. in het militaire : Op 17 beid iut van ..acht heeft ver' knooppunten en • rd. vijandechoten.
Haagsche courant
- 18-01-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 18-01-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NMB C 62
- Nummer
- 17470
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Het Russische legerbericht
De vorst belemmert het Russische offensief Koude van 33 tot 42 graden
van 33 tot 42 ' heeft giste■ ■ , •i. In Helsinki zelf wees de I ' hebben . koude te lijden ;. die wt gens di 'e dagen was de ■ hel Mdoelgeschut ie te voorkomen. de lage temperaaar zouden worden. Het- ;.' machirt gemaakt worden - t, dat de leider-; : door de bui ren. lm' ' ■ ■ veeleer in groote branden te ■ brandde roode vliegers de ten ht van - den va . Helsinki en ara volkscentra laten vallen. -e brandwei i !, dt branden te be- Ofschoon vijf zi van de bevaeueerd is, wordt toch allengs het normale leven in de F.: ad hervat De restaurants laten h t 's avonds weer • r ge- I en vrouwen en mannen zijn weer aan 1 De optimistische Finm ■ werk van twee uden. die in aanbouw waren. .
De gevolgen voor Duitschland.
Over de gevolgen voor Duitsehland verklaarde Cross, dat de snelheid van den Britschen eeonomischen aanval de Duitse'he staatshuishouding ce-n Inslag heeft toegebracht. „Na vier en een halve maand zien wij Duitsehland zoo ongeveer onder denzelfden eeonomisehen druk als na twee jaar van den vorigt-n oorlog. De kV indigheden in Duitsehland zijn krap. Dt woners van Berlijn lijden koude door rek aan steenkool. Fr zijn tekorten aan petroleum, ijzer, katoen, koper, wol, oliën, vetten en vele andere materialen. De exporten zulle-n het beste bewijs vormen voor Duitschland's industr dijkhi ui. Duitschland's e-xporten wordt-n belemmerd door een tekort aan materialen e-n ve-el fabrieken moeten sluiten of beneden haar normal. paciteit werkem Tenslotte zeide Cross: „Er zijn geen ugrijke lekken in de contrólpractisch alle Duitsche exporten, die r dit wapen kunnen worden as en, zijn werkelijk gestuit. Wij verwachten den dag, waarop wij op zotv danige wijze Duitschland's economische leven zuilen hebben gewurgd, dat Inde oorlogsinspanning niet langer kan volhouden. Door dat middel gelooven wij, dat wij den dag der afrekening dichter bij kunnen brengen en de levens van onze eigen menschen kul sparen".
De aankomst van den nieuwen Amerikaanschen ambassadeur.
Hel agei I hap Belga meldt over de vi rvrot gde aankomsl te Brussel van den nieuwen aml tr der Vereenigde iiy en den zeer korten ter. hij den koning zijn iigd. I>- nii imbassade-ur tt- Brussel werd niet zeer spoedig verwacht Het pli karakter van dezi ■ ele cv diplomatieke kringen in di 'ad met merkt. Cudahy was rv-r vliegtuig uit Dublin nd om elf uur '- B komen. Reeds '■' | hei ft hij de eerste -ii. h* en den lig zijn gt
De belangstelling van Amerikaansche bladen.
Belga meldt uit Washington: De pers vertolkt de beroering die zich van het publiek beeft meester gemaakt bij de ken inval in Bi npai ing voor bi urlijkheid De pers is nd om tt 'i. dat dl den alle voor voor een aanval weg■nt. De ..New Vork Ti mes" schrl • F aanval op Bt-Igië en lert de I ropa toe'iijn van ' •-al op B • rland". De1 ..Th : me" schrijft: •■F- ' een nanval op t rsche beschaving. Indien •,• , rgstp • - ■
Het Duitsche legerbericht
Het opper' ,n de Duitsche i in het Wes!(n itenissen. aan he! front en verk :i ele Schot-
De Fransche legerberichten
Het Franscl - van hedenochtend luidt : Een kalme nacht aan het geb. fron< lig artillerievuur in het P Ie Saar. bericht van it: ■neen een kalme dag. Bedrijvig!. patrouill
Beperkte actie.
Het Duitsche nieuwsbureau meldt : i.ike front is de dag I ii se-ctor hl artillerievuur vei :. Optreden van verperkten omvang euwe op tteeverkennin ling. ter sterkte van ol 30 man. werd bij
Moeilijkheden in het Duitsch-Russische spoorwegverkeer Spoorwegverbinding Czernowitz— Krakau gestaakt
Reuter meldt, dat de spoorwegverbinding van Czernowitz over Lemberg naar Kraukau, welke begin van de vorige maand was hervat, opnieuw is ikt. Volgens Reuter zouden de Duitschers de Russen er van beschuldigen moeilijkheden te maken voor het doorgaand verkeer van treinen over het door de Russen bezette g< an Polen, terwijl de Russen zouden neggen, dat de Duitschers zoowel als de Roemt nen de voorwaarden der overeenkomst, waarop het spoorwegverkeer zou worden hervat, niet zouden hebben nagekomen. Een Duitsche commissie stelt thans aan de Roer, grens een onderzet k in. De Russen zouden leege. goederenwagens, welke Duitschers gezonden hadden om in Roemenië te laden, vasthouden en 8000 lt i pet week vragen Dit bedrag zal in dollars moeten wordi n betaald. Bovendien wordt vernomen, aldus het bericht van Reuter, dat een aantal' goederenwagons, welke onlangs uit Roemenie met hout naar Duitsehland waren gezonden in het door de Russen tte gedeelte van Polen werden gelost. Een gedeelte van de lading werd voor brandstof gebruikt.
Op Russisch grondgebied Grensstreek geheel verlaten
De United Press-corresponde-nt heeft met het Finsehe leger de grens overschreden ten Oosten van Lieksa. Hij schrijft hierover: Zonde-r paspoort of visum trok ik < de Russische grens. Kort voor we haar kt hadden, passeerden wij een plaats waar i sche skipatrouille van 50 man onzen weg had gekruist in de richting Zuid-Noord. Zij hadden in d< cherp spoor , Twee dagen tevoren hadden . -i en de Finnen op d ontmoeting gehad. .ij de Russen na een kort machineagen waren. Wij konden nog de kogelgaten in de nen zien en ook in de beide gn posthuisjes — deze staan namelijk van de Finnen en de Russen op twaalf r van elkander precies aan de Toen wij de' gn iten en over •and Rusland binnentrokwas alles rustig. De Ru n.l hun patrouilles 4 a 5 kiloi : okki ii. Van vi ire hoorden wij -. artillerievuur; men vertelde, dat 'in - . was van het Il.inantsi- Wij bekeken de twei . De Finsehe was van ruw ongevi rfd hout trokken en 't schild met elen Finklaarblijl orde en verwijdt rd. Nadat wij z...0 een half uur aan de R . m deis hadden doorgebracht, keerden wij terug onder geleide van een Finsehe skipatrouille. Het was een k.iide dag. a tijd van het jaar en voor dit deel van het land, dat als het koudste punt Finsch Kan !;c word! uwd. De thermomi nder nul aan, toen wij Lieksa v Din vonacht was l i nul gewi Het is opmerkelijk de wijziging, diehet landschap ondergaat waar tenemen, wanneer men van het achterland uit de grens nadert. Lieksa heeft reu' eenig teeken van burgerlijk leven : or.. van daar naar de grens j; dorpen, die totaal verlaten waren en waar de sneeuw hoog boven rit drempels der hui/en uitstak. Er was hier teeken van leven te . den waren er. D. i stap in de richting van h< t front waa norpen. die mt t den grond li bewoners bij het naderen der Russen in van den ooi log. Wij passeerden een brug, waar sold ten aan het graven waren run mi in n- verin wij bij een van van den g. in den Lieksa setter. De auto iq over i die door Finsehe mijnen :n den bodem vslipt. ' n de chauffeur wilde n. Met ons vijven slaagden in. den watten — een voormalige taxi — - op den weg te brengen. Wij na- Nu is een tocht in een open slede bij r onder nul lang niel g als het klinkt, als men er maar aan denkt en wangen grondig in '. daar je anders bevroren bent voor je 't Wl Het laatste deel van de reis in Rusland werd t- waarbij wij eens zelfs over een ..Mannerheimlinie" in zakformaat moesten klautt telri uit gevelde hoornen en onder stroom staande draden. In niet beboschte sectoren werd .rmd door uitgestrekte moerassen, welke niet bevroren waren toen de sneeuwval begon en dus uitende tank val len vormden. Een gemechaniseerde Russ .leid, die hier de ert ns wilde overschrijden zakte totaal weg in de modder.
Amerikaansche militaire attache's naar Finland.
Twee officieren van het Amerikaansehe leger worden als militaire attaché's naar Finland gezonden. Zij zullen verr den oorlog te land en in de lucht uitbrengen.
België had waarschuwing ontvangen Tegen eventueele Duitsche invalsplannen
United Press meldt uit Brussel: Ut kheden gedurende het afgelo kend zouden — zoo w beweerd —gi I zijn zoowel op diplomate ke a op we/en, dat DuiLschlano inval in België zou hebben over» De '.g zou gt zijn, dat B voer 17 en 18 Januari. D :i. dat D had inval na Zaterdag j.l tic mat'! weging te zetten — zoo heette het — doeli |k". Dit ZOU - sommige-n een ver•ig kunnen zijn voor van Belgische zijde wordt dat de spanning sleci" !te!ijk is n het uil van de net alarm voorbij is. Deze mli hl len, naar word! '1 worde: curry ri den week een no.xilanding heeft moeten maken m Mechelen aan de Maas. De D . I ?ers . : ' tweemaal toe deze papieren te vernietigen.
Weer beperkte verloven voor het Britsche expeditieleger
Het Britsche rl. partement van oorlog • mede, d het Britsche r m Frankrijk de plaatsen zijn gistera-, trokken. ; aanwijli nt van Reuanning van het weekeinde, indien zij al niet geheel geweken is, in jk verminderd is.
De Britsch-Fransche vliegtuigbestellingen in Amerika
Naar Reuter uit Washington meldt, hebben president Roosevelt, minister Morgenthau, en autoriteiten v en vloot, gisteren van gedrachten wisseld over de voorstellen van E land en Frankrijk hun bestellu Amerikaansehe vliegtuigen te verdrievoudigen. Engeland en Frankrijk zouden aan de Vereenigde Staten hebben te ki nni-n gegeven, dat zij overwegen voor spoedige aflevering 8000 vliegtuigen en nog meer motoren te bestellen.
Zie verder Ie blad, pag. 3
De Scandinavische hulp.
De commandant van het Zweedsche vrijwilligerscorps in Finland, generaal Axel Lindner, heeft verklaard, dat hij verwacht, in Maart over een groot aantal vrijwilligers te beschikken. De meeste vrijwilligers uit Scandinavië, die zich op het oogenblik in Finland bevinden, zijn afkomstig uit het Noorden van Zweden en Noorwegen, waar het klimaat ongeveer gelijk is aan het Fin-
De economische oorlog Den Duitschen handel is reeds een hevige slag toegebracht Uiteenzetting van minister Cross
In het Lagerhuis heeft de minister voor de i'conomische oorlogvoering. . gisteren een overzicht gegeven van den economischen oorlog. Hij zeide: ..Wij bestrijden een land, waar het gein ..Ie volk geklonken is tot één uitgebreide militaire machine en dat een economische organisatie heeft, die reeds lang werkte voor den dag van den oorlog. Dat maakt naar mijn opvatting Duitsehland technisch sterker dan in 1914-1918, maar maakt het ook brozt-r dan ooit tevoren". N i het licht geworpen te hebben op de nauwe samenwerking met Frankrijk. vermeldde de minister een belangrijk rscheid tusschen dezen en den we-4. ~Thans is alleen de Fransche gren n. De rest van Duitsehlands naburen is neutraal en zijn raoke leverantiekanalen zijn derhalve iglijk toegenomen. Daarom heeft de regeering „een bijna geheel nieuwe techniek aanvaard. Spr. beschreef het cm der eontrabandecontroiebases en wees op de ~slimme trucs, waarmede neutrale kooplieden trachten de regelingen van hun eigen re-geering te omzeilen. „Om het hoofd te bieden aan deze listigheden, hebben wij een de wpannenden inlichtingendienst noodig en in feite hebben wij dien". Voortgaande zeide Cross: „Het spnekt vanzelf, maar misschien moet het nog gezegd worden, dat onze campagne niet gericht is tegen de ne-utralen. Wij st.llen alles in het werk om den weg voor den neutralen handel zoo vlot mogelijk te maken, waarbij echter is de overheerschende overwe-ging voorop staat, dat wij onze rechten van erende ten volle moeten uit- Ik wil op de moest krachtige wijze verklaren, dat het geenszins wensch is een muur op te bouwen te#rn eenigerlei neutralen staat. Het doel'is een slagboom op te werpen rondom onder Duitsche controle id gebie-d. „He>e meer wij er in kunnen slagen om dezen slagboom te controleert n van de zeetoegangen af, hoe minder de vertragingen zullen zijn voor .!. neutrale scheepvaart en hoe grooter het gemak zal zijn voor de bonafide trale kooplieden". Sprekende over de Middellandsche Truss, dat in dit gebied speciale problemen onder oogen moeten worden gezien op grond van de moeilijkheden in het doen functionn. van het e teem. „In een g< ■-t van «• den wil streven wij en ele I neutrale regeeringen er naar al problemen t. I e-n in dit verl and zou ik ::. I i-tel is en de behandi rbereidt van alle comm i ake-n, die eidc landen - ■ • \ oorteien uit den oorlog". Cross zeide. flat Duitsehland in de af;)t n jaren zijn handel vooral in d ilanden v door een ring en ruilhandel, dat Duitsehland een .ngrijken greep landsehen hande-1 in kleinen landen. „Om d. delijke positie aan te vallen h land nieuwe- methoden noodig. : werd het voor tic schats Izakelijk de verschillen in prijs te lx I /.eer aanzienlijke aankoopen zijn daan. Wij hebben sommige soorten n gekocht in landen, waar wij ze .' tevort :. . -.. Ovi ral hebben wij contracten afgesloten betreflende de nationale pi deren. Wij hebben ruiltransacties gesloten".
Advertentie
JCINEACJ I ACTUALITEITEN o. a.: \\ $ PRINS BERNHARO STELT DE <| < NIEUWE STRANDREDOINGS- > > BOOT TE SCHEVENiNGEN IN ',' ! DIENST. <► De Engelsche kruisers ~*jax" 3> en ~Achilles" te Montevideo <* en Buenos-Aires. \ Een Marker bruiloft op het Ijs. <[ Minister Daladier bezoekt <> marinebasis te Cherbourg. i[ Voedselvoorziening van het <> Duitsche leger. < Het Finsch-Russisch oonflict. \' Hoe onze veldpost werkt. S Lord Gort door Gen. Gcmelin \ onderscheiden. S Duitsche mijnenvegers in actie. <> Hardrijden op Marken. <► Conferentie tusschen Ciano en S Csaky in Venetië. 2> Engelsche troepen verlaten > Tientsin. S Enorme sneeuwval te Rome. > jacht op hoe een roof- Amerikaan! visschen new york i ZIET Humor van een! •" V- w.: : f lALS DE KAT VAN HUIS IS Hen vroolijlce - eurde teekentilm
Advertentie
zijn streken en de ( ■ '.ij . -,-W Bock &c Harrisons iJËt •___■? BTW aan zijn schotels. Zij _«r \WmË.*-'."■' (f M'? - ___k 1 *•* \ XWWXWSm l__S_i___ mm% BRASSERIE (Achterom-ingang Passage) CAFETERiA- HOTEL
Advertentie
I VERKOUDHEID BRONCHITIS Sedert meer dun 30 jaar wordt Siroop Famel de>or doktoren gewaardeerd als eea betrouwbaar geneesmiddel ter beatrij» van aandoeningen der ademhalingsorganea. SIROOP FAMEL Kleine flacon f 1.13 Groote flacon f 1.90 482 e STAATSLOTERIJ VIJFDE Kl..\--rj TOBDE Trekking van 18 Januari. / 1000 No. 4847, 12029, 20526, 2065 L ƒ 400 No. 8942. 17319. 'DO No. 2654, 3083, 10520. ƒ 100 No. 1."i78. 4471. 6123, 1 13312. 16610, 204 PRIJZEN VAN ƒ7O. 459.'! 6688 9245 12302 147:18 - I i . 2211 5000 7138 2335 5126 7603 i I 6 7879 I 7 8011 11063 14124 i: i ■ l 17388 2 . -: 5779 8171 11 ! 8 8331 11 3777 6188 8. - 6277 BiioB 11880 14499 I - i 8749 111162 14573 li ' 8991 12070 . • NIETEN. 4420 7567 I . • I 7581 10141 13194 I 12 7(123 : - 1307 4671 7774 10282 1341 . - i::22 4755 7820 I ,: 1441 4 • «824 8022 104 1821 4885 8 1816 4913 8175 H 1818 4964 81. 183.) 4973 82 1841 5041 HL' 1848 5159 8297 I 1855 5248 8841 I 187» 5287 831 - - - 5415 841 ; 2i>l4 5431 84 • 2081 5514 8573 11207 '.42 1 5549 8 1427 14240 16714 I - 5825 8094 I 14414 17 I 2465 5876 14488 17 2471 5882 9031 11672 1449:: 175 5885 9047 11692 14507 I . (063 11718 85 11824 2733 6000 9107 11830 1472 9111 1 2798 6066 9187 11977 14763 171 I !i24.i 11989 14768 I" 2922 6149 9251 12015 14887 11 2931 6166 9259 12. .49 14915 171 B 3 12154 14919 171 - 3110 ■ ■ 15155 11' 8118 6237 9888 1222ü 15185 !, - 2 9895 12! 3145 6882 9481 12245 15280 11 - 8248 25 12808 158,87 17782 I ■ 12383 154.33 I. - - 6 9571 K I 17K22 '. 8448 (.579 9651 121 3451 ■ I 121577 1 120,18 ' 3589 • 14 12702 15528 18 3711 6801 9758 12716 I ■ 9817 12' . 9819 12780 15614 8771 0920 9827 12791 3788 7026 9828 12834 I 9853 12850 15684 184 . ■ . 7212 9987 12940 1579. 4047 721.1 ' 1720 1056 7288 17 12990 15885 185 4121 76 13068 15913 181 4217 90 In de v . ' staat 12894 m. z. ' In deze klasse zijn nog ingeblev. 1 prijs van f 100000 1 prils van / 50.000 1 pms van ƒ 25 000 1 prijs van ƒ 15.000 1 prijs van / 10 000 1 prijs van f 5.000 1 prijs van f 2.000 3 prijzen van / 1.500 45 prijzen van / I
Het kwik bevriest in den thermometer Aan de Noorsch-Zweedsche grens
In Telnesset aan de Zweodsch-Noorsche grens is de thermometer gisteren gedaald tot ver onder het punt, waarop het kwik vast wordt. Met behulp van piritustbermometer werd een vorst van 48 graden gemeten, hetgeen waarschijnlijk wel het Europecsche laagte-1 van dit jaar zal vormen.
De Amerikaansche leening aan Finland
Unitod Press meldt uit Washington: De leden van het Congres debatteeren thans mi '• over 't voorvan president : lt om not; • • Finland te verkenen, welke handeling . ie tegenstanders niet neutraal zou zijn. De Vereenigde Staten stondt-n reeds een leening teje van 10 millioen dollar voor met-militair materiaal, zonder de goedkeuring van de regeering. De indruk is. dat Zweden In verband met de nabijheid van de ! invasie en de verwantschap met de zusternatie. Finland reeds groote hulp heeft verleend, maar het Sandler-incident heeft in onidige kringe-n eenigen twijfel omtrent de effectiviteit van zulk een hulp - Kt. Do bladen hebben w-el berichten gebracht over inzamel ineen voor en het vertrek van Zweedsche vrijwilligers naar Finland, maar er is niets bekend omtrent e-en directe' hulp van de rt . ring, zoo deze er al is. Velen veronderstellen, dat er groote Zwe-edsche hulp el. in het bijzonder met betrekking tot de' munitie-voorzirning, maar dat de regeering mot opzet hit rover niets bekend hei tl gi maakt, teneinde rmijden. -. ander United Press-bericht. schijnt Roosevelt's von; stel tot finaneieele hulpverleening aan Finlard, ikking gedoemd te zijn, wegens het verzet van de congresleden. De Senaatscommissie voor de bankzaken heoft minister Huil uitgenoodigd, een uitee-nze-King te geven over de vraag, of de voorgestelde finaneieele hulp aan Finland een schending zou betet-kenc-n van de Amerikaansehe neutra- In een bijeenkomst te New Vork. welkt- werd bijgewoond door meer dan vijftig leiders van de Amencan Fodoration of Labor, hobtx-n oud-president Hoover, burgemeester La Guardia, e.a. .-.prekers vurig gepleit voor de hulpvering aan Finland. Hoover deelde mede, dat meer dan half millioen Amerikanen reed dollar of meer hadden ge-sehe>nke-n. In plaats van aan Finland geld te lt-enen, om daar-, nsmidde'le-n te koopen. zeide hij, zouden de Ver. Staten het een moeten schenken en dit daarna vergeten.
Daladier ontving ambassadeurs van België en Amerika.
De Franschi „t Dalabesprekingen n de Ven ■ . id.