ADVERTENTIE doe't bij Krasu ""0 wi,t "wgadefen at r congresseren mot 10 of ftWwH 5X5 "tOOO personen. Kras beeft V Jl 25 zalen. Uitstekeode KSHÏ JP\ ® tectwrscbe outillage. U km* fel \3 er dineren, logeren.» óo ||» \ L\ J parkeren. 050 avto's}. IV Grand Hotel Krasnapolsky c Dam Amsterdam teL 020-63*63 L teiox 12202 j
De tijd : dagblad voor Nederland
- 21-04-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 21-04-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40529
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE
Kernvraag
Er bestond al lang ruzie .tussen Vink en Saman en Roks. Paul Stek en Bart van Gooi, beiden geestelijk niet geheel normaal, waren in die ruzie bittere vijanden geworden. Paul Steks liefste bezit zijn zijn duiven en die hadden regelmatig te lijden van de plagerijen van Van Goo!. Dat gebeurde ook op de avond van de 26ste juli. Toen is de verdachte met zijn geladen geweer naar buiten gestormd. Kerst zag hij niemand maar plotseling kwam Van Gooi uit een oude auto tevoorschijn. Heeft de verdachte toen opzettelijk geschoten of heeft hij zich met zijn geweer in de hand alleen maar verdedigd waarbij het dodelijke schot per ongeluk afging? Dit werd voor de rechtbank de kernvraag en vandaar dat de verdediger om een gerechtelijke plaatsopneming had gevraagd. Paul Stek kwam dus even naar zijn dorp terug zij het onder bewaking van een paar parketwachters. De rechters en de officier van justitie arriveerden per arrestantenwagen. De rijkspolitie hield het publieki op zodanige afstand dat iedereen toch nog alles kon zien en horen, want het ging om een openbare rechtzitting. Paul Stek had snoepjes meegebracht voor de kinderen van Roks. Hij mocht eerst een paar maal een reconstructie geven van de gang van zaken zoals hij die ziet. Toen kon hij even zijn geliefde duiven zien en ze zelfs voeren. Terug in Breda in de rechtszaal zei de officier dat wel degelijk opzettelijk was geschoten naar zijn mening. Omdat hij ook rekening wilde houden met de gestoorde geestesvermogens van de verdachte eiste hij onvoorwaardelijke terbeschikkingstelling van de regering en één jaar gevangenisstraf met aftrek. Raadsman mr. Maeyer vroeg vrijspraak omdat de verdachte niet met opzet zou hebben geschoten en ook niet zou hebben geweten dat zijn buks was geladen. Hoogstens * kon sprake zijn geweest van noodweer-exces maar dan zal toch ontslag van rechtsvervolging moeten worden geëist. De uitspraak is 4 mei.
VERDACHTE ONTKENT
Paul Stek blijft ontkennen.
Rendement tv-reclame loopt terug
AMSTERDAM, 21 april — In het lopende jaar is zich bij de adverteerders een zekere teleurstelling over het rendement van de televisie-reclame gaan aftekenen. Dit kwam tot uiting in een ongewoon lage belangstelling voor vrijvallende reclamezendtijd. Dit zegt de Hond van Adverteerders in hun jaarverslag. Volgens de bond zijn vorig jaar zowel het percentage ingeschakelde tv-toestellen als het gemiddeld aantal personen per ingeschakeld toestel teruggelopen. Bovendien speelde de gewenning aan de t.v.-1 reclame bij de kijker een rol. Ondanks de ietwat tanende belangstelling voor t.v.-reelame blijft de Bond van Adverteerders aandringen op een verdere uitbreiding van de reclamezendtijd. Men geeft de voorkeur aan een ..zwervend blok" tussen kwart voor negen en half tien op het eerste en tweede net. Vorig jaar was het aantal aanvragen voor zendtijd nog ! viermaal zo groot als het aanbod. De BVA is bezorgd over de opvoeren van | de lengte van de verschillende recla| moblokkrn. Dit jaar zullen de belangrijkste vier blokken (t.w. die rond het journaal van acht uur) kunnen uitlopen tot meer dan 3 3/4 minuut. Voli gens de BVA stellen de adverteerders i bij het huidige toestelbezit van 3,3 miljoen en het voor 1970 geldende basistarief van f 14,14 per 1000 ingeschakelde toestellen prijs op een ~onii versneden" aanbod, d.w.z. van blokken van maximaal drie minuten. De adverteerders blijven er op hameren dat de STER bij haar toewijzingsbeleid afstapt van de. koppeling van eerste en tweede net, van de koppelverkoop van het „stille seizoen" en het boog-seizoen en van de verplichting om een jaar vooruit te boeken. De plicht tot vooruitbetaling legt op de adverteerders een te zware last, zo meent de Bond.
Ook op de radioreclame heeft dc Bond van Adverteerders de nodige kritiek. De concentratie van de spots rond de nieuwsuitzendingen heeft volgens haar naast het grote voordeel van de piek in de luisterdichtheid het nadeel dat nieuws en reclame sterk contrasteren en daardoor dc luisteraar onaangenaam treffen. Dit geldt volgens de BVA ook voor t.v.-reclame. Men betreurt het dat de drie Hilversumse radiozenders meerdere reclamespots achter elkaar uitzenden. De Bond blijft voor vervlechting van reclamespots in programma's met lichte muziek. Zij noemt Radio Veronica nog steeds een aantrekkelijk medium. Het aanbod van advertenties bij de persmedia is vorig jaar over hel geheel genomen belangrijk gestegen. De BVA concludeert hieruit dat de inzinking die voortvloeide uit de invoering van t.v.-reclame overwonnen schijnt.
NIET VAN ECHTE TE ONDERSCHEIDEN Gekleurde speelgoedwapens gewenst Lastige zaak voor Maastrichtse rechtbank
Van onze verslaggever MAASTRICHT, 21 april — De rechtbank van Maastricht kreeg gisteren ile vraag voorgelegd of een groot aantal speelgoedwapens al dan niet op één lijn te stellen zijn met alarmpistolen en derhalve voor bedreiging of afdreiging geschikte voorwerpen zijn, die niet van echte vuurwapens zijn te onderscheiden. Dit gebeulde bij de behandeling in hoger beroep van de zaak tegen de directeur van een technisch bureau, A.S. (43) uit Voerendaal, die enkele maanden geleden door de Heerlense kantonrechter tot een boete van veertien keer een gulden werd veroordeeld, omdat hij veertien niet van echte vuurwapens (e onderscheiden speelgoedpistolen en -geweren niet had aangetekend in een doqtlopend register, zoals artikel 4 van de vuurwapen wet voorschrijft. De officier van justitie bij de Maastrichtse rechtbank, mr. J. Fransen, kwam tol de bevnding, dat vijftien van de tentoongestelde speelgoedwapens voor bedreiging en afdreiging geschikte voorwerpen zijn en derhalve onder het begrip vuurwapen vallen. Hij vroeg evenwel ontslag van rechtsvervolging, omdat de Voerendaalse wapenhandelaar geen schuld treft. Hij had namdlijk aan de door de gemeente met de controle van het wapenregister belaste ambtenaar gevraagd of de betrokken speelgoedwapens al dan niet moesten worden ingeschreven en bij die gelegenheid vernomen, dat dit niet nodig was. Tevens wees mr. Fransen erop, dat dit proces niets af doet aan d« goede naam van de Voerendaalse wapenhandelaar S., daar het hier gaat om een proefproces.
Particulieren
De verdediger mr, G. J. Ribbink, adjunct-secretaris van de Federatie voor de Nederlandse Wapenhandel, bepleitte vrijspraak, aangezien de aantekening van wapens in een doorlopend register vereist is, bij verkoop van wapens aan particulieren. Het Voerendaalse bedrijf verkocht deze wapens niet aan particulieren, maar aan handelaren. Volgens mr. Ribbink vallen bedrijven niet onder het begrip particulieren. Een van de getuigen daarentegen merkte op, dat ieder ander dan de overheid onder het begrip particulier valt. De uitgestalde speelgoedwapens, zo vervolgde mr. Ribbink, vallen niet onder het bcrip vuurwapens, net zomin als luchtdrukwapens, waarvan er wel 500.000 vrij in omloop zijn. Hij bepleitte op deze en andere gronden vrijspraak. Voor het geval de rechtbank er anders over mocht oordelen. vroeg hij ontslag van rechtsvervolging, daar de wapenhandelaar S. vooraf gevraagd had of hij de speelgoedwapens al dan niet moest registreren en hem derhalve geen schuld treft.
Verwarring
Mr. Ribbink maakte van deze gelegenheid gebruik een duidelijker omschrijving van het berip vuurwapen te bepleiten. Er bestaat op dit punt in Nederland grote verwarring. De vaststelling of een speel goed wapen al dan niet een voor bedreiging of afdreiging geschikt voorwerp is, hangt af van de persoonlijke instelling van de waarnemer. Hij verwees in dit verband naar de verklaringen van tweo getuigen-deskundigen, W. Leeuwenstein (55), adjudant bij de gemeentepolitie van Rotterdam en J. M. Hoeneveld (51) van de directie politie van het ministerie van Justitie. Deze laatste trad als getuige a décharge op. Wat de een wel een niet van een vuurwapen te onderscheiden speelgoedpistool noemde, werd door de ander als een stuk speelgoed gekwalificeerd. Wat het motief bedreiging of afdreiging betreft, voerde mr. lUbbink aan, dat je iemand ook met een mes of een tafelpoot kunt bedreigen, maar daarmee zijn deze voorwerpen toch nog geen vuurwapens.
Andere kleur
De vertegenwoordiger van het mi-! nisterie voerde nog aan, dat begin van dit jaar in het algemeen politieblad «en ministeriële mededeling is verschenen over speelgoedwapens, die io-. zeer op echte wapens gelijken, dat zij wel onder de vuurwapenwet vallen. Heel wat moeilijkheden zouden de fabrikanten kunnen vermijden, wanneer zij de speelgoedwapens een andere kleur zouden geven dan de echte revolvers, pistolen en geweren. De imitatie is tegenwoordig zó geperfectioneerd. dat de doorsnee-burger de speelgoedwapens niet meer van de echte kan onderscheiden. Bij dit alles spelen ook de toegenomen overvallen een rol. Er is een nieuwe wapenwet in de maak, waarbij de straffen op illegaal wapenbezit worden verhoogd. Mr, Ribbink noemde deze nieuwe wapenwet eert onbegrijpelijke zaak. aangezien gewerkt wordt aan een ontwerpwapenwet voor de Benelux. De Benelux-partners hanteren heel andere maatstaven bij de beoordeling van dee kwestie, dat wel en niet onder het begrip vuurwapen valt.
Vrije import
De Voerendaalse wapenhandelaar voegde aan het pleidooi van mr. Ribbink nog toe, dat de betrokken speelgoedwapens vrij worden ingevoerd en dat andere groothandelaren in wapens elders in ons land de omstreden speelgoedwapenj ook niet aantekenen in een doorlopend register. Een handelaar uit Best kwam dit als getuige bevestigen. Naar de mening van mr. Ribbink bestaat over deze materie weinig jurisprudentie. Een arrest van de Hoge Raad uit 1960 biedt weinig houvast, omdat de Hoge Raad ln dit arrest geen eigen oordcel kenbaar heeft gemaakt maar slechts een uitspraak van de reehtbanfc in Almelo heeft bevestigd.
BIJ KAMERVERKIEZINGEN DS '70 mikt op 5 tot 7 zetels Raadsverkiezing in tien gemeenten
Van onze verslaggever ROTTERDAM, 21 april — De nieuwe socialistische partij DS'7O denkt volgend jaar fjij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vijf tot zeven zetels te hehaten. De landelijk voorzitter, wethouder drs. A. J. van Stuyvenberg uit Eindhoven, sprak gisteren deze verwachting uit bij de introductie van de kandidaten van DS'7O voor de Rotterdamse gemeenteraad. DS'7O is. zonder dat dit direct de bedoeling was, .uitgegroeid tot een landelijke partij. Men heeft hiervoor geen enkele actie gevoerd. In 51 gemeenten in Nederland heeft de nieuwe partij nu contacten. In Amsterdam, Rotterdam. Capelle a/d IJssel. Vlaardingen, Eindhoven, Ermelo, Gorkum, Leiden, Leiderdorp en Zeist zal zij aan de raadsverkiezingen meedoen. Drs. Van Stuyvenberg verwacht, dal men in de gemeenten, waar de afdelingen van DS'7O langer bestaan, eén kwart tot een derde van de stemmen der PvdA zal krijgen. Het meedoen aan de verkiezingen in Amsterdam en Rotterdam is belangrijk voor het bestuur van DS'7O, omdat vooral de uitslag in deze steden een aanwijzing zal zijn hoe de partij bij de kiezers valt. Met iedere partij die een redelijk programma heelt en geen onaanvaardbare eisen stelt, wil DS'7O samenwerken. Dai f>eldt niet alleen voor de KVP, maai ook voor de VVD. Gelet op het' sociaal-economisch programma van de VVD ziet drs. Van Stuyvenberg de samenwerking met deze partij echter nog niet ztten. Trouwens, voor hel financieel-economisch beleid van hel kabinet-De Jong had het bestuur ook niet alle waardering. De heer H. Pors (lijsttrekker in Capelle a/d IJssel) had vooral kritiek op het middenstandsbeleid. Elke visie ontbreekt. „Elke partij heeft de middenstanders als stemvee gebruikt ze verder laten zitten", aJdus de heer Pors. Drs. Van Stuyvenberg verklaarde nog, dat op een gegeven ogenblik niel verder kan worden gegaan met de verhoging van de overneidsuitgaven, zodat een steeds groter beslag wordt gelegd op het nationaal inkomen. Deze punten worden opgenomen in het landelijk programma van DS'7U, dat eind dit jaar uitkomt. Zeer beslist sprak de heer Van Stuyvenberg zich nu reeds uit tegen buitenparlementaire acties. Later werd deze uitspraak zo gecorrigeerd, dat men voor landen als Zuid-Afrika, Griekenland en Portugal wei een uitzondering moet maken.
Advertentie
ADVERTENTIE / s Nieuw: een uitgeslapen Supra-melange y ' jC-tt ' > ii - • '/,••'•; ; caffeïne-vrij Voorbij is de tyd dat de drinkers van caffeine-vrije koffie op de tweede rang zaten. Er is nu caffeine-vrije Supra koffie die het volle pond geeft aan smaak en geur. Pittige koffie die de naam Supra met ere draagt. Geniet er maar vanl ƒ 2,56 per pak QSy V koffiebranderijen sinds 1782 a
Advertentie
ADVERTENTIE ( >CHOL, SCHAR OFTON(\ jj j A LA MEUNIÈRE W-J B 1 lepel melk, bloem, boter of margarine, 2 citroenen, n t -jjS peterselie. De vis met wat || Wmjjn zout inwrijven en ± 20 tl Br / minuten laten intrekken. H W / Door losgeklopt ei met melk RB en vervolgens door bloem / V War wentelen. Bakken in veel 1 \M gebruinde boter of margarino | Wg op niet te fel vuur. Wat I Elj citroensap, fijn gehakte J§ H peterselie en de JËBbA l | overgebleven boter I r| over de vis doen. llfi Vraag recepten bl( uw Uw o! bij het
eerste kolom Laat je zoon studeren
DR. A. NOORDIJK met zijn expeditie heeft geen kans gekregen om de berg Dakoera Himal in Nepal te beklimmen. De dorpelingen van Sama in het Himalajagebergte hebben hem de voet dwaï* gezet. Dakoera Himal, zeiden rij, is een heilige berg. Wie hem bestijgt verstoort de rust der goden en dat geeft vroeg of laat maar gedonder. Cadeaus, toespraken en zelfs een geruststellende boodschap van een Tibetaanse monnik op een bandje hadden •geen succes. Die monnik woont overigens in Leiden. Wat dr. Noordijk met zijn mannen lts Nepal te heeft, weet ik niet, maar die toespraak van de monnik uit Leiden intrigeert mij bijzonder. Ik ben w niet zonder meer van overtuigd dat het een geruststellende was. Het k» niet ondenkbaar dat die monnik in werkelijkheid een boekje open heeft gedaan over de cultuurgenietingen van het, geëmancipeerde westen. Luistert, beste landgenoten, naar een banneling in een onrein en dwaas land, heeft hij misschien gezegd. Je kunt hier ndet drinken uit een rivier, want het water is vervuild en niemand doet er wat aan. Je kunt hier niet 'zwemmen in de zee, want de zee is vervuild en niemand doet er wat aan. Je kunt hier geen straat oversteken, want de straten zitten vol stinkende auto's die hard rijden en niet stoppen voor voetgangers en niemand doet er wat aan. Je moet hieT vreselijk hard werken, maar als je een woning zoekt is die er niet en zelf bouwen mag niet, • en niemand doet er ttat aan. Niettemin zijn ze ervan overtuigd dat ze veel beschaafder zijn dan jullie. Ze willen jullie uit je onderontwikkeldheid verlossen. Daarom willen ze die berg bestijgen. Want ze weten dat in bergen soms kostbare delfstoffen zitten. En als ze die vinden, komt er in een oogwenk een troep mannen met bulldozers en boortorens. En die gaan wegen aanleggen en spoorlijnen. En ze bouwen huizen en golfbanen en zwembaden. En als het even meevalt mogen jullie als barknecht of golfcaddy hun van dienst zijn. Begint er niet aan. lieve landgenoten, hoedt uw zebus en jaks, prijst de goden, bemint uw, vrouw en geeft dr. Noordijk gt*en poot aan de grond. ER IS ECHTER nog een andere mogelijkheid. Na het teleurgesteld afreizen van dr. Noordijk vergadert de dorpsraad van Sama onder de- heilige eik en vraagt de zoon van de rijkste boer om ren „evaluatie van de situatie. De zoon heeft economie en toerisme gestudeerd' aan de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Hij komt handenwrijvend op en zegt: het gaat perfect, dit bericht gaat de hele wereld over. En wat dan nog, vraagt het dorpshoofd. Kijk, zegt het studiehoofd, in die hele schatrijke wereld van de westerlingen hebben ze aileen nog belangstelling voor wat niet mag, vooral als er een religieus tintje aan zit. Dat noemen ze Taboes. Je hoeft daar maar Taboe te zeggen of iedereen schrikt op als een jak, die het gebrul van een tijger hoort. Het komend seizoen zal het hier wemelen van de toeristen, die allemaal komen vragen of je de Dakoera Himal echt niet mag bestijgen. Ze zullen het toch' proberen en dat moet ?«n koste van alles worden voorkomen. Ik raad jullie aan een flinke voorraad coca cola in te slaan, hotels te bouwen, folders te drukken, spoorlijnen aan te leggen, wegen te verbeteren en enige Amerikaanse horeca-experts uit te nqdi.gc-n om de zaak perfect; te organiseren. Zijn toc.iK.raak wordt met een tevreden gegrom beantwoord. Een kruidenier, tevens voorzitter van de VVV. vraagt of het risico denkbeeldig is dat de bewoners van het nabijgelegen Haiapoer niet uit nijd hun berg ook heilig zullen verklaren. Dat moet, zegt de expert, ten koste van alles worden Voorkomen. Alleen een geweldige mondiale reclamecampagne kan ons redden. Dakoera Himal moet een begrip worden in het, westen. De heilige berg, die niemand mag beklimmen. WAT DOEN WE als een Amerikaanse journalist het met een helicopter probeert, vraagt iemand. Schieten, is het antwoord, één reportage in Life van „Ik Beklom De Heilige Berg" maakt ons allemaal brodeloos. Er zal een wacht moeten worden georganiseerd, die gefinancierd wordt uit een speciale toeristenbelasting. En wat doen we met Modjo, de boer, die al een paar maal naar de top is gegaan om klipgeiten te schieten? Het gezicht van studiehoofd betrekt. Een ernstige zaak, zegt hij, dat mag niemand weten, misschien moet hij in stilte geliquideerd worden. We moeten voor onze toekomst wat over hebben. En verder, zegt studiehoofd, blijft iedereen in zijn oude lorren rondlopen, al verdient hij nog zoveel geld. We moeten een voorbeeld nemen aan Oberammergau. Verder heb ik al een regeling getroffen voor een jaarlijks feest van de Heilige Berg. Een vriend van mij uit Hollywood zal de costuums maken en een zekere Carel Briels komt over voor de regie. Zullen we rijk worden, vraagt de vergadering. Ja, zegt studiehoofd, wij zullen zeer rijk worden. En in de regentijd, als er toch geen toeristen komen, mogen jullie allemaal reizen maken naar Amerika cn Europa. Incognito, dus verkleed als westerlingen. Maar, mondje dicht, en bij het begin van het seizoen allemaal op tijd weer thuis. DE VADER VAN studiehoofd kijkt na afloop trots naar zijn zoon. Ik heb het altijd wel gezegd: laat je zoon studeren. BEN KROON
Officier eist één jaar en terbeschikkingstelling Rechtbank laat het duivendrama in Sint Willebrord over spelen
Van onze correspondent BREDA, 21 april — Het dorp Sint Willebrord beleefde maandagmiddag een bijzonder schouwspel toen de strafkamer van de Bredase rechtbank met mr. A. Stemfoort als president, de officier van justitie mr. A. Kalthoff en advocaat mr. H. Maeyer naar het dorp kwamen voor een gerechtelijke plaatsopneming. Dit gebeurde in de strafzaak tegen de 59-jarige M.v de J., bijnaam Paul Stek, die ervan verdacht wordt 26 juli zijn dorpsgenoot Bart van Gooi (27) met een flobertgeweer door een schot in de hartstreek te hebben gedood. Tijdens het vooronderzoek heeft de verdachte qenmaal aan de rijkspolitie bekend dat hij mogelijk uit de heup had geschoten. Dit kan verklaren dat de kogel, zoals bij de sectie bleek, recht het lichaam van het slachtoffer is binnengedrongen. ,Maar overigens heeft de man steeds in allerlei verhalen ontkend de opzet te hebben gehad 'te schieten en nog steeds zegt hij dat het geweer per ongeluk afging toen Van Gooi hem aanviel. Hij woont in een woonwagen die op het erf van de familie Roks staat. Vlak daarnaast woont de autosloper Vink bij wie Bart van Gooi in de kost was. Dit huis staat op grond van de familie Saman. En dit alles staat aan de Irenestraat te Sint Willebrord.
Zo verdedigde verdachte De J. zijn geliefkoosde duiven