(ADVERTENTIE) STICHTING LIMBURGS SYMPHONIE ORKEST ———— Staargebouw — Maastricht ZATERDAG 1 MAART 2030 uur Zevende abonnementsconcert ' serie A gastorkest: GÖTTINGER SYMPHONIE ORCHESTER dirigent: VOLKER SCHMIDT-GERTENBAOH solist: ANN'ER BIJLSMA, cello ROSINI — ouverture „l'ltaliana in Algieri" , SCHUMANN — Celloconcert in a op. 129 , BEETHOVEN — Vierde Symfonie in B op. 60 Toegangsprijzen f 5,25, ƒ 6.25 en ƒ 7,50; CJP. studerenden en jongeren tot 21 jaar f 3,—; 65+ f 1,50 reductie (in-cLpragrammaboekje). Beide reducties ook in de voorverkoop. Voorverkoop maandag t.m. vrijdag van 10—12 en van 14—17 uur. administratie L.5.0., Henrie van Veldekeplein 23, tel. 043—10963 en op' de avond van het concert aan de kassa Staargebouw, tel. 16522 vanaf 19.30 uur. VERANDERING VAN ORKEST DOET LUISTEREN.
Limburgsch dagblad
- 27-02-1975
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Limburgsch dagblad
- Datum
- 27-02-1975
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Limburger koerier;Uitgeversmaatschappij Limburgs Dagblad
- Plaats van uitgave
- Heerlen
- PPN
- 83245351X
- Verschijningsperiode
- 1918
- Periode gedigitaliseerd
- 1918-1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 101
- Nummer
- 50
- Jaargang
- 57
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
(ADVERTENTIE) k WASTAFEL^ COMPLEET: wastafeikombinatiesBcm eengatsmengkraan 1 stel ophanghaken plastik plug - bekersyfon 99,--idem in kleur 120,--aldoSl doet zelf supermarkt HOENSBROEK.BRUNSSUM.KERKRADE . SITTARD,MAASTRICHT,EINDHOVEN. _J
Advertentie
(ADVERTENTIE)
Advertentie
(ADVERTENTIE) ___H_^-/_JB ____r^wVbn_n^^l U2>J)2)6J2)A Jj2>M
Advertentie
' — : ——— r ; ; 'X^ifï^. vakbeurs ___WWft_t\\é^\_\_\_\ donderdag vrijdag zaterdag^ £_Sjfg KlhTndeling FEBBUAB' FEBRUA'" _fi# .EO I Vf |ftlk> dagelijks 9-17 uur, -_-_-_-i _-_r ________ __■ V V/\JV> CROESELAANTERREIW. UTRECHT FEBRUARI FEBRUARI v MAART ,
HEERLEN DUURSTE – BINGELRADE GOEDKOOPSTE Grote verschillen in kosten voor paspoort
Van onze verslaggever > — Het grootste prijsverschil tussen paspoorten in de verschillen- gemeenten bedraagt momenteel twaalf gulden. Heerlen is de ""Urste gemeente. Voor een paspoort moet het hele jaar door vijfenveertig •"toen worden betaald. Het goedkoopste zijn de zustergemeenten Bingel- en Jabeek, waar de reislustige inwoner niet meer dan drieëndertig gul- hoeft neer te tellen. Verschillende grote gemeenten hanteren cpn zoge"Htnd winter- en seizoentarief. Van 1 april tot 1 oktober moet vijf tot tien ""den meer betaald worden voor een paspoort. Het hogere tarief voor de j ["Hermaanden is ingevoerd om spreiding bij de aanvragen te bevorderen. 'e gemeentebesturen hopen dat meer inwoners van de goedkope aanbieding * 4e wintermaanden gebruik zullen maken, zodat het ambtenarenapparaat .taens het vakantieseizoen niet overbelast raakt.
Leges
Set verschil in prijs bij de verschil- n-e gemeenten is te wijten aan de van de gemeentelijke beias*■_! (leges). Er bestaan geen alge'J'-tie regels of een provinciale ver* ofdening. Wel heft de provinciale een extra bedrag van drie op elk paspoort. De provincie voorlichter geeft toe dat er «-te prijsverschillen zijn in Limupg, maar dat elke gemeente het t(*ht heeft zijn eigen prijste bepalen, enkele gemeente kon garande"Bll, dat de prijs voor een paspoort f* iaar ongewijzigd blijft. Het is niet Pfaogelijk dat er prijsverhogingen P°rden doorgevoerd om de gemeen- J-^-ke begrotingen sluitend te ma-
Prijzen
I. I^o onderzoek dat wij gisteren bij IJdele gemeenten instelden leverde l?* volgende resultaat op. In Maasl.pcht kost een paspoort tot 1 april K!32.—, vanaf die datum tot 1 oktober .?°€t een tientje meer (f 42,—) bej^ld worden. In Heerlen kost een Ipspoort het hele jaar door f 45,—- I f? Kerkrade is het reisdocument reptief goedkoop. Voor f 34,50 kan de Kerkradenaar in het bezit komen van de pas. In Geleen betaalt de inwoner f 35,-—, in Gulpen f 37,—, in Hoensbroek eveneens f 37,— in Stem f 35,—, in Bin-gelrade en Jabeek kost het paspoort slechts f 33,— en dat het hele jaar door. In Roermond kost het paspoort tot 1 mei f 36,50 en in het zomerseizoen f 43,—, een gulden duurder dan in Maastricht. Venlo doet het iets goedkoper. In het winterseizoen bedraagt de prijis f 34,50 en in het hoogseizoen f 39,50. Sittard vraagt in de stille maanden f 35,— en in de zomer vier tientjes. In Brunssum kost het paspoort f 35,—.
Henk Waltmans op bres voor culturele integratie Nederland-Vlaanderen
Van onze Haagse redacteur DEN HAAG — Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van buitenlandse zaken, heeft dr. H. Waltmans (PPR) als enig Kamerlid, aandacht gevraagd van de regering voor een verdere culturele integratie van Nederland en België, met name tussen de grensprovincies. Namens zijn fractie heeft hij hierover twee moties ingediend. In de eerste motie wordt van de regering gevraagd om gemeenschappelijke organen voor 't gehele Nederlandstalige cultuurgebied, derhalve voor Nederland en Vlaanderen, in het leven te roepen. De tweede motie houdt het uitspreken van teleurstelling door de Tweede Kamer in van het gebrek aan een werkelijk communautair, regionaal beleid, dat gericht is op het tot verdere ontwikkeling brengen van achtergebleven regio's met name van grensprovincies, zowel op het terrein van de . welvaart, als van het welzijn. Deze motie vraagt van de regering om haar inspanningen op dit punt krachtig te blijven voortzetten. Dr. Waltmans heeft aan de regering de vraag voorgelegd, hoe zij denkt in te spelen op de groeiende wederzijdse belangstelling tussen Nederland en het Nederlandstalige gedeelte van België en hoe zij het verlangen naar meer culturele integratie tussen beide gebieden een geïnstitutionaliseerde structuur wil geven.
PTT-vrouwen met graf krans naar premier Den Uyl
Van onze correspondent t **ï HAAG — De actiegroep proberende PTT-vrouwen heeft *;?ensdag bij het kabinet van preker den Uyl aan het Plein 1813 in **en Haag een rouwkrans „voor de '^bekende ambtenaar" aan het hek Sehangien. Op de geel-groene linten van de krans stond te lezen: „een jaar spreidingsleed" en „onze beslissing is gevallen, we blijven met zijn allen".
Negen leden van de actiegroep, die zich verzetten tegen spreiding van de centrale PTT-directie uit Den Haag naar het noorden, glaven de premier vervolgens uitleg van hun actie. „Wij komen op voor de werknemers en hun gezinnen. Of men nu gedwongen naar het noorden gaat of vrijwillig zonder werk achterblijft, de gevolgen zijn eender. In beide gevallen zullen de spanningen voor de mensen en hun gezinnen zo groot zijn, dat menigeen en menig huwelijk daaraan ten onder zal gaan. Vandaar, hopelijk iets te voorbarig, deze krans voor de onbekende ambtenaar", aldus de actiegroep.
De vrouwen drongen er bij de minister-president op aan te erkennen dat het spreidingsbeleid achterhaald is. Aan het personeel van de centrale directie had de actiegroep woensdag een pamflet uitgereikt dat eindigde met de tekst „ais uw machtige arm dat wil, staat heel de spreiding stil".
Premier den Uyl zei tot de actiegroep dat het kabinet de spreidingsbeloften van het vorige kabinet niet naast zich neer kon leggen. Bij de spreiding van rijksdiensten tot nu toe is volgens hem. gebleken dat „in het algemeen de overplaatsing nogal mee valt".
Inbraken in Heerlen
— Op de tweede etage y*n het glaspaleis op de Bongerd te werd door het forceren van n slot ingebroken. Ontvreemd j^rden een boormachine merk j"."*, een zijknijptapg en ee;i com-o,batietang,batietang ter waarde van f 1500,—
lt een woning te Heerlen werd 611 donkerbruine herenportemon- Kaie gestolen inhoudende twee ?atikbu.etten van f 25,-- twee van j,5.— en nog enkele losse guldens, r* werden geen sporen van braak 2at»_etro__en. rl6" huisvrouw uit Heerlen deed tan_ifte dat haar auto, een Ford d aunus L., die geparkeerd stond, op ,e Gringel beschadigd was. De ge!ele linkerzijde en de motorkap za'en vol krassen. De schade aan de Wa_en bedroeg f 1500,—.
Win zon Allegro 1100
De Allegro van British Leyland is een handige, compacte wagen met voorwielaandrijving, dwarsgeplaatste motor en gasvloeistof („hydragas") vering, raidaalbanden en verwarmde achterruit. De Allegro, klein van buiten, maar ruim voor passagiers, kost f. 8.250 en is voor één gulden te winnen in onze puzzeactie.
Dicteren werkt aan federatiefeest 75
DIETEREN — Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit in de kleine gemeenschap Dicteren. Toen verleden jaar bekend werd dat het federatiefeest 1975 der zuidlimburgse schutterijen aan Dicteren was toegewezen werd er uiteraard gejuicht in de rijen der schutters. Tegelijk echter realiseerde men zich welke zware last in 1975 niet alleen op de schouders der schutters komt te rusten, maar ook welke opofferingen en moeiten vrijwel alle inwoners van het rustieke dorpje met amper 900 zielen zich moeten getroosten. Men bleef in Dicteren niet bij de pakken neerzitten. Men wist iets van de organisatie van grote feesten. Nog steeds leeft het enorme succes van de eeuwfeestviering van fanfare „Eendracht" in de herinner ring voort. Reeds in oktober van verleden jaar nam de voorbereiding een aanvang. Men wenst een grondige aanpak en men is er zich van bewust veel medewerkers nodig te hebben. De schutterij deed inmiddels een beroep op de verenigingsbesturen en op alle particulieren om mee te helpen aan de organisatie. Men denkt ongeveer 300 personen nodig te hebben om alle werk te verzetten. Het ziet er echter naar uit dat het vertrouwen van de schutters in hun dorpsgenoten, die al zo vaak blijk gaven, pal achter hun vereniging te staan, niet beschaamd zal worden. Wekelijkse vergaderingen niet het organisatiecomité geven de vorderingen van de diverse werkgroepen duidelijk, aan en openen steeds nieuwe perspectieven.
Minister in bouwprogramma 1975. Bouwproductie sterk beperkt
DEN HAAG — Naar verwachting zal het totale aantal in 1975 in . aanbouw te nemen woningen 102.000 of 115.000 bedragen. Dit betekent dat dit jaar en het komende jaar het produktieniveau aanzienlijk zal achterblijven by de jaren 1972 en 1973. Dit heeft minister Gruijters van Volkshuisvesting meegedeeld in het dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden bouwprogramma 1975. Voor de ongesubsidieerde woningbouw wordt verwacht dat de daling die in 1974' optrad zich in 1975 nog enigszins zal voortzetten en dat in het komende jaar een stabilisatie op het dan bereikte niveau zal optreden. Van de sinds kort waar te nemen daling van de rentevoet op de hypotheekmarkt is nog onvoldoende duidelijk welke impuls daarvan te verwachten is. Op grond van bovenstaande overwegingen zijn zowel voor 1975 als voor 1976 twee alternatieve ramingen opgesteld van het aantal woningen dat in aanbouw zal worden genomen. .Deze ramingen belopen voor elk van deze jaren. 100.000 of 110.000 woningen, waarbij nog geen rekening is gehouden met het effect van de maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid. Het extra aantal woningen dat als gevolg van deze maatregelen in 1975 tot uitvoeringzal komen is — in twee alternatieven ramingen — op 2.000 dan wel 5.000 gesteld.
Opper Aerts bevorderd tot adjudant
ECHT — Opperwachtmeester J. ■Aerts van de Rijkspolitie in Echt is bevorderd tot adjudant. De benoeming gaat met terugwerkende kracht op 1 januari van dit jaar in. Adjudant Aerts is momenteel plaatsvervangend groepscommandant van de Rijkspolitie in Echt. Hij blijft in deze plaats werkzaam.
Interesse progressieve partijen in steenkool
Van onze Haagse redacteur DEN HAAG — De leden van de Tweede Kamerfracties van de PvdA, PPR, D' 66 en PSP willen van de minister van Economische Zaken weten wanneer hij een commissie instelt die een studie gaat maken van eventuele aanwendingsmogelijkheden van Nederlandse kolen. Zij vragen dit naar aanleiding' vaft de onlangs door de minister gepubliceerde energienota en herinneren eraan, dat de Mijnraad tot instelling van zon studiecommissie heeft geadviseerd. Zij informeren er in dit verband naar of de Mijnraad inmiddels al geantwoord heeft op het verzoek van de minister om uiteen te zetten hoe het onderzoek naar de exploita-, tiemogelijkheden van staatsmijn Beatrix zou moeten plaatsvinden. Tevens wensen zij het oordeel van de minister te vernemen over de mogelijkheid een staalbedrijf binnen de EEG te interesseren in de ontginbare cokeskolenreserves in het mijnveld Emma-Hendrik. De Kamerleden van de progressieve partijen stemmen in met de opvatting van de minister, dat het gebruik van steenkolen voor de opwekking van elektriciteit gestimuleerd moet worden. Dit zou, volgens hen, ook dienen te gebeuren met het gebruik van kolen door andere bedrijven dan alleen centrales. Zij juichen het toe, dat minister Lubbers in het algemeen positiever staat tegenover het gebruik van steenkolen dan zijn voorgangers. Tenslotte stellen zij nog de vraag, of het bestaande aardgasdistributienet in de toekomst benut kan worden voor kolengas. Volgens deze Kamerleden zijn in de vroege jaren tachtig commerciële installaties voor kolenvergassing beschikbaar en zal vergassing van kolen met een hoog zwavelgehalte geen noemenswaardige milieuproblemen opleveren.
Flinke antiekdiefstal in in Maastricht
MAASTRICHT — Uit een woning aan de Jekerstraat in Maastricht is dinsdagnacht een flinke collectie antieke voorwerpen gestolen. De inbrekers kwamen via een niet afgesloten raam binnen. Diezelfde nacht, werd in diverse bedrijven ingebroken. De dieven vonden er echter niets van hun gading. Bij een inbraak in het benzinetankstation aan de Willem Alexanderweg in de Beatrixhaven bleef de buit beperkt tot twee luidsprekers en wat snoepgoed. Dit een bouwkeet aan de Ambyerstraat Noord verdween een party gereedschap.
PLUIMVEEHOUDERS VREZEN MOEILIJKHEDEN IN LEGSECTOR Achteruitgang in eierenconsumptie door anti-reclame
BAEXEM — Rond 18 miljoen va-| derlandse kippen, gehuisvest op 24.835 bedrijven, produceerden in het afgelopen jaar 4.8 miljard eieren. Limburg telt 1930 kippenhouders waar 5 miljoen hoenders leven en leggen. De gemiddelde prijs per kilo eieren bedroeg in Ï974 f 2.07. Dit is 22 et per kilo minder dan in '73 maar 25 et meer dan in 1971 en 1972. Deze redelijke prijs heeft tot gevolg gehad dat de legkippenstapel in onze provincie en in het land is of wordt uitgebreid. Ook 'm West-Duitsland, lerland, Italië en Frankrijk zijn meer kuikens gefokt voor de leg. De forse vermeerdering heeft tot gevolg, dat dit jaar wordt gerekend met een vermeerdering van 2.2 miljard tot 2.5 miljard eieren. Deze vergroting klemt des te meer daar momenteel de zelfvoorzieningsgraad van eieren in de EEG reeds overschreden is. Een tikje verontrustend is ook nog, dal de consumptie per hoofd — thans in ons land 192 — mede tengevolge van een anti-reclame terugloopt. Het is dus helemaal niet ondenkbaar, dat de legsector moeilijkheden boven het hoofd hangen. Aldus opende de heer M, van der Sterren, voorzitter van de afdeling Limburg van de N.O.P. (Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders) de jaarvergadering in Baexern. Ook in de slachtseetor is lang niet alles koek en ei, aldus vervolgde de voorzitter. En toch vertegenwoordigen de verschillende „gevleugelde" sectoren een zeer grote post in de totale uitvoer van Nederland. De eiersector tekende voor f 650 miljoen en de slachtseetor voor f 760 miljoen. Toch vertonen beide bedragen een achteruitgang van 12% en van 15% vergeleken bij 1973. Vooral in de slachtseetor wordt steeds meer concurrentie ondervonden van andere EEG-landen, terwijl ook de groeiende invoer uit de Oostbloklanden steeds harder wordt gevoeld. Lichtpunten vormen de zwakke winters waardoor de stookkosten beperkt blijven en de gunstiger wordende grondstoffenmarkt. Hierdoor worden de voeders goedkoper.
Randweg nadert voltooiing
HEERLEN — De verwachting is jewettigd, dat het viaduct in de Looierstraat onder de E-39 omstreeks Pasen klaar zal zijn. Het verkeer zal vanaf dat tijdstip •x>eer ongehinderd door kunnen rijden toi aan Terworm.. Maar ook daar is het eind van de ellende in zicht. Op 1 mei wordt ie aanleg van de brug, die wegens mogelijke mijnschadewerking is uitgesteld, aanbesteed. De brug wordt gebouwd volgens het orefqbsysteem. Ze zal omstreeks kerstmis klaar zijn en de kroon zetten op een jarenlang werk. De brug over de Looierstraat had feitelijk eind 1974 al klaar moeten, zijn. Het slechte weer is spelbreker geweest. Thans is men door het plotselinge mooie weer overvallen. Omdat de aannemer het mooie weer niet meer zag zitten is hij maar begonnen met de jaarlijkse revisie van zijn materialen, waaronder de asfaltinstalla-ie. Op 7 maart is dat klaar en kan de laatste' asf altlaag worden aangebracht. Het ligt in de bedoeling van de dienst van Publieke Werken over de Keulse baan tot aan de Burgemeester Waszinkstraat nog een dunne slijtlaag aan te brengen om te voorkomen dat het wegdek glad wordt.