GESLAAGD dank zij . ... . RESA-HILVERSUM BEKENDE SCHRIFTELIJKE CURSUS Practykdiploma Boekhouden en Handelscorresp. (F.D.E. en Spaans), t Middenstandsdiploma, Moderne Bedrijfsadministratie Soestdijkerstraatweg 88 — Telefoon 5432. (Ingez. Med.)
De Gooi- en Eemlander : nieuws- en advertentieblad
- 03-08-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Gooi- en Eemlander : nieuws- en advertentieblad
- Datum
- 03-08-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Joh. Geradtsen comp.
- Plaats van uitgave
- Hilversum
- PPN
- 832401439
- Verschijningsperiode
- 1871
- Periode gedigitaliseerd
- 1871-1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek MM03C-101550
- Nummer
- 12050
- Jaargang
- 78
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
I I verdelgt ivlieg, luii, enz. ■ I
Advertentie
Al hee,t hii >fziföt3st kennissen geen speciale \y£\ ' ? vriend... » hij scheert zich uitsluitend met (Ingez. Med.)
Credietverstrekking aan Indonesië 1949
'Aan de memorie van toelichting op het ontwerp van wet credietverstrekking aan Indonesië 1949 is het volgende ontleend: Terstond na de totstandkoming van de wet van 27 Mei 1949 betreffende credietverstrekking aan Indonesië is de laatste hand gelegd aan het onderhavige wetsontwerp, waarin machtiging wordt gevraagd boven het goedgekeurde bedrag van ƒ 850.000.000 voorhands voor een bedrag van ƒ 210.000.000 bedoelde credietverlening voort te zetten.
De bijzondere verhouding, welke tussen Nederland en Indonesië — los van de Nederlandse crediteurpositie — op financieel en economisch gebied bestaat, maakt wederzijds overleg bi) het vaststellen van de categorieën van betalingen, waarvoor crediet verstrekt zal worden, noodzakelijk.
Hun, die na 10 Mei 1940 naar Nederland z}jn gerepatrieerd en Nederlands deviezeningezetene zijn geworden, kan kapitaalóvermaking worden toegestaan tot een maximum van ƒ 10.000 per jaar, met voorlopig een totaal van ƒ 25.000 per gezin, onderscheidenlijk zelfstandig persoon. Eventueel reeds ontvangen bedragen (zgn. inrichtingsremise) worden bij de bepaling van het toe te stane bedrag in aanmerking genomen.
Overmaking van winst is toegestaan over boekjaren, geopend sedert 1 Augustus 1946, en wel aan die bedrijven, welke ook vóór 1 Januari 1940 hun winst plachten over te maken, alsmede aan andere bedrijven voor wat betreft na die datum geïnvesteerd kapitaal. De winst moet zijn behaald door de bedrijfsuitoefening in Indonesië. De winst, behaald door de bedrijfsuitoefening in Indonesië, kan — indien en voor zover daarover belasting verschuldigd is en na aftrek van die belasting — naar het buitenland worden overgemaakt en wel in het algemeen naar het land, waar de ondernemer of ondernemersgroep gevestigd is.
Men mag wel baden en zwemmen aan het strand te Heemskerk
In een vergadering van de gemeenteraad van Heemskerk is ter sprake gekomen het geruchtmakende verbod tot zwemmen en zonnebaden op het stand van deze gemeente. Een van de twee voor de Party van de Arbeid zitting hebbende raadsleden, de heer R. \V. A. MuUen, heeft een motie ingediend, waarin ft'j zijn mede-raadsleden voorstelde hun afkeuring uit te spreken over de gedragslijn, d!e het college van B. en W. in deze heeft gevolgd. Deze motie is met op twee na algemene stemmen verworpen. Slechts de heer MuUen en zijn fractiegenoot stemden vóór. De overige leden, allen katholiek, waren er tegen.
De burgemeester, de heer H. Nielen, heeft van dé gelegenheid gebruik gemaakt om er met de meeste nadruk op te wUzen, dat al het geschrijf in de kranten en weekbladen berust op wanbegrip. Er mag aan het strand van Heemskerk n.l. wé 1 gezwommen worden. De gewraakte bepaling heeft betrekking op 300 meter strand, die eerst onlangs zijn gepafht. Op een ander gedeelte, dat wordt geëxploiteerd door een maatschappij, het Noorderbad geheten, mag wel degelijk gezwommen en gebaad worden. Het stuk strand, dat onlangs gepacht werd, zal bestemd worden voor diegenen, die geen behoefte aan dit strandvermaak hebben. Ook voor deze categorie moet er gelegenneid zijn zich aan het strand op te houden, aldus de burgemeester.
KERKNIEUWS
Ned. Hen*, kerk Beroepen te Enter A. Pietersma te Nieuw-Weerdinge; te Eist A. E. Kolkert te Bunschoten; te Winschoten C. v. 't Riet te Tolbert; te Eppenh'iizen-Zandeweer J. v. d. Molen, em. pred. te Bilthoven. — Beroepbaarstelling: Ds. IC A. Bot, Ind. pred., Bosboomlaan 2a, Schiedam, atelt zich beroepbaar in de Ned. Herv. kerk. Benoemd tot voorg. der Ned. Herv. Evang. te Oostzaan J. v. d. Wal te Sleen, die deze benoeming ook aannam. — Aangenomen: naar Baambrugge (toez.) G. v. d. Zee te Ridderkerk; naar Tilburg en Goirle (2e pred.pL) J. J. Goorhuis, voorg. Ver. van Vrijz. Herv. te Groningen. — Bedankt voor Ntjkerk (2e pred. pl.) en voor Vreeswijk J. W. de Bruyn te Sprang; voor Zeist (toez.) (vac. A. v. d. End) G. Spilt te Klaaswaal; voor Holwerd H. H. Binnema te Vries. — Berpepen te Hien en Dodewaard G. J. Hintzbergen te Almkerk. Geref. kerken Beroepen te Appingedam H. J. Oomkes, res. legerpred. te Oosterbeek; te Pynackcr- Nootdorp F. H. Vonk te Veenwoudsterwal; te Westerlee (Gr.) J. Couvee, cand. te Axel. — Aangenomen naar Dedemsvaart J. Berger, Ind. legerpred., thans met verlof te Voorburg. — Bedankt voor Zevenhuizen (Gr.) W.'Wiersma te Oudega (Sm.). Geref. kerken art. 31 K. O. Beroepen te Berkum en te Twijzel H. D. v. Herksen, cand. te Ermelo. — Bedankt voor Loenen aan de Vecht en voor Zoutespui Th. C. F. v. Kamp te Alblasserdam-Nieuwlekkerland. Chr. Geref. kerken Tweetal te Zwijndrecht M. Overduin te Nieuwpoort en C. Smits te Driebergen. — Beroepen te Ouderkerk aan de Amstel P. Op den Velde, cand. te Wormer; te. Almelo D. Coppoolse, cand. te Oudenrijn. Bapt. gemeenten Beroepen te Utrecht L. de Haan, te Apeldoorn.
HET HUIS — aan de baai door ANDREW MACKENZIE vertaaid ult htl f.'ngtlt
V / 47 Dit alles speelde zich af, alsof er niets bijzonders aan de hand was. De gravin nam het haar aangeboden pakje aan, terwijl ze in ruil hiervoor haar eigen pakje overgaf. Maar toen opeens liet een klein mannetje, dat lucifers zat te verkopen, zijn doos met koopwaar vallen, en greep de ene arm van de oude heer vast, tei- Mjl de twee militaire politiemannen de menigte opzij drongen om de andere arm van de oude heer te pakken te krijgen. Alles hierna speelde zich in flitsende snelheid af. De oude heer richtte zich op en gaf de lucifersverkoper wet zün stok een flinke slag op het hoofd. Met zijn andere hand — h(j had het pakje laten vallen — smeet hl) een van de militaire Politiemannen iets in het gezicht, waardoor deze zUn beide handen naar zijn ogen moest brengen. Vrouwen begonnen te gillen en twee politie-agenten in uniform drongen de menigte opzij. De tweede militaire politieman kwam *(jn kameraad te hulp. maar de oude heer, die op wonderbaarlijke wijze de hinderpalen van de ouderdom terzijde had geschoven, wist hem met een behendige slag van zijn stok neer te slaan, waarna hjj door de draaideur van de Monopolis Magazijnen verdween.
Ik merkte, dat Brannigan mOn arm vastklemde bU het aanschouwen van dit drama, dat zich ln enkele seconden afspeelde, en waaraan hy geen deel kon nemen. Dan lag ik opeens met een schok op de vloer, doordat Brannigan m\J meesleurde in zijn sprong van de bank in de rk'.ting van de deur. In een oogwenk was ik overeind en rende ik eveneens de deur door.
De zaak was stampvol winkelende dames en er heerste een onbeschrijfelijke verwarring. Modieuze hoedjes gingen op en neer, terwijl de eigenaressen schreeuwden en gilden en elkaar, vastklemden. De „oude" heer rende tussen de vrouwen door, en duwde hen links en rechts van zich af. om zich een pad te banen. Niet ver van hem vandaan zat Brannigan hem op de hielen, gehinderd door vrouwen, die dc man vóór hem neergeslagen had. Ik geloof, dat Brannigan hem zeker ingehaald zou hebben, als hij niet opeens gestruikeld was over een vrouwenfiguur, die vlak voor hem van haar stokje ging. De „oude" heer verdween juist door een deur aan het andere eind van de zaak, toen hij weer overeind was gekrabbeld. Een paar seconden later verdween de inspecteur ook door deze deur, gevolgd door politie-agenten.
Verkoopsters waren bezig met reukzout en andere middelen om de verschrikte damescliëntèle weer b(j te brengen, toen ik mijn weg door de menigte baande. BU de val van de bank had ik mijn been bezeerd, maar In de opwinding van de jacht schonk ik daar niet veel aandacht aan.
In de grote afdeling van japonnen en ondergoed speelde zich een zelfde scène af. Diverse vrouwen geraakten in min of meer hysterische toestand bU het aanschouwen van deze Jacht op een misdadiger.
— Hoeveel uitgangen heeft deze zaak? vroeg Ik de chef. die met veel handen wringen naast me voortliep.
— Meneer, kermde hU. dit is verschrikkelijk. Wat zal mUn clientèle hiervan zeggen? En .mvjn directie zal buiten zichzelf van woede zijn!
— Het kan me allemaal geen laars schelen, antwoordde lk vrU bruut, ik stel meer belang in de jacht op die gevaarlijke misdadiger dan in üw eventuele moeilijkheden.
Dat de afperser er tussenuit was gekomen, daarvan was ik overtuigd. Onze kans was verkeken geweest, toen hij zich ln de mensenmenigte vi n het warenhuis gestort had. En dat mijn gevoel me niet had bedrogen, bevestigde me even later Brannigan, die met een woedend gezicht op me af kwam.
— Het ls hem gelukt een taxi te pakken te krijgen, legde deze uit. Door de radio is het bevel gegeven alle wagens aan te houden, maar ik ben er vrijwel zeker van, dat hU er niet meer in zal zitten, als die taxi een paar straten verder aangehouden wordt. Ga met nie mee. ik moet even telcfonerer.
Toen het voetbalelftal B.V.V. uit 's Hertogenbosch in Curacao aankwam, werd het begroet door twee Curacaose meisjes in Volendamse klederdracht. — De meisjes reikten aan ieder der spelers een KLM-vlaggetje uit. De Curacaose meisjes, omstuwd door de 8.V.V.-ers. Op de voorgrond de heer Karei Lotsy
Toen het voetbalelftal B.V.V. uit 's Hertogenbosch in Curacao aankwam, werd het begroet door twee Curacaose meisjes in Volendamse klederdracht. — De meisjes reikten aan ieder der spelers een KLM-vlaggetje uit. De Curacaose meisjes, omstuwd door de 8.V.V.-ers. Op de voorgrond de heer Karei Lotsy
Eersie dag Legermanoeuvres Slag op de Veluwe begonnen Frontsoldaten rilden op de Veluwse het
(Van onze speciale verslaggever) Het is al weer een jaar of tien geleden, dat er in ons landje sprake was van roden en blauwen en helaas moet de oude traditie na werelddrama nummer twee, zij het dan ook op „nieuwe voet" voortgezet worden. De praktijk van de wereldpolitiek eist, dat wij er een leger op na houden en dat brengt uiteraard manoeuvres met zich mee. Nu is manoeuvres nog een ietwat weids woord voor wat thans op de Veluwe geschiedt en daarom heten deze legeroefeningen in groter verband officieel dan ook „Operatie Phoenix". Die naam is niet toevllig gekozen, want men heeft erbij gedacht aan een reger, dat uit zijn as verrijst.
Ge zult begrijpen, lezers, dat bij deze operatie „Phoenix", waaraan slechts 6000 soldaten konden deelnemen, heel veel moet gebeuren met vlaggetjes op de kaart en zo kap het zijn, dat de eigenlijke actie zich wel hoofdzakelijk op de heide van het schictterrein Oldebroek zal afspelen.
De man, die aan de touwtjes trekt
De man, die aan de touwtjes trekt en die In zekere mate de daden van rood en blauw dirigeert, is generaal-majoor A. T. C. Opsomer en deze commandant strijdkrachten te velde (CSV) is tevens onze gastheer. Een betere kunnen we bezwaarlijk wensen. Wij kregen witte banden om de arm en plechtige „machtigingen" en nu kunnen we overal terecht. We stonden erbij, toen generaal-majoor Carp in het bos van Vierhouten „geheime" orders aan zijn ondercommandanten gaf en we konden ons even later in voorste linie tezamen met dienstplichtige Kees Rosman uit Amsterdam Zuid doornat laten regenen. En behalve de witte banden enz. kunnen we ook de eenvoud van generaal Opsomer prijzen. Vannacht, nadat we vele kilometers lang door Veluwse boslaantjes gereden en • gedwaald hadden, zagen we in de „jungle" beoosten Nunspeet een verlicht venster. We hielden halt, liepen naar het huis en ontdekten in de huiskamer de generaal in serieus gesprek mei enkele blauwen. In ons enthousiasme een bekend gezicht te zien in deze verlatenheid, tikten we tegen het venster en spontaan onderbrak de CSV zijn bespreking voor een grote zwaai en een brede lach.
Blauw legerbericht.
Hoe ernstig of beter hoe tragisch de achtergrond van militaire manoeuvres moge zijn, de humor komt toch nooit geheel in de verdrukking. Dat eerste blauwe legerbericht b.v., dat gisteravond tijdens de stafbespreking bekend werd gemaakt. Er stond in vermeld, dat de vijand luchtaanvallen had gedaan op de Harskamp, waar de staf van de X-divisie lag en op Ede, waar zich blauwe versterkingen bevonden. Maar, zo zei althans het legerbericht, de aanvallen werden door lichte luchtdoel-artillerie afgeslagen. Nu was toevallig majoor Wanrooy, die met zijn „domini" de luchtaanval had uitgevoerd. ook present en deze vlieger dacht er anders over: „Daar in Ede wisten ze helemaal niet wat er aan de hand was, toen ik aan viel en in de Harskamp was het niet veel beter". Maar majoor Wanrooy had toch ook lof voor de „landtroepen", want de jongens in de voorste lijn hadden zich op de
SCILATTINGSCOMMISSIE INCOURANTE FONDSEN
Blijkens een beschikking van de minister van Financiën, opgenomen in de staatscourant van 1 Augustus, zal een schattingscommissie worden ingesteld, welke tot taak zal hebben in bepaalde gevallen de waarde vast te stellen van geheel-incourante of half-incourante fondsen, welke bil de heffing voor de vermogensaanwasbelasting of de vermogensheffing ineens in aanmerking worden genomen.
NOG EEN SLACHTOFFER VAN DE „ROERMOND” GEVONDEN
Gisteren is opnieuw een slachtoffer van de „Roermond" gevonden! Het lichaam is nog niet geïdentificeerd. Men hoopt, dat men de lichamen van de twee nog niet gevonden slachtoffers vanavond omhoog zal halen.
— DE PRIJZEN van kinderwagens en kinderwandelwagens zijn vrijgelaten.
Oldebroekse heide zo opperbest gecamoufleerd, dat hij ze met geen mogelijkheid had kunnen ontdekken. „Ik heb net een auto besteld om te zien of ze er werkelijk wel zitten", was de lof van deze vlieger-majoor, die ons terloops nog vertelde, dat de roemruchte Gloster Meteors ook nog boven de Veluwe in actie komen. En nu we het-toch over de stafbespreking hadden, kunnen we niet nalaten te vertellen, dat onder de prachtige kaarten met al die blauwe en rode vlaggetjes vermeld stond, dat het Engelse reproducties waren van de Duitse „topografische Karte der Niederlande", zo zijn „ze" tenminste nog ergens goed voor geweest. Dit dan als laatste conclusie na deze eerste manoeuvre-dag. De onbewaakte overwegen
Uitzichtsnormen zijn verouderd, aldus de K.N.A.C. Meer ongelukken op bewaakte dan op onbewaakte overwegen
Naar aanleiding van de ernstige ongevallen, die zich gedurende de laatste maanden bij verschillende zgn. onbewaakte overwegen hebben voorgedaan, merkt de K. N. A. C. in een adres aan de minister van Verkeer en Waterstaat op, dat de uitzichtnormen, n.l. op 20 meter van de spoorweg 500 meter zicht (bij locaal spoorwegen resp. 12 meter en 350 meter) gelet op de vergrote treinsnelheden, zeer verouderd zijn, terwijl bovendien zelfs aan deze te geringe normen niet overal wordt voldaan. Aangezien ook de drukte op de wegen vergeleken met voor de. oorlog veel groter is geworden en de intensiteit van het verkeer aanzienlijk is toegenomen, acht adressante het aanbrengen van bijzondere voorzieningen dringend noodzakelijk. Nu het construeren van ongelijkvloerse "kruisingen op de ongeveer 650 onafgesloten overwegen in verharde wegen niet tot de financiële mogeljjk'heden zal behoren, dringt de K. N. A. C. er-op aan het aantal flikkerlicht-installaties zo spoedig mogelijk uit te breiden tot het nodige aantal. Ofschoon de,K. N. A. C. zich niet ontveinst, dat de betrekkelijk hoge kosten, die daaraan zijn verbonden in het huidige tijdsgewricht op ernstige bezwaren zouden kunnen stuiten, meent zij toch goed te doen er op te wijzen dat sedert 1935 het motorverkeer aanzienlijk bijdraagt in de kosten van het spoorwegverkeer, n.l. met ten minste een derde van de opbrengst van de motorrijtuigenbelasting, welke bijdrage voor 1949 op 12 U millioen gulden is te stellen. O.L ..1 .1 LH I II
Schuld bij weggebruikers
Ten aanzien van de onbewaakte overweg te Mijdrecht, heeft de minister van Verkeer en Waterstaat medegedeeld, dat 'voor zover bekend zich de laatste 19 jaar op dit punt niet eerder ongevallen met dodelijke afloop hebben voorgedaan. • Klachten hebben er toe geleid dat de Nederlandse Spoorwegen een aantal vruchtbomen en ander houtgewas heeft verwtjderd, zodat het uitzicht bij dez-> overweg voldoet aan de eisen, welke aan onbewaakte overwegen moeten worden gesteld. '
De ongevallen op overwegen zijn grotendeels te wijten aan onvoldoende zorgzaamheid van de weggebruikers: gedurende het eerste halfjaar 1939 hadden op onbewaakte overwegen 38 ongevallen plaats, tegen 138 op bewaakte. Het ligt ln het voornemen over te gaan tot het aanbrengen ':an een flikkerlicht-installatie by deze overweg, wanneer de daartoe nodige onderdelen beschikbaar zijn. Van nalatigheid van de Nederlandse Spoorwegen te dien aanzien is geen sprake.
Sportflitsen
— De drie Tegelse voetbalverenigingen Tegelse Herten, Tegelen en Steyl hebben besloten een fusie aan te gaan. De Tegelse Herten degradeerden aan het einde van het seizoen van de 2de klasse naar de 3e klasse K. N. V. B. De beide andere verenigingen behoren de laatste jaren tot de sterkste derde klassers van district VI. Door deze krachtenbundeling hoopt men na één seizoen weer een Tegelse vertegenwoordiger in de tweede klasse te verkrijgen. "De voetbalvereniging Tiglia, eveneens uit de derde klasse, trok zich uit de fusiebesprekingen terug. — Tijdens de gisteravond in het Feyenoordstadion te Rotterdam gespeelde oefenwedstrijd tussen Feyenoord en Xerxes brak de keeper van Feyenoord, Van der Bijl, zijn rechterbeen bij een botsing met één der Xerxesspelers. Dr. Vuylsteke verleende de eerste hulp, waarna Van der Bijl naar het Zuiderziekenhuis werd overgebracht. —De secretaris van de K. N. V. B. verzoekt ons te willen mededelen, dat de K. N. V. B. nog geen besluit heeft genomen inzake de plaats, waar de voetbalwedstrijd Nederland—België op 6 November a.s. wordt gespeeld. —Syen, Jansen en Lambrichs hebben gisteren in de 4e etappe van de Ronde van Zwitserland, welke over 350 km. van Ascona naar Genève leidde, de strijd gestaakt. Het was de langste etappe van de ronde met de Simplonpas als grootste obstakel. — In een buitengewone vergadering heeft de voetbalbond van Curacao Karei Lotsy tot erelid benoemd.
MARKTBERICHTEN
VEEMARKT.
DOETINCHEM, 2 Aug. — Op de heden ge-* houden markt werden aangevoerd 348 runderen, 429 biggen, 333 schapen, 7 geiten en 18 paarden. Door het B V V werden overgenomen: 162 kalveren, 120 runderen en 179 schapen. Totaal aangevoerd: 159 G stuks vee. De prijzen öedroegen: melk- en kalf koeien ƒ 490—730; guste koeien ƒ 340—480, dragende vaarzen ƒ 460—700, guste vaarzen ƒ 325— 425, pinken ƒ 250—350, graskalveren ƒ 130— 200,. lammeren ƒ 20—28, schapen ƒ 50—100, geiten ƒ 35—55, biggen ƒ 33—45. GRONINGEN. 2 Aug. — Kalf- en melkkoeien ƒ 825—850, ƒ 675—750, ƒ 500—725, kalfvaarzen ƒ 625—700, ƒ 375—450, vroegm. koeien ƒ 650—700, ƒ 475—500, vare koeien ƒ 525—575, ƒ 375—450, kalveren en pinken ƒ 140—400, weideschapen ƒ 65—70, ƒ -40—50, vette lammeren ƒ 38—42, weidelammeren ƒ 18 —28, biggen ƒ 42—52, ƒ 35—40.
Aanvoer: 405 runderen, 324 kalveren, 1066 schapen, 14 varkens, 532 biggen, 63 bokken en geiten, 33 paarden. Totaal 2437 stuks.
Noteringen van heden
Pr.» en Uem. leningen 2-8 3-8 A'dam 1947 34 —3 994 994 idem 1948 34—3 994 994 's-Gravenhage '38 3',4 — -J— 's-Grav. le I. '37 34 — —— dito 1938 (34» 3 IOIH 101 Groningen • 1938 3'4 idem 1938 3 — — N. Holl 1947 <3 >4) 3 dito le 1. 1938 3 — — dito 2e L 1947 3 — — Rott. teen3e I. '37 — 1014 idem 1*1.1938 34 — 1014 dito 1938 <3H) 3 101% lOIVj, Utrecht prov. 1939 34 — — Bank- en eredietlustel. Bk. Ned. Gem. '37 34 — Idem 1938 3 101!< Bk. v. Onr.Zak, '3'' 4 Gém Cred. 40-lar. 3 964 — Ned.Bankinst. 5C5> 4 50 __ A. Hyph. Ser. X-Y 3 954 Amst. Hyph. ld. 3'.i — Bat. Hypb. ld. 34 Fries Gr. 34 100 k» dito dito (34) 3 lOOtf Holl. Hyph. id. 3V, 100,4 Hyp. v. Ned. (34) 3 — qsu Mij. v. H. Cr. 3"<- — (oi . Nat. Hyp.b. 34 99., > dito (3%) 3 _ 9AI. OverQsel. Hb. 34 3 g.v< ogs. Rolt. Hyp.b. 31, 1,0 _ Utr. H.h. <2% vpl.) 34 dito serie K.L. 3U 100 Industriële obligatie» Alg. Kunstzijde U 3H 1Ó34 1034 Berghs en Jurg. 34 103!,', — Levers Zeep MU 34 — — Werkspoor 34 -1— |f' 3« Bat. Petr. MU. 3H 1034 10354 Kon. Petr. MÖ. 34 1044 1044 Philips dnllarlen. 34 1144 115' Stokvis Conv. Obl. 34 110.4 110 Bank- en credietinstel A'damst Bank 161», 164 Holl. Bank Unie 2ills Jav. Bk. ƒ 500 L v. A 170 |169 MU. F. N. Herst. r*. B I 97,4 Ned. Ind. Esc. Aanti 83 84 Ned. Bk Z. Afr. Aand. 177 '79 Rotterd. Bankver. 1694 I71»i Surinaamse Bk Idem — — Twentse Bank C. v. A —- 1694 Industriële ondern. Alg. Norit Aand 312 . 314!» Allan en Co. idem 64 w; 64 Breda Mach.fabr. ld. 142 14 >4 Buhrmann's Papier ld. |53« 152 Dikkers ld. — — Gruyter 6% pr. Aand 1664 Heemaf NV. Aand. 1694 Heineken ld. |?9 mi Hero Conserven ui Holl. Stoomm.fabr. id. 92u 92', Hollandse Beton ld — Holl L Diveisen Albert Heyn Aand Ams' Ballast M|j. Gem. Eigendom HonthnndPl Pont Ned. MIJ. Walvisvaart Thomsons Havenbedr Dell Spoor Ned Ind. Spoor Semarang Joanna Semarang Cherlbon Ned. Am. Fitting Zwltsal Prolongatie Amerikaanse fondsen Am. Smelting C. v. A. Anaconda idem Beth. Steel Idem Chrysler Idfrn Gen Motors Idem ir.t Nlckel Iden. Kennecott Idem Rep. Steel Idpm Standard Brands Idem U. S. Steel idem Cit. Serv. idem North Am. idem Cont. Oil idem Midcont. idem Philips Iden Shell Llnion Idem ridewater idem Baltimore ld«m Miss K T Idem N. York ('ent. idem Pennsvl\anla ld»»m Canadian 1'acfV id®m
B.V.V. won met 3—l van Aruba
Gisteravond speelde BW te Willemstad (Curacao) tegen Aruba zijn eerste wedstrijd in het vijflanden toumooi, waaraan ook ploegen uit Curacao, Columbia en Guatemala deelnemen. De Boschenaren wonnen met 3—'l* In de eerste helft hadden zij de krachtige passaatwind mee, zodat zij onmiddellijk ten aanval trokken en in het algemeen een groot overwicht demonstreerden. Keeper Saris kreeg pas na 8 minuten zijn eerste bal te verwerken. Intussen duurde het ook nog bijna een half uur voordat BW tot doelpunten kwam. Een kopbal van linksbuiten Van Overbeek sprong terug vari de lat en uit de daarna ontstane schermutseling schoot midvoor Stempher in (1—0). Vier minuten later had rechtsbinnen van Liempt succes met een ver schot: 2—o. Aruba ondernam nu op zijn beurt een heftige aanval en in de 36e minuut kon rechtsbinnen Harms de achterstand terugbrengen tot 2—l, waarmee de rust inging. In de tweede helft had Aruba de wind in de rug, doch wist hiervan niet te profiteren. Van Overbeek kon nog eenmaal doelpunten en met 3—l voor BW kwam het einde. In de ploeg uit Den Bosch waren stopperspil Krijgh en doelman Saris de besten. Van Liempt verving v. d. Dungen, die wegens een lichte verwonding niet werd opgesteld. Bij de Arubanen blonk keeper Reyers uit. Na de wedstrijd deelde trainer Jackson mee dat alle spelers eerst moesten wennen aan het klimaat en aan het grasloze terrein. Curacao. Columbia en BW hebben thans elk één wedstrijd gewonnen. Guatemala verloor een match en Aruba werd twee maal verslagen.
Trekt Nederland zich terug uit drielandenwedstrijd?
Uit de samenstelling van de Engelse dames-athletiekploeg voor de driclandenwedstrijd tussen Engeland, Frankrijk en Nederland, welke op 20 Augustus in het White City-stadion te Londen zal worden gehouden, blijkt, dat het team uit méér dan acht athleten bestaat, hetgeen in strijd is met de van te voren met Frankrijk en Nederland gemaakte afspraak.
De nationale technische commissie van de Koninklijke Nederlandse Athletiek Unie heeft zich in dit verband telegrafisch tot de Engelse organisatie gewend met het verzoek de Engelse ploeg zodanig te willen wijzigen, dat deze ook uit acht dames zal bestaan en mocht men daar niet toe overgaan Nederland van deelneming afziet.
SCHEEPSTIJDINGEN
Aalsuni, R'dam-Calcutta, p. 2-8 Perim. Abbekerk 2-8 pass. Finisterre. Alcor 2-8 pass. Fernando Noronha. Atdabi 2-8 pass. Canarische eilanden. Alderamin 218 van Lulea naar R'dam. Algorab 2-8 te San Francisco. Alhena 2-8 te Antwerpen. Alphard 2-8 Fernando Nbronh. Axeldijk 2-8 te Antwerpen. Barendrecht (t) pass. 2-8 Gibraltar. Boskoop 2-8 Ouessant. Boschfontein 2-8 v. Zanzibar n. Mozambique. Britsum 2-8 van Bona naar Engeland. Celcbes 2-8 van Belawan n. Moesi. Delftshaven 3-8 te Casablanca van Dakar. Dmvendyk, Vancouver-Antw., p. 2-8 Wight. Kernland, B. Aires-A'd.'.m, 2-8 W. v. Lissabon. Ena (t) 218 pass. Perim. Garoet 1-8 van Belawan naar Colombo. Grootebeer, Bat.-A'dam, 2-8 Z.O. v. Ceylon. Grootekerk 3-8 te Beira v. L. Marqués. Johan' van Oldenbarnevelt 3-8 te Soerabaja. Kota Gede 2-8 van Djedda. Larenberg 2-8 v. Casablanca n. Vlaardingen. Lawak 2-8 pass. Straat Bernardino (Philipp.) Loenerkerk 2-8 v. Zanzibar n. Dar es Salaam Lombok 2-8 van Karachl te Calcutta. Loppersiim 2-8 pass. Finisterre. Maaskerk 2-8 van Le Havre n. Antwerpen. Macuba (t.), 2-8 150 mjjl O. v. Madeira. Mariekcrk 2-8 pass. Gibraltar. Modjokerto 3-8 te Aden. Molenkerk, Japan-R'dam, 2-8 te Antw. Xijkerk 2-8 aankomst Port Said. Oranjefontein A'dam-Kaapstad 2-8 Ascensior. Perieles 2-8 v. Valparaiso n. Talcahuano. Randkerk 2-8 v. Hamburg n. A'dam.
Ridderkerk, Sydney-R'dam 1-8 te Melbourne. Roebiah 2-8 te Marseille. Ruys (KPM) 2-8 v. Yokohama n. Hongkong Samarinda 2-8 van Colombo n. Fenang. Sloterdijk 2-8 van Suez. Streefkerk 2-8 van Calcutta n. R'dam. Talisse 2-8 van Batavia n. Belawan. Triton 2-8 van Pto Cardon n. New York. Waterland 2-8 van B. Aires na A'dam. Waterman 5-8 van R'dam te Batavia verw. Willem Ruys Batavia-R'dam 2-8 K. Guardafui Wleldrecht (t) 3-8 te Tandjong 'Oeban. Zwyndreeht 2-8 van Lulea n. Baltimore.
Koningskwestie in een beslissend stadium?
De Belgische katholieke en liberale delegaties hebben gisteravond afzonderlijke besprekingen met koning Leopold gevoerd te Pregny. Vandaag zullen zij de besprekingen voortzetten. Auguste de Schrijver, voorzitter van de Christelijke Volkspartij, zei na de besprekingen van gisteravond, dat het niet waarschijnlijk is, dat de koningskwestie als gevolg van deze besprekingen wodrt opgelost. De reis van de delegaties der grote partijen naar Pregny is een nieuwe fase in de Belgische regeringscrisis, die nu ongeveer vijf weken duurt Voor het ogenblik staan Eyskens' onderhandelingen vrijwel stil en belangrijke ontwikkelingen kunnen pas verwacht worden na de terugkeer der delegaties.
Radioprogramma
HILVERSUM I (301 M.). 7.— K.R.O. 'Nieuws, daarna ochtendgymnastiek, muziek en morgengebed. B.— Nieuws. 8.15 Gram.muz. 9.— Causerie voor de vrouw. 9.05 Gram.muz. 10.— N.C.R.V. Strijkkwartet. 10.15 Morgendienst. 10.45 Zang en orgelspel. 11.— K.R.O. Voor de zieken. 11.45 Viool en piano. 12.03 Metropoleorkest. 12.30 Causerie. 12.33 Promenadeorkest. 13.— Nieuws. 13.20 Piano. 13.45 Voor de vrouw 14.— N.C.R.V. Ensemble Douwinsky. 14.40 Voor de vrouw. 15.— Residentieorkest en violist. 16.— Bijbellezing. 16.45 Gram.muz. 17.— Radio Jeugdjournaal. 17.30 Onze zingende en voordragende jeugd. 17.50 Orkestmuziek. 18.— Leger des Heils. 18.15 Landbouwpraatje. 18.30 Voor de strijdkrachten. 19.— Nieuws. 19.15 Orgelspel. 19.30 Actualiteiten. 19.45 De R.V.D. antwoordt. 20.— Nieuws. 20.15 Gram.muziek. 21.— Causerie. 21.20 Orkestmuz. 21.30 Vrij en Blij. 22.15 Causerie. 22.35 Orkestmuziek. 22.45 Avondoverdenking.' 23.— Nieuws. 23.15 Orkest en piano. HILVERSUM II (415 M.). 7.—' A.V.R.O. Nieuws, daarna gram.muziek. 8.— Nieuws. 8.15 Gram.muziek. 8.55 Causerie voor de vrouw. 9.— Concert.. 9.25 Causerie. 9.35 Gram.muz. 10.— Morgenwijding. 10.15 Vrolijke muziek. 10.50 Voor de kleuters. 11.— Voordracht. 11.15 Strijkorkest. 12.— Zang en orgelspel. 12.30 Causerie. 12.38 Kamermuziek. 13.— Nieuws. 13.15 Metropole-orkest. 13.45 Gram.muz. 14.— Causerie. 14.15 Solistenconcert. 15.— Voor de zieken en gezonden. 16.— Causerie. 16.45 Zang. 17.— Jeugduitzending. 17.30 Kwintet. 17.55 Causerie. 18.— Nieuws. 18.15 Sportpraatje. 18.30 De Kwintetspelers. 19.— Jazz. 19.30 Gram.muz. 20.— Nieuws. 20.05 De Romancers en Swinging Nightingales. 20.20 Luisterspel: De twee briljanten. 21.05 Promenade-concert uit Londen. 21.50 Cello-soli. 22.— Lezing. 22.15 Gevarieerd vacantieprogramma. 23.— Nieuws. Radio-distributie. Het programma van de derde lijn is voor Donderdag als volgt: 7.— Brussel (VI.): Nieuws. 7.05 Gram. 7.30 Kron. 7.40 Gymn. 7.50 Gram. B.— Nieuws. 8.05 Radio Rhythm Revue. 9.— Eng. L.P.: Nieuws. 9.10 Verz.pr. 10.— Bioscooporgel. 10.30 Ens. Denis. 10.45 Voordr. 11.— Honolulu Hawaiians. 11.45 Voordr. 12.— Brussel (VI.): Xavier Cugatten ork. 12.30 Weer. 12.40 Hillegarde en Georges Ulme'r. 13.— Niernvs. 13.15 Gram. 14.— Oude muz. 15.— Eng. L.P.: Kwintet Stevens. 15.30 „New Organolians". 16.— Kalundborg: Tivoli's Promenade ork. 16.30 Div. 17.— Kootwijk: Batavia. 18.— Brussel (Fr.): Voor de sold. 18.30 Brussel (VI.): Voor de sold. 19.— Nieuws. 19.30 Eng. H.S.: Gedeelten v. „Norma". 20.— Brussel (VI.): Verzpr. 21— Voordr. 21.20 Orkest d'Amico. 21.45 Act. 22.— Nieuws. 22.15 Brussel (Fr.): Dansmuziek. 22.55 Nieuws. 23.— Diversen.
New-Yorkse beurs
1-8 2-8 Am. Tob. 84 »4' Baltim. B*, 8H Can. Pac. 12 12)< 111. C. R. 24» i 25 I'ew York 9'S 9'< f .-nnsyl. 14?£ 14?» S. Pacific 37S ZIH Ur. Pan. 80 81 All. Chem 176 174' j Am. Can. 91 90'ï Am.C&F 2 ??{ 28'» Am Smelt 45?» J.6H Am. T. T. 142' i 142' i Am. Tob. 70' i 70'* Anaconda 28S 28®i Beth. 3t. 27JS 27ï* Boeing A IBH 194 Chrysler 51'/, 51H City Bank 4t)\i 40^ Cons. Ed 24yt 24V* Douglas 58S bo'-« Dup. Nen. 47? i 41% East Kod. 4IS 41', Gen. Elect. 37', Gen. Mot G2U 61K Good Year 40?< 4l}{ Hudson M 13; j !3J< Int. Harv. 25 25Jf Int. Nickel 28!, 2SH I .. T T. 8H 8?» Kenn. C. 47jf 47? i Montg. 53 53H' Pai-kard 3?i Radio C 105< IOJ< Rep. St 20 20 Reyn Tob. 38S 3&>{ S Roeb. 41H 41H Shell U. 35 35} f Soc. Vac. 15H 15H S. Brands. 19H 20V, St. OU N. 66H 66* St.haker 224 22K Texas C 55H 55K Uii. Alrcr 21H 21X Un. Corp. 3H 3« Un. Fr. 49« 493< U.S. Rubb 334 33>( U.S Steel 23H 23,4 VVesthouse 24? i 24 J» W.'wlrth 494 494 •> ex-dlv.
DE BEURS VAN AMSTERDAM
AMSTERDAM, 3 Augustus. — Verscheidene factoren hebben er vandaag toe bijgedragen, dat de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs vriendelijk en tegen slot zelfs vast te noemen was. Op de eerste plaats waren er geen Engelse verkooporders, die het koerspeil van Olies en Unilever drukten. Het uitblijven van deze „Engelse ziekte", zoals de beurslul dergelijke opdrachten noemen, veroorzaakte stijgingen voor genoemde twee fondsen, die de laatste dagen gedrukt lagen. Op de tweede plaats zijn de bepalingen van de „Cease Fireovereenkomst" bekend geworden en ook dez» werden gunstig geïnterpreteerd. Bovendien was er enige belangstelling voor Indonesische bankaandelen, met name de Nederlands-Indische Handelsbank, die vooruitlopende op een eventuele dividend-declaratie, vandaag geregeld in een open hoek verhandeld werden en vijf punten verbeterden. De open hoek in aandelen Nederlandse Handelmaatschappij was slechts van korte duur, maar had toch een koersstijging van twee punten tot gevolg. Olies, die wel het zwaarst te lijden hebben gehad van het buitenlands aanbod, verbeterden zes punten en sloten op 303' i. Unilever en AKU waren, evenals de meeste industriële soorten, gunstig gedisponeerd. Philips was op 229 aanvankelijk lui, maar steeg daarna tot 233. Indonesische cultures waren over de gehele linie vast met avances van 2 tot 5 punten voor de grotere cultuurwaarden. Ook de kleinera soorten bleken gunstig gestemd te zijn. De scheepvaartmarkt lag verlaten met zeer geringe afwijkingen. Voor beleggingspapieren bestond evenals gisteren weinig belangstelling, ook hier vielen slechts onbetekenende verschillen waar te nemen.
ACTIEVE FONDSEN
Staatsleningen C.ootboek-Oblig. 3H Nederl. I94fc 3 <4 Nederl. 47 «3«4) 3 Nederl. 1937 3 Dollar-lening '47 3 Invesleringseert 3 Ned 1962-64 t hel. NH 1962 64 m hel Nederl N. W S. Spaarc A f 11*1 2«* IndiP 1937 A 3 Groothoek '46 3 Bankinstellingen Kol Bank Annrt Ned tnd Handelsh Ned. HandelmiJ C.v.A. IF9 150 150 112 H2H 142 57 58 26'4 26?» 10!,' I0S 83 834 1004 1004 2!-,' i\\ — 464 28», 284 — 84'. 51*i 52 6^4 29", 294 48?» 49 — 194 70?» — 494 424 — 56', 364 364 ~ VU — 8'« 134 13?; 1014 99% 99>J„ 38 98 98 m» 10/4 1074 984 9ti*„ 994 — 9=14, 094 804 8U»J^ 101 lui 954 954 97»i 97% 77 ij 79 113», 1174 150 151.4
n\K 173 311 310 114 114?/ 149 S 150 174 150 1434 145 1434 186 184 257» i >61 2634 288 289 -30 233 1604 163 166 167 336~ -39 274 /79 2974 305»,' <984 3(04 — UO2 «8 13576 1394 124 124 924 y2»i 73 — 494 93 94 55 1504 150.4 1544 156 123 123,4 1524 152 153 1534 1674 169 160 1594 1534 1574 774 (84 t-9 60 404 414 - 132 1474 ,1494 1314 !IJ3H 155 '|56
Industriële oudi-rn. Alg Kunstzijde A berghs Jurgens ditu Va.i Betkels Patent Calvé Delft C. v. A Centrale Suiker A Fokker A CJelder Zonen Iden K. N. Hoogovens Idem Lever en llnil C.v.A Ned Ford Aand Ned. Kabelfabi idei- Philips Gloeil faht dito Cum. Pref. VVd Wilton Fellenoord Mljnhnuwondem. Bililton le rubriek idem 2e rubriek l'etroleumnmlrrn. Dordtse Petr Aand dito Pref. Aand Kon. Petr. idem dito Onder-aand Moeara E. P. M. Aand Itiilihernndern. Amsterd. Kub. Aand Bandar Ruh. Idem Dell Bntnvia Idem Kenriens l.embop ld Oost lava Idem O. Ik Cult. M(] ld Serhadtadi Sum idem Srhrepvuartniii Holl. Amerika Aand iHvn l'hinn Japan Kon Ned St Mii Kon Paketvaart Ned Scheepv 'infe Ommerens Sch b. CvA Rotterd. l.loyd Aand ft v Mii Nederland Suikernmlern. Handelsver A'dam Javase Cult Mii Ned Ind Suikfi Unlf Ver VorMenl MU. rahaksnndern. I>ell Batavia Mij. De» MÜ. Sennmhab Mij INvrnrn Muller & Co Nat. Bez.
Van allerlei aard WESPEN EN MUGGEN VOOB PROEFNEMINGEN
Amerikaanse geleerden hebben muggen en wespen gebruikt om navorsingen te doen over dodelijke uitstralingen. De insecten worden op bepaalde plaatsen om een grote isotopenfabriek te Oakridga (Tennessee) gebracht om na te gaan in hoeverre de lucht bevuild wordt door atomen die zouden ontsnappen na de ontploffingen in de grote uraniumovens. Wanneer het uranium-atoom onder het bombardement van langzaamwerkende neutronen splitst, werden twee nieuwe elementen gevormd: barryum en lanthanium. Men heeft ontdekt dat de wespen het barryum uit de lucht opslorpen. Door middel van diverse apparaten wordt de toeneming van atoomrestên in hun lichamen geregistreerd.