(advertentie) VERZEKERING ZIEKTEKOSTEN Vanaf dinsdag 1 april 1986 zullen velen op een andere manier tegen ziektekosten verzekerd zijn. Dan treedt nl. de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen in werking. De nieuwe wet houdt o.m. in dat de vrijwillige ziekenfondsverzekering wordt opgeheven, waarna ongeveer de helft van de vrijwillig verzekerden overgaat naar de verplichte verzekering. De andere helft moet zich verzekeren bij een particuliere verzekeraar. Dit betreft doorgaans zelfstandigen, ambtenaren en bejaarden zonder premiereductie. Een particuliere verzekering moet men liefst per 1 april 1986 afsluiten of zo spoedig mogelijk daarna. Wie nog geen keus heeft gemaakt, heeft tot 1 augustus 1986 de tijd om te beslissen over de standaardpolis. Er wordt in dat geval wel premie berekend met terugwerkende kracht tot 1 april 1986. Sommige categorieën uitkeringsgerechtigden, oie nu een particuliere ziektekostenverzekering hebben, zullen per 1 april 1986 ook onder de verplichte ziekenfondsverzekering komen te vallen. In de nieuwe wet staat ook, dat iedereen uit de bejaardenziekenfondsverzekering vanaf 1 april 1986 verplicht verzekerd is. Bij de postkantoren, de bibliotheken, de ziekenfondsen en de particuliere verzekeraars is i een folder verkrijgbaar. Daar staat ook in waar men nadere informatie kan verkrijgen. Veel kantoren zullen op GOEDE VRIJDAG (28 maart) gesloten zijn. Wie op deze dag dringend behoefte heeft aan informatie kan telefonisch terecht op 070-209325. Deskundigen van het ministerie van WVC, van de Ziekenfondsraad, van het Kontaktorgaan Landelijke Organisaties van Ziektekostenverzekeraars en van de Vereniging Nederlandse Ziekenfondsen zijn van 09.00 tot 13.00 uur op dit nummer te bellen. Alleen op GOEDE VRIJDAG dus. Vanaf 1 april kan men weer informatie krijgen bij het ziekenfonds of bij de particuliere verzekeraar. Publikatie van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 28-03-1986
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 28-03-1986
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 10209
- Jaargang
- 42
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Martens krijgt groen licht voor volmachten
BRISSEL (AP) - De Belgij,e e Senaat heeft de regering [oestemming gegeven om bij .„jmacht te regeren, waardoor het kabinet strenge beïuini&in&smaatreg-elen door kan voeren. De Senaat ging akkoord met 101 tegen 74 stemmen. Er was één onthouding. De Kamer van Volksvertegenwoordigers had al eerder ingestemd met de volmachten voor de centrumrechtse regering van premier Martens.
Tijdens de vorige ambtstermijn regeerde het kabinethartens ook voor een groot deel per decreet. Sinds de herverkiezing van Martens afgelopen jaar heeft hij weinig uitgevoerd, in afwachting van de goedkeuring voor de volmachten door het parlement.
Verwacht wordt dat snel een poot aantal noodmaatregelen lullen worden afgekondigd om de sterk verslechterde economie de baas te worden. Vandaag al wordt de eerste reeks volmachtbeslissingen tegejnoet gezien.
Een van de moeilijkste taken is ongetwijfeld het oplossen van het begrotingstekort, idat dit jaar waarschijnlijk 625 Biljard franken zal bedragen. Martens wil dat terugbrengen kt 410 miljard.
I eigische premier Martens.
Zaak tegen ex-premier België wordt doorgezet
ÜUSSEL (ANP)- De voor- BaX»*e Belgische premier en Bnsselse christen-democraat Manden Boeynants zal zich moeten verantwoorden voor die 167 beschuldigingen die legen hem zijn ingebracht. Zij lebben voornamelijk betrekking op fiscale fraude. Dat is tój tussentijds vonnis bepaald foor de correctionele rechtbank van Brussel.
_Vanden Boeynants had via ajn advocaten getracht onder flvan de 167 beschuldigingen uit te komen. Hij had onder meer aangevoerd dat die beschuldigingen niet tegen hem 'aren ingebracht op het motet dat Justitie opheffing Wn zijn parlementaire onschendbaarheid vroeg om hem te kunnen vervolgen. De rechtbank heeft dat ver- Wek van de verdediging van Vanden Boeynants echter ter rijde gelegd. Tegelijkertijd *erd de rechtszaak tegen de voormalige eerste minister voortgezet met de behande™g van een van de belangnjkste dossiers. Daarbij gaat •«t om de beschuldiging dat "•ij valsheid in geschrifte gelegd zou hebben bij de van een vastgoedjjaatschappij, de NV 'Immo- Wiere du Bastion.
Welingelichte zegslieden fatten dat met de belastingfraude en de andere onwettige Kiviteiten een bedrag is geboeid van ongeveer 200 miln Belgische francs (onge!*r 10,4 miljoen gulden), •jtoden Boeynants heeft er mee ingestemd de staat rjfiiljoen francs (ruim 3 mil•j? n gulden) aan achterstal- Sebelasting terug te betalen. t*j ontkent echter schuld aan activiteiten die 7*^ door het Openbaar Minis'orden aangewreven.
In het kort
WASHINGTON (AP) - Vol' JJS Amerikaanse regerings- zijn er de afkopen vier dagen bij gevechj 1 tussen Nicaraguaanse solten en contra's op Hondu(!? grondgebied 180 doden n, van wie 100 Sandi- S'en en 80 contra's, du'Hds zaterdag zouden er, aljj de Amerikanen, zware gereten worden gehouden die overigens nog 'rtduurden. De regering in onn)ragua neelt overigens kend dat haar troepen de is met Honduras zijn overi rokken om de contra's te L^i noemt de Amerikaanse wering een deel van de cam™s«e van president Reagan hul* eun te kri3gen voor zijn «PPakket van 100 miljoen ■^lar voor de contra's.
Bedreiging
Volgens Gorbatsjov is de aanwezigheid van de Amerikaanse Zesde Vloot de enige reden voor de permanente aanwezigheid van Russische marineschepen in de Middellandse Zee. De zesde vloot vormt naar zijn zeggen een bedreiging voor de Sovjetunie en haar bondgenoten. „Als de Verenigde Staten, die zoveel duizenden mijlen liggen van de Middellandse Zee, hun vloot daar terugtrekken, is de Sovjetunie bereid gelijktijdig hetzelfde te doen", aldus Gorbatsjov.
Aan de door hem voorgestelde regionale conferentie zouden behalve alle landen rondom de Middellandse Zee ook de Verenigde Staten en andere betrokken landen kunnen deelnemen. Gorbatsjov herinnerde verder aan op enkele oudere door Moskou voorgestelde maatregelen om het vertrouwen in de regio te vergroten. Hij doelde op toezeggingen door kernmogendheden om af te zien van het plaatsen van kernwapens in of kernwapens te gebruiken tegen landen rondom de Middellandse Zee die niet in het bezit zijn van kernwapens.
Charles Redman, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei dat de Verenigde Staten de Russen hebben ingelicht over de redenen van hun aanwezigheid in de Middellandse Zee. „En dat hebben ze begrepen", aldus Redman.
De Russische partijleider leverde scherpe kritiek op de Amerikaanse politiek jegens Libië. Hij beschuldigde de VS van agressie en verzekerde dat de Sovjetunie „solidair is met het Libische volk dat opkomt voor zijn onschendbaar recht op vrijheid en onafhankelijkheid tegen imperialistische aanvallen".
De VS en Libië zijn gewikkeld in een conflict in de Golf van Sirte, die Libië tot zijn territoriale wateren rekent, de VS en vele andere landen echter tot internationale wateren. Libië vuurde eerder deze week raketten af op de Amerikaanse vloot in de Golf van Sirte. De Amerikanen straften deze aanvallen gewapenderhand af.
Veiligheidsraad
Op verzoek van de Sovjetunie, Malta, en de landen van de Arabische Liga vergaderde woensdagavond de VN-Veiligheidsraad over het Amerikaans-Libische conflict. Tijdens deze zitting eiste de Sovjetunie „resolute veroordeling van de gewapende agressie" van de VS tegen Libië alsmede onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse Zesde Vloot uit golf van Sirte. Het woord voerde Sovjetambassadeur Joeri Doebinin.
De Amerikaanse VN-ambassadeur, Vernon Walters, stelde in zijn rede Libië volledig verantwoordelijk voor de incidenten in de golf. Walters sprak na Doebinin en zei dat de raad „eigenlijk hen moet veroordelen die willen ontkennen dat vrije vaart mogelijk moet zijn in internationale wateren".
Walters zei met nadruk dat Washington géén pogingen van Libië zal dulden „om met geweld het internationale legale recht van vrijheid van navigatie" te onderdrukken".
Malta riep de VS en Libië er dringend toe op de vijandelijkheden te staken en naar een vreedzame oplossing te streven. Libië verklaarde dat de zitting van de Veiligheidsraad geen nut heeft, omdat de VS zeer waarschijnlijk hun veto zullen uitspraken over eventueel voorgestelde acties of maatregelen van de VN.
Sinds 1982
In 1986 moet Mexico ongeveer 10 miljard dollar rente betalen, afhankelijk van de renteontwikkeling. Mexico zit al sinds 1982 in de beklemmende omhelzing van economische tegenslag toen de regering bekendmaakte dat zij niet meer kan voldoen aan de buitenlandse schuld. Het gevolg was een algehele schuldencrisis in de Derde Wereld. Om de tegenslag te kunnen weerstaan werden de spaartegoeden opgenomen, probeerden mensen een tweede baan te bemachtigen en moest de bevolking bezuinigen bij de aanschaf van kleding en voedsel. De consumentenprijzen rezen de pan uit met een stijging van 63,7 procent in 1985, waarmee de 59,2 procent in het voorgaande jaar ruimschoots werd overtroffen. Volgens sommige waarnemers kan de stijging dit jaar zelfs 80 procent gaan bedragen en is het twijfelachtige niveau van 1983 weer bereikt.
De toch al niet zo ruim bedeelde Mexicaanse bevolking zal steeds minder te besteden hebben om een beetje welvaart te vergaren die bij haar Amerikaanse noorderburen zo rijkelijk aanwezig is. Zelfs de Mexicaanse middenklasse, die in vroeger dagen nog wel eens op vakantie kon, moet de tering naar de nering zetten en heeft problemen met de aanschaf van auto en woningen.
Consumptief krediet is extreem duur. De regering denkt voor dit jaar aan een daling van de economische groei met twee tot drie procent. Als de olieprijs laag blift kan de daling zelfs vier procent bedragen.
Werklozen
De Mexicaan die nog werk heeft en moet rondkomen met het minimumloon van 3,50 dollar per dag (in Mexico- Stad), zag zijn inkomen in drie jaar tijd met 23 procent dalen. Een verbetering zit er niet in, want hoewel de regering geen betrouwbare werkloosheidscijfers heeft, wordt het aantal mensen zonder werk geschat op 40 procent. Een cijfer dat nog verder zal stijgen. Voeg daarbij de tendens van dalende investeringen en het beeld van een complete economische chaos is compleet. Slechts de bouwindustrie zal een kleine impuls krijgen als gevolg van de herstelwerkzaamheden in Mexico-Stad na de aardbevingen van vorig jaar. Inmiddels maakt het land zich op voor de wereldkampioenschappen voetbal die op 31 mei begonnen en die ongetwijfeld duizenden toeristen en supporters zullen trekken. De wereldkampioenschappen moeten de Mexicanen even de economische crisis doen vergeten. (AP)
Amerikaanse Zesde Vloot blijft in Middellandse Zee
WASHINGTON (RTR-AP-ANP) - De Amerikaanse regering heeft een voorstel van Sovjetleider Gorbatsjov voor het terugtrekken van de Amerikaanse en Russische vloot uit de Middellandse Zee afgewezen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie wees er op dat de Amerikaanse Zesde Vloot de VS in de Middellandse Zee vertegenwoordigt en onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse verplichtingen jegens de NAVO. J
Gorbatsjov bracht zijn voorstellen ter tafel tijdens een diner ter gelegenheid van een officieel bezoek van de Algerijnse president Chadli aan de Sovjetunie. Hij bood aan de Russische vloot uit de Middellandse Zee terug te-trekken als de Verenigde Staten hun zesde vloot terugtrekken.
Hij sprak zich verder uit voor het bijeenroepen ,van een conferentie over de Middellandse Zee naar het voorbeeld van de in 1975 in Helsinki gehouden Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE). In zijn tafelrede zei Gorbatsjov dat hij bereid is meteen besprekingen met de VS te beginnen over het terugtrekken van de vlooteenheden uit de Middellandse Zee.
Mitterrand staat borg voor verzorgingsstaat
PARIJS (AFP-RTR) - De Franse regering kan haar economische oprogramma uitvoeren op voorwaarde dat de sociale verworvenheden niet worden aangetast. Dit heeft president, Francois Mitterrand, verklaard aan het einde van de eerste voltallige kabinetszitting, die volgens de grondwet moet worden voorgezeten door het staatshoofd.
Premier Jacques Chirac had vorige week bij zijn benoeming verklaard dat zijn kabinet bij decreet zou gaan regeren. Op die manier kunnen de economische hervormingen die het nieuwe rechtse bewind wil toepassen nog voor de zomer door het parlement worden gedrukt, alsmede de herinvoering van het evenredigheidsstelsel in de Nationale Assemblee.
De president zal tegen grote veranderingen in de door de socialisten ingevoerde arbeidswet zijn veto uitspreken, tenzij deze door het parlement worden goedgekeurd, zo liet hij weten. Alleen die decreten die een 'verbetering betekenen' op sociaal gebied zullen goedkeuring van de president krijgen.
Om bij decreet te kunnen regeren moet het kabinet eerst toestemming krijgen van het parlement. Onder ieder decreet is echter de handtekening van de president vereist. En de president kan weigeren te tekenen. Wetten die volgens de normale weg door het parlement worden aangenomen kan het staatshoofd niet blokkeren.
Volgens de nieuwe regeringswoordvoerder Alain Juppe, die tevens onderminister van economische zaken is, is het programma dat woensdag door Chirac is uiteengezet, gericht op drie prioriteiten: economisch en sociaal herstel om arbeidsplaatsen te scheppen, herinvoering van het meerderheidsstelsel en veiligheid. Voor dit laatste punt zal een wetsontwerp worden ingediend ter bestrijding van delinquentie en terrorisme. De economische hervormingen houden onder andere in lastenvermindering voor bedrijven en privatisering van bepaalde genationaliseerde ondernemingen.
MELBOURNE (UPI-RTR) - Voor het hoofdcommissariaat van politie in Melbourne in Australië zijn gisteren zes bommen ontploft die in twee geparkeerde auto's waren gelegd. Zestien personen werden gewond, van wie drie ernstig, en 1000 werden geëvacueerd. Honderden ruiten sneuvelden.
Dalende olieprijs zware klap voor economie van Mexico
De lage olieprijs betekent een zware klap voor Mexico's economie, die, toch al zwaar geteisterd, lijkt terecht te komen in een nieuwe recessie. Miljoenen inwoners zijn gedwongen te besparen op voedsel of naar extra werk te zoeken om de eindjes aan elkaar te knopen. In een paar maanden tijd is het land vier procent van het nationale inkomen kwijtgeraakt en in vergelijking met 1985 en zelfs 1984 armer geworden, aldus Ignacio Trigueros van het Mexicaanse Instituut voor Technologie.
Sinds november vorig jaar heeft Mexico zijn olieprijs zien halveren als gevolg van de toestand op de wereldmarkt. De prijsval kost Mexico dit jaar zeker 6 miljard dollar aan inkomsten. Geld dat hard nodig is om de buitenlandse schuld van 96,4 miljard dollar te betalen en de import te bekostigen. Vorig jaar leverde de export van ruwe olie 13,3 miljard dollar op. Om het tekort op te vangen wil de regering van particuliere banken en de internationale financiële instellingen die 6 miljard dollar lenen. Dat is twee miljard meer dan in 1985. President Miguel de La Madrid heeft buitenlandse ban-
BANGUI (RTR-AFP) - Een straaljager van het type Jaguar van de Franse luchtmacht is gisteren neergestort op de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek, Bangui. Volgens de politie zijn daarbij minstens 20 mensen om het leven gekomen.
Het toestel, dat motorstoring had, kwam tijdens een oefenvlucht neer op een islamitische school in de volkswijk ~Kilometres".
kiers gewaarschuwd dat er ook van hun kant offers moeten worden gebracht als tegemoetkoming voor Mexico's worsteling de buitenlandse schuld af te betalen. Een van die offers is lagere rente op de uitstaande schuld. Het kan volgens de president zelfs zover komen dat Mexico uitstel moet vragen op de rentebetalingen.
Dit schilderij van de Engelse koningin werd gemaakt door de kunstenaar Michael Leonard in opdracht van The Readers Digest ter gelegenheid van haar 60e verjaardag op 21 april a.s. Het doek zal een plaatsje krijgen in de National Portrait Gallery in Londen.
Dit schilderij van de Engelse koningin werd gemaakt door de kunstenaar Michael Leonard in opdracht van The Readers Digest ter gelegenheid van haar 60e verjaardag op 21 april a.s. Het doek zal een plaatsje krijgen in de National Portrait Gallery in Londen.
Leger op Filipijnen in hoogste staat paraatheid
MANILA (UPI-DPA) - De opperbevelhebber van de Fili-
pijnse strijdkrachten, generaal Fidel Ramos, heeft de hoogste staat van paraatheid ingesteld in verband met mogelijke acties van het communistische Nieuwe Volksleger (NPA) gedurende de paasdagen. Als gevolg van NPA-acties zijn sinds het aantreden van de regering-Aquino op 25 februari 303 mensen omgekomen.
President Aquino heeft het NPA opgeroepen een bestand te aanvaarden en onderhandelingen te voeren. Een regeringswoordvoerder zei dat alle anti-regeringsactiviteit tot 25 februari niet als strafbaar wordt beschouwd. Het NPA liet dezer dagen weten wel bereid te zijn tot onderhandelingen, maar niet tot het afgeven van hun wapens. Het NPA is de gewapende arm van de verboden Communistische Partij.
Een groep van 65 parlementariërs van de KBL-partij van ex-president Marcos vindt inmiddels dat het instellen van een tijdelijke grondwet en het ontbinden van het parlement door de regering-Aquino „ongeldig en zonder rechtskracht" is. Zij bestempelden de president als een „dictator".
De Japanse Kamer van Afgevaardigden heeft besloten vanaf april een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop de officiële hulp aan de Filipijnen is besteed, nadat Japanse firma's waren beschuldigd van het betalen van smeergeld aan ex-president Marcos. Dit heeft een woordvoerder van het parlement meegedeeld.
De partij van eerste minister Nakasone, stemde met tegenzin in met de vorming van een parlementaire commissie ad hoc, onder druk van de oppositie, die de debatten sinds dinsdag blokkeerde.
Het is voor het eerst dat in Japan een parlementaire enquêtecommissie wordt gevormd sinds het Lockheedschandaalvan 1976.
Ex-president Marcos zelf is in Honolulu onder strafbedreiging gedagvaard om als getuige te verschijnen en verklaringen af te leggen in verband met moorden op Filipijnse vakbondsactivisten in de VS.
Twee tegen Marcos agerende activisten, Silme Domingo en Gene Viernes, werden in juni 1981 doodgeschoten in een fabriek in het centrum van Seattle.
Kapitein Boerenveen niet op borgtocht vrij
WASHINGTON (ANP) - De rechtbank in Miami heeft een verzoek van de Surinaamse kapitein Boerenveen om op borgtocht te worden vrijgelaten afgewezen. Dat heeft een woordvoerster van justitie in Miami meegedeeld. Boerenveen werd maandag samen met twee andere Surinamers gearresteerd wegens betrokkenheid bij handel in cocaïne. De drie worden ervan verdacht faciliteiten in Suriname te hebben aangeboden voor de doorvoer van cocaïne.
Het Openbaar Ministerie maakte bezwaar tegen vrijlating op borgtocht, wegens de kans dat Boerenveen zal vluchten. Op 4 april wordt op verzoek van Boerenveen een hoorzitting gehouden over zijn diplomatieke status. Een datum voor het begin van het proces is nog niet bepaald. Boerenveen is met een diplomatiek paspoort de Verenigde Staten binnengekomen en beroept zich op zijn diplomatieke onschendbaarheid. In diplomatieke kring in Washington wordt er echter op gewezen dat diplomatieke onschendbaarheid slechts erkend wordt wanneer iemand als diplomaat geaccrediteerd is. Het Openbaar Ministerie in Miami staat op het standpunt dat alleen een beroep op de diplomatieke status kan worden gedaan als de betrokkene officieel in de Verenigde Staten op bezoek was en voor zijn officiële bezigheden was uitgenodigd. Dat was volgens het Openbaar Ministerie bij het bezoek van kapitein Boerenveen niet het geval. In Miami heeft zich een jaar geleden een gelijksoortig geval voorgedaan. Toen werd de premier- van de Turks en Cayos eilanden gearresteerd, eveneens op beschuldiging van drugsmokkel. Zijn beroep op diplomatieke onschendbaarheid werd door de rechtbank verworpen. Boerenveen, na machthebber Bouterse en stafchef Graanoogst de 'derde man' in Suriname, werd maandag op aanwijzing van een infiltrant van de Amerikaanse narcoticabrigade DEA, samen met twee anderen gearresteerd op een jacht in Biscane Bay bij Miami. In een verklaring, die het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken uitgaf, wordt de arrestatie van Boerenveen „een actie van de Amerikaanse inlichtingendiensten tegen het regime in Suriname" genoemd. „Dit kan de relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten ernstig verstoren", zo staat in de verklaring.
Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wilde nog geen commentaar geven op de affaire. Aangenomen wordt dat het State Department meer duidelijkheid wil krijgen over de mate waarin de top in Paramaribo betrokken was bij de plannen voor cocaïnesmokkel.
Zuid-Afrika toneel van veel geweld
JOHANNESBURG (RTR) - Bij geweldsuitbarstingen in verschillende delen van Zuid- Afrika zijn sinds dinsdag zeker 32 mensen om het leven gekomen. Woensdag was een van de bloedigste dagen van de afgelopen twee jaar. Gisteren schoot de politie twee mensen dood, toen een menigte een personenwagen in brand wilde zetten. De meeste doden vielen woensdag in het thuisland Bophuthatswana, waar de politie optrad tegen deelnemers aan een illegale massabijeenkomst, die weigerden zich te verspreiden. Daarbij kwamen elf mensen om. Er werden 2500 arrestaties verricht. Er is een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Verder vielen er doden bij ongeregeldheden bij Kaapstad, en in Johannesburg en Port Elizabeth. De onrust van deze week wordt gezien als de meest gewelddadige sinds in september 1984 op grote schaal antiapartheidsrellen uitbraken. Port Elizabeth heeft zich inmiddels bij stemming uitgesproken tegen apartheid op stranden. Nu nog alleen voor blanken bestemde stranden zullen per 1 juli worden opengesteld voor alle rassen. De gemeenteraad van deze stad in Zuid-Afrika besloot hiertoe met 14 stemmen voor en zeven tegen na aanzienlijke druk van plaatselijke en buitenlandse industriëlen. (Zie ook pag. 7.)