MADRID, 24 Juli. Officieel wordt bericht, elat B'j bet gevecht op 23 Jnli 6 itt.ciu 13 gewond werden, terwijl 26a soldaten werden gewond. Het aantal gedoodesoldaten is onbekend, geen wel synoniem zal mogen genoemd torden met: zeer hoog. 1
De Telegraaf
- 25-07-1909
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 25-07-1909
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 6128
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
REUTER-TELEGRAMMEN. De strijd in Marokko.
Fatières ontvangt zijn nieuwe ministers.
PARIJS. 24 .luli. Bt) cic ontvangst der nieuwe minister* 7.eide praalden! Kaliieres: „Er mag np het Elysée geen persoonlijke politiek bestaan: er itrwttil slechts (én politiek: die van bet kabinet.
Het kabinet, in zijn geheel kan '.ioh in mijn vertrouwen verheugen, en ieder srjner leden kan verzekerd zijn van mijn harteltjken Btaasn."
De tsaar op reis.
PBTBRSBTJRG, 24 Juli. Ds keizerlijke familie vertrok hedenavond, aan boord van de „titandart", all Kroonstad.
Een monsterbetooging ten gunste der Engelsche begrooting.
LONDEN. 34 [:1:. Heden had e »pro-budgoU' betoog die in i door Londen trok en raar Hyde Hark toog door verschillende politici het woord werd gevoerd.
Bij die gelegenheid werd een motie aangenomen teh gunste der sociale hervorming, waarin bij de regeering er op wordt aangedrongen, weerstand te bieden aan voorstellen, beoogende de verminking van de begrooting. Het aantal deelnemers aan de betooging wordt *p 90,000 geschat.
Spoorwegongeluk in Beieren.
WI.ENEN', 24 '::'.!. De Frankforlcr snel in het station rassaa ontspoord. Een i werd zwaar gewond.
Groote stationsbrand te Darmstadt.
DARMSTADT. 24 Juli. Het Main-Xeckarstalion alhier staat sedert vanmiddag 4 uur in vlammen. De ge2amenljjke brandweer met al bet materiaal is uitgerukt. DARMSTADT, 24 Juli De brand óp het Mam Keckarstatitrn ontstond in het vertrek onder in den klokketoren. waarschijnlijk door kortsluiting. Het middengebouw, waarin de wachtkamers, wordt als verloren beschouwd. Er zijn troepen opgecommandeerd ten behoeve der aizetting. DARMSTADT. 24 Juli. Om half zes was het den krach; ii.l-!: pogingen van de brandweer, die ook een paar locomotieven als r.:oombrandspuiten dienst liet doen. gelui and tot den eigenlijken vuurhaard te beperken De vlammen hebben den klokketoren en de heide bovenste verdiepingen rondom het trappenhuis van het middengebouw vernield. De wachtkamers eerste en tweede klas3e zijn slecht- — 3,adigd. Eveneens bleven de loketzalen gespaard. De treinenloop werd om half zes weder in rijn geheelen omvang hervat.
Een vischtrawler met alle opvarenden vergaan.
FREDERIKSTAD, 34 Jnli I'c heden hier binnengelcopcn Engelsche ijzeren bark «Gladise overvoer eergisteren hti I o gersbank een Engelsche visschersboot met stoomvermogen. Deze werd dwars doormidden gevaren en is onmiddellijk vergaan, met cic geheele bemanning, beslaande uit 9 koppen. Zie eventueel later ontvangen telegrammen luider I.a.atMe Nieuw».
BUITENLAND. Het nieuwe Fransche ministerie.
Volgens de laatste berichten van Reuter is het Fransche kabinet thans definitief vastgesteld. behalve de reeds in vorige edities genoemde ininisicis werd nog benoemd generaal Brun tot minister van Oorlog en de la Pereyrc, voor dien tij ' te Brest, tot minister vau Marine. De povtefeuill. Buitcnlandsche Zai:': , . Landbi Arbeid 'oicven in dezelfde band Is het aanblijven van 1 lis minister Viviani a's min en Ruaii als van ondergeschikt belang, Bblijven van i Pichon. Clemcncenu's ouii- Sten vriend. als minister van Buitenlandse!!.- Zaken, is c,-n onmiske-nbare aandue de nieuwe ring in de buitenlandsche politiek het/elfei' snoer zal volgen a's onder het kabinet ( li ceau. Men kan ei:-, wederom verwachten, tint Frankrijk in tic teek' Engeland zal roeken en zal ti « :: • ! ■ its hl eid, voor 1 lan'i. aren. • an Panheel van Openbare Werken, waaronder Posterijen ressorteert, naar een ander mini- lidt een aanstaande an en wederindienststelling van de bn de laatste iking ont-11 moten Over de- nieuw bent meldt onze I Loclu-iv. die, inplaal laux, min:' Financiën werd, bi kle d li dezen post en was ook h rapporteur «ler begrootings-cornmissie. Hij is gematigd ra Millerand, (i;o de portefeuille va Werken van Barthou overnam en iii il berusting krijgt, was r. titularis onder het ministerie Waldeck-Rousseau 1899—tejo2. I'ni is anti-Combis'. en anti-C , ,: met Briand, wat waarschijnlijk veel tot z.jn benoeming zal hebber, bijgedragen, rlij was, evenals Cochery, lul van de Kamer van Afgevaardigden. BS scawr. rad..aal, «as tijdens het ministerie Combes enderstaatssecretaris van en. ii:ars vervangt hij Milii. s-Lacroix als :-, s r van Koloniën. Jean Dupuy. de nieuw benoemde minister van Handel, was evereer.s iid van eieti Senaat, gematigd radicaal Hij «ras reeds eenige malen minister van Hn:-,' i. Hij is eigennar en directeur vaa de «Petil Paris en" Wat generaal Brnn betreft, des meent onr.c corrcspondi grooten len sta'", iiij en admiraal l'.ot-e de la Pereyre kunnen overigens gevoegelijk onder de «onbekende grootheden) gerangschikt worden.
Bourtzeff met den dood bedreigd.
Ken vriend vaa Bc an, die 1 f k n er achter is lat j; een en d zelfi 2 1.1 a dcc 7. ontdekking eper geven, met het vooruit, da. Jaurès er in de Kamer over iutcrti.lieerde, heeft uit \Vib :2. eea brief ontvanger., die in de »Matin< van gisteren publiceerd. en welks inhoud er op wijst, dat Bourtleff gevjtar loopt te a i i Den naam van de «Matinee om begrijpelijke ree.enen gehein luidt: Men bericht ons, dal de beruchte Rus dr. Doubrovin — het uitvoerende hoe.fd van de Zwarte Bende, ontwerper en aanstoker van den mi o d op de afgevaardigden Herzenstein en Joll een week geleden twi I naar Parijs he.ft gezonden, met de opdracht, Bourtzeff te r'.oodcn.
Eenige dagen na hun vertrek, is een gewichtig van den Russiscben veiligheid kleine be:. ens uit Petersburg vc,-; ikken, om hen te volgen en te leiden. De zaak ■':. maar ik kon mijn vrieni ourtzetï niet op di.ccte wijze waarschuwen. Ik had echter besloten u onmiddellijk op de hoogte te brengen. ig genoeg bezitten wij geen aanvvii„i.eriijk dezer individuen. •;.(.;. door een »Matin«-man gevraagd wat bij van dit schrijven dacht, verklaarde, dat geen enkele bedreiging hem ion kennen weerhouden, z:jn taak tot het cir.de te vervullen, en dat bij eenvo idig de zwakheid constateert van tegenstanders, .'ie hun toevlucht moet n nemen tot een moord, om zich te bevrijden i rechter, die verpletterende en bewezen beschuldigingen heeft geuit.
— De Russische minister van Uuiteuland- BChe Zaken, Fswolskl, heeti gisteren. Zaterdag, St. Petersburg verlaten, om zich naa; bourg te begeven en het bezoek vnn den tsaar in de Frsnscke wateren bij ie wonen. Na de lijkheden in ('herbourg. begint Iswolski angdurig verlof, dat hij in een Duitsche badplaats denkt door te brengen. Zijn terugkeer aaar Ivusland zal eerst plaats hebben in (Ie laatste dagen van September. Hij zal dan naar I.ivadin vertrekken, om eventueel het tsarenpaar op de Middellandache zeereis te vergezellen. De presidei
FEUILLETON. Wat de winter ons bracht.
11. Van het. weinige heel mooie, dat deze winter ons gebracht heeft, sprak ik den vorige', keer. En ik noemde u het boek van Querido en een liederbundel van Kor Kuiler: „lier erste Ball" (uitgave van A. A. Noskei. Inderdaad, deze Liederzyklus van Anna Ritt er is iets ze'ér bijzonders Kn al zou het alleen om dit op. 32 zijn, dan beechouw ik Kor Kuiler als een onzer allerbeste componisten. Eerlijk gezegd, weet ik geen andere Hollandsch.' liedjes, die deze zangen in fijne innige muzikaliteit nabij komen. De woorden, die de gevoelens van een bakvischje na haar eerste bal, waar zij dadelijk den geliefde vond, .ven. Anna lui ter heeft beier, gloeiender gedicht, i.i.i een talent als hel hare verwonden, men zich zelfs, hoe zij het meisje voortdurend zelf van haar „junge Gesicht" doet zingen Maar Kor Kuiler heeft er lets heel liefs van gemankt. Eenvoudig van echte melodiek, vol van de prachtigste harmonieën en ongezochtrijke modulaties. Bij lederen keer, dat men ze doorneemt, treffen ni«uwe lachend-blo. schconheden in deze kleine, eenvoudige partituur. In een echte, kalme-blijde inspiratie zijn (ie ,es notuleert.ies geschreven en een, ook door melodirvorwantsehap innige eenheid. houdt ze samen. Niet alles is even geslaagd. Ondanks de zeer bijzondere klankelfecten ei, speelsehen geest. Is er in 111 iets gezochts in de grillige rhythmiek Aufbruch Is vrij zwak en vooral treft het. dat de slotwoorden, waarin zooveel zaligheid moest klinken, bijna machteloos verklankt zijn. Maar een goede -/.-interes zal dit «iet. doen voelen, terwijl ieder getroffen zal 'orden door de fijne muzikaliteit. Er zijn he*a*ld oogenblikken van opvallend effect. Zo» in het „Schneeflokchen dreh'n sich leis' und Btum in Walzertakt urn uns herurn"; in „ich ktiss ihn innig, inniger als sonst". Men kan eigenlijk niet anatomiseeren. Het is een cyclusje. om heel veel van te houden, iets heel bijzonders In onze muziek-literatutir. Lieflijk
als het jong-opbloeiende vrouw-meisje zelf. Zóó innige, kunst is zeldzaam. Maar van groot talent geiuigen toch ook weer de ..Liederen", van Henriette J. van den Brand e 1 e r. (Uitgave A. A. Xoskei. Een zevental zijn het ditmaal, lang niet alle van gelijke waarde, maar toch werk van 3ie een persoonlijkheid is. Evenwel daarom nog niet zichzelf. Het is steeds een zoeken en tasten, een willen van het buitengewone en daardoor in opzettelijkheid en „Grühei.r vervallen. Niet frisch-uil, zingt deze jonge compo niste maar voorzichtig toetst-wikt zn elk ak:ls het wonder, dat deze liederen nergens maar nuk zelden een warme Strooming in de melodiek golft? Verreweg het beste lijkt mij hel liedje van Adama van • •Items: „Dat Is de minne ,die ewelic minnet", Het hoofdmotief geeft de stemming van de avondneiging. waarin de krekels een .minnelied" zingen, uitnemend, bijna pin .veer. De variaties voor den wind zijn aardig en bepaald treffend, en prachtig gevonden is de variatie na „wal schijnen jouw oogen zoo groot als goud?" Jammer, dat ook hier de componiste tegen het slot niet opgewassen was. Die rag* akkoorden zeggen ons niets van liet ..verre en zoete verdriet". Hier was juist zoo mooi gelegenheid voor warme muzikaliteit geweesl. Juist hier geeft zij zich nlel. Zoo hl Ij ft na Opmerkelijk is het veelvuldig gebruik, bijna misbruik van de triolen tegen duolen. Ware het riet op. 2 en 3. en ware er niet het „Gib mir". waarin wel is waar slechts een zwakke afschaduwing var Dehwel's hartstochtelijke woorden is. doch dat toch door zijn climax ii, de melodische lijn boven het overige staat, ik zou twijfelen aan de toekomst. Nü echter kan men niet weten. „Gib mir". . maar dan wat goeds! Voor ik de overige liederen behandel, die alle „in volkstoon" geschreven zijn, noem ik eerst nog een paar nieuwe koren, die zeer zeker Ie moeite waard zijn. in het. repertoir opgenomen te worden. Maar koren zijn dikwijls nog vasthoudender, dan... liederzangers' Toch probeer» nie-n het eens met „Sanctus" en „Droomendans", van .1. P. J. W i e r t s. P . -ii componist zou alleen die eer al toekomen om zijn prachtig „Lied van den Arbeid". „Zou het dan niet beier zijn om dat maar eerst eens wat meer ten gehoore te repgen?" Akkoord! Maar. e>ok dit 4-stemniig „Sanctus" voor mannenkoor klinkt lang niet niet kwaad. Enkele mlnder-geiukkige declamaties, als de triool op de laatste lettergreep van „Hosanna", tijn gemakkelijk te verbeteren. En een zeer oorspronkelijk effect maakt het pianissimo-eindigen „Droomendans" op de slappe woorden van floele van Henr-broek. acht Ik minder hoog Het treedt in herhalingen en heeft het nadeel niet zoo kort te zijn als het „Sanctus". Dan geloof ik, dat de ..Maskerdan»' van Bernard Zweers (uitgave P. Noordhof! i. toch meer affect zn! maken. Maar dan niet een uitnemenden dirigent, die veel schakeering weet aan te brengen. Want ook deze tekst van Fiore della Neve is een pronkjuweel van nietszciigendheid. En daarom had Zweers wel wat minder mogen herhalen. Een goed mannenkoor kan er wel een oogenblikkelijk succes mee behalen. Een kunstwerk is 't niet. Pretentieloos, maar met groote kennis aak muzikaliteit zrjn de „Negen Oud-N'ederlandsche Liederen" voor a capella koor, door .Tulius Röntgen (uitgave Alsbach & Co.), ..;. Ze zijn voor gemengd koor van 4- tot K-stemmig. Men voelt, dat de voor koor zoo kundige schrijver zich voor de werkjes geïnteresseerd heeft, ook al zijn ze niet alle negen even belangrijk. Maar telkens treffen mooie trekjes, als b.v. de melodische lijn van de tenoren in het eerste Maria-lied bij „O schoonste aller vrouwen". De wereldlijke liedjes zijn alle erg sentimenteel en er is ditmaal geen typisch-boertig wijsje bij. Toch voor de koren, die van deze Oud-Nederlandsche liederen houden, een interessante uitgave. Na al die praktijk ten slotte een beetje theorie: .Elementaire Muziekleer voot Koorzangers". samengesteld door Olivler Koop (uitgave F. G. Labout & Co.). De „leemte ". die deze „samensteller" heeft willen aanvullen Is, „dat er geen leerboek bestond, waaruit de lage mannenstemmen, de bassen, direct den F-sleutel konden leeren." Daarmee zijn do bassen thans gelukkig gemaakt. Ze behoeven voortaan den g-sleutel niet meer te kennen lutusechen meen ik -««-scheiden te mogen opmerken, dat een achtste gewoonlijk niet wordt aangeduid met de betiteling ..halve kwartnoot". Een minuut een vijftiende kwartier noemen 1* óók een beetje omslachtig! L. v. OIOCH Jr.
Advertentie
■BK SB ,**% | APSjpil] Keve-a«r«« -e .!.H\V4.MU(.4!, Plaat* 11» |W* lail I JPJI*_ Maatschappelijk Kapitaal: Ken Millioen (iulden. •JJ 9kB**BSBB ■**»«■. 9aaas 9hac* Bn» ~j \. \ A.\ DEN BERG en Mr.J.R ZUURDEEG. levcnsverzck. zonder ol'met ireneesk. onderzoek. Hoofd van het D I 9 iipoccpn Raadh Verzekering tegen I Ongelukken. B kaï toor ■ •*»• fcSßlssWalßjjjSf, Ams'terd. Solide Vertegenwoe egon salaris ra prov is
Advertentie
Poolsche Koffiehuis. Heden, 25 Juli: Kalfszwezerik, Doperwtjes. Morgen, 26 .Juli: Kalfscotelet a la Soestdijk. ..HET GOUDEN HOOFD", vis a vis Utrechtschestraat. ■9aasa*jsBaar giter saasratank roaa pii.sxer i Ri{i i.i.i. Altil'«
Advertentie
BABOMKTÏRSTAXD TE 5 ÜTTT. 15 DES *FGELOOPES ÏUCHT. P 1 % I- °z Jak c; l G 1 1° *è Hl V JP I Eergisteren 2 u. 's nachts 73.3 m.M.; gisteren om 2 uur 's nachts 77.-1 m.M.; om 8 u. 756 m.M.; v 'oe-rultgaand. De btippellijn geeft den stand van den vorl* ger> dag aan. Opc-ave van de> Killaal-inrichting van het 17on Ned. Meteorologisch Instituut: Verwachting van gisteravond S u. 30 min.: afwissel«r.d bewolkt, veranderlijk weder, later wellicht regen. id: W.—Z.W. ~:-(. -an !;et Stadswaterkamoon Thsrmi meter te 8 u. sa. 60 gr. F. = lst,icr.C. „12 n.'sn. 57 gr. F.=lt gr.CL .. 2u. 's i: 58 -.. ¥ - i7i,2gr.fi oaater 's av. 11 Maan op 'ssv. 12.43. onder 's av. 11.in. V. >,'. 1 Air: De das*" werden in Juli 1 u. en 7 minuteo I . i m,ut.:tuur en weder In het Buitenland. 34 Juß. Baden 3; Cels., schoon. nchen :; • winderig. tbaden ;:> » mooi. Is bad 23 20 » schoon. zeer schoon. ;o » 20 schoon. DE 7AARL.S.HDSCHE ZILVERSMEDERIJ Air.stcrraai Ka!vc:s:r. ;i. - Den Haag, Spuistr. 48 —:- Zilverwerk in oude stijlen. -:— ... «^»**^a*waaa»aaaaaa««*<*»aaaaa*aaaaaaaaaaaaaaaaa«*iaaaaaaawaaaaaaaaaaaaaaaaaaai
Een huis in elf uren gebouwd.
Dit is het record, dat (ie jo.ige — natuurlijk Ainerikaansche — architect W. ('. Carl. te St Louis, op zijn naam heeft gebracht.
Hij wilde op zijt. trouwdag met dezen snelrouw zijn vrouwtje eens een verrassing bereiden — en hij is er in geslaagd.
Nog 's morgens om zes uien was er geen steen en f.een plank te bekennen op de plek. waar hei huis zou verrijzen. Precies om zeven uur kwamen de wagens, die al het materiaal aanbrachten: zand.steenen. baks.eenen, deurposten, planken, balken. De werkverdeeling was vooraf tot in de minste, bijzonderheden afgesproken, de deelen van het geraamte bij elkaar gelegd en afgepast, de raamvullineen gereed, zocdat. alles slechts dt> den steenen ondergrond behoefde te worden opgebouwd. Na anderhalf uur was hel fundament klaar. Snel groeide daarop hel houlen gestel, de mv:•:: werden met hout bekleed, en, terwijl om twaalf uur de leidekkers met hun arbeid begonnen, werkten binnenin reeds de timmerlui en cic electrotechnici, die de electrisciie draden legden. Terwijl de timmerlui nog aan het trappenhuis bezig waren, kwamen de schilders. om de met hout hekleede wanden aan den buitenkan: groen en wil 'e schildere! Met klokslag van zessen lecrien aile werklieden hun gereedschap terzij en verlieten het terrein: de kieine villa was kant en klaar. Zij bestaat uit. een gemakkelijke badkamer, een ontvang-vestibule en twee ruime, heldere kamers. Nauwelijks waren de arbeiders weg, of de meubel wagens kwamen aanrijden en een uur later ontving het jonge paar in het „affe" huis zijn vrienden op een feestelijk inwijdingsdiner. Bij den bouw. zoo vertelt de „Wide World Magazine", werden 73.000 spijkers. 11,94X1 voet hout en 12,000 daklatten gebruikt, benevens 6000 andere latten voor de wanden.
— Kapitein Engelstad van tii Zweedscbe marine, heeft vreemei noodlottig, wnse den dood gevonden. 11; eiland ::i «rd v.-.n Cbristiania bezig met het c.j eiren met vliegers, die lui wilde gebruiken voor luchtwaamemingen in eien loop eier aanstaande fooi-expeditie van kapitein Amund en, wien Engelstad ou ver"i. Plotseling echter werd eer. der vliegers, . meter hoog in tic lucht stond, cioor der. bliksem getroffen. Deze gleed af langs den kop-jrdraad, oie den vlieg..: vasthield, en doodde den ongelukkigen kapitein op slag.
-- Bocosccio's De.amerone is niet eea hoof.l--'st'-.k vermeerderd, dat in Florence speelt, evenals vele anderen. De regirjrterrtskleertraaker van het
' tod - regiment keerde eer- I t van een verlof van ?o dage 1 naar g. Hoe groo: was echter ha in het echtelijk slaapvertn aav gade, recei- eer. aader heer aantrof na- 1 '-: • ' c . te herkennen i-.-n uniform, d ' ■. nadat de wederzijds, he ver' zins geluwd < Ireigende revolveraan ■ lc ontstelden c !-• genoot enster v:ui Ie en jamrr begon te gillen. j ddellijke :n van \ de pol te-, die de mooi' 1 erdej en den tuchtigen officier naar de wacht bal!', waar hij verklaarde, in de woning van regimemlssnijder te zijn verschenen - 0:11 een uniform te laten aanmeten. — Gedurende den lokalen verkiezingsst Ide Italiaansche stad Il.ella. had een spotblad j aldaar een jonge dame belachelijk gemaakt. Het slachtoffer, een pootige s;. naamd «vai htte den : 1 bel -i op, beoorveegde hem, trok hoed ■ clc ooren, brak zijn stok in stukken, vv 1 mede de rampzalige zie.! trachtte t verweren trommelde hein met haar vuisten zoo week r en smakte hew ten slotte op den giond, ; tot angstige bewondering van het publiek, dat de ke rechtspleging vnn de moderne \\ alkure gevolgd had. Dit is reed;, de tweede maal. dat deze dame denzelfden satyriens zoo on-satvrlek behandelt.
BINNENLAND. De grondzaak.
Men schrijft ons uit 's-Gravenhagc : Met bcire.-.king tot de bekende grondzaak hebben de. raadsleden B. Janse Johz. en W. H. van Liefland thans eenige mcdedeclingen aan den gemeenteraad doen toekomen. De heer Janse weigeit pertinent te ar.:woord-n op eene door mr. Treub in cic jongste raads; iting tot hem (en tot den heer v. Liefland) gedane v-raag, n.l. of hij dezelfde l>e;ai;ng of betalingen, die hij thans heeft gekregen, evenzeer zou gekregen hebben, wanneer cic regelingen in kv*e-tie met de gemeente niet tot stand waren gekomen. Daarentegen wil hij den Raad ter zake nog eens — maar ook voor 'net laatst — zoo veel mogelijk inlichten. J>c heer Jaase deed daa mede, dit hij in 1904 ige Scheveningscae heeren veride plannen heeft behandeld tot het stichten van arbeiderswoningen. w:is cic iirië fe va Hen terreinen van de Bouwgrond-Mi). «Zandcörd*. Daarom heeft h | en icjo; onderhandentoeten voeren niet het bestuur vau de Haag he Maatschappij vaa Onroerende 1 ren, »eik bestuur in het be ran aüc aandeel ca van sZandoord,.
"Icn slotte is een voortoopige overeenkomst gesloten, • beeft bel plan tot het stichten van arbeiderswoningen op a! de terreinen van «Zandoord. geen resultaat gehad. In begin n dan i ok ,i>- onder andi lm; ,','cn en dl en geanulleerd. had de i'iende ken b ;.!« op ■ .1.1 i derd ! die, narlit het stratenplan in den Raad was goedgekeiii itieve cont verden, wa - (.ie heei evenwel niets tr p-iken heen gehad.. AN pro. ? - uitgekeerd voor den door hem 'oopigen koop en verkoop en k bedrag van t 20
Andere da verklaart de heer Janse noch me. hr-t bestu u de- Kaagsche j Mij. van Oni met dat van , - ■ betreffende d-n verkoop va Zand-j oord dd. i-, Aptii i Ten i oile erkenncr.eic in de aren en , iTio; rich te hebben bei - et het ). erkoopen van bouwgronden i * vergoeding te hebben genoten, ontki Janse evenwel beslist, da: tte doen,! rijn 1 dmaatschap van den Raad niei heelt rei gehouden van particuli—e belangen. Hij verklaart no mmervooi >/..i.;, of de «Haagsche Mij. v. (mr. Goederen. - onderhandelingen roet cic gemeente 'sGi haec of hare ambtenaren 'c I voerd, hetzij in pr:ve. hctrij in qualiteit va:; • van eenige - Hij ontkent v..r:lcr • • • maken ;e hebben ; Iv grund-mr. »\'.':ik Vllc. Ten slotte som •Ü7 rilling hadden in irjoi. en ï 05. vrij en i:;k. o;;,ier te getuigen, o;' hij ;als :iun inedeli - in eer": ter zake dot gewen I 5 • Va. Be« ;• e, 1 schrijve;: tot dea ;eir)jïei:!pra ij gericht, waarin hij de j .raten v:.n mr. Treub beantwoordt. i.et antwoord op do vratifc: „of hij tengevol- 1 se van. 01* in verband regeling me*, de mr. Trtnb bedoelden echt is ontslagen", luidt: neen. Vóór di- regeling was de ieei r. !.. niedetorg tot een 'oc-dr-ig van f 94JÖ.Ö00, daarna iJ hij me I ::ag van ƒ 1.8 beschouwing of toeüobting is ',en dere ; inderdaad volkoi 'Kg', voegt de !;?;-r v ; daaraan :, i die, nu- aanleiding van de vraag, luidende: „of hij dezelfde ür.g. of betalingen, ciie hi. thans hi ift gen, evenzeer ontvangen zou hebben, wai de regelingen in kwestie mei ie gemeente niet. tot stand waren gekomen", het olgende schrijft: ..lir is sprake van twee betaling.;;, een ad e 1 ad ƒ 26.000, de eerste aan den oudergeteekende, de tweede aan hem eu aar. d°u htser B. Janse Jzn. ..ï3er.stf;enoemde betaling, honorarium voor verrichte werkzaamheden betreffende, houdt met de bedoelde rceelineen geen enkel verbi en te dezen aanzien antwoordt oodergeteekeßele dus op de tweede hem gestelde vraag: ja, /.onder meer. „ürouent de betaling van ƒ 26.04)6, doet ondergeteekende allereerst opmerken, dat dit bedrag door hem en den heer Janse voornoemd werd ontvangen ter uitkeering aan derden. „Wat deze betaling aangaat, antwoordt ondergeteekende op bedoelde tweede vraag: neen.
„Dit antwoord eisclit evenwel toelichting, het zonder deze geen de minste waarde heeft. vindie-eert voor zich ds bevoegdheid, die ioe'ichting in enkele woorden te geven. „Bedoelde post betreft door derden bedongen en verdiend, povisie over de koopsom van door „Zandoord" verkochte bouwgronden. De koopers daarvan hadden gekocht (onder ineen op vo.: ■.aarde, dat door de maatschappij straten moesirn zijn aangelegd. Dit nu ken eerst geschieden, nadat het stratenplan door deu Raad was vastgesteld. zoover — maar ook aileen in zoover —- houdt dus de uitbetaling van ƒ 26.000 verband me; die vaststelling. rtzetrekende constateert, dat hij ne3ch bij ;: en V.. nóch bij zijn medeleden van den Raad. nóch bij de ambtenaren der gemeente. slfs gepoogd heeft, zijn hoedanigheid van raadslid te gebruiken, om het tot stand komen van bedoeld raadsbesluit te bevorderen, en dat hij aan de stemming daarover niet heeft deelgenomen. „Het wil den ondergeteekende voorkomen, dat nóch de wet, nóch de moraliteit een raadslid verbieden kan. belang te hebben bij een raadsbesluit, wel en alleen om in die hoedanigheid particulier belang te dienen of te stellen boven dat der gemeente. „Tegen dit verbod heeft de ondergeteekende in geen enkel opzicht gezondigd. ..Hij biedt desgevorderd aan, de juistheid zijner bovenstaande verklaringen en beweria*. gen te staven. „Het lid van den gemeenteraad, (w.g.) W. B. VAN LIEFLAND."