GEMEENTE BREDA Het gemeentebestuur van Breda roept sollicitanten op voor de betrekking van JURIDISCH MEDEWERKER * op de afd. personeel ter secretarie. Taak: beleidsadvisering en redactiewerk ; op hoger niveau met name met be- j trekking tot zaken van ambtenaaren arbeidsrechtelijke aard. Gevraagd: gedegen algemene en juridische ontwikkeling. Ervaring in de gemeente-administratie strekt tot aanbeveling. Salaris: afhankelijk van geschiktheid en ervaring in de rang van hoofdcommies of hoofdcommies 1e klas (maximum ƒ 1.923,—). Voor een zeer goede medewerker j is de rang van adj. referendaris (max. ƒ 2.103,—) bereikbaar. Solliciaties, onder verwijzing naar dit blad, in te zenden aan de gemeentesceretaris, vóór 5 november 1969. Op onze afdeling incasso is een plaats vrij voor een energieke mannelijke kracht van ca. 21 jaar. Beloning volgens de C.A.O. voor het dagbladbedrijf. Ér ons bedrijf een gunstige concernwfnstdeling en spaarregeling. i * Sollicitaties te richten aan de afd. Personeelszaken van Dagblad De Tijd é N.Z. Voorburgwal 65-73, Amsterdam. I ' ' * e'i F. van s N Elk nummer van dit tijdschrift bevat ean grote hoeveelheid E informatieve artikelen van gekwalificeerde auteurs. j De redactie van Streven meent dat'feiten en ideeen pas kunnen I j ! worden geïnterpreteerd en beoordeeld, wanneer men er, voor lover | mogelijk, van nabij kennis van heeft kunnen nemen. Communicatie U kan bevorderd worden zowel door informatie als aoor deskundig H I commentaar. Het is niet onze taak de oordeelsvorming van de H ! lezer over te nemen, maar wel hem materiaal daarvoor te geven'. M B Streven kiest aldus fundamenteel voor een U genuanceerde oordeelsvorming op grond van betrouwbare J| informatie en deskundige kritiek. U Op verzoek zanden wij u graag ten proefnummer toe. ÏJ Abonnementsprijs, per jaar (11 nummers) ...... f 25,— N Prijs voor afzonderlijke nummers. ........ f 2,05 fl /Ov L.C.G.MALMBERG N.V. | I KZy 's-HERTOGENBOSCH |
De tijd : dagblad voor Nederland
- 20-10-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 20-10-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40376
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
Een 'andere' wintermode. ?**L. Bont en vitaal en spectaculair. Voor vrouwen dio | I | er 's winters minstens zo IJ | vrolijk willen uitzien als BEm II 's zomers. We hebben die nieuwe stijl op één plaats in onzo mode-afdelingen verzameld: meer dan 200 XC ongewone koudekleertjes f js \ + mutsen, laarzen, hand- /ƒƒ__ Jas van Rio-lam en leer In [ 1 schoenen, tassen.'Snow- mJ Wlt- camel of siuit 'Zl U slank met rits. Maten 38-44 tLV business in de Bijenkorf. loer, zwart^fb^Borgvest te dragen over do A, 4 1 V\\ T) bonion, rode lakceintuur. ""''' *A- 2»l\S><\" W* / W i een jas dio gezien wordt. 1111 I I I IBH JjIHËm / *T' } l r * '■*. \\\7~,-M ïJrN Witte of zwarte krulvacht L-LLÜJr l[]-j|!|§ /~V *** k^V / /f / jlfc'• J'•• \ 3 ïiï'kanten1 meeleren29'95 r*""" * I f \fl Iff |\\ ) / fól li ''' / \ b'nnenhancl en mullicolor bies. La ss na as se » 1 J ijl \" || r)'ii \ / • '', //A \ Ruig lamsvest in natuurwit 169.- | t^em P"*I"PS "* ™- ""j I 1 li' rolkraag-Jumpsuit van jersey met / \iJ j^J J \' l bora V6St BroVBr'MatÖn 23'A2208' ruin Kijk even in de Bijenkorf
TWEEËNTWINTIG STEKEN Rooie Karel door stiefzoon vermoord
Van onze verslaggever AMSTERDAM, 20'okt. — De Amsterdamse moordbrigade heeft de moord op de 74-jarige C. W. Rosiellc, bijgenaamd Rooie Karei, opgelost. De stiefzoon van het slachtoffer, de 31-jarige metaalwerker C. F. L. uit Arnhem, heeft bekend maandagavond 13 oktober de oude man door 22 steken met een schaar te hebben gedood. Het motief: wraak. Rosielle's derde vrouw was de moeder van L. Sinds drie maanden woonde het slachtoffer gescheiden van haar. Op alle mogelijke manieren treiterde Rosielle zijn vrouw nog. Hij viel haar op straat lastig, schreef insinuerende brieven naar haar werkgever en liet haar op maandag 13 oktober struikelen in de Van Baerlestraat. Op dat moment werd het voor de vrouw te veel. Zij riep de hulp van haar zoon in. Snel had deze zijn nlan klaar. In een café in do binnenstad dronk hij zich moed in en liet zich toen door een kennis, de achttienjarige J. van de D. naar de Jordaan rijden Op de Lijnbaansgracht liet hij de auto stoppen, stapte uit en liep naar de woning van zijn stiefvader in de Anjelierstraat. De deur was niet op slot. Toen L. binnenkwam werd de oude man wakker. De stiefzoon haalde een schaar uit zijn zak en diende RosiJle 22' steken toe in rug. borsl en hoofd. Drie daarvan waren dodelijk. L. ging weer naar de auto en liet zich naar zijn moeder brengen. De schaar gooide hij bij-het Rijksmuseum in een gracht.' Aanvankelijk koesterde de recherche geen enkele verdenking tegen L. Woensdagavond 15 oktober werd het lijk gevonden en een dag later zat L. op het politiebureau. Niet als verdachte, maar als getuige. Tijdens het verhoor ging de politic hem verdenken, vooral toen bleek dat de man in Arnhem geen onbekende van de politie is en bekend staat als een vechtersbaas. De rechercheurs dreven hem zo in het nauw dat hij tenslotte bekende. De chauffeur die hem naar de Jordaan reed en hem later bij het huis van zijn moeder afzette wordt verdacht van medeplichtigheid. In deze moordzaak ontving de Amsterdamse politie geen enkele . ip. Commissaris Sanders schrijft dit toe aan het feit dat de kranten verband hadden gelegd tussen de ontsnapping van Schutte en de moord. „Tips zijn altijd het belangrijkste hulpmiddel bij het (Oplossen van zaken als deze. Dit keei is het recherchewerk geweest", aldus de commissaris. De groep ernstige delicten van de Amsterdamse politie, bijgenaamd de moordbrigade, heeft nu de vierde moord van dit laar opgelost. In totaal heeft zij acht moorden behandeld, waarvan er twee nog niet tot klaarheid zijn gebracht.
Dienstweigeraar Boot
Van onze correspondent DEN HAAG, 20 okt. — Woensdag; moet Ron Boot, die kortgeleden wegens! dienstweigering is veroordeeld tot een j gevangenisstraf van anderhalf jaar, terecht slaan voor het Hoog Militair Gerechtshof. 'Hij zal daar verdedigd worden door mr. G. J. P. Cammelbeeck.: Boots bezwaren ten de militaire dienst' (onder meer: ik wil geen mensen! doden) zijn niet erkend als gewetens-j bezwaren in de zin der wet.
Van Maarseveen en Beugels in PAK-groep
Van onze correspondent DEN HAAG, 20 okt. — De KVP'era prof Van Maarseveen en Heugels gaan meedoen xn de werkgroep-P AK, die mogelijkheden van samenwerking tussen progressieven onderzoekt. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep, die de werkgroep enkele weken geleden de''d na de Verolme- en loonwet-debatten in de Ticeede Kamer. Beugels en Van Maarseveen zijn de eerste KVP'ers in de werkgroep. De partijgetrouwe radicaal Beugels is lid van de partijraad. Prof. Van Maarseveen, die staatsrecht doceert in Rotterdam, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de recente voorstellen van de commissie - Veldkamp van ARP, CIIU en KVP. In de werkgroep PAK, waarvan de leden niet als vertegenwoordigers van hun partijen optreden, zit nog één confessioneel politicus: de ARP-senator prof. Albeda. Verder bestaat ze uit een D'(U)-er en twee PSP'ers, PvdA'ers en Radikalen. De besturen van D' 66 en PSP hebben zich sinds de oprichting! van de werkgroep, in januari, van haar gedistantieerd.
Schip zinkend na aanvaring
LEEUWARDEN, 20 okt. — Vanochtend om half zes zijn in dichte mist ten noorden van Ameland een Grieks en een Deens schip met elkaar in aanvaring gekomen. Het Griekse schip, de 2.150 ton metende „Seabreeze", is in zinkende toestand op volle kracht naar het noordelijke strand van Ameland opgestoomd om zich daar vast te zetten. Het andere schip, de Deense kustvaarder Costas (299 ton) heeft volgens de eerste berichten wel schade opgelopen. maar zal op eigen kracht de haven van Rotterdam bereiken. Reddingboten zijn onderweg om assistentie te verlenen. o.a. de „Holland" van rederij Doeksen op Terschelling.
STAATSSECRETARIS: Klassen op school moeten vervallen
Van onze onderwijsredacteur
ZIERIKZEE, 20 okt. — Staatssecretaris Grosheide vindt dat de indeling in klassen bij het voortgezet onderwijs moet vervallen. Hij zei dit op een feestelijke bijeenkomst van de rijksscholengemeenschap „Professor Zeeman" die zaterdag het feit herdacht dat ze een eeuw geleden startte als gemeentelijke h.b.s. De staatssecretaris spreekt hiermee in de geest van de nota „Opstaan tegen het zittenblijven" die kortgeleden gepubliceerd werd.
Kr wordt gepleit voor het doorbreken van de categoriale structuur van het onderwijs (afzonderlijke scholen voor diverse vormen van beroepsonderwijs en verschillende vormen van algemeen voortgezet onderwijs), maar het vervallen van de indeling in klassen is minstens zo belangrijk, aldus Grosheide. De strak klassikale indeling maakt het onmogelijk rekening te houden met de behoeften van elke leerling afzonderlijk. Do invoering van keuzevakken doorbreekt het vaste klasverband. Voor afschaffing van het zittenblijven is opheffing van het leerjaar als leerstofbepalende eenheid nodig. Dit alles komt er op neer dat straks voor elke leerling een geheel op hem afgestemd onderwijsprogram binnen de school i wordt gecreëerd.
Deze verandering zal gevolgen hebben voor het eindexamen. In feite is het examen als het doel van het onderwijs beschouwd; vooral in de hogere leerjaren zijn de leraren gedwongen hun onderwijs toe te spitsen op het eindexamen. Langzamerhand wensen velen de eindexamendwang te verminderen, zo niet geheel weg te nemen. De school kan dan een eigen slagvaardig onderwijsbeleid gaan voeren.
Als nadeel riet de staatssecretaris een gebrek aan vertrouwen by de buitenwereld in onderwijs dat niet u-ordt afgesloten met een examen dat door de overheid is ingesteld. Kr is een zeker risico dat allerlei vormen van vervolgonderwijs specifieke toelatingsexamens zullen willen afnemen, liet africhten op de huidige eindexamens wordt dan gewoon vervangen door het fratnen voor die nieuwe toelatingsexamens. Daarmee is de leerling niet gebaat. Alle betrokkenen — het wetenschappelijk onderwijs, het hoger en middelbaar beroepsonderivijs en het bedrijfsleven — zullen zich tezamen over het examenprobleem moeten uitspreken, aldus de staatssecretaris.
Sterrenwacht in Rijswijk
Van onze correspondent
RIJSWIJK, 20 okt. — Deze gemeente krijgt haar eigen sterrenwacht. Deze zal worden gebouwd op een ruim veertig meter hoog flatgebouw in het uitbreidingsplan Steenvoorde 11. De sterrenwacht is aangeboden aan een jubilerende plaatselijke woningbouwvereniging. Het geld voor het instrumentarium en de bouw is althans voor een deel toegezegd door de aannemer, die al veertien jaar zaken met de woningbouwvereniging doet.
In 2½ jaar f45.000 aan uitkeringen?
WINSCHOTEN, 20 okt. — Een 58-jarige voormalige landbouwer uit Winschoten, die vorig jaar zijn 117 ha. grond verkocht aan zijn zoon en daarna bij hem in loondienst trad, ligt met de gemeente Winschoten overhoop vanwege zijn poging in tweeëneenhalf jaar f 45.000 rijker te worden aan sociale uitkeringen. Mevrouw G. van Delden-Folkringa. wethoudstcr van sociale zaken van Winschoten, deed de historie waarover zij zich hoogst verontwaardigd toonde, uit de doeken op ren PvdA-vcrKadering in Winschoten. Het daarbM aanwezige Tweede Kamerlid Van der Ploeir zei te overwegen vragen te stellen aan minister Rolvink over deze gang .van zaken, die hij afdeed met de kreet: hyenapraktijken.! De feiten zijn volgens de Winsrhotense wethoudster aldus: Op 1 oktober 19G8 verkocht de boer zijn 117 ha aan zijn zoon en trad dezelfde dag bU hem in loondienst. Elf weken werkte de nian voor een salaris van f 400 per week. Toen Vreec de vader ontslag van de zoon. De ex-landbouwer ontving als gevolg daarvan ren halfjaar WW'-uitkeringen van f 79.45 per dag. Toen dit half l»ar afgelopen was, klonte hij aan bij de gemeente om uitkeringen. De gemeente weigerde deze te doen waarna de ex-landbouwer in beroep ging. Hij meent gedurende twee jaar aanspraak te kunn"n maken op een uitkering van f 318.75 per week. Juridisch staat hij c
Zes of zeven kerken dicht in Tilburg
TILBURG, 20 okt. — In de Tilburgse binnenstad moeten op korte termijn drie kerken worden gesloten en in een wat later stadium nog drie of vier. Dat is de conclusie van de structuurscommissie die de afgelopen jaren een studie heeft gemaakt van de rentabiliteit van de 22 kerkgebouwen binnen de ringbanen. De commissie heeft in een interimrapport aan de bisschop voorgesteld, de kerken van St. Anna, Broekhoven II (H. Familie) en Besterd (Martelaren van Gorinchem) op te heffen en noemt acht andere kerken als mogelijke kandidaten. Uit die acht moeten er dan drie of vier gekozen worden, zodat in totaal zes of zeven kerkgebouwen worden afgestoten. De voornaamste reden voor de kerksluitingen is. de ontvolking van de binnenstad, maar ook de gewijzigde kerkelijke praktijken spelen een rol. De vraag of voor de te sluiten kerkgebouwen andere bestemmingen te vinden zijn. is nog niet aan de orde geweest.
Politie Utrecht gaat werken met televisiecamera's
UTRECHT, 20 okt. — Het college van B. en W. heeft de gemeenteraad van Utrecht voorgesteld akkoord te gaan met de aankoop van verkeerstelevisie-apparatuur om de verkeersstromen voortdurend in het oog te kunnen houden en de verkeerslichlenprogramma's van de kruisingen in de binnenstad via een computer 7.0 te kunnen kiezen, dat de vlotst mogelijke circulatie wordt bereikt.