AMSTERDAM, 23 Februari. — Het Hoofdbestuur van den Nederlandschen schildersgerellenbond had heden de vertegenwoordigers der afdeelingen van dien bond in huishoudelijke, buitengewone jaarvergadering bijeengeroepen. De vergadering werd gehouden in het gebouw voor den Werkenden Stand. Het voornaamste agendapunt, dat de vergadering te behandelen had, was de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor. het bedrijf. Na de uitvoerige onderhandelingen was het oude contract in hoofdzaak ongewijzigd door de patroons aanvaard. Verschiljende voorstellen, van den kant der gezellen' ingediend tot verbetering van de bestaande , overeenkomst, waren door de patroons verworpen. Van een uitbreiding der vacantie van drie. op zes dagen wilden zij niet weten, terwijl de wachttijd voor liekenuitkeering op twee dagen zal gesteld worden, hoewel de gezellen é£n wachtdag hadden gevraagd. Opneming van dé jeugdige werkkrachten in het- contract werd afgewezen De vergoeding van loon'voor verzuim voor poliklinische Behandeling werd niet toegestaan.
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 24-02-1931
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 24-02-1931
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Arbeiderspers
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 850161290
- Verschijningsperiode
- 1927-1945
- Periode gedigitaliseerd
- 1927-1945
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek NBM Mfm MMK 0033
- Nummer
- 10738
- Jaargang
- 31
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Het collectief contract in het schildersbedrijf. Door het congres van den modernen bond aanvaard. Motie tegen communistischen cellenbouw.
Het voorstel der patroons.
Daartegenover hebben de patroons een aantal vcors,tellen tot verslechting van de overeenkomst ten slotte teruggenomen, zoo de verhooging van de leeftijdsgrens, waarop vol loon moet wordan, betaald van 31 op 23 jaar en de korting van het ouderdomspensioen voor 60- jarige arbeiders,, die vol loon verdienen. Door Hoofdbestuur en Bondsraad werd den afgevaardigden eenstemmig geadviseerd het contract te aanvaarden en den duur ervan vast te stellen op twee jaar. , Door het congres werd over de voorstellen uitvoerig gediscussieerd. Vooral tfcé bepaling, dat het voor twee jaren moest worden afgesloten was voor vele afgevaardigden moeilijk te accepteerpn.. Door verschillenden werd een contractduur van één jaar verdedigd. Men had voorts gaarne gezien, dat de Vacantie-eisch van zes dagen zou zijn ingewilligd. Ten slotte werd gestemd. Het contract, zooals het door de werkgevers ten slotte is geaccepteerd, werd aangenomen met slechts enkele stemmen tegen. Over den duur van het contract werd hoofdelijk gestemd. Het voorstel van Hoofdbestuur en Bondsraad om overeenkomstig het voorstel der patroons den duur van het contract op twee jaar'te behalen, werd aangenomen met 2853 stemmen voor en 2331 tegen. l
Tegen cellenbouw!
Na afdoening van een organisatorische quaestis, dë bevoegdheden van, den Bondsraad betreffende.' kwam de volgende motie van het H.B. in behandeling: De Algemeene Vergadering van '23 Februari 1931, gezien de feiten en gehoord de toelichting, besluit het Hoofdbestuur te machtigen, ongeacht het bepaalde in artikel 12 en 13 der Bondsstatuten, bondsleden, die zich uit politieke of andere overwegingen schuldig maken aan handelingen, in strijd met de'belangen van den Bond of andere politieke, economische en cultureele vereenigingen onzer moderne arbeidersbeweging, waarmede de Bond rechtstreeks •of middellijk organisatorisch verbonden is, te royeeren. Bondsleden, op grond van dit besluit geroyeerd, kunnen uitsluitend in beroep, komen bij den Bondsraad. ,De bondsvoorzitter A. Dooy e s, zette in zijn toelichting uiteen, dat, met volledige handhaving van het vrije woord, stelling moet worden genoméT) tegen de vijanden der organisatie. In dezen ernstigen tijd is de_ strijd der arbei-
dersklagse dubbel moeilijk en moet volkomen eenheid worden bewaard. Er duiken echter hier en daar elementen op, die organen stichten a!s het W.A.C., de R.V.p. enz. De speciale taak van deze comité's is, de moderne arbeidersbeweging , in den rug aan té vallen.. Wij hebben in den bond van dit soort bestrijding tot dusverre niet veel last gehad. Maar er zijn leden, die zich met deze _ oppositiegroepen inlaten en dergel
... tIIIU WJI . Vil UUI gu* lijke tweeslachtigheid kunnen wij niet hebSen en tegen deze communistische elementen in eigen huis moeten wij optreden. Zij stoken in 't geheim en vanuit dit congres willen wij tot hen een waarschuwing richten. De vrijheid van nieening willen wij hoog houden, maar onze vijanden zitten buiten de deur.
Algemeen vond de motie instemming. Alleen meende men het juister, de woorden: „politieke, economische en cultureele" uit de motie te lichten. Nadat de motie in deren geest was gewijzigd, werd zij met algemeene stemmen aangenomen. Een voorstel in zake invoering van een zegel,kaart voor de vrijwillige verzekering tegen piekte en werkloosheid werd, na een toelichting *an den bondssecretaris H. Lans i n k, ter Afdoening naar hoofdbestuur en bondsraad verhezen.';.
A. DOOYES
Een telegrafisch verzoek.
De bondspenningmeestef H. Lansink verdédigd» daarna het volgende telearam, gericht aan den Minister van Arbeid, Handel en (Wjgverbeid t
~De buitengewone algemeene vergadering van den Nederlandschen Schildersgezeüenbond protesteert tegen onbillijke afwijzing door uwe Excellentie van zijn verzoek tot verlenging van uitkeprinsstermijn werkloozenkas met zes weken. Werkloosheid thans 44 pCt.: vorig jaar 30 pCt. Gemiddelde werkloosheid laatste tien jaar 38 pCt. Aantal uitgetrokkenen bedraagt reeds 2600, vorig jaar 1500. ■" Hoogste aantal uitgetrokkenen laatste tien jaar 1400.' Vergadering dringt opnieuw aan op verlenging uitkeeringstermijn en verzoekt bij herhaling om beanreking op korten termijn ten einde verzoek nnder te motiveeren." Na een korte discussie wordt met algemeene stemmen tot verzending van het telegram besloten. \ • ■ « Nadat nog enkele organisatorische zaken waren besproken volgde, na de rondvraag, de sluiting.
De vergoeding voor regenverzuim. Slechte regeling in Friesland.
AENGWIEDEN, 23 Februari. — Zooals reeds in „Het Volk" is vermeld, heeft de minister een nieuwe regeling getrof'en voor regenverzuim in de Rijkswerkverschaffingen. Als deze regeling echter overal zoo toegepast wordt als in land, is het er wel treurig mee gesteld. Wij hoorden van verschillende arbeiders uit onze gemeete het volgende: Op een vraag van één hunner aan een onderbaas, hoe het stond met het regenverzuim van de vorige week, zeide deze laatste, dat geen regenverzuim over die week mocht worden uitgekeerd. Hij verklaarde dat Vrijdagavond 13 Februari de loonlijsten klaar waren voor de uitbetaling, die Zaterdagsmorgens' geschiedt en waarop ook een zeker bedrag voor regenverzuim was geplaatst. ,"r.' 's Vrijdagsavonds laat nog kreeg deze onderbaas echter bericht, van een oprichter der Nederlandsche Heide-Maatschappij, dat op last van den Rijksinspecteur Falkema, g een regenverzuim door den onderbaas over aie week zou worden uitgekeerd. Naar van arbeiderszijde werd medegedeeld, zouden toen de loonstatien, die reeds klaar waren, vernietigd zijn en nieuwe gemaakt. Het bovenstaande is voorgevallen in den .Haskerveenpolder. ;V Onze zegslieden hebben over de vorige week en ook over de afgeloopen week geen cent regenverzuim ontvangen en hebben in deze 14 dagen toch te zamen maar 3 & 4 dagen gewerkt. Het spreekt vanzelf, dat door de organisatie een onderzoek naar deze ernstige . klacht zal worden ingesteld. Het gemeentebestuur van Aengwirden zal met een en ander in kennis worden gesteld. .
Uit den Goudschen raad. De voorstellen ter verbetering der steunregeling.
GOUDA, 23 Februari. — Gisteravond kwam de raad bijeen ter verdere behandeling van de sociaal-democratische voorstellen ter verbetering van de steunregeling. Achtereenvolgens kwamen pg. Maaskant, wethouder Sanders en wethouder Van Staal aan het woord. De r.k. wethouder van Sociale Zaken Koemans, maakte er zich af met te verklaren geen vertrouwen meer te stellen in de soc.-dem. argumentatie. • Verworpen werd met 12 burgerlijke tegen 6 soc.-dem. stemmen ons voorstel om de steunnorm te brengen op f 11.60 op 13. De stemmen staakten met 10 tegen 10 (wij kreeen steun van 9 a.r.) om de eerste / 5 bijverdiensten niet van het steunbedrag af te trekken.
Achtereenvolgens werden verworpen de voorstellen om de grens van het steunbedrag te bepalen op 85 en 80 pCt., ook met 12—8 stemmen. Langdurig is gediscussieerd over een motie van afkeuring tegen den w.n. burgemeester, wethouder Donker, die in tegenstelling met de usance, in de vorige zitting wethouder Van Staal weigerde het woord te doen voeren. Onze> fractievoorzitter, pg. Maaskant, lichtte de motie toe. De drie liberalen voelden wel voor de behandeling dezer motie, maar wilden uitstel tot burgemeester Gaarlandt terug was. omdat die verantwoordelijk zou zijn voor de ingeburgerde verkeerde methode. Deze opvatting kon met de instemming van onze fractie krijgen. De anti-rev. voelden er meer voor den domper er op te zetten, waarom : zij 'een voorstel indienden de motie .van afkeuring, door de soc.- dem. ingediend, niet eens te bespreken. Dit ging het c.h. raadslid toch wat te ver. Het a.r. dom pers-orde-voorstel. werd met 12 tegen 8 stemmen verworpen. Toen kwam aan de orde de motie van afkeuring waar twee burgerlijke leden niet voor, maar ook niet tegen wilden stemmen. Zij verlieten de rand«"Rl, waarna de motie ook met 8 tegeu 10 steuuuen .verworpen is.
Hel congres der schildersgezellen, waar het afsluiten van een nieuwe arbeidsovereenkomst besproken werd. Een groep afgevaardigden in de zaal van „Handwerkers Vriendenkring."
Hel congres der schildersgezellen, waar het afsluiten van een nieuwe arbeidsovereenkomst besproken werd. Een groep afgevaardigden in de zaal van „Handwerkers Vriendenkring."
Onze twaalfde provincie. Tijdelijke vrijstelling van belasting op gronden en gebouwen. Een wetsontwerp ingediend.
's-GBAVENHAGE, 22 Februari. — De regeering heeft in verband met het feit, dat het wenschelijk is'bepalingen te maken tot het verleenen van tijdelijke vrijstelling van grondbelasting voor de Zuiderzee gronden, welke ingevolge de wet van 1918 zijn of zullen worden drooggemaakt, alsmede voor gebouwen, welke op die gronden zijn of zullen worden gesticht, een desbetreffend wetsontwerp ingediend. Voor drooggemaakte gronden wordt de belastbare opbrengst betrekkelijk de grondbelasting, eerst geregeld na verloop var zes en veertig jaren, waarbij de termijn aanvangt voor elk gedeelte gronds met het jaar, voleende op dat, waarin het na de droogmaking voor het eerst vruchten heeft opgeleverd, of tot bosch, erf of lustplaats is aangelegd. Voor de gebouwen, gesticht op de bedoelde gronden, wordt, zoolang die gebouwen dienen tot landbouw, tuinbouw, veehouderij, ol soortgelijke middelen van nijverheid om aèn drooggemaakten grond zeiven vruchten te doen afwerpen, de belastbare opbrengst eerst geregeld na verlooop van dertien jaren. De termijn vang aan met het jaar, volgende op dat, waarin het gebouw geheel of ten deele in gébruik is gesteld. •
Wijziging Locaalspoor- en Tramweg wet. Deze zal voortaan geen snelheidsmaxima bepalen.
_ 's-GRAVENHACJE, 23 Februari. — Ingediend is een wetsontwerp tot wijziging van de Locaalspoor en Tramwegwet. De Spoorwegwetten van 1859 en 1875 hebben nimmer zelf iets bepaald omtrent de toe te laten grootste treinsnelheden, doch dit overgelaten aan de uitvoeringsvoorschriften. Daarentegen bepaalde de wet van 1900 voor locaal spoor, en tramwegen zelf de grootste snelheden, waarmede deze onderling en tegenover de hoofdspoorwegen werden onderscheiden. De in 1917 tot stand gekomen Locaalspooren Tramwegwet bracht in het stelsel der wet van 1900 eene belangrijke wijziging. Behoudens inachtneming van algemeene maxima, kon inderdaad dé minister de hem toegedachte keuze in vrijheid voor elke lijn afzonderlijk verrichten. . Met het aldus verkregen stelsel werden vooreerst bevredigende uitkomsten verkregen. Ech ter blijkt langzamerhand bij gewijzigde behoeften van het verkeer het behoud der algemeene maxima in de wet een hinderpaal te worden. De behoeften der practijk beginnen te vorderen, dat voor trainweggedeelten, welker ligging en technische inrichting zich daartoe leenen, de grootste snelheid, hoogej- dan 45 K.M., worde gesteld, zonder dat daardoor in de bij de wet omschreven rechtstoestand een verandering wordt gebracht, die den tramweg zou omzetten in een locaalsnoorweg. De minister van Waterstaat wenscht than3 de wet aldus _te wijzigen, dat hetgeen reeds in 1917 eigenlijk geen pricipiëel bezwaar had behoeven te ontmoeten, thans door weglating van de grootste snelheden volledig worde doorgevoerd, opdat de overigens reeds vrije keuze van den minister geen voor het verkeer schadelijken hinder meer kunne ondervinden. De snelheidsregelingen zullen dan voortaan, evenals bij de hoöfdspoorwegen, berusten op de door de wet gevorderde algemeene maatregelen van bestuur. : * ,
De brug te Nijmegen. Vermoedelijk over vier jaar gereed.
's-GRAVENHAGE; 23 Februari. — Aan de Memorie van Antwoord in zake de onteigening van gronden enz. ten behoeve van de overbrugging van de Waai bij Nijmegen, ontleenen wij het volgende: Hoewel voorspelling omtrent den tijdsduur voor de totstandbrenging van groote werken veeltijds gevaar loopt niet te worden vervuld, deelt de minister mede, dat hem voor de voltooiing dezer overbruggging een termijn van ongeveer vier jaren thans voor oogen staat. Bij deze brug doet zich een omstandigheid voor, welke een eenigszina langeren bouwtijd dan anders mogelijk ware, ten gevolge heeft. Immers moet ter voorkoming van hinderlijke vernauwing in het rivierprofiel bij grooten afvoer van opperwater wegens den bouw van de brugpijlers een uitspringende dijkshoek aan de Lentscne zijde achteruit worden gelegd. Voorts zal de onderbouw gereed moeten zijn vóórdat de ijzeren bovenbouw kan worden "opgesteld en moet rekening worden gehouden met de omstandigheid, dat uitsluitend gedurende het zomerseizoen montagesteigers in de rivier kunnen worden geduid.
Waterstaats – begrooting. Groote werken dienen nu te worden uitgevoerd. Rationalisatie bij de spoorwegen.
's-GRAVENHAGE, 23 Februari. — Aan het zoojuist verschenen voorloopig verslag der Eerste Kamer'over de begrooting voor het departement van Waterstaat voor 1931, ontleenen wij het navolgende: % Algemeen drong men er op aan dat bij het aanbesteden van werken zooveel mogelijk de Nederlandsche industrie zou worden bevoordeeld. Geringe prijsverschillen mogen geen aanleiding zijn, om aan buitenlandsche firma's opdrachten te verleenen, welke even goed in het binnenland kunnen worden geplaatst, Eenige leden vestigden de aandacht op_ het feit, dat tegenwoordig van bepaalde zijden sterke druk op den minister wordt uitgeoefend, om het zijne bij te dragen tot de vermindering der werkloosheid, door zooveel mogelijk groote werken te doen uitvoeren. Hoewel deze leden eiken maatregel in die richting toejuichten, waren zij toch van meening, dat men zijn verwachtingen niet al te hoog moet spannen met betrekking tot de werkverschaffing aan ongeschoolde arbeiders.
Kanalen-aanleg.
Sommige leden wenschten opnieuw de aandacht van de regeering te vestigen op de slechte bevaarbaarheid van vele kanalen in het noorden des lands, met name in' de provincies Groningen en Drente. Die kanalen zijn op vele punten te smal, te bochtig en te ondiep en daardoor, alsook ten gevolge van den lagen waterstand, vooral des zomers, slecht bevaarbaar.
Eenige leden wezen op de moeilijkheden, welke de scheepvaart op de kanalen in de üroningsche Veenkoloniën ondervindt van den zeer lagen waterstand gedurende een groot deel vaa hetjaar. De moeilijkheden rijn van dien aard, dat het gansche bedrijfsleven in die streek daarvan groot nadeel ondervindt. Enkele leden klaagden over het misbruik, dat vele automobilisten van de openbare wegen voor gemengd verkeer plegen te maken. 'Zij vroegen, of de minister zijn invloed niet zou willen aanwenden, om op dit stuk verbetering te verkrijgen. Sommige leden vestigden 'b ministers aandacht op net feit, dat de diensttijden dér chauffeurs niet wettelijk geregeld zijn. Dit is vooral van • belang ten aanzien dergenen, die werkzaam zijn bij autobusondernemingen. Het is geen zeldzaamheid, dat dezulken 16, 18 en 20 uur per etmaal arbeid verrichten. Dringend • verzochten de leden, hier aan het woord,' den minister om — zoo noodig in overleg met zijn ambtgenoot van Arbeia, Handel en Nijverheid — het initiatief tot een wettelijke regeling te nemen.
Spoorweg-rationalisatie.
Eenige leden wezen op den gestadig wassenden invloed en de toepassing van rationalisatie, mechanisatie en efficiency, waardoor bet spoorwegpersoneel van 51.000 op 40.000 werd teruggebracht. Het spoorwegbedrijf levert dus een Belangrijk contingent aan het werkloozenleger in Nederland en zal dit blijven doen, daar da zoogenaamde „rationeele bedrijfsleiding" blijft doorwerken. Aan den anderen kant is de taak van bet personeel, dat in het bedrijf werkzaam is gobleven, zeer verzwaard en is zelfs in den loop van het voorgenoemde tijdvak een belangrijks verlenging van den diensttijd ingevoerd. Het zou, althans naar het oordeel der hier aan het woord zijnde leden, van wijs beleid gatuigen, indien de minister er ten minste naar zou streven, de belangrijke sommen, die de gemeenschap thans onproductief aan het werklooze, gewezen spoorwegpersoneel aan onderstand uitkeert en nog zal moeten uitkeeren, te besteden aan1 verruiming der werkgelegenheid in het bedrijf. Sommige leden drongen aan op verlaging der vrachttarieven, zoowel ten behoeve van ae industrie als van land- en tuinbouw, gedurende de voor deze belangrijke takken van volksbestaan tegenwoordig zoo nijpende economische crisis. Andere leden vreesden, dat vrachtverlaging zeer zeker financieele nadeelen voor het personeel ten gevolge zou hebben. Mét klem werd er op aangedrongen, om ia dezen tijd van groote werkloosheid al die plan. nen te bevorderen, welke den bouw en het herstel van stations, en overgangen, noodig én wenscheliik voor een betere exploitatie van het bedrijf, beoogen. Als voorbeelden van plaatsen, waar daaraan behoefte bestaat, werden genoemd Rotterdam, Utrecht, Gouda en Breda.. v
Opnieuw de overwegen.
Enkele leden waren van oordeel, dat het bij de spoorwegen gevolgde stelsel van onbewaakte overwegen geen bevrediging vindt bij de bevolking. Het aantal ongevallen is nog steeds groot. Wederom drongen deze leden aan op het plaatsen ,van automatische seinen, in overeenstemming met'den door de Commissie van Onderzoek te kennen gegeven wensch. Betreurd werd, dat, toen de vaststelling der arbeidsvoorwaarden plaats vond, het overleg tusschen het departement en de betrokken vakvereenigingen veel te wenschen heeft overgelaten. Men sprak er zijn leedwezen over uit, dat een eenigszins redelijke vaststelling van de arbeidsvoorwaarden en ae pensioenen voor het trampersoneel nog niet tot stand is gekomen.
De postvluchten op Indië.
Aneta-Vaz Dias meldt: Bij de K.L.'M. is bericht ingekomen, dat de P.H.—A.G.R. om 6 uur 6 uit Calcutta is vertrokken en om 10 uur 80 te Allahabad is geland. Om 11 uur 20 vertrok het toestel vandaar en landde om 18 uur 48 te Jodphur. Aneta-Vaz Dias meldt: Bij de K.L.M. is bericht ingekomen, dat do P.H.—A.E.Z. om 15 uur plaatselijken tijd te Belgrado is geland. „