(INGEZONDEN MEDEDELING) Maak kennis met startende ondernemers —YSV / Italiaans Restaurant > Silvio & Conny Castelli De keuken is geopend: dagelijks van 12.00-14.00 en van 17.00-22 30 uur za. en zo. van 17.00-23.00 uur, woensdag gesloten. • Boterstraat 6 - Schiedam - Tel. 010-473 67 38 # ~i~ SCHOONHEIDSSALON • (S&tAcrfza/ VOOR DAMES EN HEREN Geopend van maandag t/m zaterdag. Behandeling volgens afspraak. Mccrweidc-combihuis Tel: 010 - 4822111 Grote Hagen 20 t.s.t. nr. 374 *3078 RA Rotterdam-IJsselmonde K.v.K. nr. 177 619 # NIEUW IN VLAARDINGEN • ChkJe*Kinq # HEERLIJKE KROKANTE KIP Handelstraat 1 Tel. 435 59 83 • ledere dag geopend tot 23 uur. q "• # MultiTask Organization verzorgt voor U KUNSTZINNIGE BEDRIJFSFOTOGRAFIE met een Rotterdams karakter Vraag vrijblijvend inl. Postbus 21314 _ • 3001 AH - R'dam - Tel. 010-421 54 05 » In deze rubriek worden startende ondernemers in staat gesteld zich in deze krant te presenteren. Bel voor inlichtingen over condities en uitvoering met Cor van der Velden, telefoon 010 - 4004.296.
Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
- 26-06-1990
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
- Datum
- 26-06-1990
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Arbeiderspers
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832737143
- Verschijningsperiode
- 1945-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1945-1991
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 13210
- Jaargang
- 46
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Tonnen nodig voor redden Rivoli Stichting Rotterdam 1990 vraagt gemeente geld om laatste grote evenement overeind te houden
ROTTERDAM — Voor de redding van het noodlijdende Rivoli is tussen de 750.000 en een miljoen gulden nodig. De stichting Rotterdam 1990 gaat dit bedrag vragen aan de Rotterdamse gemeenteraad, die al eerder anderhalf miljoen extra uittrok om het laatste grote evenement in het kader van het 650-jarig bestaan van de stad overeind te houden. De stichting vind dat Rivoli op de Müllerpier in ieder geval moet doorgaan. Maar omdat zij het geld dat nodig is om reclame te maken en het programma aan te passen zelf niet heeft, is gisteren besloten aan te kloppen bij de gemeente. Met een uitgebreide brief, waarin alle reddingsplannen op een rijtje worden gezet, hoopt de stichting de raad zover te krijgen in de buidel te tasten. Volgens woordvoerder J. Goeijenbier van de stichting 1990 is de 7,5 ton tot een miljoen gulden niet alleen nodig voor een uitgebreide publiciteitscampagne, maar ook om te kunnen voldoen aan lopende verplichtingen'. De stichting acht volgens Goeijenbier Rivoli bovendien op sommige punten niet aantrekkelijk genoeg voor het publiek. Ook daar zou met het extra geld wat aan moeten gebeuren. Woordvoerder B. Kulpe van de kermisexploitanten, die de Müllerpier eerder blokkeerden uit protest tegen het uitblijven van een reclame-campagne, zegt dat het er positief uitziet'. „Ik kan me niet voorstellen dat de stichting dit allemaal in gang heeft gezet zonder dat er een positieve beslissing komt," zegt hij. Kulpe benadrukt dat hij en zijn collega's wel inspraak willen hebben op de besteding van het geld. „Dat geld kan wel helpen, als ze het maar niet besteden aan een of andere foldercampagne," zegt de kermisexploitant. „Dat is geld weggooien. Er is natuurlijk de afgelopen week al veel meer gepraat over de redding van Rivoli en ook wij hebben een aantal plannen op tafel gelegd. Zo zou er wat meer gezelligheid kunnen komen door middel van terrasjes en dergelijke." Kulpe, die laat doorschemeren dat ook de Rivoli Festival Hall weleens in de problemen zou kunnen verkeren, wil niet dat geldelijke steun daaraan ten koste gaat van de exploitanten. Hij vindt dat de stichting verantwoordelijk is voor de problemen. „De twee ton die is besteed aan reclame, op zich al veel te weinig, is bovendien te veel in allerlei borden langs de openbare weg gestoken, in plaats van in advertenties."
Volgens PvdA-raadslid W. H. J. M. Vleugels is zijn fractie niet 'hyper-enthousiast' over het idee nog eens een miljoen gulden in Rivoli te pompen. De fractie vergaderde gisteravond onder andere over Rivoli. Vleugels stelde zich vorige week in een besloten vergadering van een raadscommissie vierkant op tegen de extra steun aan de kermis. Ook de VVD en D 66 lieten weten niets te zien in extra steun. Alleen het CDA zag nog een mogelijkheid Rivoli overeind te houden, mits de exploitanten er zelf ook flink aan zouden trekken.
PvdA-wethouder mevrouw Y. C. M. de Rijk (Financiën) stond vorige week op het standpunt dat de gemeente de hand op de knip moet houden. „De fractie zit niet ver van dat standpunt," aldus Vleugels, die laat merken dat de stichting wel met een erg goed plan moet komen, wil zijn fractie 'omgaan'. „Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat de gemeente op geen enkele manier aansprakelijkheid aanvaardt," zegt hij. „De evenementen zijn niet voor niets door een stichting georganiseerd."
Vijf jaar voor dodelijke steekpartij gevangenis
AMSTERDAM — De 37-jarige Steve H. uit Rotterdam is gisteren wegens doodslag door het Amsterdamse gerechtshof conform de eis veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Eerder werd hij door de Alkmaarse rechtbank tot eenzelfde straf veroordeeld.
H. had op 30 oktober 1988 in de Alkmaarse gevangenis Schutterswei een medegedetineerde met messteken om het leven gebracht. Volgens zijn zeggen werd hij door de man bedreigd. Het hof heeft echter het door de raadsman C. Korvinus opgeworpen beroep op noodweer verworpen.
Steve H. zat in de Schutterswei naar het zich nu laat aanzien al bijna zes jaar ten onrechte een straf van twaalf jaar uit voor de moord in 1984 op I. B. Mambre, de zogenaamde cocaïnekoning van Rotterdam-Zuid. Deze zaak staat bekend als de Antilliaanse carnavalsmoord. Inmiddels heeft zijn halfbroer Armin bekend de man te hebben neergeschoten. De Rotterdamse rechtbank doet donderdag 28 juni uitspraak in déze zaak, waarin een eis van tien jaar gevangenisstraf tegen Armin is gevallen.
Steve H. zelf, die inmiddels voorlopig op vrije voeten is, moet binnen enkele maanden voor het gerechtshof in Arnhem verschijnen, waar de revisie van zijn oude' carnavalsmoordzaak zal worden behandeld.
Kerncentrale op Maasvlakte niet uitgesloten
ROTTERDAM — De mogelijkheid van een kerncentrale op de Maasvlakte is in theorie weer open. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hadden in het bestemmingsplan Maasvlakte zo'n centrale uitgesloten. De NV Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) en de minister van Economische Zaken gingen daartegen in beroep bij de Kroon, die GS nu in het ongelijk heeft gesteld.
Als de regering besluit geen nieuwe kerncentrales toe te laten, is een verbod overbodig, stelt de Kroon. Mocht de regering de bouw wel toestaan, dan moet niet worden uitgesloten dat de keuze op de Maasvlakte zal vallen: „Er zijn geen dringende redenen om die mogelijkheid op voorhand in het bestemmingsplan te verbieden."
Ook bezwaren van de Zuidhollandse Milieufederatie tegen de C2-deponie voor niet verwerkbaar chemisch afval zijn ongegrond verklaard. Volgens de Kroon blijven de risico's van aantasting van het duingebied van Voorne en het Oostvoornse Meer „tot een acceptabel niveau beperkt".
Spoorooievaars nu druk met opvoeding
FOTO'S PAUL STOLK Het ooievaarspaar dat al enkele maanden nestelt bovenop een spoorbaanportaal bij de Stadhoudersweg in Rotterdam (zie inzet), is deze dagen druk met het voederen van de twee jongen. De foto toont hoe een van de ouders komt aanvliegen met een fors brok voedsel in de snavel. Het ene jong kijkt vol verwachting naar het lekkere hapje uit, terwijl de overige gezinsleden het nest op orde brengen. De twee ooievaarsjongen kunnen nog niet vliegen.
Door Harmen Bockma jr Reorganisatie DROS houdt miljoenenbezuiniging in
ROTTERDAM — De DROS moet miljoenen guldens bezuinigen. Het voorgenomen reorganisatieplan levert een bedrag op van 44,5 miljoen gulden in vier jaar, waarvan 29,4 miljoen weer in de organisatie wordt gestoken. Dit blijkt uit het rapport van de directie van de DROS (Dienstenstructuur Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling Rotterdam) over de reorganisatie. De DROS heeft dit jaar een budget van 89 miljoen gulden.
De grootste besparing wordt behaald op de personeelskosten. De directie wil ongeveer 250 banen afstoten, wat een bedrag oplevert van 40 miljoen gulden. Daarvan is 22,4 miljoen gulden nodig voor de tachtig tot honderd flexibele banen die de directie wil scheppen en voor sociaal beleid. Op huisvesting en materieel bespaart de DROS volgens de plannen 5,1 miljoen gulden. Vier miljoen daarvan wordt gebruikt voor herhuisvesting. De projecten die nodig zijn voor de reorganisatie kosten 4 miljoen gulden. Volgens bronnen binnen de DROS heeft algemeen directeur drs H. F. A. M. Huijsmans eerder nadrukkelijk gevraagd of op de DROS niet bezuinigd zou worden. Hem zou verzekerd zijn dat het college van burgemeester en wethouders dat niet van plan was. DROS-medewerkers vragen zich nu dan ook af waarom de Dienstenstructuur toch geld gaat inleveren. Dit heeft volgens hen mogelijk te maken met de komst van het nieuwe college dat de ambtelijke organisaties zo nodig een 'boete' wil opleggen als ze niet efficiënt werken. De DROS zou de eerste organisatie zijn die zo'n efficiencytoeslag' krijgt opgelegd.
Binnen de DROS is bijna ongelovig gereageerd op de plannen van de directie. De medewerkers kregen vier jaar geleden ook een reorganisatie-plan voorgelegd, dat inhield dat 20 percent van de middelen van de DROS voortaan vrij besteedbaar zou zijn. Van dat plan kwam niets terecht. Volgens een betrokkene is de sfeer er dan ook een van: „Dit gebeurt niet echt."
Eén van de meest door de voorgenomen reorganisatie getroffen instanties is de dienst Volkshuisvesting. „Daar vraagt men zich af hoe Vermeulen aan de buitenwacht wil gaan vertellen dat stadsvernieuwing voor hem blijkbaar niet meer belangrijk is," aldus de zegsman. Veel ambtenaren vestigen dan ook hun hoop op de politiek, die uiteindelijk moet beslissen over de plannen. „Maar zonder dekking van het college was Huijsmans hier niet aan begonnen," aldus een sceptische ambtenaar. Volgens Rob Luca, secretaris van de medezeggenschapscommissie (MC) van de DROS, herkent de MC een belangrijk deel van de in het directierapport gestelde diagnose. „Er is inderdaad het nodige mis, er zal het één en ander moeten gaan gebeuren," aldus de eerste voorlopige reactie van de MC. Wel vindt Luca dat het verband tussen diagnose en voorgestelde oplossing ontbreekt.
Het feit dat de gelden voor het sociaal plan uit het eigen DROSbudget moeten komen, is voor de MC niet aanvaardbaar. „Daar zou het college van B en W voor moeten zorgen," vindt Luca. De MC wil het overleg met de directie op vier punten voeren: ten eerste moet de vraag aan de orde komen of het plan op deze manier wel goed in elkaar zit. Ten tweede mogen er geen gedwongen ontslagen vallen. Ten derde moet er een extra budget komen om de reorganisatie op een 'goede en fatsoenlijke manier' te laten verlopen. Ten vierde moet er een duidelijk politiek standpunt over de directieplannen op tafel komen.
Intensief 'posten' leidde tot aanhouding metro-steker Door Marcel Potters
ROTTERDAM — Twee weken lang zaten ze in een zogeheten 'postbus'. Een wagen van het energiebedrijf, strategisch opgesteld zodat de metro-steker constant in de gaten kon worden gehouden. De inspanningen van het groepje rechercheurs bleken niet voor niets: vorige week woensdag — ongeveer een maand na de bijna fatale steekpartij in station Rijnhaven — kon een 27-jarige verdachte in de kraag worden gevat.
De politie had aardig wat energie in deze zaak gestoken. Het was immers niet de eerste keer dat de Rotterdamse metro het toneel was van nutteloos geweld. Vorig jaar Werden drie vrouwen in station Zuidplein op beestachtige wijze vermoord door een volkomen losgeslagen man.
In december werd een Surinaamse jongen in metrostation Delfshaven mishandeld. „Geweld is een heel belangrijk aspect als je het hebt over prioriteit van zo'n zaak," meent persofficier van Justitie mr G. L. Bouman. „Dat het in de metro gebeurt komt daar nog eens bij. Zeker als je ziet wat er zich vorig jaar heeft afgespeeld in Zuidplein." In dit geval was een simpel shagje de aanleiding van de problemen. Twee passagiers raakten in de metro in discussie over het sigaretje dat één van hen had opgestoken. Het slachtoffer vroeg vriendelijk of de roker 'm uit wilde maken, iets wat categorisch werd geweigerd. Van kwaad kwam erger: de stoppen bij de dader sloegen door, hij klapte z'n vouwmes uit en stak toe. Het leven van een 30-jarige Rotterdammer, wiens maag, dikke darm en dunne darm tweemaal werden doorboord, kon ternauwernood worden gered. Ofschoon er voldoende getuigen waren — alle zitplaatsen in de metro waren bezet — had de politie moeite om verklaringen bij elkaar te scharrelen. Pas na een aantal publicaties in dagbladen en berichten op radio en televisie kwam men op het spoor van de dader. Die bleek te zijn ondergedoken in Den Haag waar hij later bijna onafgebroken in de gaten werd gehouden door Rotterdamse rechercheurs. Op het moment dat de politie wilde toeslaan wist de verdachte nog te vluchten. In een Haagse shoarma-winkel werd-hij uiteindelijk toch aangehouden. De man bekende vrijwel meteen. Problemen met z'n vriendin werden opgevoerd als de oorzaak van zijn agressieve gedrag in station Rijnhaven. De verdachte wordt op dit moment onderzocht door de districtspsychiater.
„Het geweld," zegt mr. Bouman, „steekt telkens de kop op, da's waar. Het strikt onvoorspelbare, geïsoleerde geweld, ik weet niet wat je daaraan zou moeten doen. In de meest extreme situatie zou je in elke metro een agent kunnen zetten, maar zelfs dan kan zoiets gebeuren. Ik ben bang dat voorkomen niet gaat, maar als er wat gebeurt wordt er voldoende aandacht aan besteed."
Justitie en politie constateren dat elk groot misdrijf, dat in of bij de metro plaatsvindt, wordt opgelost. „Bij de zwaardere delicten heeft elke dader zijn straf gekregen," zegt mr. Bouman. Of dat de angst, die naar aanleiding van de recente gebeurtenissen bij veel Rotterdammers leeft, kan wegnemen is echter nog maar de vraag.
Bouman: „Ik denk dat er op het preventieve vlak behoorlijk wat aandacht aan de veiligheid in de metro wordt besteed. Niet alleen door particuliere beveiligingsdiensten, maar ook door de politie die steeds meer surveilleert. Dit soort dingen gebeurt echter in een paar seconden, is niet te voorzien en dus moeilijk te voorkomen."
De verdachte wordt vandaag voor de raadkamer van de rechtbank voorgeleid.
Bij de vordering tot gevangenhouding zal poging tot doodslag ten laste worden gelegd.
Het Vrije Volk WAO
Niemand is voor z'n plezier arbeidsongeschikt. Niemand draagt met trots een WAO-stempel. Toch komen er in Nederland dagelijks arbeidsongeschikten bij. Keihard stevenen we af op een triest record. Nog 'n paar jaar en er zijn een miljoen Nederlanders om gezondheidsredenen uit het arbeidsproces gestoten. Wat in oorsprong een sociale en rechtvaardige wet was, is zijn doel volledig voorbijgeschoten.
Hoe komt dat? De oorzaak ligt niet in de eerste plaats in de aantrekkelijkheid van de regeling voor individuen. Natuurlijk zijn er onwillige werknemers die zelf een aantrekkelijke vluchtroute kiezen, die al dan niet bijklussend in de WAO gaan zitten. Maar dan hebben we het over een te verwaarlozen minderheid.
Veel meer schuld voor het mislukken van de wet ligt bij de werkgevers. Zij hebben grootscheeps misbruik gemaakt van de regeling. Problemen met mensen hoefden niet op de werkvloer te worden opgelost. Mensen die narigheid gaven konden vrij gemakkelijk worden gedumpt in een laagdrempelig reservoir.
Inmiddels vinden ook de werkgevers dat de wet zijn doel voorbijgeschoten is. Ze hebben een plan gelanceerd om de drempel te verhogen. Met andere woorden: ze willen de verplichting op zich nemen meer probleemgevallen in dienst te houden.
Dat ze hiervoor een prijs vragen, die hun eigen eerdere misbruik niet rechtzet, is verwerpelijk. De FNV protesteert terecht tegen het doorsluizen van WAO'ers naar de bijstand. Maar daarmee het hele plan van de werkgevers onbespreekbaar noemen gaat te ver. De loopgraaf is een actiemiddel van voor de oorlog.
De FNV zou op z'n minst een deel van het werkgeversplan op waarde kunnen wegen. Niemand immers is gediend met de laagdrempeligheid van de WAO. Ook de potentiële, nieuwe arbeidsongeschikten niet.
Moordverdachte op vrije voeten
ROTTERDAM — Wegens gebrek aan bewijs heeft justitie de 35-jarige man vrijgelaten die werd gezien als de moordenaar van een 31-jarige prostituee vorig jaar. Het ontzielde lichaam van de vrouw
werd op 2 november gevonden in de bosjes op het dak van metrostration Coolhaven. Ze was door messteken gedood.
Op 13 juni hield de politie de Rotterdammer H. van den H. aan, die steeds heeft ontkend iets met het misdrijf van doen te hebben. Volgens officier van Justitie mr. J. Mooijen is gebleken dat de ernstige verdenkingen' niet volgehouden kunnen worden. Het onderzoek onder leiding van de rechter-commissaris gaat verder. Meteen na de aanhouding werd het rechercheteam dat zich met de zaak had beziggehouden, opgeheven.
De vrijlating heeft volgens mr. Mooijen niets van doen met een DNA-test die bij de verdachte is uitgevoerd. Van de test, waarbij slijm van de verdachte is gebruikt, is de uitslag nog niet bekend. De verdachte probeert via een kort geding tegen te houden dat de DNA-test wordt afgerond. In een identieke zaak werd een verzoek om de test tegen te houden in kort geding afgewezen.