De onderzoekers bestuderen het kijken luisterpubliek niet in een geïsoleerde *situatie;# zij trachten het in een breder sociaal verband te plaatsen, omdat het dwaas zou zijn het medium te beschouwen als de belangrijkste oorzaak van sociale misstanden en wanorde, of als een sociaal, educatief of cultureel wondermiddel. Wij mogen de rol van het medium in onze samenleving niet onderschatten, maar er toch ook niet al te veel macht en invloed aan toeschrijven. Maar het is volgens prof. Halloran niet alleen noodzakelijk het publiek in zijn sociale context te bestuderen, ook de achtergronden van de programmamaker spelen een rol in het communicatieproces. En die rol wordt maar al te vaak vergeten, evenals de inhoud of de boodschap van het programma en de wijze waarop deze wordt overgebracht. „In dit opzicht is het massa-communicatie-ondcrzoek vrij onevenwichtig en eenzijdig gericht",' zegt prof. Halloran. De programmamakers en de .sociologen moeten meer inzicht krijgen in eikaars werk. De onderzoeker moet — zegt prof. Halloran — begrijpen wat de programmamaker probeert te doen en hoe hij dat probeert te doen. De socioloog heeft bovendien de hulp van de programmamakers nodig bij het formuleren van hypotheses. Door het ontbreken van bepaalde parallellen in de opleiding, die ook nog in de kinderschoenen staat, zijn do twee groepen te ver uit elkaar gegroeid. In Hilversum bestaan vergevórderde plannen de opleiding van omroepmedewerkers te herzien naar het voorbeeld van de Londense BBC. Ook denkt men over een nauwe samenwerking met de School voor de journalistiek in Utrecht. Het moet mogelijk zijn langs deze weg de toekomstige programmamakers een beter inzicht te geven in de functie van het sociologisch onderzoek, zodat zij hun achterdocht en mogelijke vooroordelen kwijtraken. Het zou het onderzoek en de programma's ten goede komen. HERMAN POST
De tijd : dagblad voor Nederland
- 28-07-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 28-07-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40304
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Achtergronden
dagpuzzel MAGISCHE VIERKANTEN
Horizontaal en vertikaal dezelfde woorden invullen. 1. deel van het Schots Nationaal kostuum. 2. denkbeeld. 3. deel van een fototoestel. 4. proef. 5. sluitmiddel. G. verbond. 7. plechtig ritueel. 8. kleur in de wapenkunde. 9. roofdier. 1. brandstof. 11. snaarinstrument. 12. moed, geestkracht. 13. struma. 14. lang vrouwekleed. 15. kelner. 16. journalisten. OPLOSSING VAN 25 JULI 1. borg. 2. Ohio. 3. rite. 4. Goes. 5. kalk. 8. adel. 7. Lena. 8. klap. 9. kern 10 pmoe 11 roos 12 nest 13 doge 14. oele. 15. glad. 16. Elde.
Minachting
Op con muziekconcours in Utrecht zouden leerlingen van de Utrechtse muziekschool ook een paar stukken van amateurcomponisten spelen. Bernard van Beurden zat zelf in de jury. „Het was om te huilen", zegt hij. „De leerlingen hadden kennelijk zo'n minachting voor het werk van amateurs, dat zij er niet op gestudeerd hadden. Zij vielen genadeloos door de mand. Dat hebben wij in ons programma ook duidelijk laten horen. Het was alleen spijtig voor de componist, die maandenlang aan een beslist origineel strijkkwartet had gewerkt en zich zo op het concours had verheugd. De leerlingen van de muziekschool waren razend over onze uitzending, maar ik vind dat je zulke mensen niet in bescherming hoeft te nemen." •.% ./„■ Bernard van Beurden en zijn ploegjo willen de amateurcori}ponisten activeren, zodat zij 'dé "moed vinden hun werkstukken op te sturen. Hij heeft onlangs met een Limburgs fanfareorkest een stuk voor goochelaar, strijkkwartet en fanfare uitgevoerd. In een kerk nog wel. De Limburgers hebben er nog dagen over gepraat. „Het orkest is nu uitgenodigd voor een optreden in Paradiso in Amsterdam", vertelt Van Beurden. „Stel je voor, mensen die nauwelijks liet woord avantgarde kunnen schrijven op het podium van Paradiso. Dat is toch geweldig!" De titel „Inzet" heeft betrekking op de energie, waarmee veel amateurmusici zich aan zijn hobby wijden. Harmke Pijpers bracht een middagje door in de Amsterdamse Orgelsociëteit van oud Citv-organist Harry Klompé, die zijn pupillen niet wil vervelen met „het klassieke genre", maar hen vertrouwd wil maken met „de grote populaire wereldmelodiecn". Over smaak valt te twisten, maar de leerlingen zijn enthousiast. „Wat zou u doen als de deurwaarder uw huis kwam leeghalen", vroeg Harmke Pijpers aan de trotse bezitter van een elektronisch orgel. Antwoord: „Ik ging op mijn orgel zitten en gaf mijn vrouw het eerst mee." En dan die corpulente blazer van het fanfareorkest „Kunst na arbeid" in Purmerend. „Kijk, die man blaast tuba zonder tanden", wees iemand Harmke Pijpers. „Jawel, ik werk zonder één tand", gaf hij onmiddellijk toe. „Als ik moet spelen stop ik mijn gebit stickum in mijn zak." Hij bleek eigenaar te zijn van een goed renderende kippenfokkerij en al zijn knechten speelden mee in het orkest. De meeste amateurs moeien even hun wantrouwen overwinnen, als zij door iemand van „Inzet!" worden benaderd. Zij zijn bang dat men ben belachelijk wil maken, want zij weten uit ervaring hoe sommige mensen van de radio met amateurs plegen om te springen. Maar zijn zij eenmaal hun drempelvrees kwijt, dan willen zij ook alles vertellen wat hen bezig houdt. Zoals die amateurcomponist, die Bernard van Beurden toevertrouwde: „Ik ben de enige Nederlander, die geregeld contact heeft met de Veiligheidsraad." Toen Van Beurden hem verzocht het verband met zijn compositorische arbeid duidelijk te maken, antwoordde hij eenvoudig: „De ervaring, die ik met de Veiligheidsraad opdoe, is in al mijn composities terug te vinden." H. P.
MARCEL AMONT
De TROS zendt vanavond een programma uit rond de Franse zanger Marcel Amont die tijdens deze tour de chant wordt begeleid door het kwartet Claude Romat.
„INZET" RUBRIEK VOOR AMATEURMUZIEK „Kijk, die man blaast tuba zonder tanden"
SINDS 17 MEI is iedere zater• dagmiddag op de NOS-radio het programma „INZET" te beluisteren, een luchtig halfuurtje over amateuristische muziekbeoefening, samengesteld en gepresenteerd door Bernard van Beurden, Harmke Pijpers en de amateurmusicus en student irt de politieke en sociale wetenschappen Hans Onno van den Berg. Op het eerste gezicht geen programma om de zaterdagmiddag voor thuis te blijven, en toch spelen de samenstellers het klaar iedere week bij een aanzienlijk percentage luisteraars gehoor te vinden. „Inzet!" is namelijk niet zomaar ern vrijblijvend rubriekje voor blok- en andere flierefluiters. Het heeft een nogal provocerend karakter, dat zijn uitwerking niet mist. De samenstellers ontvangen evenveel opgetogen als woedende reacties op hun pogingen de oprechte amateur uit zijn isolement te halen. Volgens Bernard van Beurden zien de meeste muziekpedagogen en . directeuren van muziekscholen best in, dat zij de boot aan het missen zijn. ~De amateurmuziek 'is de voedingsbodem voor het hele muziekleven, laten wc de amateurs dan ook sprieus nemen", zegt hij. In de eerste uitzending legde Van Beurden vier muziekpedagogen enkele eigentijdse composities voor met de vraag, of deze werkstukken haalbaar waren voor hun leerlingen. Het antwoord was „nee". Waarop Van Beurden de stukken door amateurs liet spelen, met succes.
Kunstveiling voor vredesschip
AMSTERDAM, 28 jttü — Op vrijdagavond 8 augustus zal in het Apollohotel te Amsterdam een kunstveiling worden gehouden waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan het vredesschip-project van Abi Nat /n. Blijkens een door Abi Nathan ondertekende circulaire van de stichting Vredessehip Fonds Holland kwam men op 21 juli nog f 50.000 tekort op de koopprijs van het schip, de 570 ton metende Nederlandse kustvaarder Cito. Dit bedrag moet uiterlijk 11 augustus a.s. aan de eigenaren van het schip zijn betaald. Aan verscheidene Nederlandse schilders en eigenaren van galeries ls verzocht tenminste een van hun werken voor de veiling ter beschikking te stellen. Nathan zelf zal meer dan dertig Israëlische schilderijen uit zijn galerie in Tel Aviv in veiling brengen.
Collaboratie
„ACHTER HET NIEUWS" had in een extra-uitzending een Engelse reportage overgenomen uit het Amerikaanse „Huntsville" — niet te verwarren met „Hunsville" — waar enige Duitsers zijn samengegroept, die de gouden dagen van Peenemünde, waar destijds V-l's en V-2's die dood en vernietiging zaaiden in het toch al zeer benarde West-Europa werden aangemaakt. Wij werden nu verondersteld verlekkerd op de monsters terug te zien als zijnde dc eerste (lcnle)tekcnen van de huidige ruimtevaart; wat wij natuurlijk hartgrondig vertikten. Onder de florerende „Heimatvertriebenen" uiteraard de heer Wernher von Braun. Hij was nu wel bereid Hitier „een boosaardig genie" te noemen. Zijn slappe ondervrager vergat hem op de man af te vragen of het voor een normaal menselijk geweten verantwoord genoemd kan worden „een boosaardig genie" in zo beslissende mate terzijde te staan als hij het heeft gedaan. Wel verklaarde de heer Von Braun uit zichzelf dat hij „toen wat meer had moeten nadenken". Aan een kant kunnen wij de goede God alleen maar danken dat hij het niet heeft gedaan. Enfin, uit een ingelast vraaggesprekje met de heer Gotlrup — nog zo'n ontplofbare geest — kwam wel vast te staan dat ook de Russen, evenmin als de Amerikanen, als het zo te pas komt terugschrikken voor een flinke portie posthumc collaboratie. 11. Hn.
RADIO en TELEVISIE Niet bang zijn voor sociologen’ achter het net
AL RUIM vijf jaar houden op de omroep gespecialiseerde sociologen zich bezig met het onderzoek naar de reacties van kijkers'en luisteraars op de programma's. Men zou moj?en veronderstellen dat dit onderzoek in al die jaren een redelijke staat van volwassenheid heeft bereikt. Dat is ten dele waar. Het onderzoek beperkt zich al lang niet meer tot het meten van de kijk- en luisterdichtheid van bepaalde
programma's, het geeft ook inzicht in het hoe en het waarom. Aan de hand van diep-
gaande analyses schetsen de sociologen ons het portret van de Nederlandse kijker pn luisteraar, zijn appreciaties en afkeren. Dat is een goede zaak. want het maakt de programmamakers en hun verantwoordelijke bazen duidelijk wat zij doen en hoe zij het beter zouden kunnen doen. Toch Is het helaas nog zo, dat veel programmamakers het sociologisch onderzoek met een korreltje zout nemen, terwijl anderen zich er uit zelfbehoud bewust of onbewust tegen afzetten. Dat ligt niet aan de sociologen en ook niet aan de programmamakers. maar vooral aan de plaats van de socioloog in ons bestel. Nog altijd bestaat er bij vele niet »ociologisch onderlegde topfunctionai issen in Hilversum een zekere huiver voor de mogelijke invloed van de sociologen op het beleid. Zij verschuilen zich maar al te vaak achter de opmerking: „Het onderzoek bevestigt alleen maar wat wij al lang vermoedden." Het gebeurt dan ook zelden, dat een sociolpog in de staf van het bedrijf wordt opgenomen, r.odat hij inspraak heeft in het programmabeleid. Bij mijn weten is dal alleen bij de KRO het geval. Het gevolg van de onduidelijke plaats van de omroepsocioloog in de organisatie is. dat er gauw wantrouwen ontstaat bij de programmamakers. In plaats van een nauw contact tussen de mensen die het werk doen en degenen, die nagaan hoe het bij het publiek overkomt, bestaat er een weinig vruchtbare scheiding tussen deze toch volkomen op elkaar aangewezen partijen. Op een bijeenkomst van de Europese Radio Unie in Londen, heeft prof. J. Halloran, directeur van het Centre foi Mass Communication Research van de universiteit van Leicester, een behartigenswaardig pleidooi gehouden vooi nauwere samenwerking tussen programmamakers en onderzoekers in het massamedia-onderzoek. Prof. Halloran, die sprak voor een groep producers van kfnderteievisie-programma's, toonde aan dat de kennis en het begrip van het communicatieproces verdiept zouden kunnen worden, wanneer programmamakers en onderzoekers elkaar open en eerlijk tegemoet zouden treden.
Je wil wat zien! gezien
DE NCRV schijnt zich gespecialiseerd tc hebben in „dramatische reconstructies". Nauwelijks hebben wij de zaak-Lindbergh achter de kiezen of zij zet alweer een serie „politieke moorden" op stapel. Lev Trotsky bijt de spits af. Gisteravond ging het eerste deel van een door Paul Mommertz uit het bock van Leandro Sanches Saladar — „Moord in Mexico" — getrokken toneelstuk. Hij heeft de zaak kennelijk zo veel mogelijk op de voet gevolgd, maar het is natuurlijk nooit helemaal uit te maken of Dichtung en Wahrheit wel altijd even trouw van elkaar zijn gescheiden. Peter Lühr lijkt sprekend op de Trotzky. die men van de foto's kent, dat wel. Het is verder allemaal zo veel mogelijk ais thriller in het pak gestoken. Maar iedereen kent helaas de afloop bij voorbaat. Jan van Hillo had een groep Ameri-
kaanse oorlogsverslaggevers, dier&p- Day hadden ondergaan — Charles Ryan was onder hen — tot in paleis Hij had cr'tfén' ffij chaotische toestand van gemaakt. „Herinneringen spuiten als een fontein omhoog," zei Jan zelve. Jammer dat hij in zijn ijver nogal eens de neiging vertoonde er bovenop te gaan zitten. Zodoende kwamen wij minder te weten dan mogelijk was geweest. Verreweg het aardigste onderdeel van de zeer zomaarse zomeravond van de VARA was zaterdag het optreden van Kees van Kooten en Wim de Bie. In een parodie op de inderdaad bespottelijke (bespottenswaardige) huldiging waarmee minister Klompe vorige week zondag medewerkers van de NOS meteen na de landing op de maan overviel. Het duurde wat lang, maar het was wel raak. „Zo maar een vraag", waarvan Caransa het onderwerp was, verdween geheel in de mist door een fnuikend gebrek aan spiritualiteit bij de drie panelleden, die de van huis uit vrolijke zaak waarachtig au séricux zaten te nemen. David Berglas verrichtte wonderlijke toeren met kaarten, maar het zou allemaal nog aardiger zijn geweest als men er wat meer zicht op had gehad. Dat heb je nu eenmaal met televisie, je wil wat zien.
LEVENSAVOND IN TEHUIS
VANAVOND OP NEDERLAND 2 BIJ DE KRO om 20.45 uur een opmerkelijke film uit 1939: „La fin du jour" van Julien Duvivier. In een soort Rosa-Spiertehuis zitten oude acteurs hun levensavond uit. Kunstenaars, zeer individualistische karakters, die in een geisoleerde samenleving opgesloten zitten. Behalve een studie van acteurs is het ook een film van werkelijke acteurs. De drie hoofdrollen worden gespeeld door Louis Jouvet, Michel Simon en Victor Francen. Met name voor theaterliefhebbers een boeiende avond. Op de foto: Louis Jouvet.
Muzikaal protest tegen Humanae Vitae
Van onze correspondent ROME, 28 juli — In de grootste hitte van de Romeinse juli-maand heeft zondagmiddag de 23-jarige Amerikaanse studente Suzanne Ilarris uit Neus York op het St. Pietersplein een zelf [jeeomponeerd lied tegen dc encycliek Humanae Vitae gezongen, ' zichzelf op de gitaar begeleidend. Er was vrij geringe belangstelling omdat de Paus, die op dit uur gedurende het jaar zijn wekelijkse toespraak vanuit zijn werkkamer houdt, in deze maanden in Castel Gandolfo verblijft. I In het eerste couplet zong miss Ilarris van de hongerende kinderen in do wereld en stelde de vraag of het bijbelwoord: „Gaat heen en vermenigvuldigt u" juist geïnterpreteerd werd. Een politieagent verhinderde de zangeres het zingen van de overige coupletten.
Vrouw verdrinkt in grindkuil
Van onze correspondent MILL, 28 juli — Tijdens het zwemmen in een grindkuil is zondagmiddag de 32-jarige A. M. Ermers-Vloet, moeder van drie kinderen, verdronken. Met kunstmatige ademhaling jen een zuurstofapparaat is nog geprobeerd het leven van de vrouw, die niet kon zwemmen te redden.
KVP en D’66 werken samen Robbie de Beer en de eerste koekoek
VEENENDAAL, 28 juli — De afdelingen van KVP en D'H6 in Veenendaal willen met de komende gemeenteraadsverkiezingen samenwerken. De besturen zijn van mening dat de huidige actuele politieke programma's veel essentiële punten van overeenkomst vertonen. De leden zal een gezamenlijk minimumprogram ter goedkeuring worden aangeboden. De KVP en D' 66 in Veenendaal komen wél met afzonderlijke verkiezingslijsten uit. In de Veenendaalse gemeenteraad wordt! thans één zetel ingenomen door de KVP. De plaatselijke afdeling van D'66j werd ongeveer een maand geleden opgericht. De besturen verwachten met de komende verkiezingen gezamenlijk drie zetels te bemachtigen.
17. Als Maria ziet wie er voor de deur staat, kijkt ze nogal verbaasd. „Hé, Robbie, ben jij het? ' vraagt ze. ~lk dacht dat je pas vanmiddag, op de thee, zou komen". ~Ja, maar ik snap iets niet, zie je", antwoordt Robbie.„Het gaat over een koekoek en het konijntje zei . . ~Oh, dus je hebt er al over gehoord ', valt Maria hem lachend in d<ï rede. Ze neemt Robbie mee naar de woonkamer, waar een klok aan de muur hangt. „Kijk, dat is het cadeau wat ik van mijn tante gekregen heb", zegt ze. Robbie begrijpt er nog steeds niets van. Maar ineens gaat hem een licht op. „Het is een koekoeksklokl ' roept hij uit. „En het raam staat open, dus daarom konden we in het bos het geluid horen. En nu begrijp ik ook waarom ik eerst elf keer koekoek hoorde roepen en toen twaalf keer. Dat was omdat een koekoeksklok op elk uur koekoek roept, net zoals je bij een gewone klok de slagen kunt tellen om te weten hoe laat het is."
„HEER BOMMEL EN HET PLAT MAKEN” DOOR MARTEN TOONDER
6679. Heser Bomme keek peinzend naar de zwam, die Pastuiven Verkwil hem In de hand had gedrukt vervolgde zijn wêy. ~lk kan dat ventje niet volgen", sprak hij tot zichzelf „Hij heeft een onaangename manier van optreden, en ik vraag me of hij wel ,een heer is. Wat zou hij bedoeld hebben?" Op dat moment passeerde hij commissaris Bas, die doelloos om het gerechtsgebouw dwaalde. Zijn ogen stonden hol, en hij salueerde schichtig, toen hij heer Bommel gewaar werd. Daar keek deze natuurlijk wel even van op. ~Het is duidelijk, dat Bas iets op zijn geweten heeft", dacht hij. „Misschien had Verkwil gelijk. Wat zou er op 2 Januari gebeurd zijn?" Zo denkend stond hij stil en wierp een doorborende blik op de politiechef. „Wat is er gebeurd op twee Januari?" vroeg hij streng. ..k probeer het me te herinneren, meneer Bommel", zei de commissaris bedrukt. „Maar ik weet het niet meer. Echt niet. Het is natuurlijk mogetijk dat ik toen. .. Maar nee! Misschien was dat de datum dat ik me. . .Of niet? nieder geval dacht ik mijn plicht te doen. Eerlijk waarl" „Ja. Ja", hernam heer Ollie. „We hebben je in de gaten, Basl Je had daar aan moeten denken voordat Je een heer een bon gafl" Hij zei dat omdat hij zich de lessen van Ibbele Zweder herinnerde, maar zijn hart was er niet bij en hij voelde medelijden in zich opkomen. „Hier", zei hij terwijl hij Verkwil's zwam overhandigde. „Knijp er in en snuif wat sporen op. daar zal Je van opknappen". De politiebeambte mompelde een dankwoord en verwijderde zich met schuifelende tred.
Iet op RADIO
• In Literama vanavond een bespreking van Weinrebs boek „In het land der blinden" en Maurits Mok over „Hoge hoeden, lage standaarden" van dr, .Jaap Meijer. Hilversum I, 19.03 uur (NCRV). • Ir. F. Möhring houdt om 19.35 uur via Hilversum II een voordracht over communicatiesatellieten. • Radiorama brengt vanavond een speciaal nummer over De etherpiraten, Hilversum 11, 22.55 uur (NOS).
Intelsat-3 verloren
KAAP KENNEDY, 28 juli (AFP) — De nieuwe Amerikaanse communicatiekunstmaan lntelsat-3, die vrijdagavond ivas gelanceerd, moet alt verloren worden beschouwd. Dit heeft hel Amerikaanse ruimtevaartcentrum bekendgemaakt. Men heelt nog steeds geen signalen van de Intelsat ontvangen en het is ook niet bekend of hij in de voorgeschreven baan rond de aarda is gekomen. Men vermoedt dat d 9 laatste trap van de Delta-raket heeft gewerkt. De Intelsat-3, moest stationair op 36.500 km boven de Atlantische Oceaan komen te hangen. Intelsat-3 moest em zelfde soort kunstmaan vervangen, di« in december vorig jaar werd gelanceerd maar vorig maand uitviel doordat de antenne niet meer werkte. Om herhaling daarvan te voorkomen i* do nieuwe kunstmaan voorzien van esa verwarmingsapparaat dat de antennemotor warm moet houden onder d# soms lage temperaturen op die hoogt*, en van een warmte-isolatie die de hitt» van de zon moet wéren. Intelsat-3 is eigendom van het Internationale telecommunicatie-satellietconsortium, waarvan 68 landen d«»l uitmaken.
KRO-tv naar jazzfestival
Van onze correspondent ROERMOND, 28 juli — De KROtelevisie zal op dinsdag 19 augustus via Nederland l ruime aandacht schenken aan het Hammerveld-Jazz-festival, dat op !) en 10 augustus in Roermond wordt gehouden. Ken televisieploeg van 25 man zal In Roermond opnamen komen maken van de binnen-en buitenlandse jazz-ensembles en daaruit een programma samen- Stellen van vijftig minuten. Met deze belangstelling van de zijde van de Nederlandse televisie is d« voorzitter van het Roermondse Jazzfestival, Piet Tummers zeer Ingenomen. Het was voor hem andere jaren een doorn in het oog, dat wel de buitenlandse televisie aandacht aan het enige jazz-fcstival in Nederland schonk, maar dat de eigen televisie verstek; liet gaan.
TELEVISIE RADIO
NEDERLAND I. NOS: 18.50 Kleur: Pluimpje. NOS: 19.00 Journaal. TROS: 19.07 Programma-overzicht. 19.10 Mr. Rose. NOS: 20.00 Journaal. TROS: 20.20 Marcel Amont. 21.15 Dc dader op het spoor. NOS: 22.35—22.40 Journaal. NEDERLAND 11. NOS: 18.50 Kleur: Pluimpje. NOS: 19.00 Journaal. 19.03 Scala. KRO: 19.30 Kleur: Rond de wereld in zang en dans. NOS: 20.00 Journaal. KRO: 20.20 Kleur: Politic New-York. 20.45 La fin du jour. NOS: 22.25—22.30 Journaal. DUITSLAND I. (Regionaal programma NDR: 18.00 .Haienkrankenhaus. 18.30 Zandmannetje. 18.40 Actualiteiten. 18 55 Sportjournaal. 19.26 Kleur: Gefahrlicher Alltag. 19.59 Programma-overzicht. WDR: 18.00 Kleur: Programma-overzicht. Aansluitend: Der Western-Held. 18.30 Kleur: Voor de kleuters. 18.40 Journaal. 19.20 Kleur: Jürgen Goslar vertelt. 19.30 Kleur: Programma-overzicht. 19.40 Kleur: Lieder der Volker). 20 00 Journaal. 20.15 Monitor. 21.00 Salvatore Adamo. 21.45 Vorbeugen is besser als heilen. 22.30 Journaal. 22.50 Pianomuziek. DUITSLAND 11. 18.05 Actualiteiten. 18.40 Kleur: Circusprogramma. 19.20 Kleur: TV-serie. 19.45 Nieuws. 20.15 Discussie. Aansluitend: Nieuws. 21.00 Besondere Kennzeichen keine. 22.15 Nieuws. BELGIR N EI) ER L ANDS. 18.55 Zandmannetje. 19.00 Charlie ontsnapt. 19.30 Intetinte. 19.55 Weerbericht. 20.00 Nieuws. 20.30 De indringers. 21.20 Ertussendoor. 22.10 Middelheim 19G9. 22.40 Nieuws. BELGIË FRANS. 18.40 Nieuws. 18.45 Voor de kleuters. 19.00 Antennesoir. 19.25 Voor de kleuters. 19.30 Sportjournaal. 20.00 Journaal. 20.30 ï ilmportret. 21.00 Chapeau melon et bottes de euir. 21.50 Ce pavs est a vous. 22.20 Vioolconcert. 22.40 Journaal. dinsdag NEDERLAND I. NOS: 16 00—17.10 Gedeeltelijk kleur: Vakanticprogramma voor de jeucd. DUITSLAND I. 10.00 Nieuws. 10.05 Nieuwsber. 10.30 Monkey-Business. 11.15 Reisen in Deutschland. 12.05 Monito. 12.50 Internationaal pers- . overzicht. 13.00—13.30 Journaal. ; 16.35 Nieuws. 16.40 Voor de kinde- i ren. 16.50 Voor de kinderen 17.55—18.00 Nieuws. I DUITSLAND 11. 17.30 Nieuws. 17.35 1 Ulrich und Ulrike. l i BEL G IE NEDERLANDS. J 16.00—17.30 Wielrennen. i
maandag
HILVERSUM I. 180 Stereo: Meisjeskoor. 18.18 Stereo: Lichte grammofoonmuzlek. 18.30 Nieuws. 18.41 Actualiteiten. 19.00 Verslag IBM-Schaaktoernool. 19.0.1 Literama. 19.20 Kerkorgelconcert. 19.35 Stereo: Muziek rond de klok van achten. 20.30 Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. 21.35 Stereo: Lichte grammofoonmuziek. 22 00 Stereo: Lichte orkestmuziek. 22.20 Avondoverdenking. 22.30 Nieuws. 22.4 J Mededelingen. 22.45 Blaasmuziek. 23.15 Mozart. Nieuws. HILVERSUM 11. 18.00 Nieuws 18 11 Radiojournaal. 18.30 Stereo: Taalmuziek. 19.30 Nieuws. 19.35 RVU: De communicatiesatelliet. NOS: 20.05 Discussie. 20.30 Klng's College Chapel Choir. 21.20 Gamma van alpha en bèta. BOND ZONDER NAAM: 22.20 Bak (ze) niet te bruin! 22.30 NOS: Nieuws. 22.40 AVRO'i Radiojournaal. NOS: 22.55 Radiorama. 23.25 Jazz. 2.T55—24 00 Nieuws. BRUSSEL 324 tn. 18.00 Nieuws. 18 03 Popmuziek. 18.28 Paardesport. 18.30 Lichte muziek. 18.45 Sportkroniek. 18.52 Taalwenken. 18.55 Grammofoonmuziek. 19.00 Nieuws. 19.30 Concert. 20.00 Operamuziek. 22.00 Nieuws. 22.15 Gevarieerde muziek. (23.00—23.10 Nieuws). 23.40 Nieuws. 23,45—0.30 Voor de zeelleden. dinsdag HILVERSUM I. NCRV: 700 Nieuws. 7.10 Ht levende woord. 7.15 Op het eerste gehoor. 8.00 Nieuws. 8.11 Stereo: Gewijde muziek. 8.30 Nieuws. 8.32 Vakantietips. 8.45 Voor de huisvrouw (900—9.10 Gymnastiek voor de huisvrouw). 9.35 Waterstanden. 9.40 Stereo: Weense amusementsmuziek. 10 00 Taal en symbool. 10 is La Somnabula. 11.00 Nieuws. 11.02 Stereo: Operettemuziek. 11.15 Voor de zieken, ca. 11.55 Mededelingen. KRO: 12.00 Van twaalf tot twee. (12.22 Wij van het land: 12.26 Mededelingen t.b v. land- en tuinbouw; 12.30 Nieuws; 12.41 Actualiteiten; 13.00 Raden manr . . .). 14.00 Stereo: Promenadeorkest. 14.30 Pizzicato. (16.00—16.02 Nieuws). Overheidsvoorlichting: 17,00 Nieuws uit de Nederlandse Antillen. KRO: 17.10 Voor de kinderen. HILVERSUM 11. AVRO: 700 Nieuws. 7.10 Ochtendgymnastiek. 7.20 Stereo: Lichte pr.tmmofoonniii7.iek. 8,00 Nws. 8.11 Radiojournaal. 8.20 Stereo: Lichte grammofoonmuziek. (8.30—8.33 D e groenteman). 850 Morgenwijding. NOS: 9.00 Uitgebreide reportage. 9.40 Muziek uit dc Middeleeuwen. AVRO: 10.00 Voor de kleuters. 10.10 Arbeidsvitaminen. (11.00—11.02 Nieuws). 11.30 Rondom 12. (Om 11.55 Beursberichten). 12.30 Overheidsvoorlichting. 12.40 Sportrevue. 13.00 Nieuws. 13.11 Radiojournaal. NOS: 1.3.30 Klein Chaoson. 14.30 Spiegel van België. AVRO: 15.00 Twee hoorns. 15.15 Stereo: Klassiek vierhandig pianospel. , ifi.no Nieuws. 16.02 Land der Muzen. 18.20 Stereo: Kamerorkest van de BRT. 17.00 Stereo: Big Band Beat. 17.25 Stereo: Jazz Spectrum, ca. 17.55 Mededelingen. HILVERSUM 111. VARA: 9.00 Nieuws. #02 Plaatjes voor do pep. (10.00 Nieuws). 11.00 Nieuws. 11.03 Een opvallend vrolijke gevarieerde visite. (12.00 Nieuws). 13 00 Nieuws. 13.03 Eltspres. (14.00 Vieuws). 15.00 Nieuws. 15.03 Drie-draai. 18 0 Nieuws. 16.03—18.00 Mix. (17.00—17.02 Vieuws). BRUSSEL 324 m. 12 00 Nieuws. 12.01 Gevarieerde muziek. (12.40—12.48 Weerjericht). 12.55 Buitenlands persover- Icht. 1300 Nieuws. 13.20 Tafelmuziei. 4.00 Nieuws. 14 03 Operettemuziek. 15.00 s'leuws, 15.03 Concert. 16.00 Nieuws. 16.01 ieursberlchgen. 16.09 Grammofoonnuztek. 16.15 Voor oudere luisteraars. 7.00 Nieuws. Aansluitend: Jazzmuziek.