1.: Zr. R. Bok, Stadskanaal', Zr. J. Hof. stede, Oirsbeek, Zr. L. de Keyzer, Kapelle, Zr. S. Korfage, Z.O. Beem. ster, Zr. D. Lambriex, Meerssen, Zr. A. Tange, Middelburg en Zr. E. Verburg, 's-Gravenhage.
MUTATIE BELASTTNGEN
HEERLEN, 28 Oct. - Verplaatst: de grenskommiezen P. H. W. Ramaekers van Kerkrade naar Locht, B. L. Weirtz van Kerkrade naar Locht, W. R. Wiersurn van Vaals naar Kerkrade, G. J. A. van Knippenberg van Vaals naar Kerkrade, kommies Th. F. A. Kaak van Meerssen naar Krommenie en assistent J. H. A. Wingers van Maastricht naar Meerssen. Bevorderd tot adjunctcommies titulair de schrijvers en schrijvers A: C. J. Janse, Kerkrade en L. M. Rosier, Maastricht.
Advertentie
(Advertentie) QP Dlf A Chlorophyll tT ___■ _T I%M tandpasta Tanden wonderw it en al tijd frisse adem
Mozaïek Regen „beautiful” en „nice”.
TWEE JONGE BOEREN en drie dito boerinnen uit de Verenigde-Staten hebben — zoais we U reeds vertelden — Zondag en Maandag een studiebezoek aan Midden- en . Noord-Limburg gebracht. Te Venray leerden zig aan de gastvry'e dis van wethouder Pubben ook de vermaarde Limburgse koffietafel kennen. Tussen een hap vla en een slok koffie door vertelden zy 0.a., dat zij de overvloedige regen in Nederland zo „beautiful" en „nlce" vonden. Als deze jonge Amerikanen hier niet slechts een vluchtig bezoek brachten, maar in dit druipnatte waterland ïeefden, zouden zy de eeuwige regen vermoedelijk niet meer „mooi en aardig" vinden.
Ook voor gewone reizigers toegankelijk „Onvindbare” personentreinen in Zuid-Limburg Ze rijden wel maar staan niet in de gids
HEERLEN, 28 October. — (Eigen red.). — Op het druk bereden traject tussen Heerlen en Maastricht lopen twee personentreinen, welke men in het spoorboekje niet vinden zal. De eerste is een trein, welke om 5.01 nur 's ochtends uit Maastricht vertrekt, aan alle tussenstations stopt en om 5.31 te Heerlen aankomt. Hij loopt elke morgen, behalve op Zondag. De tweede trein rijdt alleen op Zaterdagavond, eigenlijk reeds op Zondagmorgen. Hij vertrekt om 12.38 u. uit Heerlen, stopt eveneens aan alle tussenstations en is om 1.12 u. te Maastricht.
1 Navraag bij de Spoorwegen bevestigde deze gegevens. Waarom staan deze treinen dan niet in de spoorweggids? Het antwoord is, dat de treinen dienen voor het vervoer van arbeiders. Zij zijn op verzoek van enige grootbedrij ven, in de eerste plaats de mijnen, ingelegd. Zij zullen, zodra deze bedrijven ze niet meer nodig achten, weer komen te vervallen. Daarom ook werden ze niet officieel voor het grote publiek te boek gesteld. Zo lang ze echter rijden — en dat zal voorlopig nog wel het geval zijn — kunnen ook gewone reizigers er gebruik van maken. Men moet er dan echter rekening mee houden, dat de trein, welke om 12.38 uur uit Heerlen vertrekt, Zaterdagavond a.s. in verband met Allerheiligen niet loopt. In plaats daarvan rijdt deze trein dit maa' wel in de nacht van Vrijdag op Zaterdag, op hetzelfde uur.
Recreatiecentrum ouden van dagen Plannen te Eygelshoven
EYGELSHOVEN, 28 Oct. (Eigen corr.) — By de rondvraag op de Maandagavond te Eygelshoven gehouden raadsvergadering kwam de heer Frings met het voorstel om een lokaal beschikbaar te stellen, waar des winters de ouden van dagen en gepensionneerden de tyd met kaarten, lezen, enz. gezellig konden doorbrengen. Spreker had voor dit recreatiecentrum een lokaal in de oude school ln de Putstraat op het oog. Daar zijn reeds een kachel en meubilair aanwezig. Er zou een comité gevormd moeten worden om aan dit recreatiewerk leiding Ie geven. Het raadslid Eydems stetlnde het voorstel. Daarop deelde de heer Kemp mede, dat de K.A.B, reeds bezig was voor de ouden van dagen een geschikt lokaal te zoeken. Met de eigenaar van een bepaald lokaal waren hierover onderhandelingen gaande. De voorzitter, burgemeester mr. H. J. Boijens, wilde afwachten wat het Initiatief van de K.A.B, zou opleveren. Hij zag het lokaai' ook graag opengesteld voor jonge mensen om er hun vrije tijd door te brengen. De heer Frings kon zich hiermee verenigen, onder voorbehoud dat er op korte termön Inderdaad een recreatiecentrum voor de ouden van dagen komt.
PROMOTIE DS. TH. J. M MAESEN.
UTRECHT, 28 Oct. — Op het proefschrift „Over de invloed van thiamine en ammonium-ionen op de alcoholische gisting" promoveerde aan de ryksuniversiteit te Utrecht tot doctor ln de wis- en natuurkunde óe heer Th. J. M. Mae. sen, geboren te Elsi'oo. Promotor was prof. dr. H. G. K. Westenbrink.
Generaal-Overste Zusters H. Carolus Borromeus
MAASTRICHT, 28 Oct. (Eigen corr.) — Als opvolgster van de Eerw. Moeder Emmanuel Lemmens, die 14 Jaar de congregatie van de Liefdezusters van de H. Carolus Borromeus bestuurd heeft, werd op het generale kapittel der congregatie in het Moederhuls te Maastricht gekozen de eerw. zuster Chrysarla Jongerius. De aftredende Moeder werd tot vicares gekozen, terwijl als raadzusters in het bestuur der congregatie werden benoemd de eerwaarde zusters Celestle Rieter, Hermlen Bots, Virgien Poulussen en Johanna Cobben.
's-GRAVENHAGE, 28 Oct. — Te rekenen van 1 September j.l. af is de rijksplulmveeteeltconsulent voor de provincie Noordbrabant, ir. P. J. van den Bremer, te Boxtel, tijdeiyk belast met de waarneming van het rijkspluimveeteelt-consulentschap voor de provincie Limburg.
...en LAND
Een inwoner van Rijswijk schonk aan het Königin Wilhelminafonds een drietal gerooide populieren om het hout ervan te gebruiken voor de aanmaak van de K.W.F.-lucifers, een merk dat blijvend gevoerd zal worden. Zoals bekend komt een deel van de verkoopprijs van deze lucifers ten goede aan het fonds ter bestrijding van de kanker. — Nederland is thans ook een club van circusvrienden ryk. Maandag waren er zeventig op de Bredase kermis present, waar een voorstelling van circus van Bever werd bijgewoond en de film „The circus boy" voor de reunisten ujerd afgedraaid. In December zullen ze circus Strassburger in Rotterdam bezoeken. — Wegens ie bouw van 'n nieuwe scheepshelling zal te Alblasserdam een uit 1842 daterende houtzaagmolen moeten worden afgebroken. De molen, die ajleen voor de afbraak- en opbouwkosten kan worden weggehaald, zal misschien naar Haarlem verhuizen om aldaar als meelmolen in gebruik te worden gesteld. — Van half Maart tot half Mei van 't volgend jaar zal Haarlem ook een grootse bloemententoonstelling met allerlei festiviteiten en illuminaties op toutu zetten. De ver. „Haarlems bloei" hoopt daarmee duizenden bezoekers naar de oude Spaarnestad te trekken. — Be_rin volgend jaar zal in Amersfoort een beiaardschool worden geopend. De eerste in ons land.
Zwaargewicht vrouwtje werd spinnijdig
DE VINWALVIS, die — goed geconserveerd — op het ogenblik op een reusachtige spoorwagen een rondrit door Zuid-Umbui'g maakt, om zich voor een prikje breedvoerig te laten bekyken, liet een gespierd protest horen, 't Is een vrouwtje (mevrouw Haroy wordt het gezellig-dikke llevertje genoemd) en dat verklaart haar feile verontwaardiging. Want we schreven, dat de vlnwalvls 60.000 kilo woog en het zijn er slechts 55.000! Een typlsch-vrouweiyke ydelheid! Toen we mevrouw Haroy over de telefoon vertelden, dat in haar geval enige duizenden kilo's meer of minder eigeniyk geen rol speelden, legde zij splnnydig de hoorn op.
Bromfiets rijdt bejaarde man omver
SPAUBEEK, 28 Oct. (Eig. corr.) Maandagavond omstreeks 7 uur werd de ruim 60-jarige H. C. in de Spaubekerdorpsstraat omver ge. reden door een bromfletsberijder, die uit de richting Schimmert kwam. Doktershulp moest worden ingeroepen.
Advertentie
(Advertentie)
Oudste inwoonster overleden
TE MAASBRACHT overleed de oudste inwoonster, de 88-jarige weduwe Clerkx-Eyckelenberg — De wielrijder H. Janssen werd by het oversteken van de Hemsbergerweg te Mellck door een hem achterop rijdende motor, bestuurd door W. P. uit Posterholt, gegrepen. De motorrijder sloeg over de kop. Hij werd evenals de wielrijder gewond. Na in het ziekenhuis te Roermond behandeld te zijn, konden zij naar huls terugkeren.
Advertentie
(Advertentie. HOESTPRIKKEL, KUCHEN ÏcDheïpt SytDOP
Advertentie
(Advertentie) Schijn bedriegt. Als U denkt.dat bovenstaande schuine lijnen niet evenwijdig lopen,komtU net 20 b-ïdrx^gen uit, als wanneer U denkt, dat ieder hoofdpijntabletje Aspirin is. Conrroleert U het maar. Een Aspirin tablet herkent U aan het _tÉtm. i__Hi/ ■ Baycrkruis. ijl^^i
Advertentie
(Advertentie)
Belgische soldaten schoten op meisje te Aken
IN AKEN leven nog vele gezinnen ln oude bunkers uit de oorlogstijd. Belgische soldaten, die een in de nabyheid gelegen voorraad kolen moesten bewaken, zochten des nachts een schuilplaats in de grote Frankenburgbunker, Toen 's ochtends een 22-jarig Duits meisje óeze woonbunker venlet, werd zy door twee Belgische militairen aangesproken. Het meisje liep hen echter zonder te antwoorden voorbfl. Een der Belgen maakte zich hierover zo nydig, dat hy zijn revolver trok en twee schoten loste. Met verwondingen aan de linkerarm en het linkerdybeen werd het meisje naar het ziekenhuis overgebracht. De soldaten moesten vluchten voor de woedende bunkerbewoners. Tijdens hun vlucht schoten zy op hun achtervolgers. De beide militairen zijn ïater gearresteerd.
GEERTRUI DE HEKS VAN VEERE door DIGNATE ROBBERTS
Het venster stond open, een frisse nachtwind stroomde binnen, die ze gulzig inademde. Het was of haar hele lijf er van doortrokken werd. Ze keerde zich om en rook aan de dekens, die naar kruidenbloesem geurden. Het gezang der nonnen waaierde zachtjes over. het waa zo yi en puur als de Februarinacht zelve. De tuin was overgoten van licht. En terwijl een heerlijke loomheid door haar leden trok, als een loslaten van alle denken en vrezen, was liet of ze ontheven werd aan zichzelf en gezuiverd op kon zweven naar de grote hemel, waar de maan al., een stengelloze bloem haar aanzag. Twee lekezusters stonden Geertrui bij toen zeer om vocht, Wauters kind het leven te schenken. Weer was het nacht, maar er dreef geen maan langs. De lucht was grijs en natte sneeuwvlokken kleefden tegen het venster. Niet ver van het bed brandde een smal hout vuur, waarby één der zusters voortdurend oe wollen doeken en de kruiken warmde, waarmee ze Geertrui's, door viymende pynen verscheurd lijf, bedekte. In het nevenvertrek zat Si_ska. Groot was haar angst geweest tegen dit uur, maar nu het er was, wilde ze helpen. Ze had het niet gewaagd om in het eenzame hui.-, aan de haven alleen de nachten door te brengen. Zolang had ze gesmeekt, in het klooster te mogen blijven tot haar meesteres weer terug naar huls kon gaan, dat ze toestemming gekregen had om daar 147 te slapen. Overdag hielp ze de lekezusters met het ruwe werk. En nu wachtte ze of men haar nodig zou hebben. Zij had de doeken me. kruiden willen aangeven, voor het hete water zorgen en Geertui's hoofd steunen, als ze het heen en weer sloeg en haar vingers in de kussens blauwden. Maar de zusters hadden haar me, zachte dwang teruggebracht en gezegd dat ze moest wachten tot ze haar zouden roepen. Na een zware worsteling, die Geertrui's laatste krachten uitputte, werd een klein teer meisje geboren. Geertrui lag in zwijm en toen ze na enige tgd haar bewustzyn terugkreeg, was het meisje Machteld gedoopt, zoals zij tegen de zuster., gezegd had. Siska kreeg nu verlof om bij haar meesteres te blijven. Met bevende handen warde ze de lichte spyzen, die Geertrrui verdragen kon. Of ze raakte even het kindje aan en streelde me. onwennige vingers het gezicht van de moeder, dïe te vermoeid was om te glimlachen. Siska wist niet of de meesteres blij wa.s met het kind of niet, zo stil lag ze, met bqna altijd gesloten ogen. En geen woord kwam er over haar lippen. Tot ze op een ochtend aan Siska vroeg, of ze er wel aan dacht geregeld naar huis te gaan. De Vastentijd was al begonnen èn de dagen lengden. De wogen zouden nu wel berijdbaar .-_yn en het weer zacht genoeg, ook voor een ruiter, die moeilijk ter been was en littekens van zware verwondingen droeg. Het meisje haastte zich naar de haven, maar er was niets. Nadien was ze iedere avond om dié tijd in huis, waarop ze vroeger het kloppen aan het poortje vernomen had. En eike ochtend, vóór dag en dauw, kwam ze weer om te zien welke ruiters er door de poort de stad inreden. De lekezusters vonden het vreemd maar één van hen scheen het te begrijpen. Ze kon met zulke grote ogen naar Geertrui kijken. Een verwijt las ze daarin en ook een verwondering. Geertrui kreeg sneller dan de zusters verwacht hadden, haar oude krachten terug. Ze verlangde op te zitten en na weer enige dagen in de tuin te wandelen. Maar altijd droeg ze het kind in haar armen. Haar gezicht begon weer voller te worden al was de frisse kleur verdwenen.
In de middag wandelde ze soms alleen de tuin in, als Machteld sliep en Siska bij het wiegje bleef waken. Ze ging dan door de eetzaal van het gastenhuis, omdat ze vandaar op de straat kon kijken. Het leven daarbuiten trok haar niet aan maar ze keek naar de langsrijdende ruiters, en ze luisterde lang naar het wegsterven der hoefslagen. Eens toen ze daar binnen kwam, zat er een man op één der banken. Ze herkende hem dadelijk, vóór hij /ich omgekeerd had en haar ook zag staan. Ze had Mathias Vanevelt niet meer gezien sinds ze Machteld verwachtte. Het drong nu pas tot haar door dat Siska ook hém wel van de deur zou hebben gestuurd, of gezegd had dat de meesteres niet thuis was. Hij kwam naar haar toe met uitgestoken handen, en zo ontroerd dat hij nauwelijks spreken kon. — Geertrui ....! Dat dit gebeuren moest? — Ja, zei ze. het is nu achter de rug, Mathias. — Het waren lege woorden, dat hoorde ze zelf wel. — Waarom heb je me alles verzwegen? Je moet wel veel kracht gehad hebben, om het zonder één mens naast je vol te houden. — Nee, Mathias, sterk was ik niet, maar het kon niet anders.