DA|/\ FLANELLEN Uri -J SPORTBROEKEN VOOft DAMES EN HEEREN PELGER
Haagsche courant
- 13-04-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 13-04-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17543
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Postvluchten Holland-Indië De positie der vliegtuigen op 12 April.
Uitreis: „Ton nvalk", Rangoon (wordt morgen te Batavia verwacht). „Pelikaan". Alexandrië (wordt 17 dezer te Batavia verwacht). Thuisreis: „Buizerd", Alexandrië (wordt heden te Napels verwacht). „Oehoe", Rangoon (wordt 16 dezer te Napels verwacht).
HET DUITSCH-ROEMEENSCHE HANDELSVERDRAG
BOEKAREST, 13 April (U.P.). De Düitsch-Roemeensche handelsovereenkomst zou vandaag geteekend worden. Een officieele woordvoerder verklaarde, dat de handelsbesprekingen op vriendippelijken toon gevoerd werden. ;i hem gevraagd werd of Duitschland den eisch had gesteld, dat Roememeer boeren zou demobiliseeren, verklaarde hij : „Er zij aan herinnerd, dat de basis voor alle handelsbespreking iien de beide landen het Wohltat handelsverdrag van 1939 is. deze overeenkomst moet Duitschland Roemenië technische hulp n om den landbouw productiever te maken en natuurlijk moet Roemenië samenwerking verleenen."
NIEUWE NOORSCHE GEZANT TE BRUSSEL
BRUSSEL. 13 April. (Belga.) De I den nieuwen Noorschen Koren, die zijn geloofsbrieven kwam ovt rhandigen, ontvangen.
DE DUITSCH-AMERIKAANSCHE HANDELSBETREKKINGEN.
NEW VORK, . April. (Reuter.) De . Vork Herald Tribune" meldt, ! rhardt Westrick, die door Hitler t is met de taak, de handelsbetrekkingen tussehen de Vereenigde g Duitschland te verbeteren, t New Vork zijn hoofdkwartier heeft n n thans besprekingen I met Amerikaansche firma's, die -. tangen in Duitschland heb': heeft zich kortgeleden naar on begeven om officieel de e aanvaarden tot commeridsman van de Duitsche am■ , pust, die tot dusver niet
LEGATIEPERSONEEL UIT DENEMARKEN VERTROKKEN.
KOPENHAGEN. 13 April. De diplotrein met het personeel van de Britsche. Fransche en Poolsche legaties mmorgen naar Nederland vertrokken.
FELLE BRAND IN DE HAVEN VAN GENT
GENT. 13 April. (Belga.) In de haven van Gent heeft een felle brand ied, tengevolge waarvan drie entrein de- asch zijn gelegd. Twintigduizend balen katoen,, jute en vlas zijn prooi der vlammen geworden. De aangerichte schade zou 30 millioen . . en der felste, die men har ooit heeft meegemaakt. Voordat t ter plaatse was aangede brand reeds geweldige :. aang< nomen.
LUCHTVAART NATIONALE LUCHTVAARTSCHOOL Het jaarverslag.
ürt hel jaarverslag van de Nationale Lucht .aart School over 1939 blijkt duidelijk de invloed van de mobilisatie. Op 2 September werd het vliegbedrijf van de school stil gelegd. Na een maand werd in, boven het vliegveld Ypenburg instructie te geven, alleen aan leerlingen, waarvan de opleiding een militair belang vormde. Op 27 November werd hieraan eiding gegeven, door ook aan de 'vliegers toestemming te verleenen, zich In het vliegen te bekwamen. het aantal uren slechts 272 minder is dan in 1938. werd veroorzaakt door een grootere opleiding van asp officier-vliegers kort verband van het K.N.IL., waartot medio 1939 een groot accrès in vlieguren werd verkregen, hetgeen in de de helft van het jaar verloren ging. l zeer belangrijke gebeurtenis voor de school wa- de opening van het z.g. internaat der M-vliegers op Ypenburg. De Regeering steunde de N.L.S. evennis in v -de jaren, met een subsidie. Veer 1939 werd ƒ 15000 gevoteerd n / 20.000 in 1938. Zooals bekend is de/e subsidie slechts ter dekking van een eventueel exploitatieverlies, voor zoover het da verleende subsidie niet te boven gaat
KUNST EN LETTEREN NIEUWE UITGAVEN
Bij W. J. Thieme en Cic te Zutphen verscheen: Cosmographie. leerboek voor het gymnasiaal en middelbaar onderwijs — dr. W. J A. Schouten.
FILM EN BIOSCOOP DE ZWARTE EXTASE.
De bekende film „Zwarte Extase" wordt vanwege de Cinematografische Volksuniversiteit voor het eerst in het Studio-theater. Kettingstraat alhier, vertoond, morgenochtend, aanvangende te twaalf uur precies.
NEDERLANDSCH-INDIE HET ONGEVAL MET DE AUSTRALIEMACHINE VAN DE K.N.I.L.M. De resultaten van het onderzoek.
BATAVIA, 13 April (Aneta). Het Departement van Verkeer en Waterstaat deelt het volgende mede omtrent het ongeval met de PK-AFO van de K.N.I.L.M. op 22 Januari j.l. nabij Den Pasar: Kort na het opstijgen maakte het vliegtuig op ongeveer honderd meter hoogte een Imker-bocht, welke beweging normaal was om op koers naar Koepang te komen. Onmiddellijk nadat e-en bocht was gemaakt, begon het vliegtuig te dalen, totdat het tegen de oppervlakte van het water botste. Door deze botsing is het vliegtuig vernield, waarbij verschillende d> werden vernietigd en de beide motoren gezonken zijn. De oorzaken, welke hebben geleid tot het overgaan van de stijg-vlucht tot de daal-vlucht heeft men niet met zekerheid kunnen vaststellen. De pogingen om de gezonken motoren te bergen, zijn vruchteloos gebleven, zoodat een onderzoek van de motoren, dat wellicht meerdere zekerheid had kunnen geven niet kon plaats vinc'en. Bij het onderzoek is tevens ai ndacht besteed aan de vraag, in hoeverre door de bemanning en de passagiers gebruik gemaakt is van de veiligheidsriemen. Er is komen vast te staan, dat de geredde mecanicien de riemen heeft gebezigd, doch van een der bezette zitplaatsen waren de riemen niet gebruikt. Overigens heeft men uit de teruggevonden deelen van het vliegtuig niet kunnen vaststellen, welke zitplaatsen bij het ongeval bezet waren en evenmin of van de bezette zitplaatsen de veiligheidsriemen waren gebezigd.
Dr. C. H. OOSTINGH. †
BANDOENG. 13 April. (Aneta.l Gisteravond is overleden, 50 jaar oud, dr. C. H. Oostingh, paleontoloog bij den dienst der mijnbouw, een bekende Molukkenspecialist.
LAATSTE BERICHTEN. MOTORRIJDER TEGEN VRACHTAUTO GEREDEN Slachtoffer zwaar gewond.
Vanmiddag om kwart over één is te Amsterdam, een motorrijder, die op het Westeinde in de richting Stadhoude-rskade reed. in volle vaart gebotst tegen een vrachtauto, welke zich eveneens aan de rechterzijde van den weg bevond en zich juist weer in beweging zette om naar den overkant over te- steken. De man sloeg met het hoofd tegen de straat en bleef zwaar gewond liggen. De geneeskundige dienst vervoerde het slachtoffer in bewusteloozen toestand naar het Binnengasthuis, waar een schedelfractuur werd geconstateerd. De identiteit van den motorrijder is nog niet bekend.
AANRIJDING OP DE VAILLANTLAAN.
Te 12 uur hedenmiddag had op de Vaillantlaan een aanrijding plaats tussehen een personenauto, bestuurd door den 35-jarigen C. H. uit de Kempstraat en den 58-jarigen wielrijder W. te P. uit de van Loostraat. De wielrijder bekwam een hersenschudding en werd door den Geneeskundigen Dienst naar het ziekenhuis aan den Zuidwa! vervoerd. De oorzaak zou zijn het geen voorrang verleenen door den autobestuurder en het weifelend rijden van den wielrijder.
P.H. VAN DUSSELDORP OVERLEDEN.
In 54-jarigen ouderdom is gisteren hier ter stede overleden de heer P. H. van Dusseldorp, oud-administrateur van de Rubber Cultuurmaatschappij Amsterdam. De begrafenis van het stoffelijk overschot zal Maandag a.s. om 14.15 uur op de begraafplaats Oud Eik en Duinen geschieden.
EENIGE UITBREIDING VAN DEN STAAT VAN BELEG In het Zuiden en in de Noordelijke en Oostelijke provincies
De Regeeringspersdienst meldt: Bij Koninklijk besluit van 1 November 1939 is, voornamelijk in het midden, Westen en Zuid-Oosten des lands, een aantal gemeenten in staat van beleg verklaard. Bij een heden verschenen Koninklijk besluit is hieraan uitbreiding gegeven, in dier voege, dat thans in het Zuiden (Noord-Brabant) en in de Noordelijke en Oostelijke provinciën een verdere strook in staat van beleg is verklaard.
Dr. B.P.B. PLANTENGA GEHULDIGD Aanbieding van zijn geschilderd portret
Een groot aantal vrienden en vriendinnen van dr. B. P. B. Plantenga, den bekenden kinderarts, die eenigen tijd geleden zijn practijk neerlegde, kwam vanmiddag samen in een der zalen van Den Hout om aanwezig te zijn bij de aanbieding aan den geneesheer van diens door Roeland Koning geschilderd portret. Den directeur-generaal van de volksüdheid, dr. C. v. d. Berg en den diree-te-ur van den gemeentelijken gezondheidsdienst, dr. J. M. Putto, merkten wij onder de aanwezigen op. De voorzitter van het comité van aanbieding van het portret, mr. J. J. R. Schmal, verwelkomde dr. Plantenga en zijn e.-htge noote. Hij zeide, dat de vrie-nden van dr. Plantenga het niet ever zich hadden kunnen krijgen, den beminden geneesheer zoo maar heen te laten gaan. Spr. waagde het niet te gidsen, waar wel het gene-im ligt, van dr. Plantenga's kracht. Maar dat die kracht er steeds was, is onnii.~ker.baar. Hij verstond he-t om van 24 uur er schijnbaar 48 te maken. Dat warme hart zal ons hart nooit vergeten. Hij was iemand. wie>ns bezoeken, nie-t in het minst ook de woorden die hij wist te kiezen voor ouders en kinderen onvergetelijk zijn. Hoeveel kindergezichtjes, vroeg spr., zullen uw geest voorbijgaan, wanneer ge in De Steeg, onder uw leeslamp zit. Wij zijn hier gekomen tot het vervullen van een eenvoudigen plicht van dankbaarheid. Gij had geen bezwaar dat daaraan een stoffelijke vorm werd gegeven. Roeland Koning schilderde uw portret en dit bieden wij u aan namens grooten en kleinen. Moge het tot in lengte van dagen in de kliniek de herinnering levendig doen houden aan uw door ons hoog gewaardeerd leven en werken.
Rede dr. C.v.d. Berg.
Dr. C. v. d. Berg. directeur-generaal van de Volksgezondheid, getuigde van de dankbaarheid van de Volksgezond: jegens dr. Plantenga, in het bijzondi r vi or wat hij de-e-d te-n bate der kindergeneeskunde gedurende 40 jaar. Gij 1 fdet, aldus spr. in die periode de geheele ontwikkeling der kindergenm skunde mede en gij wierp e-r u op met uw volle- werk- en geestkracht. Gij markeerdet in dien ontwikkelingsgang een duide-lijke e-ige-n lijn. Gij begon met uw aandacht te schenken aan de voeds< Lstoonnssen bij zuitgen en breidde weldra uw aandacht ook over andere gebieden uit. Daarop volgde de belangstelling van de kleuters. Die tijd was allesbehalve gemakkelijk. Gij zijt er zonder twijfel vaak genoeg om uitgelachen. Gij schonk voorts uw groote aandacht aan de grensgebieden tussehen onderwijs en volksgezondheid en wie nu deze grensgebieden doorgaat, komt u geregeld tegen, als goeden wegwijzer in velerlei richting. Hier past, ging spr. voort, al wat gedcedt een woord van dank op het wijde terrein der volksgezondheid, waarbij uwe menschelijke eigenschappen van groot nut waren. U had steeds het vertrouwen der patiënten, dat is moeilijk bij ouderen, doch veel moeilijker bij kinderen. Uw werkzaamheid ten bate der volksgezondheid zal nog geen einde nemen. Op uw arbeidskracht en kennis zal stellig herhaaldelijk een beroep worden gedaan. Maar voor wat ge tot dusver deedt wordt u namens de volksgezondheid en haar organen hartelijk dank gezegd.
Rede prof. ten Bokkel Huinink.
Prof. ten Bokkel Huinink, daarna het woord verkrijgend huldigde dr. Plantenga als succesvol pionier der paediatrie. Zijn methoden waren, aldus spr., zeer afwijkend van de vroegere gevolgde en hij gaf den krachtigen stoot van het inslaan van nieuwe wegen in de kindergeneeskunde. Hij keerde, om het populair te zeggen tot het jonge kind zelf terug. Dr. Plantenga mag, zoo besloot spr., gerekend worde-n tot de groote mannen der paediatrie, niet alleen in Nederland maar ook ver daar buiten Nadat hierna nog het woord was gevoerd door mevr. dr. van Ve-en. vond de overdracht van het portret plaats, waarna een dankwoord van dr. Plantenga de plechtigheid besloot.
DRAMA AAN DE BELGISCH-NEDERLANDSCHE GRENS MAN DOODT ZIJN NICHT EN PLEEGT DAARNA ZELFMOORD
Vanochtend heeft zich in het plaatsje Ophoven in België een drama afgespeeld, dat zijn vervolg heeft gehad in de Nederlandsche gemeente Thorn, dat ten Zuiden van Weert ligt. De ongeveer dertigjarige mijnwerker P. H. heeft eerst zijn nicht in Ophoven. met wie hij sedert eenige jaren intieme relaties onderhield, gedood en daarna heeft hij zelfmoord gepleegd. H. is werkzaam in de mijn „Maurits", doch vermoedelijk had hij vanochtend vrij. Hij begaf zich naar Ophoven om een bezoek te brengen aan zijn nicht H. H. S., echtgenoote van zijn neef, met wie hij relaties onderhield. Vermoedelijk hebben de man en de vrouw een woordenwisseling gekri gen, welke tenslotte zoo hoog is geloopen, dat H. een revolver te voorschijn haalde en de vrouw dood schoot. Hij is daarna weer naar Nederland teruggekeerd en bracht een bezoek aan zijn broer, die in Thorn woont Tijdens dit bezoek, werd H. nut wel. Hij begaf hij zich naar buiten en enkele oogenblikken later hoorde zijn broer tot zijn grooten schrik een revolverschot Hij snelde naar buiten en vond den ongeveer .'iO-jarigen P. H. .eld ter aarde liggpn P. 11. was ongehuwd en woonde in bij zijn vader te Wesscm. Hij stond over het algemeen gunstig bekend en er viel op zijn gedrag niets :-,an te merken. Het vreeseiijk gebeurde van hedenmoren heeft dan ook in de gemeenten Wessem en Thorn, waar beide slachtoffers zeer goed bekend waren, groote ontsteltenis gewekt De revolver, waarmee de daden ge-4d zijn, heeft de man waarschijnlijk ecnigen tijd geleden in België gekocht. Of hij toen reeds het voornemen had tot deze vreeselijke daden over te gaan, is niet bekend. De vrouw H. H. S. was ongeveer 35 jaar oud en reeds lantijd gehuwd. Zij dre-ef in de- gl - meente Ophoven een klem caié'tje, terwijl haar man timmerman is. Zij laat twee kinderen achter, een meisje van 18 jaar en een jongen van 15 jaar.
BEGRAFENIS J. VAN STUYVENBERG
Onder zeer groote belangstelling werd heden op de begraafplaats Nieuw Eik en Duinen liet stoffelijke overschot van den heer J. v. Stuyvenberg, directeur van de N.V. Brabantsche Maatschappij van Handel en Industrie ter ruste gelegd. Van hun Tjclangstelling gaven daarbij op het kerkhof om. blijk de heeren A. M. van Leeuwen, voorzitter van de plaat- H. B, graan, kunstschilder, t'ii. ute-n. resl lurateur van oud< rijen. mr. 11. F. J. 1' Kunkeler, P. Brijten, directeur eener N V.. T. Aa: '..-en. a. Mer, J. H. Sluis, J. mbollenhandelaar te 1.1.-.-e. K. Kröner, - teur Zuid-Hollandsche Machinefabr., H. Weltei • r, H. A. van 11-iaren. • ■ de Hollandsche Betonr I . .1 Ibelings, A Aardse en J. Versluis. aannemers, dr. J. A G. Krijger, M. J. W. van der Horst, directeur XV. (',. van der Starre, direct. NV. Stagica. J. F. Meyer, de heeren v. h. bijkant. der 's-G 5, li. v. Kleef, bouwkundige, J Ph K. Langbein. inspecteur van de 1.R.0., W J Verdugt. directeur en P. (' Een] adj. er chemische fabriek. P v. 't Veer, leider Ned il iq, H. Joosten, deurwaarder bij de Arrond ments Rechtbank, P. Rogman. proeuratieler eener rijstpellenj. Th H. Dragt, .s O. I. ambtenaar, L. C Maas, oudadj directeur gemeentewerken, W .1 Verbakei, directeur Rotterdam.-che Wagenfabriek, A. Remmert. oud-admini?trateur -uikorfabrick W. Ch. Adriaans, oud-resident van Banjoemas, dr. Sedee en vele anderen. In de rouwkapel bracht de organist, de heer Gravelotte, Ases Tod en Largo van Handel ten gehoore, waarna ce-n broer van den overledene mede namens de e>chtgenoote -en de overige broers en zuster, met weemoed afscheid van den ontslapene- nam. Tevens uitte spr. woorden van dank voor alles wat zijn broeder voor de familie heeft gedaan. Hij zal steeds in dankbare herinnering blijven voortleven. Vervolgens heeft de heer J. P. Vermoer namens de jachtvriendenclub een kort afscheidswoord gesproken en gewezen op het verlies, dat niet meer aan te vullen is. Tenslotte heeft de heer G. v. d. Elshout Azn., een kort woord gesproken van dank voor de medewerking, welke hij steeds van den thans overledene heeft mogen ondervinden. Onder het spelen van het lied „Neem Heer mijn handen beide", werd de kist die met een schat van bloemen gedekt was, grafwaarts gedragen. Nadat de aanwezigen bloemen op de kist hadden gestrooid, dankte een broer voor de belangstelling.
Zwitsersche bondspresident ontvangt Nederlandschen gezant
De bondspresident van Zwitserland heeft den nieuwen gezant van Nederland, mr. J. J. B. Bosch ridder van Rosenthal, in audiëntie ontvangen, die hem zijn geloofsbrieven kwam aanbieden.
OFFICIEELS BERICHTEN uit de Staatscourant
Bij Kon. besluit: is benoemd tot lid van het college van curatoren der Rijksuniversiteit te Groningen: mr. dr. E. J. Beumer, te Utrecht, voorzitter van den Centralen Raad van Beroep aldaar; is benoemd tot lid van het college van regenten over de bijzondere strafst vaiigeius voor jonge mannen te Zutptu-n. mr. W. 11. van Basten Baten; lid van den Centralen Raad van Beroep te Utrecht, wonende te Ouden Rijn; is aan mr. H. W. B. Thomas op zijn verzoek eervol ontslag verleend als president van de arrondissementsrechtbank te Rotterdam, met dank; is aan mevr. 11. van Gilse, geboren de Jong, op haar verzoek eervol ontslsag verkend als lid van den Voogdijraad te Leeuwarden, met dank; is benoemd tot lid van den Voogdijraad te Leeuwarden m. L. Stoel arts. wonende te Oostcrwulde (gemeente Ooststellingwt rf j.
GEMENGD NIEUWS DE INSTORTING VAN DE GRAANSILO TE AMERSFOORT
Ontploffen van graanstof de oorzaak
Het onderzoek naar de oorzaak van het instorte-n van een graan-silo aan de Kleine Koppel te Amersfoort heeft. naar wij vernemen, uitgewezen, dat he t ongeval te- wijten is aan een ontploffing van graanstof.
Doodelijk ongeval in kalkgroeve
De 21-jarige werkman Bigela. van Poolsche nationaliteit. wonende te Heerlen, kreeg gistermiddag in een kalkgroeve te Ke-rkrade- een zwaar stuk steen op het bovenlichaam. De man kreeg zware inwendige verwondingen. Hij werd naar het ziekenhuis te Heerlen overgebracht, waar hij heden is overleden.
Door autobus aangereden en ernstig gewond
Op den Sehaarshergervvcg bij Heerlen werd giste-rmiddag een 13-jarig btertje van de familie B. door een autobus aangereden. Het kind kreeg een hersenschudding en een beenbreuk. Het werd naar hit ziekenhuis vervoerd. Haar toestand is zorgwekkend.
VEREENIGINGEN MANNENZANGVEREENIGING „ZANG EN VRIENDSCHAP”.
De mnnnen/angvereeniging ..Zang en Vriendschap" t- Schever.ingen heeft op haar laatst gehouden ledenvergadering het volgende programma vastgesteld: Woensdag 17 April groote propaganda-1 met medewerking van een Roemen orkest in het Paviljoen Seinpost. welke wordt besloten met bal Zondag 28 Juli zal dit koo deelnemen aan het groot nati' ■ ' negen, ti het j rden met e-en concert in het laatst van dit jaar.
SALONORKEST BEATRIX.
Het H I norkest Beatrix, onder leiding van de-n bi ' if gisteren een ontspanningsavond voor militairen in het militair tehuis . Honk in de Prinsestraat Aan het welslagen van dezen :d werkten verder ine-de het accorren Houtman en Kronenberg, en de bariton Roberi de Roo. Het ork st kan terugzien op een ~cc' {een bleek uit het elk numn. uit het dankwoord van den oud.-te der aanwezigen.
V.O.L.A.
De Vereeniging van Oud-Leerlingen van ■ V.0.L.A.) zal dag 17 April a.s een lezing houden in de bovenzaal van „Vlera", Apeldoornscl ■ 149. De directeur van het Veiligheidsmuscum te A- de heer ir R. A. preken over „Opvoeding tot Veiligheid".
SCHEEPVAARTBETRICHTEN Stoomvaartmaatschappij Nederland.
Johan van Oldenbarnevelt 13 te Batavia.
BRIEFWISSELING Uitloting
Kanaal- en Havenwerken van Brussel 1897, 2 pet (Uitloting van 8 April I Van de i an ons opgegeven nummers is niets uitgi F. A. v. E. — L. v. G. — U kunt zich voor inlichtingen hieromtrent wenden tot het Departement van Defensie H. H. — De aanslagen bedragen voor het eerste jaar /1>4.01, voor de beide andere ƒ 64 I I C. T. — In dit geval zult u wel worden geacht een motor te houden en ook worden aangeslagen. De aanslag zal ongeveer / 35 bedragen. Mevr. E. L. — De aanslag is juist. A. Sch. — De aanslag zal ongeveer / 50 bedragen. Mej. B. K. — Secr. van de roeivereen ..De Laak" is de heer W. A. Schmidt, Pr Kauritslaan 15 H. M. v. H. — Wij kunnen geen adressen verstrekken. B. K. — Op uw lot EHBO. viel geen prijs, van de andere hebben we geen trekkingslijst. T. d. V. — Men zal U dit stellig laten behouden
AGENDA HEDENAVOND.
Zeiss-Planetanum „Haagsche Courant". (Tel 116306.) Onderwerp: „Lentesterrenhemel". 8 15 u Kon. Schouwburg. (Tel. 116270.J „Grij- Gobelin", jj.lj u.
Geb. v. K. en W. (Tel. 115630.) Mengel. serie B, o. 1. v. Mengelberg. Solist: Zoltan Szeke'» .. 8 u Gebouw „Excelsior". (Tel. „'t V. 3 u Scala. (Tel 117714.) Bouwmeester schouw„ spel „Jolijt". 8 u.
ZONDAG 14 APRIL.
Kon. Schouwburg. (Tel 116270) „T heet', een paard geteekend". 2 u. €„ 8 15 u. Geb. v. K. en W. (Tel. 115630) „D lijntje" o. 1. v. de dames van Kujk U. — „Boefje" 8 15 u. Oiligentia. (Tel 117647.) Cilli \v_ diste. 130 u. Gebouw Excelsior. (Tel. 116602 > K a: Linée ..De gouden gans" 3 u. Scala. (TeL 117714 l Boowmeeste spel „Jolijt". 2 u. en 8 u.
MAANDAG 15 APRIL
Zeiss-Planetanum „Haagsche Courant" (Tel Onderwerp: „Le renhemel". 8.15 u. Kon. Schouwburg. (Tel 116270.) „Ch-o-niqui euse". 8.15 u. Pulchri Studio. (Tel 11u724.) Maria Cm. cie, piano 8 u. Scala. (Tel 117714.) Bouwmeester schouw. spel „Jolijt". 8 u.
Bioscopen
Van 12 April t/m. 18 Apr Amicitia-theater. (Tel. 112817.) „'t 2 de lucht" met Geurge Formby. i | — „Een rr.ei.-je uit Duizend" mei 215 u. ei. 815 u. i : Zondag k.i.dc-ri.iatinée 1 u. 245 . 1.30 u (li ::c Autry en de ontei. me". Apollo-theater. (Tel. 117260) „La ( leu;e'' met Lys Gauty en Constant R*. n.v. (Fr.j 2.3 U u., 6.45 u. en 9 u. (B 18 j.) Asta-theater. (Tel 116200) ~C ngo-e: BM ' Hoppe en '■'■ (Duit.-ch.i 230 u. en 8.15 u. (B Capitol-theater. (Tel. 334040.) ~'. lippen" met Danielle Darrieux. ..11-, Moto's laatste kans" met Lorre (Eng.) 2.15 u. en 8.15 u.
BIJEENKOMSTEN, LEZINGEN, ENZ.
Café „De Kroon", Spui. Maai April 8.30 u. Spr. de heer H K Onderwerp: ~Ons belas tin gste knel — De fout kan hersteld
Apotheken.
v r poedeischende hulp . April, 8 uu:-'s morgens 8 uur de volgende a] ud: Laan van NO Indië 221, dr. Gn tel 771442; Korte Poten 7. . lii) - nstraat 2a, [ tel 117126; Hobbemaplein 50. 1 telef. 337910; Javastraat 20, W telef. 111351; Elandstraat 46a, van i. tel. 331713; Regentesselaan 279. 1! retz, telef. 331661; Valkenboschlaar Plemper van Balen, tel 332165; Go regenstraat 306, Wit-Rood-Kruis, theek, tel. 332541; Mient 677, Thor. Apotheek, tel. 339824; Danckerl Bosch, telef. 332649; Frankenslag 406. van Riel-Bre-ebaart. telef. 551720; Gevernootweg 5, Geluk. tel. 55.(272; K... laan 121, Samson, telef, 7210,')5 H straat 28, Rijswijk, dr. v. d. Schaaf. 118767. Buiten deze dienstregeling vallen °e volgende apotheken: Altijd geopend de apotheek van dr. 3 Blomberg. Spui 11' e telef. 180123': ac ap< ti.e, k ■■ •:, ■ irma 11 i ter Spin 237, tel, 111 175: de K< • . Antei,ie Duyckstraat 112, tel. de apotheek ..de Koedoe" Parkweg W ■ lurg. De apotheek te Wassenaar, dr. H< en i beker Rink), Schouwwej tci 716092, is morgen geopeud