Consultancy Technical consultancy Management consultancy Project management ' f» cl "" ' K \_t/
Amigoe
- 02-11-1991
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Amigoe
- Datum
- 02-11-1991
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Amigoe
- Plaats van uitgave
- Curaçao
- PPN
- 863860281
- Verschijningsperiode
- 1976
- Periode gedigitaliseerd
- 1976-1994
- Verspreidingsgebied
- Nederlandse Antillen
- Herkomst
- KB C 251
- Nummer
- 254
- Jaargang
- 108
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
PIERSON, HELDRING & PIERSON (N.A.) N.V. \^ Mm Pierson verleent ook op Curacao financiële diensten aan particuliere- en institutionele beleggers, en aan grotere bedrijven. \ JÊk .. |. i ... Pierson Curacao is gespecialiseerd in internationaal vermogensbeheer, de handel in valuta's en depositos, en bijzondere krediet \ Am |k \C\ fT Hl arrangementen zoals handels financieringen \ Êk ] I I I Als,echte merchant bank beschikt Pierson Curacao op ons eiland over de deskundigen en de know how om voor iedere cliënt \ fcJl ■** afzonderlijk, de meest ge-eigende oplossing te vinden, \ \ w a n t ..."sommige zaken verlangen een Pierson benadering" \ \ Voor nadere informatie, bel oru, eens op telefoonnummer 639300 \
Advertentie
Training _ 1 ~ ] I X-25/X-75 w | packet switching V, | N
Advertentie
Facilities management I _mJ ~~~ I I ¥
TELEPORT
garend Houtsmuller, direk- van Carib Teleconsult lL' geniet er zichtbaar van hij vertelt over al die gelijkheden en als een blij Jjj* even later op zijn 'lap l£ het een en ander demoni 6ert in het cleane kanijpje in het ITC. Jls nu een paar jaar bezig k?e Nederlandse Antillen, i* w®B werd de Nederlandse L* benaderd door een L tal initiatiefnemers op o.a Sao die een teleportect wilden opzetten. Dat KTC* *8 uiteindelijk niet L°rden wat men ervan Lt^acht had, maar de kt^fte aan betere infra- t6i °tuur op het gebied aan L communicatie bleef ktaap- De bedoeling van b^ teleport-project was L aSao een beter aanzien tev °etere faciliteiten te [W?1» als spilpunt van infork^ jedistributie. Een N>i tussen het Caribisch F\ ' Noord- en Zuid Ame- Wrjji er» Europa. Dat had men L^ftr? koppelen aan de bestip , °-e logistieke functie met R^ aven, het luchtverkeer
il leijj^Riuller kan geen dvi- I antwoord geven op de >l *Hsi& Waarom het project l^ukt is. 'Het heeft te I >^en met een onduidelijke l>' *aj Stelling en wat lange i'Me0^11 zeSt hij vaag, er I \ .en verontschuldigend j, l£ loevoegend dat hij zelf É' t?ersoonhjk bij het pro- is geweest. j^dels ging Incercai B.V, ji \^ Nederland gevestigde i' S j ationale onderneming, i '^i^^^tief ontplooien om fi % ? Nederland adviezen \ j^ied dryven te geven op *taT Van telecommunicatie, ofiBt^°mrnunicatie en tele'# 989 werd Houtsmuller 'VMieen van zyn vroegere TC genden, Alain Licht/)Hf wiehiJaandeTU- V*W d gestudeerd, uit- om op vakantie ji ?% te komen. ivH?luller1uller stelde aan de fj ele van Intercai voor 11 ccl van zyn reis te I'^a-ru"1 mil waarvoor hij ii v^er-L ou verkennen naar 'rtrf^en1 heden om de aktivi'| K^i^e aar de Antillen uit te i bNk b-' ïntercai-direkteur 1 N id| evits vond het zon * feee> dat hij niet alleen "'trSek Van Houtsmuller %elf taalde, maar besloot u te reizen.
'Het verbaasde ons dat wij op Curagao een hele andere situatie aantroffen dan wij aanvankelijk verwacht hadden. Wij hadden eigenlyk een verkeerd beeld over de mogelijkheden, het tempo en de efficiency waarmee er gewerkt wordt', zegt Houtsmuller nu.
Wat bleek namelijk? Binnen vijf dagen waren er op dat vakantiereisje al dertig zakengesprekken gevoerd, waarbij er zeven mondelinge en één schriftelijke opdracht binnenkwam.
Bij die gelegenheid ontmoette Houtsmuller ook voor het eerst marketing-specialist Humphrey Hato, toen nog werkzaam bij CPA en nu een collega bij Carib Teleconsult. In december 1989 werd Houtsmuller door minister van Verkeer en Vervoer Louis Gumbs gevraagd om gedurende de periode van een jaar in opdracht van Landsradio de reorganisatie van Telem op St. Maarten te begeleiden.
'Leuke opdracht. Telem bestiert een belangrijk deel van de telecommunicatie op de Bovenwindse eilanden en ik kreeg te maken met een stelletje heel enthousiaste mensen. Ik gaf b.v. cursussen en als die om een of andere reden alleen in het weekeinde konden plaatsvinden bleek dat voor de mensen geen enkel probleem.
Houtsmuller merkt daarbij op dat in het Telemgebouw de werknemers van de eilandelijke telefoondienst nauw samenwerken met het personeel van Landsradio, anders dan op Curasao het geval is bij Setel en Landsradio. Behalve een aantal projecten ter verbetering van de organisatie, werden een aantal gerichte trainingspro-
gramma's afgewerkt, b.v. voor packet-switching, de aanleg van data-netwerken, maar ook simpele trainingen voor pc-gebruik met spreadsheets, databases enz. waarvoor grote belangstelling bestaat bij het personeel. Inmiddels werd in overleg tussen de direkties van Landsradio, Setel en Nepostel (Nederlandse PTT)
gesproken over het opzetten van een consultancy-operatie op Curagao en gezien de ervaring van Houtsmuller op St. Maarten werd hem gevraagd dit project onder de naam Carib Teleconsult te gaan leiden.
BEHOEFTE
Deze consultancy, legt Houtsmuller uit, is in de eerste plaats gericht op bedrijven die een hele concrete behoefte hebben aan een praktische invulling voor hulp. Zij zitten vaak met de vraag welk systeem en welke hardware en software zij zullen kiezen uit het onwaarschijnlijk grote aanbod.
'Op Curacao alleen zijn er niet minder dan honderd verschillende pc-leveranciers. De klanten zien als ze iets willen aanschaffen, op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer en
hebben behoefte aan onafhankelijke informatie voor het doen van de juiste keuze. En ze krijgen die het liefst van een neutrale instantie die niet direkt verbonden is met de leverancier van de hard- en software.
Als het om betrekkelijk eenvoudige vragen gaat, bieden wij de helpende hand zonder daarbij iets in rekening te brengen. Bij voorbeeld als iemand wil weten hoe hij een verbinding kan opzetten naar een VN-database in New York. Dan verschaffen wij die informatie zonder dat het iets hoeft te kosten. Maar wij komen natuurlijk wel met een rekening als het gaat om een netwerk-concept waarvoor het nodige voorbereidings en schrijfwerk moet worden gedaan.
Er zijn bedrijven op het eiland die behoorlijke investeringen hebben gedaan in apparatuur en software die achteraf niet blijkt te voldoen. Of waarbij het in het begin wel draaide, maar er problemen ontstonden door het wegvallen van de support van de leverancier. Zij blijken dan geschrokken van het kapitaal dat ze in zon netwerk hebben gestoken, zonder dat het gewenste resultaat werd bereikt. Kijk, dan
proberen wij door advisering tot betere resultaten te komen. Het begint met een diagnose, waarbij de klant alle gewenste informatie moet spuien. Uiteraard geven wij daarbij de zekerheid dat dit strikt vertrouwelijk gebeurt. Dat hoort bij de beroepsethiek, zoals bij de huisartsen.
ALGEMEEN SNELLER EN BETER COMMUNICEREN MET DE WERELD In. Barend Houtsmuller: "Curacao verdient dikke zeven" Telematica is de toekomst
BINNENKORT, op 14 November a.s. wordt er in het ITC een seminar Behouden op het gebied van Telematica. Dit *[eminar, waaraan de vorige week reeds Aandacht besteedde, wordt Georganiseerd door Setel Telease n.v. en Carib ~onsult n.v. ™at is telematica en welke Mogelijkheden worden er *oor deze combinatie van 'excommunicatie en informatie geboden? Wij opraken hierover met ir. jWend Houtsmuller, direk- van Carib Telecon*Ult en een van de sprekers tydens het komende
L Verre toekomst? Integent 66!, een simpel voorbeeld irll wat er nu al al mogelijk Telematica. Het pro- P^inma heet 'Lifelink' en is i ook hier beschikj aar voor personen en instelden uit de medische sector Le zich erop willen abon- KI60--t 'ematica, afkomstig van t franse Telematique is een l^entrekking van telecommunicatie en informatica. t 6- klinkt als een magisch J^rd en het is inderdaad rotHlerbaarlyk wat er alle- Ej}al mogelijk is. Snel en Cliënt kan geschreven en/ i.,BeBproken informatie over V* Uithoeken van de wereld j?rden uitgewisseld. Of het C^Qiedische gegevens zijn, fjKers uit de boekhouding V^ bedrijven, bankgegevens, lb alles kan. I" 'transport' van deze infor- IL^ie vindt plaats via de Cr, el (zowel de conventiol J*> als de glasvezelkabel), %?l0~ en satellietverbinleK en' n naar gelang de tfc_}50efte aan gecomputerik rde informatie systemen J^neemt, breidt het gebied !j, Telematica bestrijkt zich !
DOKTER B. BETER heeft zojuist een nieuwe patiënt bezocht in Santa Rosa. Het ziet er niet best uit en ofschoon hij al een indicatie heeft wat er aan mankeert, wil hij toch graag een 'second opinion' van de arts die de man eerder behandeld heeft. Kan niet, zegt de familie. Die zit in Dordrecht waar de patiënt de afgelopen zeven jaar bij zijn geïmmigreerde zoon heeft gewoond. Geen probleem denkt de arts. Terug in zijn auto pakt hij zijn schootcomputer en toetst het gewenste programma in. Hij krijgt een alfabeti-
= door Norbert Hendrikse =
sche lijst met namen van Nederlandse artsen en specialisten. Ziet inderdaad de naam J. Jansen, Dordrecht die hij van de familie doorkreeg, compleet met adres, telefoon- en faxnummer; kiest een blanco scherm om zijn boodschap op te stellen en vervolgens het telefoonnummer van Jansen. En dan is het maar even wachten op het antwoord: een korte samenvatting van de 'history' van de patiënt, die inderdaad zijn eerste vermoedens bevestigt.
Ir. BAREND HOUTSMULLER ...nieuwe mogelijkheden...
VERTROUWEN
Houtsmuller zegt dat het hier niet gaat om een door zijn consultancy bedrijf opgelegde zelfdiscipline, maar dat het gebruikelijk is voor 'de branche waarin hij werkzaam is.
"Wij zijn aangesloten bij de ORI, het overlegorgaan van raadgevende ingenieurs, en die hebben een beroepscode waarbij nadrukkelijk wordt bepaald dat indien de klanten daar prijs op stellen, niets van de door hen geleverde informatie zonder toestemming mag worden gebruikt. Dat is trouwens logisch, niemand wil graag dat zijn concurrent ervan op de hooge is van wat er zich binnen zijn bedrijf afspeelt. In datzelfde kader zijn er ook een aantal 'exclusiviteits regelingen. Northern Telecom heeft b.v. indertijd aan Intercai hulp gevraagd bij bij marktresearch en om de hele marketing organisatie op te zetten. Op voorwaarde echter dat Intercai niet binnen een tijdsbestek van een jaar voor een andere telecommunicatie-organisatie hetzelfde zou doen.
Uiteraard kost dat de opdrachtgever wat meer, want er wordt daardoor een stuk van de markt afgepakt van het consultancy bedrijf. Houtsmuller: 'Het past echter ook in onze ethische doelstellingen. Het is niet goed dat je werk, dat je exclusief voor iemand doet, die de uren van research en ontwikkeling betaalt, later nogmaals doorverkoopt aan een andere klant.
Na de diagnose volgt de uitwerking, zowel technisch als commercieel en tenslotte de implementatie.
Het terrein waarop Carib Teleconsult zich beweegt is vrij uitgebreid. Houtsmuller noemt daarbij adviezen op het gebied van telefonie (voice communication), datacommunicatie, mobiele communicatie (cellulaire telefonie, straalverbindingen, marine telecommunicatie, beveilingssystemen), netwerken en satellietcommunicatie.
Bij het opzetten van telefoonnetten moet men zich uiteraard houden aan bestaande regels en normen. Er wordt bij de klant gekeken wat de behoefte zijn, er worden technische specificaties gemaakt en aan de hand daarvan kan de leverancier een systeem leveren dat min of meer 'op maat' gemaakt is.
Houtsmuller benadrukt ht belang dat dit gebeurt binnen de bedrijfsplanning, dus ook aangepast aan de groei en eventuele inkrimping van het bedrijf.
DATABASES
Een van de meest interessante aspecten van al deze vormen van communicatie vind Houtsmuller de mogelijkheid om in te haken op allerlei applicatie-mogelijk-
heden die in het internationale verkeer mogelijk zijn. Hoe men zich b.v. kan abonneren op de toegang tot data-
bases van gespecialiseerde organisaties. Hij noemt daarbij het eerder aangehaalde 'Lifeline' videotext systeem, waarmee huisartsen in Nederland met; elkaar communiceren. Momenteel is Carib Teleconsult in gesprek met de lokale Verenieine van Huisartsen over de mogelijkheid ook Curacao hierop aan te sluiten. Maar ook ziekenhuizen, laboratoria, apotheken en andere medische instellingen zouden ervan kunnen profiteren.
Of het een kostbare zaak is? 'Allerminst', zegt Houtsmuller. 'Het kost uiteraard geen dubbeltje of kwartje', maar het is geen investering die in de tonnen loopt. Voor de gebruiker die aangesloten is, zijn de kosten beperkt tot een pc - en dat hebben de meesten al - een modem en dan het abonnement dat hooguit zon duizend gulden per jaar kost.
Curasao heeft al een goedwerkend datanet-systeem. Wat er nog bij zou moeten komen is een centraal systeem voor de lokale artsen en andere medische instellingen.
Houtsmuller beaamt dat een goede samenwerking met Landsradio en Setel voor het opzetten van dit soort systemen belangrijk is, al is het volgens hem toch geen noodzakelijke voorwaarde.
"Wij gaan er van uit dat je met de bestaande infrastructuur iets moet kunnen bouwen. Telematica kan je mooier opzetten als de systemen die dit moeten dragen ook meer sophisticated zijn, maar het kan ook met heel eenvoudige hulpmiddelen. Uiteraard moet je wel de beschikking hebben over voldoende lijnen.
De direkteur van Carib Teleconsult is overigens best te spreken over de infrastructuur op Curacao, vergeleken bij die van andere landen in de regio. 'Het is weliswaar nog niet op het niveau van de Verenigde Staten, Europa, of als b.v. Puerto Rico, maar als ik in een rijtje van 1 tot 10 een cijfer moet geven dan wordt dat een dikke zeven.
Er zijn bovendien voortdurend projecten in uitvoering om het bestaande systeem bij ons verder te moderniseren, zoals b.v. het glasvezel net waaraan nu gebouwd wordt.
REGIO
Carib Teleconsult is behalve in de Nederlandse Antillen ook aktief op Aruba en andere eilanden in het Caribisch gebied. Kortgeleden werd over telematica en consultancy een presentatie gehouden in Puerto Rico, die goed is aangeslagen en waaruit men zeker opdrachten verwacht. De doelstelling van Carib Teleconsult is ook om na vaste voet te hebben gekregen op Curacao, de werkzaamheden uit te breiden naar andere eilanden en naar het Zuidamerikaanse vasteland. Houtsmuller noemt in het rijtje van potentiële klanten de banken, Refineria Isla, credit card organisaties, die allemaal 'hevig communiceren' met Zuid Amerika.
De technische mogelijkheden zijn er, maar hoe is het gesteld met de 'human resources' ? Zijn er voldoende capabele en getrainde personen aanwezig om de groei
in deze sector te voeden?
Houtsmuller: 'Dat kan inderdaad een knelpunt worden. Niet alleen voor wat betreft het aantal beschikbare krachten, maar ook wanneer het gaat om het enthousiasme. Je moet een club van enthousiaste mensen bij elkaar hebben om bepaalde dingen te kunnen doen. Een ander probleem is hoe een bestaand systeem technisch in de lucht te houden. Er moet een regelmatige service plaatsvinden. Wij hebben daarvoor een programma bedacht Facility management, dat de nodige mankracht moet leveren voor het beheren van geïnstalleerde systemen. De bedoeling is dat dit op tijdelijke basis geschiedt, waarbij binnen het bedrij f dat wij assisteren personen worden opgeleid die het overnemen. Het zou immers een te kostbare zaak worden indien bedrijven permanent afhankelijk blijven van consultants om hun programma's te laten draaien.
SIMPEL
Telematica is eigenlijk heel simpel. Het is niets anders dan computers met elkaar laten communiceren. Het is een modewoord, waar sommigen nog geen raad mee weten, omdat ze het nog niet goed kunnen plaatsen. Maar nogmaals, het is heel eenvoudig en maakt ons leven ook zo veel simpeler. Het biedt ons nieuwe mogelijkheden die ons via de telecommunicatie-infrastructuur aangereikt worden. Het vergroot onze efficiency, verkleint afstanden en bespaart ons tijd die wij dan kunnen besteden aan meer creatieve bezigheden. Kortom, Telematica is de toekomst en wel een toekomst die dichter bij is dan velen van ons beseffen.