ADVERTENTIE i *' • ' ' • 1""""^-ly" Van camera- en microfoonaktuali- v.r ffitefal Ovj teiten op of buiten i f onze aardbol Reeft het C dynamische radio/tv-magazine Studio dc boeiendste informatie. Heet van de naald in wekelijkse reportages de opwindende achtergronden van de belangrijkste sportgebeurtenissen. Studio biedt meer... meer akrualiteit! Ook u kunt niet /onder Studio. Stuur daarom nü een kaart zonder postzegel met uw naam en adres / aan ons antwoordnummer te - 'J Amsterdam. \ Siooio het dynamische van dcKRO biedt meer...veel meer!
De tijd : dagblad voor Nederland
- 21-10-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 21-10-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40683
- Jaargang
- 126
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE » *'• O £ Elke RuTon stofzuiger heeft zijn eigen eniëiie 3- © WlpfKQ Bij deze draaitop is dat // bijvoorbeeld een automatische snoeropwinder ■Bk' ~ Rulow j|ÉSli|ff daar ."
Samen
Die samenwerking met hen — ze waren met hun achten, alles bij elkaar — wijkt af van de gebruikelijke gang van zaken, en alle betrokkenen waren er zo gelukkig, mee, dat zij hun werkwijze en hun ervaringen er mee op schrift hebben gesteld. Misschien kunnen zij zelf en anderen er verder hun voordeel mee doen. Want als je mensen die zo'n produktie toch samen moeten maken, van het begin af a.ln laat meedoen op het eigen terrein, waar zij alles van afweten, dan komt ieder onderdeel het best tot zijn recht Waarbij ieder zich toch weer binnen het geheel houdt, zodat er aan geen enkele kant wilde uitgroeisels zijn. Wie van de samenwerkenden je er ook naar vraagt, ze zeggen allemaal, dat ze een bijzónder goede werkperiode achter de rug hebben, inspannend maar vruchtbaar, langer ook dan gewoonlijk, maar de opnamen —• hoe ingewikkeld dan ook — waren binnen de vier dagen klaar.
Spelen
NELLY FRIJDA, afkomstig van het cabaret, een tijdlang daarna bij Studio, speelt de beide Anna's — anders dan het op het toneel mogelijk zou zijn geweest. Zij doet die Brecht-songs verrassend goed. Natuurlijk heeft zij anders moeten werken dan op het toneel. Het lijkt minder dankbaar. Zij heeft wel een heel groot aandeel in het geheel, maar zij functioneert toch binnen een geheel dat zij zelf niet geheel heeft kunnen overzien. Denk je als kijker van buitenaf. En dat blijkt dan helemaal niet waar. Zij wist na de grondige voorbereidingsperiode bij de opnamen precies hoe zij in het geheel moet 'passen. Ook zij was helemaal in. Onze televisiecriticus zal u, hoop ik. straks vertellen hoe goed zij was. Anne-Marie Prins wil op deze weg verder. Zij wil zo grondig mogelijk uitproberen wat tv-toneel nu precies kan zijn. Kijken wat de mogelijkheden van dit geheel eigen medium — anders dan toneel, anders ook dan film — nu precies zijn. Maar dan wel in het nu gevonden grotere werkverband. Om die reden moet u eens kijken V. • wat 11 er van vindt. Hot is in wezen heel simpel. Het meisje Anna trekt de wereld (de Amerikaanse wereld) in om geld te verdienen, waarmee haar ouders en haar broers een eigen huis kunnen bouwen. Omdat er twee Kanten aan dat meisje zijn — het is tegelijk verkoopster en koopwaar — heeft Brecht er twee figuren van gemaakt, maar die worden dan hier weer door j één actrice gespeeld. Anna speculeert op de moraal, niet op de officiële, maar op de feitelijke, waarin de zeven hoofdzonden — gulzigheid, nijd, ontucht enz. — net een averechtse bete- I kenis hebben. Anna's hoogmoed bijj voorbeeld bestaat hierin, dat zij op een i gegeven ogenblik als danseres de kun,' stenares wil uithangen, al weet haai 1 zakelijke alter ego heel goed, dat zij ie mannen moet prikkelen om geld los :e krijgen. Dat wil niet zeggen, dat er hier iets prikkelends te zien komt. Welnee. De begeerlijkheid van de mannen wordt i>m zo te zeggen grotesk verbeeld, de | voortdurende tweespalt tussen de eor-! rapte zakelijkheid en de eerlijkheid in Anna als iets in beginsel tragisch. En op de achtergrond steeds weer de hebzucht van die familie.' Kijkt u nou maar. ANDRó RUTTEN
NCRV: Geef omroepbeleid in handen NOS
HILVERSUM, 21 okt. — I)e minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk \vei"k zou bereid moeten zijn, de NOS. waarin omroeporganisaties, culturele organisaties en kroonleden samenwerken, het omroepbeleid toe te vertrouwen. Tot deze conclusie komt het jaarverslag van de NCRV, dat dinsdag is verschenen. „Een als zelfstandig gedachte omroepsamenwerkingsorganisatie moet niet voortdurend aan een leiband van dc overheid lopen. Zoveel te minder, nu de minister in de wet een aantal waarborgen heeft geschapen, terteinde in te grijpen als dat nodig zou blijken te zijn. liet werkt uiteraard frustrerend als bij elke beslissing of elk advies van het voltallige NOS-bcstuur de stem van de minister volledig bepalend is", aldus het jaarverslag van de NCRV. Anderzijds vindt hot omroepbestuui het een verkeerde ontwikkeling, wanneer de NOS door een teveel aan zendtijd een soort superomroep zou worden. ..Een te groot aanta'i NOS-zenduren zou de programma's van de omroeporganisaties duidelijk verschralen", aldus het jaarverslag. De NCRV is overigens wel vnn oordeel, dat de N'OS momenteel over teveel zendtijd boschikt.
dagpuzzel
WOO R D 1! A A DSEL. !. waarnemen: 2. noen water doorlatend; 3. verscheidenheid; 4. ouder- Ufl.-. Op t!e streepjes: een der bekroonden met de Edison klassiek. Oplossing van 20 oktober Horizontaal: 1. oosterling; 2. snert, ener; 3. strictuur; 4. Ebro, annee; 5. nee, vredig; 6. dr„ tornado; 7 rivale, te; 8. Enos, rel; 9. CGT, meteen; 10. Uranus; 11. tomen, GB. Vertikaal: 1. Ossendrecht; 2. ontbering; 3. serre, votum; 4. trio, re; 5. etc', vol. Man; 6. tarreren; 7. leunen, etui; 8. inundaties; 9. Nereide; 10. er, ego, snob.
Bruintje Beer en de dodo
19 ..Ik heb er nog eens over nagedacht", zegt de poes, „maar ik heb uiteindelijk toch I maar besloten'om bij Berendien te blijven '. ~Oh, dat is geweldigl" roept Bruintje uit, ~Wat zal Berendien blij zijn dat je met naar een ander huis toegaat. En je hebt me op ! een idee gebracht. Ik moet nog een huis zien te vinden voor een grote vogel, een dodo Denk |e
VAN BRECHTS „ZEVEN DOODZONDEN" Anne-Marie Prins maakt ongewoon stuk televisie
U MOET TOCH eens kijken, donderdagavond naar Brcchts ~De zc\en doodzonden van de kleine burgerman" bij de VPRO. Gewoon maar om te zien hoe er van een balletscenario uit 1933 televisie gemaakt is. U zult helemaal niet denken aan ballet, zoals dat wel eens meer voor de t.v. te zien is. Want dan kijkt u via het apparaat naar cm meer of minder televisionair opgenomen balletuitvoering. Uitgangspunt is hier geweest. dat het scherm in de huiskamer in wezen een plat vlak is — een beetje bol staand, maar toch plat. Anno-Marie Prins — vooral bekend van „Theater Terzijde" — kwam met het idee met dit gegeven iets te maken, dat zich inderdaad in een plat vlak afspeelt. Zij haalde er van meet af aan ook de mensen van de techniek en de grafische vormgeving bij. Zij heeft wel de regiocursus van de NOS gevolgd en dus enig benul van de technieken, maar de mogelijkheden ervan echt doorhebben, dat doen alleen de mensen die er dagelijks mee werken.
ANNE-MARIE PRINS ...experimenten met tv-toneel—
Hoe speciaal is Brandpunt? gezien
WAT HET VERSCHIL is tussen een „Brandpunt-Special" en een gewoon „Brandpunt" is mij niet helemaal duidelijk. Tenzij ik het moet zoeken in de bezetting van het uitvoerende team. Maar clan leek „Brandpunt-Special" gisteren weer bedricßclijk veel op „Vanavond in Nieuwspoort". Om te beginnen kwamen do heren Van Tiel en Ad Langebent onder geestdriftig applaus van het vrouwengilde uit Venray, dat de banken van de Tweede Kamer bleek te hebben gekraakt, de vergaderzaal binnenwandelen. ..Meneer de voorzitter" had vorige week tijdens de algemene beschouwingen gedreigd de televisie te zullen iaten afzetten toen onder meer boer Koekoek het al te dol maakte met interrupties ten behoeve van het gelukkig vrijwel uitgestorven forum v;in zijn aanhangers. Hij wilde niet dat de vergadering tot een soort cabaret voor televisiekijkers zou worden. Ik wil niet onvriendelijk zijn. maar misschien had hij in dat geval beter de hele uitzending in de kiem kunnen
smoren. Op wt lk hoog niveau ten onzent politiek wordt bedreven, bleek latar ook ongezocht uit een interview met Freule Wittewael van Stoetwegen. Zij had heftig geïnterrumpeerd toen de heer Schmelzer gesuggereerd had dat voortaan de kabinetsformateur door de Tweede Kamer zou worden aangewezen. Een van haar bezwaren was dat er getornd werd aan de bevoegdheid van Hare Majesteit. Nadat zij haar verontwaardiging had gespuid, zo vertelde zij, was een KVP-er naai haar toegekomen en had gezegd: „Ik ben het helemaal met u eens". Zij had gevraagd: „Maar wat hebt u dan in uw fractie gezegd?" En als ik lieg, lieg ik in commissie van de freule, maar de brave man had geantwoord: „Toen heb ik het niet begrepen". Verder kwam drs. Aarden van de PPR getuigen dat hij niet blij was de heer lioßaers kwijt te zijn en de heren Van Schaik (KVP) on Gcurtsen verschilden beschaafd van mening over het al of niet verbieden van softe cn'of harde pornografie. AVRO's Televizier-Magazine had op 20 oktober Sinterklaas in vol ornaat naar de studio genood om hem min of meer verwijtend te vragen waarom hij dit jaar al zo vroeg zijn intrede in ons land doet. Er werd in het programma nogal eens gesproken over „onze nieuwsgaarders". Zij gaarden weinig bijzonders als u het mij vraagt. Ik heb ook nog even kunnen kijken naar „Muziek is troef". Daar was iets aan de orde over zonderlingen die een elektronisch brein hadden ontworpen dat ooft (fruit) kan laten zingen. Daar waren de appeltjes van oranje weer.
HERMAN HOFHUIZEN*
let op TELEVISIE
6 lii Kenmerk vanavond twiv onder-j. werpen: de wapen leveranties aan. Zuid-Afrika. waartegen do' presi-j denten van Zambi i en Ghana thans j heftig protesteren m waarover een j gesprek wordt gevoerd nv?t de Nederlandse polemoloog drs. H. de Lange; verder een verslag over de | als paddestoelen uit de grond schietende Derde Wereldwinkels. Nederland I. 19.30 uui (CVK, IKOR, RKK). • De twee Euronacupwedstrijden van vanavond zullen niet rechtstreeks worden uitgezonden. PSV—Steaua wordt in het programma Studio j Sport samengevat Nederland 1,; 22.15 uur. Aiax—FC Base! vJdrdt j op Nederland II uitgezonden, om 22.55 uur. t
HEES BOMMEL en de SLIJTMIJT DOOR MARTEN TOONDER
7010. „In dit flesje zit een drankje,", legde Kwetal uit „Als het op een handige manier onder de kadukevers en de slljtmljten verdeeld wordt komen ze de winter wel door, en dan kunnen ze de volgende lente verder gaan met het verpoeieren van het steenslijpsel. Veel
dank, veel dank1" Met deze woorden overhandigde hij de fles aan heer Ollie en verdween huppelend n het woud „Die zorg is uit de wereld," kon men hem horen roepen. ~lk kan gaan ipsen, want de .reus Bommel zal het wel redden!" ~Wat zal ik wel redden?" vroeg heer Ollie zich onthutst sf. ~Komt er dar» nooit een einde aan de zorgen? Hier sta ik nu met vuilnis-aandelen en een flesje om insecten wintervast te maken. En dat terwijl ik als sterke figuur krachtige maatregelen moet nemen om de slijtmijt uit te roeien Wat nu?" Hij verviel tot tobbend gepeins, terwijl de wind zijn jas deed wapperen en de regen hem op de schedel sloeg Dat bracht hem tenslotte op een idee ~ln de winter verdwijnen de beestjes vanzelf," sprak hl terwijl er een listig trekje bij zijn ooghoek verscheen. ~Door de kou, als je begrijp wat ik bedoel. Als ik nu eens dit drankje onbemerkt ergens begroef? Dan ben i overal van af, en dan is de zorg uit de wereld'" „Hm," zei Tom Poes. „Dat zou zonde zijn van uw vuilnis-aandelen Misschien- is t nog een andere oplossing " Hij begon te lopen, en heer Bommel volgde hem verbaasd Zo nadeiden ze na ee poosje do resten van een auto-wrak, dat aan de kont van de weg lag . .
RADIO
I I O „Beretta's Ie veel" is de titel van een radiodokumentaire over het illegale wapenbezit in Nederland. In dit programma komen onder andere aan het woord: mr, H. E. van Renesse. officier van justitie, prof. mr. G. Duisterwinkel. hoogleraar straf- en procesrecht aan de universiteit van Leiden, en de wapenhandelaar P. (Pistolen Paultje) Wilking.. Hilversum I. 19.30 uur (NOS). • Voetbal dan wel niet op tv, maar de radio zal in een schakelprogramma de twee wedstrijden volgen. Vanaf 20 uur is het raak. Uil— 1 versum I (NOS).
Scholieren bezetten tv-studio Suriname
PARAMARIBO. 21 okt. — Leerlingen van middelbare scholen in Paramaribo, waarvan de leraren nog steeds in staking zijn, hebben de studio van «Ie Surinaamse Televisie Stichting bezet. Na een uur werd de bezetting opgeheven. Ken dag eerder hadden zij het radiostation bezet. Tijdens het voorlezen van het nieuws drong een actiegroep van scholieren de studio binnen. De kijkers hoorden enig tumult waarna beeld en geluid wegvielen. Ongeveer een kwartier later verscheen op het scherm een nerven/ • jongeman in sporthemd, die kennelijk een verklaring wilde voorlezen. Dit ging echter niet door want er was geen geluid. Circa tien minuten later was er wel geluid doch geen beeld. De verbaasde kijkers hoorden door elkaar schreeuwende jongelui die „vijf minuten zendtijd" eisten. Weer wat later verscheen op het scherm een der omroepers, die meedeelde dat de studio door scholieren was bezet. Bij wijze van compromis kregen de leerlingen de gelegenheid korte verklaringen voor te lezen. Een van hen zei. dat de leerlingen slechts de bevolking hun ' zienswijze op de huidige gang van zaken wilden geven. Naar zijn mening had de Surinaamse Televisie Stichting nimmer het standpunt van de leerlingen in deze stakingskwestie juist belicht. De uitzending werd zo nu en dan onderbroken door jongelui die kennelijk ook voor de camera's wilden komen. Toen de televisieomroeper meedeelde dat de tijd verstreken was, dreigde een chaos uit te breken. De televisie zond daarop een film uit, waarna een groot gedeelte van de scholieren op hun brommers de stad introk. Er hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan tijdens de bezetting van de studio. Wel waren met de scholieren enkele mannen, de gebouwen binnengedrongen met de kennelijke bedoeling om incidenten uit te lokken. Een der mannen pakte een brandblusapparaat en spoot het schuim in een der kamers. Hij werd door de scholieren buiten het gebouw gezet.
TELEVISIE
• \ : NEDERLAND-1 NOS: 18.45 (K) De Woefs-pn do Lamaars. NOS: 18.55 (K) Journaal. NOS: 10.04 Don Haag vandaag. 10.0:1 (K) Vrij-uit: programma over de rekreatie. IKOR-CVK-RKK: 19.30 Kenmerk: de wekelijkse informatierubriek over kerk en samenleving. NOS: 20.00 (K) Journaal. Politieke Partijen: 20.20 Uitzending van de Anti Revolutionaire Partij. 20.30 Uitzending Stichting Socutera. NOS: 20.35 Botsende Hartstochten, speelfilm. (Rijkskeuring: 18 jaar). 22.15 Studio Sport. 22.40 Zienswijze: programma over yoga. 23.10-23.15 (K) Journaal. NEDERLAND II NOS: 18.45 (K) De Woefs en de Lamaars. NOS; 18.55 (K) Journaal. KRO: 19.05 MIK: muzikaal amusementsprogramma. NOS: 20.00 (K) Journaal. KRO: 20.20 (K) The Outsider: 5. De verdwenen getuige, TVserie. 21.10 Zelf Doen: hobbyrubriek. 21.50 Verslag op woensdag. HIRO: 22.35 HIRO-Magazine. NOS: 22.55 (K) Journaal. TELEAC: 23.00- 23.30 Dammen voor beginners - les 5 (herh.). DUITSLAND I (Reg. progr.: NDR: 18.00 (K) Cultuurspiegel uit Noord-Duitsland. 18.30 (K) Actualiteiten. 18.45 (K) Zandmannetje. 18.55 (K) Nordschau- Magazine. 19.26 (K) Der Fall von nebenan. TV-serie. 19.59 Programmaoverzicht. WDR: 18.00 (K) Informatief programma. 18.30 (K) Voor de kleuters. 18.40 (K) Actualiteiten. 19.25 (K) Immer die alte Leier, TV-serie. 20.00 (K) Journaal en weerbericht. 20.15 (K) Reportage. 21.00 Amusementsprogramma. 21.45 (K) Muzikaal programma. 22.25 (K) Journaal, commentaar en weerbericht. DUITSLAND II 18.05 (K) Actualiteiten en muziek. 18.40 Westlich von Santa Fè, TVserie. 19.10 (K) Percy Stuart, TVserie. 19.45 (K) Nieuws, actualiteiten en weerbericht. 20.15 donderdag DUITSLAND I 10.00 Nieuws. 10.05 Journaal van gisteravond. 10.30 Die Drehung, speelfilm. 11.30 Actueel informatief programma. 12 35 Internationaal persoverzicht. 13.00-13.30 Journaal. 1(5.35 (K) Nieuws. 16.40 Kinderprogramma. 17.00 (K) Idem. 17.25 Vioolconcert van Paganini. 17.55- 18.00 (K) Nieuws. DUITSLAND II 17.30 (K) Nieuws en weerbericht. 17.35 (K) ZDF-Werkstatt. BELGIE (NEDERLANDS) 14.00-15.55 Schooltelevisie. woensdag
RADIO
HILVERSUM I • 1# 36-18.41 Nieuws'. NOS: 19.00 Open-, baar Kuns.bezit. 13.10 Bcretta's te veel. documentaire over illegaal wapenbezit in Nedgriandi 19.E3 P.ro.>iamma voor blinden en slechtzienden. 20.00 Reportages van c!e voetbalwedstrijden: Ajax FC. Base! en PSV - Steaua Bukares:. 22,0f> Lichte gram mof oanmuziek. 22.30 '22.38 Mededelingen. 22 43
donderdag
HILVERSUM I KRO: 7.00 Nieuws. 7.11 Het leventfe ■voord. 7.16 (S) Badir.erie: klassieke en imusementümuziek(gr). <7.30 Nieuws: f.32-7.40 Actualiteiten; 8.00-8.10 Nieuws.) 1.25 Overweging. B.£o Nieuws. 8.32 Voor ie huisvrouw. t 9.00-9.10 Gymnastiek ,oor de huisvrouw; 9 35 Waterstanden). MOS: 10.00 25 Jaar Verenigde Naties, oespraak door H.M. de Koningin. 10.20 S) Muziek uit de Barok topn.). KRO: ,1.00 Nieuws. 1103 Voor de zieken. 11.55 Mededelingen. NCRV; 12.00 Los-Vast: gevarieerd programma. (12.26 Mededingen t.b.v. land- en tuinbouw; 12.30 \'ieuws; 1241' Hier en Nu: actualitei;en). 14.00 Johann Willem Friso Kapel. 14.30 Country en Western rubriek. 15.00 Evangelische Lutherse middagdienst. \*OS: 15.20 Meer over minder: De slem fan de sprekende minderheid. (16.00- 16.02 Nieuws). NCRV en Bloc: actue'e ironie* niet muzikale Illustratie. HILVERSUM 11 AVRO: 7.00 Nieuwe. 7.11 Ochtendgymnastiek. 7.20 (Si Dag net éeó plaatje; lichte urammofooniNUiieK. ö.imj Mieuws. 8,11 Radiojournaal. 8,2 j (Si Dag niet een plaatje (gr> (vervogl lOm 8 30-8.33 De groe-r.teman. i HiO Morgenwijding. 9.00 Klassieke kamermuziek. 9.40 Schoolradio. iO.OO Voor cie ic.euters. 10.10 Arbeidsvitaminen: Populair verzoekplatenprogramma. i:.Cu-11.02 Nieuws.) 11.30 Rondom 12: programma voor de vrouw. (Om 11.53 Beursberichten.) 12.30 Sportrevue. 13.00 Mleuws. 13.11 Radiojournaal 13.20 (S), Vierhandig pianospel: klassieke muziek. 14.00 (S) Klassieke kamermuziek topn.). 14.33 't Is historisch: programma over geschiedenis. 15.00 Voor de zieken. 16.00 Nieuws.l6.o3 Land der Muzen: kunstkroniek. 17.00 AVRO's Toppop. 17.20 0: jeugdprogramma. 17.55 Mededelingen. HILVERSUM lIT NCRV: 9.00 Nieuws. 902 Flits: een instrumentaal programma. 9.30 Muziek bij de koffie. (10 00 en 11.00 Nieuws.) NOS: 12 .CO Nieuws 12.03 Pop-Slick. KRO: 13.Ü0-18.CO KRO-op-Drie: popmixture. (13.C3, 14.C0, 15.00, 16.C0 en 17.00 Nieuws.) BELGIE 324 M (NEDERLANDS) 12.C0 Nieuws. 12.03 Muziekprogramma. (12.40-12,48 Weerbericht, mededelingen en SOS-berlchten voor schippers.) 13.00 Nieuws. weerbericht, mededelingen, schouwburgprogrammn en SOS-berichten voor schippers. 13.20 Tafelmuziek. 14.00 Nieuws. 14.03 Schoolradio. <15.00 Nieuws.) '15.25 Intermezzo. 15.20 Internationale koor wed.strijden. 16.00 Nieuws. 1603 Beursberichten. 16.08 Lichte muziek. 16.50 Voor de oudere luisteraars. 17.00, Nieuws, weerbericht en mededelingen. 17.15 Jazzmuziek. 17.55 Weegschaal.
Illustratie zonder onderschrift
„Gewoon je net uitsteken. Die beesten willen wat graag dat stink-
„Gewoon je net uitsteken. Die beesten willen wat graag dat stinkwater uit".